Milyen sokáig lehet a kutyát kennelben tartani?

Milyen sokáig lehet a kutyát kennelben tartani

Egy kennel nagyon fontos eszköz lehet a kutya és a gazda életében is, hiszen segíthet kialakítani a napi rutint. Jó esetben ez egy biztonságos bázisa lesz a kutyusodnak.

Viszont nyilván felmerül a kérdés, hogy meddig jó, ha bent tartjuk az állatot, jó-e, ha éjszakára is ott hagyjuk.

Meddig maradhat egy kutya a kennelben? 

Egy felnőtt kutyát 4-5 óránál hosszabb ideig ne hagyjunk a kennelben. Ha pedig kölyökről van szó, akkor ez az idő még kevesebb, hiszen ők sokkal rövidebb ideig tudják tartani a húgyhólyagjukat. Például egy 10 hetes állat esetében ez nagyjából 30-60 perc közötti időszakot jelent. Ez a szám a kutya idősödésével növelhető.

Nézzük a pontos számokat

Ahogy fentebb írtuk, 30 perc és 4-5 óra között mozog, hogy mennyi időt hagyjuk a házában a kutyát. Ez függ az állat korától, külső körülményektől, a temperamentumától és persze az egészségi állapotától. Így ezek a számok nem kőbevésettek.

Egyes fajták olyan aktívak, hogy nehezebb őket bezárni, mások pedig egy esetleges betegség miatt nem tudják tartani hosszan a húgyhólyagjukat. Így rajtunk áll, hogy mennyi időt látunk jónak.

Ökölszabályként elmondható, hogy minél kevesebb időt tartjuk ketrecben annál jobb. Az nincs rendjén, ha a kutya reggeltől késő estig be van zárva, mert mi dolgozunk! Tehát ezt figyelembe véve próbáljuk ennek megfelelően időzíteni a napi rutinunkat.

Kölyökkutyák kennelben

Persze a kölykök a legenergikusabbak, nekik fontos az elegendő játékidő a fejlődésük szempontjából. Így őket ezért sem szabad sokáig bent tartani.

Milyen sokáig lehet egy kölyökkutyát kennelben tartani?

Persze minden kutya és helyzet más, de itt van néhány támpont az időbeosztásra:

  • 10 hetesnél fiatalabb kölyök: 30-60 perc
  • 14 hetesnél fiatalabb kölyök: 2 óra
  • 18 hetesnél fiatalabb kölyök: 3 óra

A felnőttek esetében ez a szám pedig 4-5 óra, ami persze függ a kutya temperamentumától. Hiába edzett a kutya és bírja a kennelt, biztos előfordul időnként, hogy hisztiznek, mert ki akarnak jönni.

Ilyenkor viszont ha minden alaklommal engedünk nekik, akkor idővel rájön a kutya, hogy elég kicsit nyafogni és megkapja, amit akar. A legjobb ha ragaszkodunk a rutinhoz, ameddig csak tudunk. Ez persze azoknál a kutyáknál lehetséges, akik már hozzá vannak szokva a kennelhez.

Ha minden alkalommal azt látjuk, hogy az állat feszült lesz, amikor bezárjuk, akkor az elejéről kell kezdeni a képzést, hogy a pozitív asszociációkat erősítsük.

Nézzük ennek a menetét.

Kennel kiképzés lépésről lépésre

1. Válasszunk ki egy kennelt, ami az állat számára kényelmes, nekünk pedig praktikus

Az első és egyik legfontosabb lépés a kennel kiválasztása. Számos választék van a piacon és találni kell egy olyat, amelyben a kutya kényelmesen elfér, tud mozogni, megfordulni. Szükség van még továbbá elég helyre a játékoknak, esetleg ágyneműnek, plédnek, és a vizes és élelmiszer tálkájának is.

Ezek a fekhelyek készülhetnek műanyagból, fémből vagy akár szövetből is. Azok a ketrecek a legnépszerűbbek általában, amelyek összecsukhatok, mert így könnyebb a szállításuk.

A szövettel csak az a baj, hogy könnyen szakadhatnak, főleg, hogy a kutyák köztudottan imádnak mindent megrágni. A műanyaggal pedig a Földet is szennyezzük, szóval mindenki maga döntse el, melyik a legszimpatikusabb választás számára.

2. Tegyük a kennelt csendes helyre

Ha megvan a tökéletes darab, akkor tegyük a ház egy csendes, nyugis részébe, ahol a kutya tényleg el tud vonulni pihenni.

Van olyan állat, aki egyből felfedezni magának a leendő fekhelyét, de vannak, akik óvatosabbak. Ez így természetes, hiszen minden kutya más.

3. Szoktassuk hozzá

Hagyjuk szabadon a területet, hogy kedvencünk a maga tempójába fedezhesse fel azt. Nyugodtan adjunk neki jutalomfalatot, amikor közelebb merészkedik hozzá. Ha pedig már nyitott ajtónál jól érzi magát a kennelben az állat, akkor jöhet a következő lépés, amikor becsukjuk azt.

