Villámlás: 9 tipp, hogy nyugtassuk meg a kutyát vihar alatt

Kutya vihar félelem

Vannak kutyák, akiknek meg se kottyan egy kis vihar, de akadnak, akiket ki lehet vele kergetni a világból, sajnos néha szó szerint. Ezek a kutyák annyira erősen félnek a vihartól, hogy gyakorlatilag “viharfóbiában” szenvednek.

Megeshet, hogy komolyabb következménye is lehet egy-egy ilyen viharnak, és hogy miként reagál rá az állat.

Szerencsére akad néhány módszer, hogy megnyugtassuk őket. Hogy melyiket választod és válik be az tőled és a kutyádtól függ.

Hogyan nyugtassuk meg a kutyát villámlás alatt?

Már a vihar beköszönte előtt elkezdhetünk felkészülni, már ha nem hirtelen zivatarról beszélünk. Fontos, hogy mi hogyan reagálunk a villámlásra, illetve, hogy mennyire tudjuk uralni a szituációt, és tudjuk valóban megnyugtatni az állatot ezáltal.

Ezt csináld villámlás-mennydörgés esetén – 9 tipp, ha a kutya fél a vihartól

Villámlás - A legtöbb kutya fél a villámtól

Ha látod, hogy a kutyád szenved a vihar alatt, akkor az alábbi dolgokat próbáld ki, hogy ezzel is csökkentsd a stresszt az állatban.

1. Készítsd fel az állatot, hogy vihar lesz

Próbáljunk meg előre felkészülni azokra a napokra, amikor vihar várható.  Ha megoldható, akár maradjunk is otthon ekkor a kutyussal.

Minél előbb kezdünk el felkészülni, annál inkább könnyebb lesz oldani benne a stresszt.

2. A kutyának legyen biztonságos helye

Ha a kutyák félnek, szeretnek biztonságos helyre bújni. Ez lehet az ágya vagy a takarója, de akár a kanapé is. Fontos, hogy biztosítsuk számára, hogy ezek elérhetőek legyenek és, hogy szélvédett biztonságos helyen lehessen végig.

3. Nyugtassuk meg a megfelelő szavakkal és tettekkel

Vannak bizonyos szavak és tettek, amiket a kutyák is tudnak értelmezni, főleg amelyek összekapcsolódnak a kényelemmel, biztonsággal. Ne kezdjük el ölelgetni a kutyát, amikor látjuk, hogy fél, akármekkora is a kísértés ilyenkor.

Hiszen ez akár súlyosbíthatja is a helyzetet, hiszen ő jutalomnak könyvelheti el a viselkedése miatt. Ne essünk át a ló túloldalára sem, nehogy kiabálni kezdjünk vele, hiszen az csak sokkal stresszesebbé teszi az állatot.

Inkább a helyes viselkedés pozitív megerősítésére koncentráljunk. Például próbáljuk masszírozni a kutyát, hogy megnyugodjon, és ha nem sír vagy ugat, akkor jutalomfalattal díjazzuk a jó viselkedést.

4. Próbáld meg elterelni a kutya figyelmét

Bár nem egyszerű feladat, de próbáld meg rávenni egy kis játékra, vagy más általa kedvelt tevékenységre.

Ha például szeret veled tévézni, próbáld már a vihar előtt elkezdeni a tevékenységet, így talán jobban el tudod terelni a figyelmét. Mindent tartsunk zárva, főleg a vihar legrosszabb időszakában.

5. Figyelemelterelés alternatív zajjal

Mivel a zaj nagy szerepet játszik abban, hogy a kutya fél, mi megpróbálhatunk nyugtató zenét játszani, lehetőleg hangosabban, mint a vihar. A fehér zaj is működhet, vagy kereshetünk kifejezetten a kutyák megnyugtatására alkalmas hangforrást.

6. „Csomagold” be a kutyust

Na nem szó szerint, de egy kis takaró, pléd segítségével még biztonságosabb közeget teremthetünk számára. Ugyanis a fizikai nyomás stresszoldó hatású a kutyák számára.

