Kutyafekhely fajták – Ilyen kutyaágyat válassz kedvencednek!

Kutyafekhely fajták - Ilyen kutyaágyat válassz kedvencednek

Utoljára frissítve: 2023. June. 24

Az alvás minősége nem csupán az emberek számára fontos, de a kutyák életére is hatással van. Pontosan emiatt nem mindegy, hogy az elérhető kutyafekhely fajták közül milyet választasz kedvencednek.

Milyen kutyaágyak vannak?

Mit érdemes választani egy kis- és egy nagytestű kutya számára?

Milyen kutyafekhely kell, ha a kertben alszik a kutyus?

Létezik ortopéd kutyaágy?

Többek között ezekre a kérdésekre is választ adunk következő cikkünkben!

Ahogyan az emberek alváskultúrája is sokszínű, úgy minden kutyának megvan a maga ízlése, ha pihenésről van szó. A kutyafekhelyeknek számtalan típusa létezik, amelyek tekintettel vannak a kutyus korára, méretére, de akár a megváltozott állapotára is, mint a betegségek vagy a várandósság. A következőkben összeszedtük, melyik kutyaágy milyen kutyusnak jó, melyek az előnyök és a hátrányok.

Mit vegyél figyelembe a kutyafekhely választásánál?

Kutya feje lelóg a kutyaágyról.
Ha tisztában vagy kutyád alvási szokásaival, tudni fogod milyen kutyaágyra van szüksége.

Fontos tisztában lenni azzal, hogy milyen kutyaágyakat szeretnek négylábú kedvenceink a legjobban. Mielőtt elindulsz kutyafekhelyet választani, tudnod kell kutyusod alvási szokását.

A következő szempontokat érdemes figyelembe venned:

 • Kint vagy bent alszik a kutyus?
 • Hosszan elnyúlva alszik vagy összegömbölyödve pihen?
 • Leheveredik “ahol éri a fáradtság” vagy folyamatosan keresi a nyugodt, sötét búvóhelyeket?
 • Szívesen heverészik a hideg padlón vagy ki sem tudod rakni az ágyadból?
 • Szereti a hátát neki támasztani pl. falnak vagy kerítésnek?

Ha ezekre a kérdésekre megvannak a válaszok, akkor a következő szempont a kutya méretének figyelembevétele. Valljuk be, elég mókás lenne egy vizsla egy pomerániai törpespicc számára tervezett kutyaágyban.

Ezek után jöhet a speciális igényeknek a figyelembevétele:

 • Amennyiben valamilyen anyagra allergiás a kutya, azt feltétlenül kerülni kell a kutyafekhely kiválasztása során.
 • Aktív, szabadban sokat tartózkodó eb esetén érdemes könnyen mosható kutyaággyal szemezni, amelynek védőrétege levehető, mosógépben könnyen tisztítható.
 • Még nem szobatiszta kölyök vagy inkontinenciával küzdő idősebb kutya esetén jól jöhet egy szintén könnyen mosható, plusz védőréteg.

Ha összeállt, pontosan mire is van szüksége kutyusodnak, akkor jöjjenek a kutyafekhelyek fajtái!

Kutyafekhelyek fajtái ‒ Hagyományos kutyaágyak

Kutyafekhely fajták ‒ Hagyományos kutyaágyak.

A következőkben a hagyományos és a speciális kutyafekhelyek típusait fogjuk végigvenni, melyik milyen kutyusnak ajánlott, illetve melyek az előnyök és a hátrányok. 

A hagyományos kutyafekhelyek a legelterjedtebb, kereskedelmi forgalomban széleskörben kapható kutyaágyakat jelentik. Nézzük, melyik lenne megfelelő kiskutyád számára!

Párna kialakítású kutyafekhelyek

A párna kialakítású kutyafekhelyek, ahogyan a nevében is benne van, hasonlítanak egy túlméretezett párnára. Lényegében ez a legelterjedtebb kutyafekhely típus és aduásznak számít, ha végképp nem tudod, milyen kutyaágyat válassz négylábú társadnak.

