Hogyan távolítsuk el a kutyapiszok szagát a szőnyegből?

Hogyan távolítsuk el a kutyapiszok szagát a szőnyegből

Egy kutyus nagyon sok örömöt és vidámságot hoz az életedbe. Persze a kutyatartás jár némi kellemetlenséggel is, mint például az időnként (vagy éppen rendszeresen) megjelenő kutyapiszok a kedvenc szőnyegeden, vagy kanapédon – főleg akkor, amikor még nem szobatiszta a kiskutyád.

Ez a probléma rendszerint megszűnik egy jól nevelt kutya esetében maximum 6 hónapos – 1 éves koráig bezárólag, de persze meglehet, hogy az idős, vagy beteg kutyus időnként bepiszkít a lakásba.

Ebben a cikkben annak jártam utána, hogy miként lehet eltűntetni a kellemetlen szagokat (új, vagy régi) a szőnyegből, vagy a kárpitokról.

Hogyan előzhetem meg, hogy a kutyám a szőnyegre piszkítson?

Kutyapiszok megelőzése

Azt az elvet vallom, hogy a megelőzés mindig jobb, mint a takarítás és, amennyiben van rá módod, úgy érdemes alkalmazni a technikákat.

Szedd föl a szőnyeget

Ha éppen most vittél haza egy kölyökkutyát és még csak most fogjátok kezdeni a szobatisztasági-tréninget, akkor javaslom, hogy szedd föl a szőnyeget. Persze amennyiben erre van lehetőség és nem padlószőnyeged van. Csak akkor tedd vissza, amikor a kölyökkutyád már szinte 100% szobatiszta.

Ezzel effektíve megelőzöd azt, hogy a szőnyeg, mint olyan, csábító puhaságával és nedvszívó képességével arra ösztönözze kiskutyádat, hogy azon végezze el a kis- és nagydolgát. Ez miért hatásos?

Köztudott, hogy a kutyák ösztönösen olyan terepen szeretnek üríteni, amely puha és nedvszívó és a szőnyeg pont ilyen. Ha nincs lent szőnyeg, könnyebben és gyorsabban fog menni a szobatisztaságra-nevelés is.

Tedd a kutya számára visszataszítóvá a szőnyeget

Tántorítsd el attól, hogy a szőnyegre pisiljen! Talán nem tudod, de a citrom, narancs, grépfrút illata eltántorítja a kutyádat attól, hogy a szőnyegre pisiljen, vagy kakiljon. Miért? A kutyák nem szeretik a citrusok illatát és ennek következtében nem fogják vonzónak találni azt a szőnyeget, amelyiknek ilyen illata van.

Jó megoldás még az ecet, mert azt sem szeretik – bár én inkább maradok a citrusoknál, mert azoknak legalább jó illatuk van.

Vegyél a gyógyszertárban tiszta alkoholt (ez kb. 70%-os és egy üveg 600-700 forintba kerül) és egy üvegcse jó minőségű citrom / narancs / grépfrút illóolajat (pl. Aromax).

Cseppents az alkoholba 10-20 cseppet az illóból, majd permetezd be vele a szőnyeget. Nem kell az egész felületet, csak a négy sarkát és a közepét, mert már így is elég „elrettentő” illata lesz a kutyád számára.

Ha már megtörtént a baj, akkor az alábbiakban részletezett tisztítás után alkalmazd ezt az illóolajos oldatot a szőnyegen, legfőképp azon a ponton, ahol a pisi / kaki volt.

Hogyan tűntethetem el a kutyapiszok szagát a szőnyegből?

Hogyan távolítsuk el a kutyapisi szagát a szőnyegből.

Nem bonyolult eltűntetni a kaki / pisi szagát a szőnyegből, csak egy kis türelem kell hozzá. Amennyiben a kutyapiszok friss, úgy nyilván egyszerűbb dolgod van, hiszen köztudott, hogy a gyors cselekvés megelőzi, vagy legalább minimalizálja a vizelet szagának beívódását a szőnyegbe.

A régebbi, beszáradt kutyapiszok eltűntetése a szőnyegből egy kicsivel több törődést és speciálisabb szereket igényel, de nem lehetetlen küldetés!

Lássuk, hogy melyek a szőnyegtisztítás lépései!

Szükséges eszközök:

 • egy régi, puha sörtéjű fogkefe, vagy egy körömkefe a makacsabb, beszáradt kutyapiszok eltávolításához
 • dörzsis mosogatószivacs (semmi másra ne használd és használat után alaposan fertőtlenítsd ki)
 • nedvszívó rongyok és papír törlőkendő
 • hajszárító, porszívó

A kutyapiszok eltűntetésének és a szőnyeg szagtalanításának lépései

Kutyakaka kimosása a szőnyegből

1. lépés

Szedd föl a kakit / itasd föl a pisit a szőnyegről.

2. lépés

Önts meleg (forró) vizet egy tálba, adj hozzá egy kiskanálnyi mosogatószert és egy szivacs segítségével „tunkoló” mozdulatokkal távolítsd el az esetleges kaki-maradványokat a szőnyegből.

Beszáradt kaki esetében használj egy régi fogkefét, vagy körömkefét. Amikor azt látod, hogy már nincs elszíneződve a szőnyeg, tiszta meleg vízzel öblítsd át a foltot.

3. lépés

Keverj össze meleg vizet és 20%-os ecetet egy szórófejes flakonban fele-fele arányban, majd fújj rá párszor a pisi / kaki foltra és hagyd állni legalább 20 percet.

