A kertes házban élők közel fele nem sétáltatja kutyáját!

Kutyasétáltatás nélkül - A kertes házban élők közel fele nem sétáltatja kutyáját

Kutyásként bizonyára tudod, hogy egy (vagy több) kutyus tartása nemcsak rengeteg örömmel, hanem bizony felelősséggel is jár. A kutyatartás komoly dolog, hiszen rengeteg időt és energiát, valamint odafigyelést és türelmet igényel. Vajon a kertes házban élők rendszeresen sétáltatják kutyájukat?

A DogX legutóbb végzett felmérése kimutatta, hogy a kertes házban élők közel fele (48,2%-a) nem viszi ki minden nap sétálni a kutyáját, hanem inkább a kertben játszik vele. A legszomorúbb viszont az, hogy válaszadók 29,5%-a csak havonta egyszer vagy még ritkábban kerít sort a kutyasétáltatásra.

Kutyusod számára Te vagy a minden, következésképpen legszívesebben minden idejét Veled töltené. Imádja a közös pillanatokat – legyen az játék, etetés, vagy szimplán csak kanapén pihenés. A kutyák – ellentétben a macskákkal – nem túl jók az önfenntartásban, nagyban függenek gazdáik törődésétől és figyelmétől, amely szükséges ahhoz, hogy hosszú és egészséges élelet élhessenek.

Kedvenced egészségének megőrzésében óriási szerepet kap az, hogy mennyire aktív életet biztosítasz neki – például rendszeres sétákkal, vagy egyéb fizikai kihívást jelentő játékokkal. Az eb- természetes ösztöneinek köszönhetően – kíváncsi és szereti felfedezni a szűkebb és tágabb környezetét, legyen az akár a lakás minden pontja, a kert minden szeglete, vagy a környező utcák és parkok összes bokra.

A legyeszerűbb módja annak, hogy kutyád egészséges maradjon, ha rendszeresen sétálsz vele, hiszen így megkapja a számára szükséges mozgást és egyben szorosabb kötődés is kialakul kettőtök között a közös felfedezések által.

Rendben van, ha nem sétáltatjuk minden nap a kutyánkat?

Miért nem sétáltatják a kertes házban elők kutyájukat?

Mi történik akkor, ha sokáig nem viszed sétálni a kutyádat?

A rendszeres séta előnyei

Hogyan tartsuk edzésben kutyánkat sétáltatás nélkül?

Rendben van, ha nem sétáltatjuk minden nap a kutyánkat?

Rendben van, ha nem sétáltatjuk minden nap a kutyánkat?

Ha csak egy-egy nap marad ki, az még nem gond, de ha sosem viszed ki kutyusodat sétálni, az nagyon nincs rendben. A kert nem nyújt elegendő impulzust, sem elegendő aktivitást, de tény, hogy legalább a szükségét el tudja végezni napi szinten.

A legtöbb kutyaszakértő és állatorvos egyetért abban, hogy a napi ajánlott minimum sétaidő 30 perc és 2 óra között van. Ennyi szükséges ahhoz, hogy kutyád izmai, ízületei és úgy általában az egész szervezete egészséges maradjon.

Ha nem is tudod minden nap kivinni kutyusodat sétálni, próbáld meg legalább heti 3 alkalommal! Amennyiben ennyi mozgást sem tudsz biztosítani kutyád számára, úgy fölfogadhatsz egy kutyasétáltatót, vagy érdemes átgondolni, hogy egyáltalán belefér-e az idődbe egy kutya. Hosszú távon a kutya fogja elszenvedni a negatív hatásokat, ha nem biztosítod neki a rendszeres fizikai aktivitást.

Miért nem sétáltatják a kertes házban elők kutyájukat?

Előfordulnak persze olyan esetek is, amikor a rendszeres sétáltatás átmenetileg nem megoldható valamiért.

A DogX közel 2000 kertes házban élő kutyatartót kérdezett meg. Nézzük meg a leggyakoribb indokokat a kutyasétáltatás mellőzésére.

1. “Túl szoros a munkatempóm!” – 22,4%

Túl szoros a munkatempóm.

Megeshet, hogy 8-10 órát töltesz a munkahelyeden, ahol óriási nyomás, vagy stressz nehezedik rád és egyszerűen nincs időd, vagy energiád a napi sétára a munka utáni otthoni teendők mellett.

Ha ez a szoros munkatempó csak átmeneti, akkor érdemes erre az időszakra megkérni egy ismerősödet (vagy egy hivatásos kutyasétáltatót), hogy legyen kedves sétálni és játszani a kutyusoddal.