Ezek a szakaszok az elején csak rövid ideig tartsanak, hogy ne tegyük stresszesé a kutyust. Ha pedig látszik, hogy nagyon zavarja a zárt ajtó, akkor az elején hagyjuk csak félig nyitva, és kisebb lépésekben haladjunk.

4. Parancsszó

Találjunk ki egy parancsszót a képzés ezen szakaszában, ez lehet a „helyedre”, „ágy”. Az itt töltött időt a képzés során pedig folyamatosan növelhetjük majd. Ami fontos, hogy minden jól megoldott feladat után jutalmazzuk az állatot.

Hogyan tegyem kényelmessé a fekhelyet?

Tegyük kényelmessé a kennelt, hogy ne érezzen bezártságot a kutya.

Fontos, hogy mindig tartsuk tisztán a helyet, illetve párnázzuk ki vagy legalábbis tegyük komfortossá számára. Az sem árt, ha ott vannak a kedvenc játékai, amik stimulálják, illetve a vizes és etető tányér sem hiányozhat a teljes kényelemhez.

Mivel a cél az, hogy ez egy boldog és kellemes hely legyen a kutya számára, így minden tárgy legyen ott neki, amit szeret és fontos számára.

Ha például több órára elmegyünk, mindenképp jobb a kennelbe hagyni az állatot, ehhez viszont szórakoztató hellyé kell azt tenni. Bármilyen játékot is válasszunk ehhez, az a fontos szempont, hogy ne legyen olyan kicsi, amit könnyedén le tud nyelni.

Ami pedig például a vizestálat illeti, legyen súlya, hogy ne tudja a kutya könnyedén felborítani. Az ételadagoló pedig azért sem butaság, mert bizony fennáll annak a veszélye, hogy kedvencünk az első órában behabzsolja az összes ételt.

A különböző etetők előnyei, ha kennelben tartjuk az állatot:

Puzzle etető:

Nagyon sokféle létezik a piacon. Akad, ami kifejezetten száraz eledel és nedvesebb eledelhez van kifejlesztve.

A különböző rekeszek arra szolgálnak, hogy lassítsák az evés folyamatát. Az állatorvosok szerint ez azért jó, mert így csökkentik a puffadás és egyéb gyomorbántalmak lehetőségét.

A másik előnye ennek a fajtának, hogy mentálisan stimulálja az állatot. Ezzel is lefoglaljuk és képezzük őt, úgy, hogy ott sem vagyunk.

Időzített adagolók:

Ezek általában a száraz eledellel működnek a legjobban, de persze már számos típus van a piacon.

Ez az adagoló különböző rekeszekből áll, amelyeket időzíthetünk, így korlátozva azt, hogy mikor és mennyit ehet az állat. Így könnyedén szabályozható az etetés, amely fontos lehet, főleg ha hosszabb ideig leszünk távol.

Hagyjuk a kutyát éjszaka is a kennelben?

A kutyaketrecek, fekhelyek egész éjszakás használata elsőre ijesztő lehet. Ha az állat nyugodtan tud aludni a kennelben, ott hagyhatjuk őket.

Függetlenül attól, hogy napközben csak 2 órát van mondjuk bent a kutya, az éjszaka már más tészta. Éjszakára lehetetőség szerint hagyjuk nyitva a kennel ajtaját, és csak indokolt esetben zárjuk rá. De csak akkor, ha úgy látjuk nem okoz neki gondot, hiszen ez is beépül a rutinjába. Mindez persze csak egy jól képzett állat esetében igaz.

Kölyökkutyáknál igyekezzük közel helyezni hozzánk a fekvőhelyét, hogy halljuk, ha baj van.

Kerüljük a túlzott bezártságot!

Végül szót kell ejteni a „ketreces kutya szindrómáról”, ami a túlzott bezártság érzethez vezethető vissza.

Ennek jelei az agresszió, ketrec rágása és a rombolás. A viselkedés egyik okozója lehet, ha túl sokszor használjuk a kennelt.

A kutyák szeretnek szocializálódni, mozogni, ezért fontos, hogy erre elég időt hagyjunk nekik! Ezért is fontos a rutin, és hogy ne a mi kényelmünk legyen az első, hanem a kutya jólléte.

Figyeljünk arra, hogy a kutyának mindig kényelmes és megfelelő legyen a fekhelye. Továbbá fontos, hogy igazodjon a méreteihez.

Összegzés

A kennel használata hasznos, de nem megy egyik napról a másikra.

Mielőtt feltesszük a kérdést, hogy: milyen sokáig lehet egy kutyát a kennelben tartani, azt egy hosszabb kiképzésnek kell megelőzie. Fontos odafigyelni a megfelelő rutin kialakítására. Legyünk türelmesek, figyeljünk oda az állatra, hogy neki mi a jó, mitől érzi magát komfortosan.

Egy felnőtt kutyát is igyekezzünk maximum 5 órát bent tartani, és persze a fekhely minősége, kényelme sem utolsó szempont.

March 8, 2022

További érdekességek

Hírlevél

A hírlevélre való feliratkozással elfogadom az Adatvédelmi szabályzatot.