Kutya vemhesség | Jelei, gondozás, felkészülés a kölykökre

Kutya vemhesség Jelek, gondozás, felkészülés a kölykökre

A kutya vemhesség egyaránt nagyon különleges a gazda és az állat számára is. Kevés olyan édes és szívmelengető pillanatot tudok elképzelni, amikor egy néhány napos kölyökkutya aprócska teste belesimul a tenyerembe. Egész nap képes lennék simogatni a puha bundácskát és figyelni, ahogy békésen lélegzik a pirinyó test.

A kiskutyák érkezése óriási izgalommal jár. Mind az ellés előtti, mind az ellés utáni időszak sok-sok odafigyelést igényel a gazdi részéről. Már a vemhesség első jeleinél másként kell közelíteni az anyakutyához, mint etetés, mind gondoskodás szempontjából.

A kiskutyák érkezését követően is figyelemmel kell kísérni az új családot, hogy megadhass nekik mindazt, ami ilyen időszakban jár nekik.

Cikkünkben összeszedtük a kutya vemhességének jeleit, a vemhesség alatti ápolás lépéseit, a kiskutyák születése körüli, valamint az azt követő teendőket.

Honnan tudhatom, hogy vemhes a kutyám?

Meddig vemhesek a kutyák?

Hogyan használd a vemhességi tesztet otthon?

A kutya etetése vemhesség alatt

Hogyan készüljünk fel a kölyökkutyák jövetelére?

Milyen jelei vannak, hogy a kutyám elkezdett elleni?

Kell-e segíteni kutyádnak a szülésben?

Milyen komplikációk léphetnek fel az ellés során?

Hogyan gondoskodjunk a kutyáról ellés után?

Hogyan gondoskodjunk a kölyökkutyákról?

Mennyit egyen ellés után az anyakutya?

Milyen gyakran szoptatja az anya a kölykeit?

Honnan tudhatom, hogy vemhes a kutyám?

Bizonyos jelekből következtethetsz a jó hírre: hamarosan kölykök lepik el a házat! Vannak egészen apró jelek, amelyeket alig veszel észre, de bizony akadnak igen markáns megnyilvánulások, amelyek felett nem igazán siklik el a gazdik figyelme.

Következzen a kutya vemhesség 6 biztos jele amelyből arra következtethetsz, hogy kutyusod szíve alatt kölykök növekednek!

1. Fáradékonyság, csökkent mozgásigény

Fáradékonyság, csökkent mozgásigény.

A fogantatást követő két hétben csak a nagyon élesszemű gazdik fedezhetnek fel némi változást kutyájukon, vagy azok, akik célzottan pároztatták kedvencüket.

Az első jelek között a fáradékonyság, a kevesebb mozgásigény tűnhet fel, különösen a játékos, energiabomba ebeknél.

Természetesen egy kanapélakó kutyusnál ez a „változás” nem szembetűnő, sőt, normálisnak mondható. Ők inkább a sétákon fáradhatnak el hamarabb a kelleténél.

2. Megváltozott étvágy

Általánosságban elmondható, hogy már a vemhesség korai szakaszában elkezdődnek a látványos ingadozások az étvágyat illetően. Előfordulhat, hogy kiskutyád jóval kevesebbet eszik a megszokotthoz képest, vagy kerüli az eddigi kedvenc falatokat.

Ezzel párhuzamosan megjelenhetnek a nőkhez hasonlatos reggeli rosszullétek és hányások. A terhesség utolsó szakaszában pedig már a megnövekedett étvágy dominál, megkezdődik a „tartalékolás”, hogy a kicsik egészségesen fejlődhessenek.

Egyes kutyáknál előfordulhat, hogy a vemhesség egész ideje alatt igazi feneketlen kutakká válnak és úgy tűnhet, a világ összes tápja sem elég az étvágyuk csillapításához.

Ilyenkor is légy nagyon résen, hiszen a falánkság a változó hormonok játékának köszönhető és nem feltétlenül a valódi energiaigényt demonstrálja. Ha bizonytalan vagy vemhes kutyusod étrendjével kapcsolatban, akkor mindenképpen egyeztess az állatorvossal!

3. Szokatlan viselkedés

Kutya vemhesség alatt sokszor előfordulhat szokatlan viselkedés.