2. “Én másféle testmozgást biztosítok kutyámnak!” – 32,9%

Természetesen a közös sétáknak sokkal több előnye van mindkettőtök számára, de persze nem a séta az egyetlen lehetésges módja annak, hogy megadd kedvencednek a számára szükséges testmozgást.

Sokan úgy gondolják, hogy inkább a kertben játszanak kedvencükkel, ami szimpla fizikai aktivitásnak jó és adott esetben kiválthat egy-egy sétát, de soha ne feledd, hogy a séta nem csak egyszerű testmozgás kutyád számára, annál sokkal több.

3. “Nem szeretek sétálni!” – 19,6%

Nem szeretek sétálni.

Hát igen, ez teljesen elképzelhető, hiszen minden ember más-és-más, nem szerethet mindenki sétálni. Ha magadra ismersz, akkor érdemes a kutyusodra gondolni, hogy neki mit jelent egy séta Veled és eszerint cselekedni.

Biztos vagyok abban, hogy Te is azt szeretnéd, ha hű társad boldog és kiegyensúlyozott lenne! Még az is lehet, hogy Te magad is megszereted a sétát egy idő múlva – arról nem is beszélve, hogy csodát teszel a saját egészségeddel is.

4. “A kutyám nem szeret sétálni!” – 9,1%

Ez a nagyon ritka esetek egyike, de előfordulhat. Meglehet, hogy nem szereti a pórázt, vagy fél a környezetétől, de az is megeshet, hogy szimplán lusta.

Mindhárom ok könnyedén orvosolható és kell is, hogy orvosold a kutya egészségének érdekében.

Mi történik akkor, ha sokáig nem viszed sétálni a kutyádat?   

A kutyáddal való séta nemcsak arra jó, hogy mindkettőtöket fitten és egészségesen tartson és erősítse a kötődést közöttetek.

Kedvenced a közös séták során ismeri meg a környezetét, Te pedig lehetőséget kapsz arra, hogy  különféle trükköket taníts neki, miközben izmai rugalmassá, szaglása érzékenyebbé válik és még szocializálódik is más kutyák társaságában.

Ha nem viszed sétálni, mindezeket az élményeket elveszíted és ezen felül az alábbi következményekkel is számolnod kell.

Kevésbé lesz hatékony a tréning

Kevésbé lesz hatékony a tréning.

Nagyszerű lehetőséget hagysz ki, hogy tréningeld a kutyádat. Az addig oké, hogy kedvenced tudja nagyjából az alapvető vezényszavakat, de tudnod kell, hogy a lakás / ház egy zárt kis világ és nem a kinti világ.

Kutyád nem biztos, hogy képes lesz követni a parancsokat, ha egyszer kiszabadultok a parkba, hiszen annyi minden elvonja a figyelmét, ami rendszeres séta esetén már nem zavarná meg.

Ha nagyritkán elmentek sétálni, valószínűleg húzni fogja a pórázt, vagy többszöri hívásod ellenére sem fog visszajönni és azt csinálni, amit kérsz tőle.

Antiszociális viselkedés

A séta arra is jó, hogy kutyusod más kutyákkal és emberekkel találkozzon. A rendszeres interakció másokkal segít megtanítani neki, hogy hogyan reagáljon a különféle helyzetekben, miközben új barátokat szerez.

Ha ez kimarad az életéből, nagy valószínűség szerint barátságtalan és antiszociális lesz másokkal szemben és ez negatívan hat rá – következésképpen Rád is. 

Rombolás és agresszív magatartás

Rombolás és agresszív magatartás.

Amikor egy kutya nem kapja meg a számára szükséges fizikai és mentális stimulációt, feszültté és aggresszívvá válhat.

Ez először abban merül ki, hogy elkezdi a házban található dolgokat megrágni, szétszedni és akár odáig is fajulhat, hogy a házatokba érkező idegenekkel szemben agresszív lesz.

Ez nem fog kialakulni nála, ha rendszeresen sétálni viszed, vagy legalább a kertben lefárasztod. A kutyádnak szüksége van a házon kívül található illatokra és impulzusokra ahhoz, hogy mentálisan egészséges maradjon.

Érzelmi eltávolodás a gazdától

A közös séta nagyon erős köteléket épít közöttetek és ennek hiánya következésképpen gyengíti azt. A séta közben kutyádat megnyugtatja a jelenléted és a figyelmed pedig boldoggá teszi.