Előnyök:

 • Univerzális. Bármilyen korú, méretű kutya számára ideális választás, legyen szó lakásban lakó vagy kültéren élő állatról.
 • Kényelmes. Puha anyagának köszönhetően a kutyus komfortosan pihenhet, akár összegömbölyödik, akár hosszan elnyúlik.
 • Költséghatékony. Az egyik legkedvezőbb áru kutyafekhely típusnak számítanak a párna kutyaágyak.

Hátrányok:

 • Nem elégíti a speciális szükségleteket. Nem nyújt megfelelő támasztékot az öreg ebek ízületeinek, vagy a kölyökkutyák könnyen lepottyannak róla. A félénk, magányra vágyó kutyusok pedig csak alá tudnak elbújni.
 • Hamar tönkre mehet. Különösen az olcsóbb kutyafekhelyek esetében a bélés összecsomósodik vagy a külső réteg elvékonyodik. 
 • Nehezen mosható. Ha nem eltávolítható a külső réteg, akkor a mosása problémás lehet.

A párna kialakítású kutyafekhelyeket akkor ajánljuk, ha egy megfizethető, mégis komfortos kutyaágyat szeretnél kedvencednek.

Matrac kutyafekhelyek

A matrac kutyafekhelyek téglalap alakú, vastag anyagú kutyaágyak, amelyeket akár önállóan, akár kutyaládába elhelyezve is használhatsz. 

Előnyök:

 • Strapabíró. A matrac kutyafekhelyek vastag anyaguknak köszönhetően sokáig szolgálhatják a pihenni vágyó kutyusokat.
 • Hőszigetelő. Kiváló választás a matrac kinti kutyaólakhoz is, hiszen a vastag anyag alulról védi kedvencünket a hidegtől.
 • Széles méretskála: Az egészen apró ölebektől kezdve az óriás dogokig bármelyik kis és nagy négylábú számára találhatsz ideális méretű kutyamatracot.

Hátrányok:

 • Nehezen tisztítható. A matrac kutyafekhelyek huzata nem minden esetben levehető, ezért nagyon hamar tönkre mehet.
 • Merev, nagy helyet foglal. A matrac merev anyaga miatt nehezen szállítható, vagy tárolható. Nagytestű kutya esetében pedig igen nagy hely szükséges ennek elhelyezésére.

A matrac kutyafekhelyeket akkor ajánljuk, ha egy egyszerű, de nagyszerű kutyaággyal lepnéd meg kiskedvencedett.

Barlang alakú kutyaágyak (Bújós kutyafekhelyek)

A barlang vagy bújós kutyafekhelyek a természetben előforduló odúkra emlékeztetnek, amelyekben a kistestű kutyák elbújhatnak a veszély elől.

Kifejezetten félénk, társaságkerülő kutyáknak ajánlott, akik biztonságban érzik magukat, hogyha körülöleli őket a puha anyag. Segít leszoktatni a kutyusokat az ágyban alvásról is, különösen azokat, akik a takaró alá szeretnek bújni.

Előnyök:

 • Meleg, hőtartó anyag. A barlang kutyaágyak ideálisak rövidszőrű vagy teljesen kopasz kiskutyák számára, akik hajlamosak fázni hűvösebb időben.
 • Könnyen tisztítható. Kisebb méretének köszönhetően akár mosógépben is kimosható.
 • Tartós, masszív anyag. A barlang kutyafekhelyek jó minőségű, erős gyapjú és pamut anyagból készülnek, így kiskutyád sokáig élvezheti benne a pihenést.

Hátrány:

 • Drága. Mivel ezek a barlang kutyafekhelyek magas minőségű anyagból készülnek, ezért mélyebbre kell nyúlni a pénztárcába vásárláskor.
 • Csak kis méretben kapható. Szinte lehetetlen nagytestű kutyák számára barlang kutyaágyat beszerezni, leginkább az apróságoknak lett kitalálva.