Szembetűnő jel lehet a szokatlan viselkedés és hangulatingadozás. Ahogy az állapotos nőknél, a kutyáknál is számítani lehet a hormonváltozások következtében kialakuló hirtelen magatartásváltozásra.

Kezdetben az önálló, ezerrel pörgő kutyus hirtelen bújós ölebbé változik, aki próbál minél inkább a gazdi védőszárnyai alá kerülni. Ám a következő héten pedig egy távolságtartó, a társaságot kerülő magányos farkas válhat kiskedvencedből.

Ez teljesen normális folyamat, a hormonok elszabadulnak, de a kutya vemhesség végén újra rendeződnek. Amiatt sem kell megijedned, ha az addig nyugodt személyiségű kutyus egy hirtelen mozdulatod láttán rád morog.

Ez csupán ösztönös reakció a kölykök védelmében és ritkán fordul elő támadás belőle, amennyiben valóban nem fenyegeti komoly veszély a kicsiket.

4. Fészekrakó ösztön

Főleg az utolsó időszakban beindulhat a fészekrakó ösztön, amely a megnövekedett has mellett az egyik leglátványosabb jele a kutya vemhességének.

Ha kutyád olyan új szokást alakít ki, hogy elemel puha, meleg tárgyakat (pl. takaró, pulóver, párna) és olyan biztonságos, eldugott helyeken alakít ki menedéket, ahova korábban talán sose tette be a lábát, akkor biztos lehetsz a kölyökkutyák érkezésében.

5. Mellbimbó méret- és színváltozás

Mellbimbó méret- és színváltozás.

A kutyák mellbimbói közel sem olyan figyelemfelhívóak, mint a hölgyek keblei. Ám a vemhesség ideje alatt a hosszú bundában megbúvó, apró pattanásokra emlékeztető mellbimbók látványos növekedésnek indulnak, a körülöttük lévő terület is megduzzad.

A vérbőség miatt színük sötétebbre vált. A terhesség utolsó hetében néhány kutyánál elindulhat a tejelválasztás, így folyadék is szivároghat a mellbimbókból.

6. Súlygyarapodás

Elérkeztünk a leglátványosabb és legbeszédesebb vemhességi jelhez, a kikerekedett pocakhoz. Ahogy az ember esetében is, a fejlődő utódok folyamatosan növekszenek, így tágítva maguk körül a „teret”.

A pocak viszonylag későn, a kutya vemhesség harmadik szakaszában indul növekedésnek, úgyhogy ennél a felfedezésénél érdemes állatorvoshoz vinni kiskedvencedet, ha eddig nem tetted meg.

Néhány jel pl. fáradékonyság vagy a hirtelen súlygyarapodás nem csupán a kutya vemhesség jelei lehetnek, hanem komoly betegségek előhírnökei is.

Amennyiben bizonytalan vagy, hogy mi mehet végbe kiskutyád szervezetébe, feltétlenül keresd fel az állatorvost!

Meddig vemhesek a kutyák?

Meddig vemhesek a kutyák?

A kutyák nem „lacafacáznak” a vemhességgel. A megtermékenyítéstől számított 63 nap múlva felsírnak a kutyakölykök. Az emberekhez hasonlóan a kutyák vemhességét is három szakaszra (trimeszter) lehet szétbontani, az egyes szakaszok nagyjából 21 naposak.

 • Az első trimeszterre jellemzők a kevésbé látványos vemhességi jelek, mint a fáradékonyság vagy az étvágytalanság.
 • A második trimeszterben már megjelennek a markánsabb jelzések, mint a súlygyarapodás vagy a kölykök védelmében kialakuló viselkedés. Ekkor már nagyjából a 4. héttől ultrahangon is láthatóak a kiskutyák.
 • Az utolsó trimeszterben kezdődik a fészekrakás és a tejelválasztás.

Hogyan használd a vemhességi tesztet otthon?

Érkezett már hozzánk olyan kérdés, hogy árulunk-e kutyák részére terheségi tesztet. Ilyen esetben el szoktam mondani a gazdinak, hogy otthoni „kísérletezés” helyett érdemesebb inkább behozni a rendelőbe a kutyust, hogy egyéb vizsgálatoknak is alávethessük.

