A kutyák leéghetnek a napon? | A napégés kezelése házilag

A kutyák leéghetnek a napon

Meleg időben kutyáink is legalább annyira szeretnek a friss levegőn lenni, mint mi. Legyen szó fekvésről a hátsó udvarban, vagy egy hosszú reggeli futásról, tavasztól őszig négylábú barátaink is sok időt töltenek a napon.

A nyári nap sugarai ellen naptejjel és sapkával óvjuk magunkat. De ha felelősségteljes gazdik vagyunk, minden bizonnyal felmerült bennünk a kérdés, hogy le tudnak-e égni a kutyák a napon.

Bár kutyusunk testének legnagyobb részét a legtöbb fajta esetében szőr fedi, mégis viszonylag könnyen le tudnak égni. A jó hír azonban az, hogy néhány egyszerű szabály betartásával és egy kis elővigyázatossággal elkerülhetjük, hogy ez súlyos egészségügyi problémákhoz vezessen.

Mi okozza a leégést a kutyáknál?

A leégést ugyanaz okozza a kutyáknál, mint a mi esetünkben: ha túl hosszú ideig vannak kitéve a napból származó erős UV sugárzásnak bőrük vörössé és érzékennyé válhat.

Ahhoz, hogy leégjenek nekik is viszonylag sok időt kell tölteniük direkt napsugárzásban. Azonban az is gyakran előfordulhat, hogy egy napsütötte ablakban eltöltött szunyókálás után károsodik kutyánk bőre.

Bár a leégés a nyári időszakban a leggyakoribb, a nap télen és ősszel is elegendő UV sugárzást bocsát ki ahhoz, hogy komoly problémákhoz vezethessen.

A leégés jelei kutyáknál

A leégés jelei kutyáknál.

A kutyák általában azokon a bőrfelületeken égnek le, ahol szőrük ritkábban nő, vagy esetleg teljesen csupasz, ilyen helynek számít például az orruk és a fülük körüli rész. Az orr leégése során a bőr kiszáradhat és berepedezhet, mely különösen fájdalmas lehet az állat számára.

A rövidebb lábbal rendelkező kutyafajtáknak, például a Corgiknak és a Tacskóknak gyakran ég le a hasa is. Ehhez általában elegendő szokott lenni az út felületről visszatükröződő fény. Ezért a havas talajon, vagy az aszfalton történő sétáltatást próbáljuk meg a minimumra csökkenteni, ha erős UV sugárzást jeleztek elő a meteorológusok.

Ha kutyusunk leégett közvetlenül bőrén látható bőrpír mellett a következő jeleket is tapasztalhatjuk:

 • Száraz, repedezett bőr a fül körül
 • Szőrhullás
 • Hőemelkedés vagy láz
 • Hólyagok és fekélyek megjelenése a kipirosodott bőr felületén
 • Hámló bőr
 • Kinövések, vagy elszíneződések
 • Érintés, vagy mozgás közbeni fájdalom jelei a kutya testbeszédében

Mely kutyafajták vannak leginkább veszélyben?

Mely kutyafajták vannak leginkább veszélyben?

Egyes kutyafajták fizikai adottságaik miatt hajlamosabbak a leégésre, mint mások. A meztelen kutyafajták értelemszerűen sokkal érzékenyebbek az UV sugárzásra, mint vastag bundával rendelkező társaik.

A világos vékony szőrű fajták, mint például az Uszkárok és a Boxerek szintén hajlamosak a leégésre, ezért, ha ilyen kutyánk van fokozott figyelmet kell fordítanunk a napvédelemre.

A világosan pigmentált, rózsaszín bőrű fajták, például a Dalmaták és a Colliek, valamint a fehér szőrű Boxerek szintén nagy kockázatnak vannak kitéve. Az albínó kutyák esetén, pedig a leégés kockázata fajtától függetlenül óriási.

Ez természetesen nem jelenti azt, hogy a vastag, sötét bundával és bőrrel rendelkező ebek nem éghetnek le, sőt az ő esetükben a hősokk jelent extra kockázatot.

Ha kutyánk valamilyen krónikus egészségügyi problémával küzd, az szintén megnöveli a kockázati faktort leégés szempontjából.

A műtétből származó friss hegszövetek, vagy a szintén műtét miatt leborotvált szőrzet veszélyesebbé teheti a napfürdőzést kutyánk számára.

Egyes autoimmun betegségek szőrhulláshoz vezethetnek, ezért, ha kedvencünk ilyen problémákkal küzd, kerüljük a tűző napot, és inkább az esti, illetve a hajnali órákat használjuk ki sétáltatásra.

Hogyan védjük meg kutyánkat a leégéstől?

Hogyan védjük meg kutyánkat a leégéstől?

A leégés ugyanolyan fájdalmas és káros a kutyáknak, mint az embereknek, és akár több napig is eltarthat, míg elmúlik és a bőrpír elhalványul.

A rendszeresen leégő kutyáknál nagyobb a kockázata a súlyos bőrbetegségeknek, például a laphámráknak, ezért fontos, hogy megtegyünk minden olyan óvintézkedést, ami minimalizálja a leégés kockázatát!