Ha ezeket az érzéseket nem tudod biztosítani számára, úgy fogja érezni, hogy nem fontos számodra és visszahúzódik – eltávolodik Tőled. Ez a viselkedés sajnos gyorsan át tud alakulni depresszióvá.

Egészségügyi problémák

Egészségügyi problémák.

A rendszeres mozgás hiánya veszélyes a kutya egészségére. Kutyusod elhízik és ezáltal akár különféle betegségek is kialakulhatnak nála – csak úgy, mint az emberek, a kutyák is igénylik a rendszeres testmozgást, amely fitten és egészségesen tartja őket.

Ha az eb csak a kertben tud galoppozni egy-két kört, az nem elegendő mozgás a számára és könnyen elhízhat. Az elhízás pedig – mint tudod – különféle betegségek kialakulásához vezethet. A mozgáshiány emellett tönkrevágja az izmait és ízületeit, amit a túlsúly csak tetéz.

A rendszeres séta előnyei

A rendszeres séta előnyei.

Sokak számára a kutyasétáltatás mindössze arról szól, hogy a kutyájuk elvégezze a kis- és  nagydolgát. Persze, jó dolog, ha a szőnyeget megkíméljük a szennyeződéstől, de azért a rendszeres kutyasétáltatásnak ennél jóval több előnye van!

A séta pozitívan hat az állat általános egészségi állapotára és egyébként a Tiédre is. Melyek ezek az egészségügyi előnyök?

1. Általános kondíció és súlykontroll

Sajnos egyre több kutya szenved elhízástól, de jó hír, hogy ez ellen sokat tehetsz! A rendszeres séta jó kondícióban tartja az ebet és megelőzi az elhízást és az abból eredő egészségügyi kockázatokat.

2. Egészséges ízületek

Az egyik egyre gyakrabban előforduló probléma a lakásban / házban gubbasztó kutyáknál a mozgáshiány okozta ízületi betegség kialakulása.

Ennek megelőzésében szintén nagyon sokat segít a rendszeres séta, hiszen átmozgatja kedvencünk izmait és ízületeit is, amelyek így egészségesek és jól funkcionálók maradnak.

3. Jó emésztés és egészséges húgyutak

Nem is gondolnád, hogy mi mindenre van jó hatással a rendszeres testmozgás! A legtöbb kutya szereti kis- és nagydolgát bizonyos rutin szerint elvégezni és ha ez megadod neki, hosszú és egészséges élete lesz.

A túl sokáig visszatartott vizelet hólyaggyulladást okozhat, így nagyon fontos a rendszeres ürítés lehetőségének biztosítása. A mozgás pedig segíti a bélrendszer megfelelő mozgását és így a jó emésztést.

4. Mentális egészség

A kutyák nem szeretnek unatkozni és ha nincs megfelelő mennyiségű új élmény az életükben, hajlamosak destruktívvá válni. Ez általában a kertben való ásást vagy tárgyaink megrágását jelenti.

A séta közben kapott új és változatos illatok és impulzusok – más kutyák és emberek, vadvilág, a természet illata – nagyban hozzájárulnak a kutya jó mentális egészségének megőrzéséhez. A hosszabb séta egyben nagyon jól levezeti a fölös energiáit és így jobban is alszik, ami szintén fontos.

5. Lelki egészség

Kutyusod figyelmének központjában Te vagy, mint az Alfa és Omega, ennélfogva a Veled eltöltött idő boldoggá és kiegyensúlyozottá teszi.

6. A Te egészséged

Bizony! A kutyusoddal történő hosszabb séták Rád is nagyon jó hatással vannak, mind lelkileg, mind testileg. A séta az egyik legnagyszerűbb dolog, amit az egészségedért tehetsz!

Ha esetleg Te is azok közé tartozol, akiknek fontos egy edzőpartner, hogy motiváltak maradjanak, hát tekints négylábú barátodra úgy, mint a legjobb és leglelkesebb edzőtársra!

Összességében elmondható, hogy a rendszeres séta mindkettőtökre nagyon pozitív hatással van, így javaslom, hogy gyakoroljátok sűrűn! Mi emberek sokszor szeretjük jutalmazni magunkat egy kemény edzés után valamiféle snackkel – a kutyusoddal való hosszabb séta után szerintem nem is kell más jutalom, mint kedvenced hálás, szeretettől tündöklő szemei és az örömködése, hogy Veled lehet – nem mellesleg ez a jutalom kalória-mentes a snackkel ellentétben.

Hogyan tartsuk edzésben kutyánkat sétáltatás nélkül?