Kifejezetten otthon is elvégezhető terhességi gyorstesztek nem igazán léteznek a kutyusok számára, ami pedig a piacon kapható főleg állatorvosoknak, tenyésztőknek szánták.

A legtöbb kutya terhességi teszt, az emberével ellentétben nem vizeletmintából, hanem bizonyos mennyiségű vérből mutatja ki, hogy állapotos-e az anyaállat vagy sem. A teszt a relaxin nevű hormon jelenlétét „kutatja”, amely akkor jelenik meg a kutya szervezetében, amikor megtermékenyítést követően a méhlepény növekedésnek indul.

A felszabadult hormonok kizárólag a vemhesség ideje alatt mutatnak kiugró értéket, amint megszületek a kölykök, a relaxin mennyisége drasztikusan lecsökken.

Emiatt nem lehetséges emberi terhességi teszttel helyettesíteni a kutyáknak szánt megoldásokat, ugyanis azok a vizeletben lévő HCG hormonok szintjét vizsgálják, amely a kutyákban nem található meg.

A kutya terhességi tesztekhez elegendő egy aprócska szúrásból származó vér is, hogy biztos eredményt kapjunk arról, hogy valóban pocaklakókkal van dolgunk, vagy csak az anyatermészet tréfált meg minket és kutyusunkat.

A kutya etetése vemhesség alatt

A kutya etetése vemhesség alatt.

A várandós időszakban különösen fontos, hogy az anyaállat a megfelelő mennyiségű tápot kapja – se többet, se kevesebbet. Ugyanis mind az alultápláltság, mind az ellést követő elhízás veszélyes lehet mind a kölykök, mind az anya egészségére nézve.

Az elhízás veszélyei

Az elhízás következménye lehet, hogy az anyaállat nehezebben képes világra hozni a kicsiket, megnövelve ezzel a hosszantartó szülés kockázatát és a vele járó stressz kialakulását a mamára és a kölykökre nézve is. Ezzel szemben az alacsony súly spontán vetéléshez, a kölyköknél kis alomszámhoz, rendellenes fejlődéshez, kórosan kevés születési súlyhoz a szülés után pedig akár az anyatej elapadásához is vezethet.

Egy kedves barátunk nősténytacskója öt gyönyörű babakutyának adott életet. Ám a gazdája túlzásba esett a féltés és a szeretet kapcsán. Már a kutya vemhesség kezdetén dupla annyi kutyatápot adott a tacskónak, mint korábban, mondván, a kölykök fejlődéséhez elengedhetetlen ez az adag.

Hiába szóltam neki, hogy ez így sok lesz, hajthatatlan maradt. A túletetés eredménye pedig az lett, hogy az anyakutya a kölykök megszületése után is hónapokig lógó hassal próbált közlekedni.

A kutya vemhessége alatt többet kell etetni?

Általános tévhit, hogy már a kutya vemhesség legelejétől meg kell növelni az anya tápanyag bevitelét. Ez azonban hiba.

A terhesség első 4-5 hetében egyáltalán nem kell hozzányúlni az eddig megszokott napi adaghoz. Annak sem szabad mérvadónak lennie, hogy nagyobb lett a kutyus étvágya. Az elhízás elkerülése végett csupán a terhesség második felében szabad több tápot adni kiskedvencünknek.

A vemhesség második felébe lépve már jöhet egy kis matek a kalóriákkal. Ugyanis a kölykök a 6-8. héttől fejlődnek a leggyorsabban, ezért érthetően sokkal hamarabb „szívják le” az anyjuk energiáját.

Innentől kezdve 30-50%-kal több tápot lehet adni az anyaállatnak a kölykök számának függvényében. A mérlegelést azonban ilyenkor sem szabad elhanyagolni. Ugyanis a vemhesség végéig csak 15-30%-kal növekedhet meg a kutya testsúlya a kiinduló tömeghez képest. Ebben az arányban már benne vannak a kölykök is.

Az állateledel szaküzletekben kifejezetten vemhes ebeknek is kínálnak tápot, amelyek tartalmazzák a megfelelő vitaminokat és tápanyagokat, főleg folsavat, amely biztosítja a kiskutyák egészséges fejlődését.