Vannak kifejezetten „vihar” vagy „mennydörgés” kabátok is kutyáknak, de ezt házi módszerekkel is megoldhatjuk. Ha elég kreatívak vagyunk, a sapkák vagy fülvédők is segítettek, minimalizálva ezzel azt, hogy mit hall és lát az állat, ami megijesztheti.

7. Gondold át, a te viselkedésed hogyan hat rá

A kutyák nagyon intuitívak, és pontosan érzik, ha stresszelsz vagy félsz. Ezért nem mindegy, hogyan viselkedsz te a vihar alatt. Ez pedig nagyban növelheti az állat szorongási szintjét.

Még ha feszültnek is érezzük magunkat, próbáljuk ezt tettekben nem kifejezni:

 • Használj nyugodt hangnemet.
 • Soha ne kiabálj!
 • Ne izguljuk túl, akárhogyan is viselkedik a kutya. Ne koncentrálj minden energiáddal rá, hiszen ezzel csak szítod a tüzet.
 • Minden menjen a napi rutin szerint.
 • Már a vihar előtt döntsük el, hogy melyik módszereket fogjuk alkalmazni, ez magabiztosságot ad és a kutya is nyugodtabb lesz.
 • Fontold meg a kutya állatorvos által felügyelt gyógyszerezését.

Vannak kutyák, akik olyan magas szinten szoronganak villámlás közben (viharfóbia), hogy a fent említett módszerek egyike sem válik be náluk. Ilyenkor fontolóra kell venni a nyugtató használatát. Kérjük ki az állatorvos tanácsát a kérdésben. Ma már sok természetes alapú nyugtató létezik a kutyák számára is, például levendula tartalmú szerek.

8. Túlérzékenység megszüntetése a vihar után

A dolgunk nem ér véget attól, hogy a vihar elvonult. Nagyobb segítség lehet a kutya a számára a jövőben, ha megpróbáljuk érzéketlenné tenni a villámlás és az éles hangok iránt. 

Ha észrevesszük, hogy a kutyus stresszes lesz például a tűzijáték vagy más éles hangok esetében is, akkor a vihar lehet a kiinduló probléma.

Megpróbálhatjuk megszoktatni ezeket a hangokat a kedvencükkel úgy, hogy például néha lejátsszuk neki. Először csak halkan, aztán napról napra lehet hangosabban is.

Figyeljük az állat reakcióját és ha különösebb felindultság nélkül hallgatta meg, azt jutalmazzuk.

Miért félnek a kutyák a villámlástól és a vihartól?

Vihar

A pontos okokat nem ismerjük. Valamint minden kutya más, és máshogy is reagál rá. Azonban a szakértők ezeket az okokat tartják valószínűnek:

 • A vihar hangjának frekvenciája
 • A légnyomás változása
 • Szél
 • A villám látványa
 • A statikus töltöttség, ami akár sokkot is okozhat

A kutyák pedig, akik nem értik a jelenségek okát, félhetnek ettől, ami természetes.

Honnan tudhatjuk, hogy a kutyánk stresszel a vihar alatt?

Fontos ismerni a kutyánk viselkedését, hiszen így tudjuk azonosítani, ha valami baja van.

Rossz idő esetén jellemző lehet rájuk a remegés, sírás és ugatás.

De lehet olyan kevésbé egyértelmű jele is, mint, hogy elkezd téged bökdösni. Akadnak, akik pedig elbújnak, vagy rombolni kezdenek.

A depressszió és a stressz tüneteiről itt olvashatsz bővebben.

Összegzés

A legtöbb kutya fél a villámlástól és az erős viharoktól. Ez ösztön segít nekik abban, hogy a vadonban menedéket keressenek maguknak.

Fontos, hogy felkészüljünk előre a viharokra, ha tudjuk, hogy lesznek és legyen megoldási stratégiánk.

Jó, ha pontosan ismerjük a kutyánk reakcióit és azokra tudunk reagálni. Enyhítsük a kutya villámlástól való félelmét azzal, hogy eltereljük a figyelmét, és mi nyugodtak maradunk.

Amikor azonban semmi nem válik be, akkor nem árt segítséget kérni az állatorvostól, hiszen az állat testi és lelki épsége a legfontosabb.

March 8, 2022

További érdekességek

Hírlevél

A hírlevélre való feliratkozással elfogadom az Adatvédelmi szabályzatot.