Mennyire biztonságos a kutyát parkoló autóban hagyni?

Mennyire biztonságos a kutyát parkoló autóban hagyni

Bár sajnos sokak számára az sem egyértelmű, hogy a gyereket sem hagyjuk egy forró napon a kocsiban, de ez a kutyákra is igaz.

Nem, 10 percre sem! Nem is hinnénk, mennyire gyorsan képes felmelegedni egy kocsi belseje, főleg ha semmilyen hűtést nem hagyunk benne, és az ablakot is felhúzzuk.

Biztonságos a parkoló autóban hagyni a kutyát?

A válasz egyértelműen nem. Egy meleg napon elképesztően gyorsan tud felmelegedni a kocsi belseje, ami könnyen kiszáradáshoz, túlhevültséghez vezethet a kutyánál. Ez pedig életveszélyes lehet számára.

Mennyire meleg az a meleg?

Sokkal melegebb, mint gondolnád. A legjobb módja, hogy megértsük, mennyire van melege a kutyának az autóban várakozás közben, ha nagyjából hat fokot hozzáadunk a kinti hőmérséklethez.

Az autó belső hőmérséklete pedig akkor is tovább emelkedik, ha árnyékos helyen parkolsz. 10 percenként nagyjából 2 és 8 fok közötti ez a szám.

Tehát még ha mondjuk kint kellemes 24 fok is van, a kocsiban könnyen elérheti a 32 fokot a hőmérséklet nagyjából 10 perc alatt. Egy óra alatt pedig 48 fok is lehet a járműben. Ehhez hozzá jön az a tény is, hogy a kutyáknak magasabb az alaphőmérsékletük, – 38-39 fok között mozog – mint nekünk.

Sokan úgy hiszik, hogy az a megoldás, hogy lehúzva hagyják kicsit az ablakot. Bár ez keringeti valamennyire a levegőt, és kényelmesebbé tudja tenni a bentlétet, de ha nagyon meleg van kint, akkor csak a forró levegőt hagyjuk beáramolni.

Sokat nem segít a helyzeten.

Mennyire veszélyes nyáron a kutyát parkoló autóban hagyni?

A leggyakoribb probléma, ami érheti a kutyát egy forró autóban, az a hőguta, ami könnyen halálos is lehet. Évente nagyon sok kutya hal meg emiatt.

Ha pedig például bulldog vagy hozzá hasonló típusú kutyád van, akkor könnyen láthatod rajta a jeleket azáltal, hogy extra mennyiségben nyáladzik. De tünet lehet még a megdagadt és elszíneződött íny is.

A hőguta nagyon gyakran fordul elő olyan kutyáknál, akik túlmelegedtek, hiszen nem tudják szabályozni a testhőmérsékletüket.

Ha úgy látjuk, hogy a kutyánk hőgutát kapott, azonnal forduljunk állatorvoshoz. Addig is próbáljuk hűvös, de nem jéghideg vízzel hűteni a fejét, a hasát és a lábait.

Arról is gondoskodni kell ilyenkor, hogy olyan helyen legyen, ahol folyamatos a légáramlás: legyen lehúzva az ablak, vagy bekapcsolva a klíma.

Hogyan védjük a melegtől a kutyánkat

Hogyan védjük a melegtől a kutyánkat?

A legbiztonságosabb módja annak, hogy megvédjük az állatot a hőgutától egy meleg napon, ha otthon hagyjuk, ahol remélhetőleg nem olyan forró a helyzet.

Ha valamiért mégis muszáj magunkkal vinnünk, csakis akkor hagyjuk az autóban, ha valóban pár percről van csak szó. (5 perc vagy kevesebb!)

A legjobb, ha ilyenkor se állítjuk le az autót, hogy mehessen a légkondi addig is. Bár ennek is megvan a veszélye, hiszen sosem jó felügyelet nélkül hagyni egy kutyust, de legalább addig sem lesz túlzottan melege. Illetve arra is figyeljünk, hogy mindig hagyjunk elől neki vizet, hogy nehogy kiszáradjon.

Összegzés

Az első és legfontosabb, hogy hosszú időre semmiképp se hagyjuk a kiskedvencünket a kocsiba, főleg ne egy meleg napon.

Hiába állunk ugyanis mondjuk árnyékos helyen, nagyon gyorsan tud felmelegedni a jármű, az amúgy is melegebb testhőmérsékletű kutyák pedig hamar veszélybe kerülhetnek.

Ha mégis muszáj pár percre a kocsiban hagyni az állatot, tegyünk meg minden óvintézkedést, hogy nehogy hőgutát kapjon vagy kiszáradjon, ami sajnos halálos is lehet számára.

March 5, 2022

További érdekességek

Hírlevél

A hírlevélre való feliratkozással elfogadom az Adatvédelmi szabályzatot.