Ha speciális táplálékra van szüksége kutyusodnak és nem tudsz neki vemhestápot adni, akkor étrendkiegészítőként is biztosíthatod neki a folsavat. Erről érdemes az állatorvosoddal konzultálni.

Hogyan készüljünk fel a kölyökkutyák jövetelére?

Hogyan készüljünk fel a kölyökkutyák jövetelére?

Nősténykutyusod nem tudja szóban kifejezni, mire lenne szüksége az ellés és az utána következő időszak nyugodt megélésre.

Viszont a tapasztalataim és a kutatások alapján szeretnék adni néhány tippet, hogyan tudsz felkészülni a kölykök érkezésére, amelyért négylábú barátod is nagyon hálás lesz.

 • Készíts egy „fészket”! Elképzelhető, hogy a lakásod nem alkalmas arra, hogy a kutyusod bármely pontján kialakíthasson maga is egy zugot, ahol nyugodtan meg tudja szülni a kölykeit. Ilyenkor a segítségére siethetsz egy ládával, amely lehet professzionális kutyavacok vagy egy egyszerű gyerekhomokozó is. A lényeg, hogy kiskedvenced könnyen ki és be járkálhasson, de a kiskutyák ne tudjanak kimászni majd belőle. Érdemes olyan helyre tenni, ami meleg, huzatmentes és lehetőleg nem ott éli az egész család a hétköznapokat. Tömd ki meleg, puha takarókkal vagy ruhákkal, amelyeken akár a „szagod” is rajta van, ugyanis az új vacokba nagyobb bizalommal fog letelepedni az anyaállat.
 • Biztosíts nyugalmat! Ha több háziállat vagy gyerek van a családban, akkor olyan zugot biztosíts az anyakutya számára, ahol senki nem bolygatja az ellés és a szoptatás ideje alatt. Ez a többiek számára is érdek, ugyanis a kutya agresszívan fog viselkedni a kölykei felé „támadólag” közelítőkkel.
 • Legyen elég ívóvíz a közelében! A szülés megkezdése előtt 24-48 órával már elképzelhető, hogy az eb már nem vesz magához ételt. Azonban az ivóvízről feltétlenül gondoskodj, hiszen anélkül kiszáradás léphet fel és megnehezítheti a vajúdást.

Ennél több „emberi beavatkozásra” nem lesz szükséged, ugyanis a természet elrendezi a többit.

Milyen jelei vannak, hogy a kutyám elkezdett elleni?

Milyen jelei vannak, hogy a kutyám elkezdett elleni

Az utolsó hetekben az anyakutya fokozza a tápanyag bevitelt, majd hirtelen leáll és már nem érdekli az étel. Ekkor biztosak lehetünk benne, hogy a kölykök legkevesebb 48 órán belül világra jönnek.

Innentől már csak a következő jelekre kell figyelned.

 1. Hirtelen testhőmérséklet csökkenés következik be. Különösen a tenyésztők szokták hőmérőzni az anyaállatot, hiszen az egy fokos hőmérsékletzuhanás azt jelzi, hogy a szülés 24 órán belül be fog indulni.
 2. Az ellés ideje előtt néhány nappal átlátszó, világos folyadék szivárog az nőstény kutya nemi szervéből. A szülés előtt közvetlenül a folyadék barnás színűvé vagy véressé válik a megrepedt magzatburok miatt.
 3. Az ideges járkálás, a nyughatatlan viselkedés és a szorongás mind-mind a közelgő ellést jelzik.
 4. Néhány kutyusnál előfordulhat reszketés, émelygés és hányás. Nem kell kétségbe esni egy kevés hányadéktól, kiskedvenced pótolni fogja az elvesztett folyadékot.
 5. Az emlők megduzzadnak, az anyatej el kezd szivárogni.
 6. A kutya hosszú időn keresztül nyalogatja a nemi szervét. Ilyenkor tulajdonképpen „megtisztítja” az utat a kölyköknek.
 7. Ezután megjelenhet egy fényes, szürke zsák a nemi szerv körül, amely egy vízzel teli lufinak tűnhet. Amint ez a zsák „kidurran” és elfolyik a „magzatvíz”, az első kiskutya egy órán belül megszületik.

Innentől kezdve indul meg a szülés, ami a kölykök számától függően elhúzódhat órákig is.

Kell-e segíteni kutyádnak a szülésben?