Hogyan tartsuk edzésben kutyánkat sétáltatás nélkül.

Néha előfordul, hogy egyszerűen nincs időd, vagy energiád egy hosszabb sétára vinni kedvencedet, de fontos számodra az egészsége.

Az alábbi otthoni edzéseket én a magam részéről mindenképpen csak alternatívaként és átmenetileg javaslom – nagyon fontos, hogy amint módod van rá, vidd el kutyádat sétálni!

Kincskeresés

Ezt a játékot érdemes bevetni rendszeresen, mert segít a kutya mentális egészségét fenntartani és valamelyest meg is mozgatja az izmait.

Rejtsd el a kedvenc játékát és kerestesd meg vele! Légy kreatív és ne szimplán az ágy alá rejtsd – az nem kihívás! Eldughatsz apróbb snack-falatkákat is a lakás különböző pontjaira és azokat kell megtalálnia – jól járasd körbe vele a lakás minden szegletét!

Bújócska

Ebben az esetben Te bújsz el, de be is vonhatod a család többi tagját is, hogy még érdekesebb legyen. Hidd el, a kutyák imádják a bújócskát!

Ez a játék egyben jó lehetőség is arra, hogy kutyusod szokja a parancsokat – mint “maradj”, “várj”, “gyere”, “keresd” és hasonlók. Ha megtalál, mindig jutalmazd!

Ásósarok

Ezt leginkább kertes házaknál tudod kivitelezni, de ott viszont teljesen jó ötlet. Nézz ki egy árnyékosabb helyet a kertben és jelölj ki egy kb. 2 x 2 méteres négyzetet.

Innen tüntesd el a füvet és áss kisebb-nagyobb gödröket. Minden gödörbe tegyél valami kis snacket (dental sticket, apróbb jutifalatot, nagyobb rágócsontot, kinti játékot – mindegy).

Mutasd meg kutyusodnak, majd temesd be a gödröket, aztán bátorítsd kis barátodat arra, hogy ásson! Az ásás maga nagyon jó hatással van a kutyákra és ha még meg is találja a játékot, vagy jutifalatot – tiszta boldog lesz.

Nem beszélve arról, hogy a felásott föld kellemesen hűsíti nyáron – így biztosan hamar megkedveli az ásósarkot.

Póznára erősített játszókötél

Ez egy itthon még nem kapható játék (Tether Tug a neve), de egy kis krativitással simán Te is tudsz ilyet csinálni.

Kell hozzá egy pózna, amit biztonságosan rögzíthetsz a talajon (kertben egyszerűbb jó mélyre leásni és úgy rögzíteni). Erre a póznára köss föl egy erős játszókötelet, aminek gumilabdát is rögzíthetsz a végére.

Kutyusod ezzel végülis akár magában is el tud szórakozni, a labdát is és a kötelet is rághatja (sőt rángathatja is – ez a lényeg).

Közös játék

Hívd át egy barátodat, akinek van kutyája – párban mindjárt jobb a hangulat!

Rágójátékba rejtett jutalomfalat

Szerezz be pár kihívást jelentő játékot, amelyekbe el lehet rejteni apróbb jutifalatokat. Ezekkel játszhattok kincskeresőst is, de akár a napi snack-adagot is elrejtheted benne.

A lényege, hogy meg kell dolgozzon azért, hogy megkaparintsa a jutalomfalatot és ez jó hatással van a mentális egészségére.

Meglepetés

Kertes házban az is jó ötlet, ha egyszer-egyszer fogsz egy adag száraztápot és szétdobálod az egész kertben, úgy hogy kutyád ne lássa. Majd hagyod neki, hogy megtalálja mindet. Ezzel jó ideig el fog szórakozni hidd el!

Futógép

Szintén jó ötlet beszerezni egy olcsóbb futógépet és rászoktatni kutyusodat, hogy rendszeresen azon fusson. Ez erősíti az izmait és koordinációs képességét, valamint levezeti a fölös energiákat is.

Összegzés

Mint láthatod, a legjobb megoldás az, ha tudsz és akarsz időt szánni a rendszeres kutyasétáltatásra, hiszen fentebb megismerhetted a pozitív hatásait és a séta hiányának negatív hatásait is.

Nagyon fontos, hogy csak úgy tarts kutyát, ha eleget tudsz vele foglalkozni, hiszen kedvenced élethossza és életminősége nagyban tőled függ.

August 4, 2022

További érdekességek

Hírlevél

A hírlevélre való feliratkozással elfogadom az Adatvédelmi szabályzatot.