Mit tegyünk, ha a kutyánkat elütötte egy autó?

Mit tegyünk, ha a kutyánkat elütötte egy autó

Egy esetleges autóbaleset mind a kutyának, mind a gazdinak, mind pedig az autót vezető személynek komoly lelki sokk. Nagyon fontos, hogy ilyen helyzetben mégis nyugodtan és logikusan járjunk el.

Természetesen a legfontosabb gondoskodni a kutya biztonságáról és minél előbb orvoshoz szállítani.

A leggyakoribb sérülések autóbaleset esetén

A leggyakoribb sérülések autóbaleset esetén. Törött láb.

Ha a kutyánkat elütötte egy autó, akkor ott természetesen számos sérülés keletkezhet a kisebbektől a súlyosabbakig.

Az állatorvosi statisztikák szerint ezek a leggyakoribb sérülések, amit egy baleset okozhat.

1. Vágások és horzsolások

Szerencsés esetben az eb megússza az autóval való találkozást kisebb vágásokkal és horzsolásokkal, amit leginkább az aszfalt vagy az autó érintése okoz.

2. Zúzódások

A felszíni sérülések erősebb fajtája, amikor zúzódás keletkezik a kutya valamelyik testrészén.

Ezt szintén leginkább az aszfalt vagy a talaj okozza, mint az autó „könnyed” érintése.

3. Lábsérülés

A lábsérülés még a könnyebb balesetek közé sorolható és a statisztikák szerint az egyik leggyakoribb esemény egy autóval való találkozás során.

Hivatalos definíciója szerint a jelentős méretű bőrvesztéstől a csonttörésig terjed.

4. Belső sérülések

Rendkívül veszélyes lehet, mivel gyakran kívülről nem látható, a bajnak pedig a kutya a baleset utáni egy-két órában nem is mutatja jelét.

Ennek ellenére sajnos könnyen vezethet a belső szervek, mint a máj, a vese, vagy a gyomor sérülése, repedése halálhoz.

A belső vérzés szintén nem tapasztalható azonnal, ezért is fontos a kisebb balesetek után is azonnal állatorvoshoz vinni a kedvencünket.

5. Fejsérülés

Szintén gyakori velejárója egy autóbalesetnek.

A fejsérülésnek több formája is rendszeresen előfordul a statisztikák szerint, ilyen a törött állkapocs, a törött fogak, az agyrázkódás vagy a komolyabb koponyasérülés.

6. Gerinc sérülések

A könnyedebb csigolya horzsolástól egészen a gerinc tényleges törésig terjedhet. A kutya méretétől is függhet a baleset komolysága.

Szerencsés esetben nem történik komolyabb baj, de sajnos a bénulás is elő szokott fordulni a gerinc sérülésének következtében.

7. Sokk

A sokkot ebben az esetben a szó szigorúan vett orvosi értelmében használjuk. Vagyis baleseteknél gyakran fordul elő oxigénhiányos állapot.

A vérkeringés hirtelen súlyosan elégtelenné válik, a főbb szervek pedig nem kapnak megfelelő mennyiségű oxigént. A sérülés akár halálos is lehet a szervek leállása miatt.

8. Halál

Sajnos a komolyabb ütközések nem ritkán halállal is végződhetnek. A statisztikák szerint ötből egy alkalommal.

Akár azonnal vagy a később jelentkező bajok, mint az említett belső szervek sérülése miatt.

Mit tegyünk, ha megtörtént a baj?

Mit tegyünk, ha megtörtént a baj?

Természetesen a balesetre való reakciót annak súlyossága is befolyásolja. Ami elengedhetetlen, hogy legyünk úrrá az ijedségünkön és mérjük fel, hogy biztonságosan meg tudjuk-e közelíteni a baleset helyszínét.

Ne fussunk például át a forgalmas úttesten és ne menjünk szembe a forgalommal, hiszen, ha bennünket is elütnek az nem segít a kutyán.

Rendőrség

Ha úgy ítéljük meg, akkor hívjunk rendőrt, főleg forgalmas útszakaszokon és autópályán jöhet jól a rendőri segítség.

Sofőr ellenőrzése

Amennyiben a sofőr az autóban maradt, akkor ellenőrizzük az ő egészségi állapotát is, könnyen előfordulhat, hogy őt is sérülés érte.

Ebben az esetben hívjuk a mentőket.

Kutya ellenőrzése

Mindig óvatosan és nyugodtan közelítsük meg a kutyát, könnyen előfordulhat, hogy a sokk és a fájdalom miatt támadni fog.

Amennyiben komolyabb a sérülés távolítsuk el az útról, lehetőleg úgy, hogy a gerince végig fix helyzetben maradjon és lehetőség szerint fektessük puhább felületre.

Amennyiben komolyabban vérzik a kutya próbáljuk elszorítani azt egy ruhával vagy törülközővel. Ezt követően hívjuk az állatorvost és kérjük ki a véleményét, majd minél előbb személyesen vigyük vizsgálatra a kutyát.

Biztonságos szállítás

Megfelelő felszerelés nélkül a kutya biztonságos szállítása, főleg nagyobb sérülés esetén, szinte lehetetlen, de meg kell tennünk mindent, ami tőlünk telik.

A kutyát a lehető legóvatosabban tegyük a hátsó ülésre és fektessük egy pokrócra. A pokróccal nyugodtan be is takarhatjuk, hogy ne fázzon, amíg az orvoshoz érünk.

Gerinc sérülés esetén fontos lenne a fix testtartást biztosítani. Ha nincsen hordágyunk – valószínűleg nincs – akkor próbáljunk meg szerezni valahonnan egy deszkát és arra fektetni a kutyát. Ha az eb agresszív, próbáljuk megnyugtatni vagy tegyünk rá szájkosarat, nehogy később megharapjon valakit.

Utógondozás

Azt követően, hogy az állatorvos haza engedte a kutyát, további, fokozott odafigyelésre van szükség a gazdi részéről.

Amennyiben műtéten esett át a kutya, úgy a következő két hétben oda kell figyelni a seb gyógyulására és megfelelően kezelni kell azt. A seb kezelésének lépéseiről itt írtunk.

A kutya fizikai és lelki állapotára, pedig függetlenül attól, hogy volt-e műtét avagy sem fokozottan figyeljünk.

Amennyiben étvágytalanságot, depressziót, hányást vagy bármi szokatlant tapasztalunk nála, forduljunk ismét állatorvoshoz.

Összefoglalás

Bármennyire is odafigyelünk a kedvencünkre a baj sajnos megtörténhet és érheti autóbaleset a kutyánkat. Szerencsésebb esetben nem történik komolyabb baj, de sajnos a baleset halálos is lehet.

Nagyon fontos, hogy a baleset után körültekintően járjunk el, ellenőrizzük a kutya állapotát és a lehető leggyorsabban szállítsuk orvoshoz.

2022. October 30.

További érdekességek

Hírlevél

    A hírlevélre való feliratkozással elfogadom az Adatvédelmi szabályzatot.