Kell-e segíteni kutyádnak a szülésben?

Az első csöppség megszületésétől számítva fél-egy óránként érkeznek a kiskutyák. Az emberekkel ellentétben a kutyák nem „erőlködnek” szülés közben, hanem nyugodtan, egyenletes tempóba hozzák világra utódaikat. Alapvetően nem szükséges segíteni az anyaállatnak az ellés közben, de megkönnyítheted a dolgát, főleg, hogyha a kutya az első almot szüli meg.

A kiskutyák mindegyike zárt placentában és köldökzsinórral érkezik meg. Az anya a placentát lenyalogatja vagy feltépi, hogy a kölyke oxigénhez jusson, a köldökzsinórt pedig elrágja.

Ha észreveszed, hogy valamelyik műveletet nem hajtja végre az anyakutya, akkor a segítségére siethetsz: lefejtheted Te magad is a placentát gumikesztyűben, illetve lefertőtlenített olló segítségével elvághatod a köldökzsinórt.

 • Ha valamelyik kiskutya nem sír fel, miután lehullt róla a placentaburok, akkor egy puha törölközővel törölgesd át finoman a testét, hogy stimulálhasd vele a légzést.
 • A kölyökkutyák levágott köldökzsinórjának csonkját jóddal kenegesd be, így elkerülhető az esetleges elfertőződés.
 • Érdekes tény, hogy a kiskutyák világrajövetelénél egyáltalán nem számít, hogy fej- vagy farfekvéssel érkeznek-e meg.
 • Segíthetsz az anyakutyusnak abban is, hogy a kölyköket az emlőhöz teszed, így azonnal képesek lesznek táplálkozni.
 • Ha pedig kutyád már gyakorlott szülő és mindenben magabiztosan teljesít, akkor csupán elegendő, ha a jelenléteddel nyugtatod meg.

Milyen komplikációk léphetnek fel az ellés során?

Milyen komplikációk léphetnek fel az ellés során?

Gazdiként a legfőbb feladatot, hogy azonnal kiszúrd, hogyha valamilyen komplikáció lép fel az ellés során. Ugyanis az időben megtett lépések mind az anya, mind a kiskutyák életét megmentheti.

Ezekre a jelekre figyelj oda:

 • Ha az anyaállat láza felszökik, a közérzete folyamatosan romlik, ezzel egy időben elhúzódik a vajúdás.
 • A hányás és a rosszullét nem múlik, kiszáradáshoz, gyengeséghez vezet.
 • Ha még biztos vagy benne, hogy érkeznie kell még kölyöknek, de a két szülés között több, mint két óra eltelik.
 • Sötétzöld színű hüvelyfolyás indul el még az első kölyök születése előtt.
 • Amikor biztos vagy benne, hogy minden kiskutya világra jött, de az anyának láthatóan még fájdalmai vannak.

Amint bármelyik jelet tapasztalod, ne habozz azonnal hívni az állatorvost, hogy a kutyusok segítségére siessen!

Mikor kell császármetszést alkalmazni a kutyán?

A kutyák esetében csak nagyon komoly komplikációk esetében ajánlott a császármetszés.

Ilyen lehet, ha az állatorvos már a vemhesség ideje alatt megállapítja, hogy az anyakutyának túl szűk a szülőcsatornája vagy az egyik kiskutya elhalálozott és gátolná a többiek egészséges megszületését.

A császármetszést minden esetben az orvos javaslatára lehet csak elvégezni!

Hogyan gondoskodjunk a kutyáról ellés után?

Hogyan gondoskodjunk a kutyáról ellés után?

Az ellés különösen megerőltető és stresszes munka az anyakutya számára, így a baráti segítség és a támogatás mindig jól jön. Többek között a folyamatos friss víz és a táp biztosításával tudsz négylábú barátodon segíteni.

A szülőkuckóban a plédeket a mama és a kicsik komfortja miatt érdemes lecserélni, tisztán tartani, valamint a meleget is biztosítani kell, hogy ne fázzanak meg.

Főleg az első néhány napban figyelned kell az anyakutya állapotát és viselkedését.

Mire figyeljünk oda?