Ha egy igazán különleges, biztonságot és melegséget nyújtó kutyafekhelyet keresel kiskedvencednek, akkor a barlang kutyaágy a legjobb döntésnek bizonyulhat.

Fánk alakú kutyaágyak (peremes kutyafekhelyek)

A fánk alakú kutyaágyak különösen népszerűek olyan kutyák körében, akik szeretnek összegömbölyödve, kicsit elbújva, de nem teljesen sötétben pihenni. A kerek vagy ovális kutyaágy alacsony, vastag, tömött, puha peremmel rendelkezik, amelyen a kutyus kényelmesen megtámaszthatja a fejét. 

Előnyök:

 • Széles méretskála. Kis- és nagytestű kutyusodnak egyaránt találhatsz fánk alakú kutyafekhelyet.
 • Hőtartó. Mivel a kutyaágy szinte teljesen körbe öleli a kutyust, ezért segít a hűvös éjszakákon is megtartani a testhőmérsékletet.
 • Jó ár-érték arány. Bár nem a legolcsóbb kutyafekhelynek számít, ár-érték arányban jóval többet ígér mint a párna vagy matrac kutyafekhelyek.

Hátrány:

 • Nehezen tisztítható. A legtöbb fánk alakú kutyafekhely levehető huzat nélkül kapható, ezért nehezen távolítható el róla a kosz. 
 • Kevés pózban tud rajta aludni a kutyus. A fánk alakú kutyafekhely azoknak a kutyusoknak ajánlott, akik összegömbölyödve szeretnek aludni, hiszen túl sok teret nem enged a nyújtózkodásra.

A fánk alakú kutyafekhelyek tökéletes választás, ha biztonságot nyújtó, minőségi alvóhelyet szeretnél biztosítani kedvencednek, de nem akarod érte feltörni a malacperselyt.

Fészek alakú kutyaágyak (peremes kutyafekhelyek)

A fészek alakú kutyafekhelyek nagyon hasonlítanak a fánk alakú kutyaágyakhoz, de különbségek akadnak, különösen a perem kialakítását illetően.

A fészek kutyafekhelyek peremei magasak és merevek, ha az eb befészkeli magát középre, körbe erős “bástyaként” funkcionálnak. Általában van egy “bejárata”, vagyis egy alacsonyabb peremrész, amelyen kényelmesen ki-be járhat a kutyus.

Előnye:

 • Biztonságot ad. Különösen az olyan szorongó kutyusok számára kiváló választás, akik nem szeretnek teljesen a sötétben aludni, de vágynak egy saját “erődre”.
 • Dizájnos. Színben, mintában a határ a csillagos ég. Egy különleges kutyafekhely akár a lakás dísze is lehet.
 • Hőtartó. A fészek alakú kutyaágy vastag, puha anyaga a hűvösebb időkben is megvédi a kutyát.

Hátránya:

 • Nehezen mosható. A merev perem miatt a fészek alakú kutyafekhelyeket szinte lehetetlen mosógépben mosni.
 • Magasabb ár. A fészek alakú kutyafekhelyek az egyik legdrágább kutyaágy fajtának számítanak, ám a minőség garantált ennél a típusnál.

A fészek alakú kutyafekhelyek az egyik legmagasabb komfort fokozattal rendelkeznek, hiszen emelt peremének köszönhetően kutyusod kényelmesen megtámaszthatja a fejét vagy a hátát.

Kanapé típusú kutyafekhelyek (peremes kutyafekhelyek)

Rendkívül stílusosak és kényelmesek az apró kanapéra hajazó kutyaágyak, amelyet kifejezetten az ülőgarnitúrán heverésző apróságoknak találtak ki. Akadnak olyan modellek is, amelyek “ágyneműtartóval” rendelkeznek, így minden kutyajátékot, pórázt vagy takarót elrejthetsz benne.