A legmelegebb órákban tartózkodjunk árnyékban

A legegyszerűbb módja annak, hogy megvédjük kutyánkat a leégéstől, az, ha a legmelegebb, leginkább napsütötte órákban nem engedjük ki őket a szabadba.

Ez Magyarországon azt jelenti, hogy a nyári hónapokban délelőtt 10 és délután 2 között fedett, árnyékos helyen kell tartanunk kutyánkat.

Ha ez nem megoldható, gondoskodjunk a megfelelő vízellátásról és arról, hogy álljon kedvencünk rendelkezésére egy olyan hely, ahol minden napszakban árnyék van. Ez segíthet megóvni őket a hőgutától és a napozásból eredő egyéb betegségektől is.

Napvédő krémek

Ha úgy érezzük, hogy az elővigyázatosság nem elég, használhatunk kifejezetten a kutyák számára kifejlesztett napvédő krémet.

Fontos, hogy kifejezetten csak négylábúak számára gyártott kenőcsöt használjunk, ugyanis az emberi felhasználásra gyártott termékekben több olyan alapanyag is előfordulhat, amelyek bár külsőleg használva ártalmatlanok, az emésztőrendszerben komoly problémákat okozhatnak!

Ez a mi esetünkben nem jelent problémát, ugyanis nem nyalogatjuk magunkat, a kutyák azonban ezt ritkán tudják megállni, főleg akkor, ha ismeretlen illatú anyagot kentünk a bőrükre.

Maradjunk a kenhető naptejeknél, ugyanis a sprés verziók könnyen kutyánk szemébe kerülhetnek, ahol a leégésnél sokkal komolyabb problémákat is okozhatnak.

UV védő öltözet

Különösen érzékeny szőrtelen fajták számára sokan az UV védő öltözet felhasználását is javasolják. Ez természetesen nem védi az olyan területeket, mint például a kutyák füle, ezért itt továbbra is naptejet kell majd bevetnünk.

Ha mindenképpen ruhával szeretnénk megóvni kutyánkat fordítsunk extra figyelmet arra, hogy elegendő mennyiségű hideg víz álljon rendelkezésükre, nehogy túlmelegedjenek.

Hogyan kezeljük a leégett kutyákat?

Hogyan kezeljük a leégett kutyákat- Aloe vera cserépben.

Kutyák számára is gyártanak olyan krémeket, amikkel a leégett bőrfelület gyógyulását segíthetjük elő.

Ha nem szeretnénk ilyeneket használni kókuszolajjal kevert aloe verát vigyünk fel az érintett területre. Ez enyhíteni fogja a bőrterület viszketését, és nem tartalmaz olyan hatóanyagot, ami tovább irritálhatja kutyánk hámrétegét.

Házilag elkészíthető krém napégésre kutyák számára

 1. Vágj le 3-4 vastagabb levelet a házilag termesztett aloe verából.
 2. Alaposan mosd meg a leveleket.
 3. A növény tüskéit egy késsel metszd le, majd kapard ki a bennük található zselét.
 4. Három rész aloéhoz adj egy rész kókuszolajat, mely illat, tartósítószer és színezéktől mentes.
 5. Alaposan keverd el.
 6. Naponta 2x (vékonyan) vidd fel a kezelni kívánt felületre, amíg a kutya bőre meg nem nyugszik.

Súlyos leégés esetén

Súlyos vagy nagy felületet érintő leégés esetén mindenképpen keressük fel állatorvosunkat, ugyanis ilyen esetekben lehet, hogy antibiotikumos krémet fog felírni, a fertőzések elkerülése érdekében. Ha kutyánk esetleg rágcsálná, vagy kaparná az érintett területet lehetséges, hogy egy orvosi gallér beszerzését fogják javasolni a szakemberek.

Visszatérő leégési problémák során mindenképpen megéri állatorvoshoz fordulni, és érdeklődi a további teendők iránt, mert a magas UV sugárzás, és az emiatt keletkező sérülések a bőr felső rétegén (csak úgy, mint nálunk) a kutyák esetében is növelhetik a bőrrák kialakulásának kockázatát.

Összegzés

Négylábú barátaink hozzánk hasonlóan kedvelik a napsütést és a meleget, arról azonban nem szabad megfeledkeznünk, hogy ők nincsenek tisztában az UV sugárzás káros következményeivel, ezért felelős gazdiként a mi feladatunk, hogy helyettük is figyeljünk erre.

A nyári melegben nem csak a közvetlen hőmérsékleti stressztől, hanem a napsugárzástól is védenünk kell kedvencünket.

Fontos tisztában lennünk vele, hogy télen, a nagy hideg ellenére, ezek a sugarak éppen olyan káros hatásokat gyakorolhatnak kutyánk bőrére, mint a júliusi kánikula alatt. 

2022. October 23.

További érdekességek

Hírlevél

  A hírlevélre való feliratkozással elfogadom az Adatvédelmi szabályzatot.