 • Minden kölykéről egyformán gondoskodik? Ha úgy érzed, az egyik kölyök kezd lemaradni fejlődésben a többiektől, akkor segíts neki odatalálni az emlőhöz és rakd közelebb az anyjához, hogy gondoskodhasson róla.
 • Hasmenése van? Elképzelhető, hogy a neki szánt táp nem jól emészthető, esetleg többet kell ennie, hogy a kölykök energiaigényét kielégítse, de ekkora mennyiséget már nem tud megemészteni. Próbálj meg olyan kölyökkutyáknak vagy aktív mozgású kutyáknak szánt szárazeledelt választani, amely legalább 30% fehérjét és 20% zsírt tartalmaz.
 • Rángásokat, görcsöket észlelsz? Főleg a kistestű kutyafajtáknál fordul elő, hogy az anyaállatot időszakos görcsök, rángások és izommerevség gyötri, amely az alacsony kalcium- és magnéziumszintnek, illetve az alacsony vércukorszintnek „köszönhető”. (A kutya hasfájásának megszüntetéséről itt olvashatsz.) Az állatorvos az előzetes vizsgálat után ilyen esetben intravénásan támogatja meg a kutya szervezetét a hiányzó nyomelemekkel.

Bármilyen rendellenes viselkedést vagy állapotot tapasztalsz az anyakutyánál, azonnal konzultálj az állatorvossal a további teendőkről!

Hogyan gondoskodjunk a kölyökkutyákról?

Hogyan gondoskodjunk a kölyökkutyákról?

Az öröm óriási, amikor az édes kis apróságok elkezdenek izegni-mozogni és mohón szívják magukba az anyatejet. Ilyenkor sok gazdiban felmerül a kérdés, hogy vajon szükséges-e bármilyen segítségben részesíteni az anyaállatot a kölykök gondozása során?

A legjobb, hogyha hagyod, hogy az anyuka gondoskodjon a kicsikről, te pedig a mamának biztosítod a friss ivóvizet, a tápanyagban gazdag eledelt és a meleg, biztonságos fészket.

Természetesen a kutyáknál nincs olyan kitétel, hogyha az ember hozzáér az utódhoz, akkor az anyakutya elhagyja a kölyköt, mint azt sok madárfióka esetében teszi szülője. Itt nyugodtan felveheted, dajkálhatod, mérlegre teheted a piciket, ha kíváncsi vagy a fejlődésükre, de ezt mindenképpen az anya „beleegyezésével” tedd, tehát ne érezze úgy, hogy megfosztod a kicsinyétől.

A kölykök is tökéletesen be vannak „programozva”. Folyamatosan törekszenek arra, hogy az anyjuk közelében legyenek és főleg az első időszakban két óránként esznek. Itt különösebb emberi beavatkozásra szintén nincs szükség.

Nem kell aggódnod, hogyha a kölykök nyafogó hangot adnak ki, különösen a táplálkozás során. Az anyjuk a hangjuk alapján azonosítja be a kicsiket, így egyfajta kötődés alakul ki a mama és kicsinye között.

A magasabb hangú, folyamatos sírás már jelezhet sérülést, amelyet érdemes szakemberrel megvizsgáltatni. De ugyanilyen magas hangot adnak ki a kölykök, ha az evés során bent rekedt a levegő. Ilyenkor érdemes dörzsölni a kiskutya hasát, hogy segítsünk eltávolítani a bántó gázokat.

Előfordulhat sajnos olyan sajnálatos baleset, hogy az anyaállat az elapadt anyatej miatt nem képes etetni az utódait vagy esetleg beteg lesz. Ilyenkor neked kell felvállalnod a kölykök ápolását.

Az anyatejet helyettesíteni tudod professzionális bébikutya táppal, amelyet a kutya mellbimbójáról modellezett cumisüvegből adhatsz a kölyköknek. 

Hogyan etessük cumisüvegből a kölyökkutyát?