Előnyök:

 • Passzol a bútorzathoz. A kanapé kutyaágyak közül bőven találsz olyat, amely harmonizál otthonod többi bútorával.
 • Biztonságot nyújt. A peremes kutyaágyaknak egyik nagy előnye, hogy a kutya leggyengébb pontjának, a hátának védelmet nyújt.
 • Magas minőség. Ahogy az ülőgarnitúrák, úgy a kutyakanapék is kiváló minőségű anyagokból készülnek.

Hátrányok:

 • Nehezen tisztítható. Mivel a kanapé típusú kutyaágyak strapabíró bútorszövetből készülnek, ezért kizárólag szövettisztító folyadékkal tisztítható, így a sárban előszeretettel fetrengő vagy hosszú szőrű kutyusokhoz nem javasolt.
 • Kicsi méretben kapható. A kanapé típusú kutyaágyakat kis méretben lehet kapni, hogy hiszen a nagytestű kutyák valószínűleg a Te kanapédat fogják elfoglalni.

Abban az esetben lehet jó választás, ha magas minőségű és bútorainkkal harmonizáló kutyafekhelyet keresünk kistestű kedvencünknek.

Magasított / Emelt kutyaágyak

A magasított kutyafekhelyek első pillantásra inkább hasonlítanak egy trambulinra vagy nagyon alacsony kerti székre, mégis az egyik legpraktikusabb kutyaágynak számítanak.

A sűrű szövésű hálós anyagot fém, PVC vagy fakeretre feszítik, és a földtől néhány centire megemelik. Amellett, hogy kényelmesen elterülhet vagy összekucorodhat rajta a kutya, a magasított lábak segítségével eltávolodhat a földtől.

Ennek következtében a kemény talaj nem nyomja az állat testét, illetve nem fázik fel hidegebb idő esetén. Légáteresztő anyagának köszönhetően egy esős napon kint felejtett kutyafekhely is hamar megszárad.

Előnye:

 • Könnyen tisztítható. Az egyik legkönnyebben takarítható és karbantartható kutyafekhely.
 • Strapabíró. Az emelt kutyaágyakat alapvetően kültérre tervezték, ezért mind a lábak, mind a szövet, amelyen a kutyus pihen masszív, időjárásálló anyagból készülnek.
 • Kiváló a szellőzése. Mivel a kutyaágy alatt szabadon áramolhat a levegő, így a nagy nyári melegben is komfortosan pihenhet rajta kiskedvenced.

Hátrány:

 • Túl hideg. Az előnye egyben hátránya is, hiszen hűvös időben alulról szinte semmi nem melegíti a kutya testét.
 • Túl magas lehet. Idős, beteg vagy nagyon apró kölykök számára magas lehet, nehezen tudnak fellépni rá.

Az emelt kutyafekhelyek különösen a szabadban tartott, nagytestű kutyáknak ideális pihenőhely.

Kutyafekhelyek fajtái ‒ Speciális kutyaágyak

Kutyafekhely fajták ‒ Speciális kutyaágyak.

A speciális kutyaágyakat a kutyusok különböző élethelyzeteire találták ki. A hagyományos kutyaágyak a legtöbb esetben nem elégítik a speciális szükségleteket, pl. egy örökké utazó kutyusét vagy egy ízületi fájdalmakkal küzdő ebét. A következőkben megismerheted a speciális kutyafekhelyeket, amelyek segítségre sietnek a különleges esetekre.

Memóriahabos kutyaágyak

A memóriahabos kutyaágyak a kényelem magasfokát jelentik. Ahogyan az emberek számára tervezett ágymatracok, úgy a kutyusok számára is a hab a test formáját veszi fel.