4. lépés

Itasd fel az ecetes-pisis / kakis vizet a szőnyegről annyira, hogy majdnem száraz legyen.

5. lépés

Szórj a foltra 2 evőkanál szódabikarbónát, majd egy nedves szivaccsal dörzsöld kissé bele (a szivacs éppen csak nedves legyen, ne vizes). Hagyd állni legalább 1 órát.

6. lépés

Porszívózd föl a szódabikarbónát a szőnyegből.

7. lépés

A már fent említett módszert alkalmazva, szerezz be a gyógyszertárban egy üvegcse 70%-os alkoholt és egy kis üveg jó minőségű citrom vagy narancs illóolajat.

Adj az illóolajból kb. 15-20 cseppet az egész üvegnyi alkoholba, majd rázd össze. Cseppents ebből a keverékből a kitakarított pisi / kaki foltra és finoman dörzsöld el egy száraz, vagy enyhén nedves szivaccsal.

Az alkohol nem hagy foltot és nem szedi ki a szőnyeg színét, de azért sötét szőnyeg esetében végezz egy próbát a biztonság kedvéért. 

Ez mire jó? A citrom / narancs illóolaj – amellett, hogy isteni illata van – fertőtlenítő hatású, valamint eltántorítja a kutyádat attól, hogy ismét a szőnyegre pisiljen.

Milyen tisztítószert használjak a kutyapiszok eltűntetéséhez?

Én a vegyszermentes háztartás híve vagyok, így elsősorban a cikkben is ezeket a szereket említem elsődlegesen. Természetesen manapság már könnyebb szagtalanítani a szőnyeget, mivel mindenféle csodaszer van a boltok polcain is, ha Te inkább a késztermékeket részested előnyben.

Fontos megjegyeznem, hogy a kutya nagyon érzékeny a vegyszerekre, így – ha egy mód van rá – használj természetes összetevőkből álló szereket.

Lássuk, milyen szerek vannak a szőnyeg tisztítására és szagtalanítására kutyapiszok esetén!

1. Otthon készült, vegyszermentes tisztító és szagtalanító szerek

Szinte biztos vagyok abban, hogy az ehhez szükséges hozzávalók zöme a Te konyhádban is megtalálhatók.

Házi kutyapiszok eltávolító szer:

 • 1 db, 0.5 literes szórófejes flakon (üveg, vagy műanyag)
 • 2 dl meleg (majdnem forró) víz
 • extra fertőtlenítő adalék – 5 csepp Citrom illóolaj (opcionális)
 • 2 dl 20%-os ecet
 • 2 csepp mosogatószer
 • Keverd össze az összes hozzávalót (ne rázd, mert habos lesz!), majd használd a kutyapiszok maradványának kitisztításához

Házi kutyapiszok szagtalanító szer:

 • 2 evőkanál szódabikarbóna
 • 1 üvegcse gyógyszertári alkohol (min. 70%) + szórófej
 • 10-20 csepp Citrom / Narancs illóolaj

2. Bolti kutyapiszok eltávolító szerek és szagtalanítók

Amennyiben Te jobban szereted az előre elkészített tisztító- és szagtalanító szereket, úgy manapság már sokfélét lehet kapni a boltokban.

Ebben az esetben javaslom, hogy válassz természetes összetevőkből készült szert, mert a kutyák igen érzékenyek a vegyszerekre.

Odormute™ enzimes szagtalanító por

Ez egy szuper, Öko-termék, ami már 50 éve a piacon van és igen gazdaságos kiszerelésben kapható. Egy doboznyi porból 22 liternyi szagtalanító folyadék készíthető, de fontos, hogy mindig csak annyit keverj be belőle, amennyit felhasználsz, mivel a keverés után 4 órával elveszti hatékonyságát.

Kárpitra is alkalmas szer. Teljesen környezetbarát, vegyszermentes termék, ami nem veszélyes sem állatra, sem emberre, sem az élővilágra. Bővebb információt a https://www.odormute.hu oldalon találsz.

Simple Solution Urine Destroyer – enzimatikus szagtalanító

Szintén vegyszermentes, természetes enzimeken alapuló készítmény, amely lebontja a vizeletben található fehérjéket, ezáltal tökéletesen szagtalanítja a szőnyeget.

Előnye, hogy nemcsak szőnyegre, hanem kárpitra is használható! Itthon több webshopban is kapható.

Vanish Pet Expert folteltávolító spray

Kicsit több vegyszer van benne, mint ahogy én szeretném, de amennyiben Te jobban preferálod az erős, hatékony szereket, akkor ez Neked való, csak arra figyelj, hogy ne told túl a használatát.

Ezt a termékcsaládot effektíve bármely szupermarketben megveheted. A termékcsaládba tartozik szőnyegtisztító, kárpittisztító és általános szagtalanító készítmény is.

Összegzés

A kutya vizeletének szaga nagyon erős és átható tud lenni, ezért helyezzünk hangsúlyt a megelőzésre. Akkor sem kell megijedni, ha megtörtént a baj, és a szőnyegbe száradt a kutyapisi és a kutyakaki.

Mint látod, nem ördöngösség eltávolítani a friss, vagy éppen már beszáradt kutyapiszkot és annak kellemetlen szagát a szőnyegből és kárpitról, csak egy kis rafinéria kell hozzá.

Bízom benne, hogy sikerült átadnom némi hasznos információt Neked, amelyeket hasznosítani tudsz a jövőben!

March 19, 2022

További érdekességek

Hírlevél

A hírlevélre való feliratkozással elfogadom az Adatvédelmi szabályzatot.