Hogyan etessük cumisüvegből a kölyökkutyát.
 1. Etetés közben a kiskutyát vízszintesen kell tartani és semmiképpen sem szabad a hátára fordítva dajkálni, mint egy csecsemőt, mivel ebben a pozícióban könnyen tüdőre szippanthatja a tápszert.
 2. A tápot testhőmérsékletre melegítsd fel és először csupán pár cseppet csöpögtess a kiskutya szájára, hogy az ízét megérezve „rácuppanjon” a „mellbimbóra”.
 3. Az üveget nem szabad túl meredeken vagy túl laposan tartani, hanem enyhén döntve, hogy lassan áramolhasson a folyadék a kölyök szájába.
 4. Ha elfogyasztotta a kiskutya a neki szánt mennyiséget, akkor a körkörös mozdulatokkal simogatva böfögtesd meg, hogy a beszorult levegő ne bántsa a kis gyomrát és könnyebben meg tudja emészteni a sűrű tápot.
 5. Az etetést két óránként kell megismételned.

Mennyit egyen ellés után az anyakutya?

Ha a számokra támaszkodunk, akkor az állatorvosok azt szokták javasolni, hogy kölyökkutyánként érdemes 25%-kal növelni a kutyatápadagot, ahhoz képest, amit az anyaállat a fogantatás előtt elfogyasztott. Vagyis ez 8-10 kiskutya születésével megduplázza, megtriplázza az anyaállat tápanyag bevitelét!

Bár logikusabbnak tűnik, hogy a kölykök kihordása során jóval több energiára van szüksége az anyának, mégis a kölykök etetése szülés után sokkal több „muníciót” igényel. Ilyenkor ugyanis a kiskutyák eszméletlen sebességgel növekednek, sokkal gyorsabban, mint az anyjuk hasában bármikor.

Természetesen, nem egyszerre kell beleönteni a kutyatápot a mama tálkájába, hanem ahogy a kiskutyák is több ciklusban szopnak, úgy az anyukának is érdemes több kisebb adagban elnyújtani a napi tápanyag bevitelt.

Tehát, ha eddig napi 3 tálkányit fogyasztott el az anyakutya, akkor még kétszer ugyanennyit a köztes időszakban is felkínálhatsz neki.

Nem kell megijedni, értelemszerűen ez nem marad így, csupán átmeneti állapot. A szülés után 8 héttel, amikor a kölykök már önállóan is tudnak táplálkozni, vissza lehet térni a normál adaghoz.

Itt is a fokozatosság elve érvényesül: ahogy egy-egy kölyök teljesen elválik az anyjától, úgy lehet 25-25%-kal csökkenteni az anya ételadagját.

Milyen gyakran szoptatja az anya a kölykeit?

Milyen gyakran szoptatja az anya a kölykeit?

Az anyakutya 7 héten keresztül szoptatja kiskutyáit. A szülést követő első 48 órában a kölykök úgynevezett kolosztrumot, vagyis előtejet kapnak, amely ellenanyagokban a leggazdagabb és segít kialakítani a kölykök immunrendszerének védekezőképességét, illetve felvértezi az utódok szervezetét a fertőzésekkel szemben.

 • Az első hétben kb. 2 óránként szopnak az apróságok. Más ételt nem is vesznek magukhoz, ugyanis az anyatej minden létfontosságú tápanyagot tartalmaz, ami az egészséges növekedéshez szükséges.
 • Emiatt is nagyon fontos, hogy az anyakutya a normál súlyához képest a 2-3-szoros ételadagot is megkapja a szoptatási időszak alatt, hogy folyamatosan biztosítani tudja utódainak az ételt.
 • A negyedik héten már „csak” 8 alkalommal fordulnak az anyjukhoz táplálékért.
 • Nagyjából a 6. hét környékén áll be a napi 5 alkalom étkezés és innentől kezdve szép fokozatosan csökken, ahogyan az anyakutya teje is szép lassan elapad. Ekkora már a kölykök elérik a születési súlyuk maximum tízszeresét.

Összegzés

A kutya vemhesség igazán izgalmas, és felemelő. Ugyanakkor aggódásokkal teli élményben lehet részünk, amikor a kiskutyánk készül világra hozni csemetéit.

Hidd el, bár nem tudja kifejezni, ő is ugyanúgy aggódik a kölykei egészségéért, akárcsak Te az övéért. De bízz benne, hogy jó anyaként komplikáció nélkül végig tudja csinálni az ellést, Te pedig legjobb barátjaként mellett leszel a legszebb pillanatban, amikor az első édes kiskutya felsír az új világban.

July 20, 2022

További érdekességek

Hírlevél

A hírlevélre való feliratkozással elfogadom az Adatvédelmi szabályzatot.