Ez nem csupán maximális komfort érzetet ad, de védi a kutyák ízületeit a megterheléstől. Különösen a nagytestű kutyák számára érdemes egy memóriahabos kutyaágyat beszerezni, hiszen a nagyobb tömeg nagyobb súlyt is jelent az ízületek számára.

Ortopéd kutyaágyak 

Az ortopéd kutyaágyakat kifejezetten ízületi problémáktól szenvedő, főleg nagytestű kutyusoknak találták ki. Egyszerre élvezhető vele a memóriahab a kényelme, ugyanakkor egy struktúráltabb tartórétegnek köszönhetően a problémás testrészeket megtámasztja. Az ortopéd kutyaágyak az idős kutyák pihenésére is pozitívan hat.

Fűtött kutyaágyak

Egy fűtött kutyafekhelyen bármelyik kutyus szívesen elszundikálna egy igazán hideg téli éjszakán. Főleg rövidszőrű, szabadban tartott ebeknek a legideálisabb, de lakásban élő, fázósabb kutyusok (pl. csivava) is szeretni fogják.

Az elektromos hálózatról működtethető kutyaágy kevés áramot fogyaszt, mégis akár egész éjjel képes kellemes, testhőmérsékletű meleget biztosítani. Kizárólag olyan kutyáknak ajánljuk, akiket nem csábít a hálózati csatlakozó szétrágása.

Hűsítő kutyaágyak 

Természetesen, ha létezik fűthető kutyafekhely, akkor találkozni fogsz hűsítő kutyaágyakkal is, amelyek jó szolgálatot tesznek a nyári kánikula idején. Az ilyen típusú fekhelyek legtöbbször hűsítő zselével vannak feltöltve, amelyeket hűtőbe téve gyorsan lehülnek és hosszú ideig hűvösek maradnak.

Léteznek olyan innovatív kutyaágyak, amelyek különleges szövésüknek köszönhetően leadják a környezet felé a kutyus testhőmérsékletét, hűvös érzetet biztosítva ezzel.

Csak abban az esetben érdemes ilyen kutyaágyat venni, hogyha biztos vagy benne, kiskedvenced nem fogja kirágni belőle az anyagot.

Utazó kutyaágyak 

A folyamatosan úton lévő kutyusoknak sem kell nélkülözniük fekhelyük puhaságát, hiszen (a gazdik örömére is) számtalan típusú utazó kutyaágy közül lehet választani.

Vannak zokni méretűre összehajtható kutyafekhelyek, de az autóülésre szíjazható vagy sporttáskaként hurcolható verzió is akad bőven. A tervezők az utazó kutyafekhelyek esetében is törekednek a puha, kényelmes ergonómiára kialakítására, hogy egy hosszú utazás alkalmával is édes legyen az álom. Kalandra fel!

Kültéri kutyaágyak 

A kültéri kutyafekhelyek között elsőre talán a kutyaház ugorhat be, mint tipikus kültéri pihenőhely. Ám ide soroljuk azokat az időjárásálló, strapabíró kutyaágyakat is, amelyek bírják a kertben tartott ebek életvitelét.

Az erős műanyagból, fából készült kutyafekhelyekhez érdemes beszerezni kutyamatracot vagy kutyapárnát is, amelyért különösen hideg időben hálás lesz kedvenced.

Összegzés

A kutyák alvás minősége és ezáltal habitusuk nagyban függ a kutyafekhely fajtájától. Ahogy egy jó minőségű, puha ágyból te is kipihentebben ébredsz, úgy igaz ez kiskedvencedre is.

Sok gazdi fél attól, hogy kutyájának nem fog tetszeni a kiválasztott kutyaágy. Ám mi bátran biztatunk arra, hogy miután alaposan körbejártad kutyusod igényeit, bátran válassz számára és számodra is szerethető kutyafekhelyet.

2023. June 24.

További érdekességek

Hírlevél

  A hírlevélre való feliratkozással elfogadom az Adatvédelmi szabályzatot.