Melyik a legjobb időpont kutyát sétáltatni?

Melyik a legjobb időpont kutyát sétáltatni

Utoljára frissítve: 2022. december. 03

Minden kutya fontos programja a séta, hiszen fontos a mozgás. Azonban kezdő gazdik esetében felmerülhet a kérdés: mikor és mennyi sétára van szükségük a kutyáknak?

  • Egy nagyobb játék után még mindig szükség lehet egy kis sétára?
  • Vagy mi a legjobb időszak erre?
  • És vajon mennyi minden függ az állat fajtájától?

Melyik a legjobb időpont kutyát sétáltatni? Ismerd meg a tényeket

Legjobb idő sétáltatásra: fontos kialakítani egy olyan rutint, ami neked és a kutyának is megfelelő. Egyáltalán nem mindegy az időzítés, hogy hányszor és mikor viszed ki a kedvencedet sétálni.

A túl kevés és túl sok mozgás is problémákat okozhat. (Arról, hogy pontosan mennyit sétáljon a kutya itt olvashatsz bővebben.) Ideális esetben háromszor vagy négyszer, és legalább 15 percig kell sétáltatni a kutyát. Reggel, délben, este vagy éjszaka a legjobb időpontok erre.

Alakítsunk ki megfelelő rutint a kutya számára

Fontos a rutin a kutyák számára
Már kölyökkorban alakítsunk ki rutint a kutya számára

Az állat korától, időbeosztásától és más tényezőktől függően is változhat, hogy mikor érdemes kivinni sétálni. A kutyáknak viszont nagyon fontos a rutin kialakítása, ha gondot okoz a napközbeni sétáltatás, nem rossz ötlet egy kutyasétáltatót vagy kutyasittert keresni.

Ha kialakítunk egy megfelelő időrendet, akkor ezzel megakadályozhatjuk, hogy a házban történjen baleset. A közös séták és a póráztréning közelebb hozhat minket a kutyánkkal és segíthetnek elmélyíteni a kapcsolatot.

Nézzük meg hogyan alakíthatjuk ki a megfelelő rutint a sétában:

Figyeljük az időt

Napszaktól függően kell alkalmazkodnunk a sétákhoz. Ez segít, hogy akár megváltoztassuk az útvonalat és legyen elég ideje szaglászni a kedvencünknek. Hiszen ők ezáltal fedezik fel a körülöttük lévő világot.

Ha hagyjuk ilyenkor kicsit szaglászni, felfedezni az állatot, akkor azzal hozzájárulunk a mentális jóllétéhez is.

Reggeli séták

A reggeli séta kell, hogy a leghosszabb legyen, több szünettel tűzdelve, így akár az 30 perces is lehet. Ez segít nekik, na meg persze nekünk is, felébredni, illetve van idejük könnyíteni magukon.

A nap közepe és a kora esti órák

15 perc egyszer vagy kétszer a nap közepéig elég lehet. Ez segít mentális és fizikai módon is egészségesen tartani a kutyát.

Esti séták

Ahogy az embereknek, úgy a kutyáknak is jól esik egy kis átmozgatás lefekvés előtt. Az este tehát egy kiváló időszak egy újabb hosszabb sétára.

Télen azonban ez is elegendő, ha nem nyúlik tovább 15-20 percnél, főleg ha eléggé hideg van.

A biztonság az első

Kutya baleset, elütötte az autó.
A forgalom veszélyt jelent!

Az, hogy a kutyádnak mi a legjobb időpont a sétára, az persze egyéni. Hiszen minden állat és gazdi, valamint élethelyzet is más, így az igények és a lehetőségek is.

Ezért ezekhez mérten kell átgondolni és kialakítani a kutyasétáltatás ütemezését. Az első és fő szempontnak mindig a biztonságnak kell lennie.

Mit jelent ez pontosan?

A biztonságos séta olyan tényezőktől is függ, mint például a tartózkodási hely. Ez főleg az esti sétákat illetően lehet fontos, illetve a tapasztalatainkat a környékkel kapcsolatban.

5 kérdés, a biztonságos kutyasétáltatás érdekében:

1. Számít a forgalom?

Attól függően mennyire forgalmas helyen és hol élünk, vannak-e megfelelő zebrák, átkelőhelyek a környéken a nagy forgalom veszélyt is jelenthet.

Ugyanis néhány kutya hajlamos túlpörögni, megijedni a nagy forgalomtól, és egy pillanat alatt megtörténhet a baj.

2. Van fényvisszaverő ruházatunk vagy kiegészítőnk mindkettőnknek?

Még ha nem is a városi forgatagban élünk, akkor is fontos, hogy láthatóak legyünk alkonyatban és sötétben egyaránt.

A fényvisszaverő mellények, pórázok, nyakörvek segíthetnek megakadályozni a baleseteket.

3. Hol sétálsz?

Attól függően, hogy mondjuk erdei sétára készülünk vagy éppen a városban, aszfalton sétálunk majd, más-más előkészületet igényel.

4. Milyen az idő odakint?

Az extrém időjárás és hőmérsékletváltozások nagyban tudják befolyásolni a séta minőségét. Nem árt ezekkel tisztában lennünk, hogy megfelelően időzítsük a sétákat.

5. Milyen a bűnözési ráta a környéken?

Jobb, ha inkább körültekintők vagyunk etekintetben és ha nem érezzük teljesen biztonságosnak a környéket, akkor inkább a koraesti órákban menjünk sétálni.

Az sem árt akár, ha van nálunk paprika spray vagy valamilyen önvédelmieszköz, ha szükséges.

Készüljünk fel a kutya biztonságos sétáltatására

Van néhány lépés, amit megtehetünk, hogy megvédjük magunkat és a kutyánkat is. Az egyik legfontosabb, amit már említettünk is, hogy legyen rajtunk valamilyen fényvisszaverő eszköz. Ez nem csak sötétben lehet praktikus, de bármikor jól jön, hogy láthatóak vagyunk.

De néhány praktikus dolgot is jó, ha magunkkal viszünk, mint mondjuk egy kis zseblámpa és elegendő folyadék mindenki számára.

Győződjünk meg róla, hogy fel van töltve a telefonunk és ne merítsük le a séta folyamán, ha lehetséges. Illetve készüljünk fel az időjárás viszontagságaira is, legyen nálunk valamilyen eső elleni védelem és meleg holmi a kutya számára is.

A szükség nagy úr

Mivel a séták egyik fő célja, hogy a kutyák eltudják végezni a kis és nagy dolgukat, így jó, ha ezekhez ütemezzük őket.

Bár egy felnőtt egyed akár 8 órán át is tudja tartani a vizeletét, jobb ha nem tesszük ki őket ennek. Az étkezés utáni séta segít nekik az emésztésben és a könnyebb ürítésben. Az étkezések után érdemes 1-2 órát várni, mivel ha tele gyomorral kezd el szaladgálni a kutyánk, akár bélcsavarodása is lehet.

Ha rendszeresen túl sokáig tartogatják a pisit, akkor az bizony komoly, rákos megbetegedéshez is vezethet. Ráadásul minél több hugyúti megbetegedése lesz az állatnak, annál nagyobb az esélye az időskori inkontinenciának.

Ebből következik, hogy minél idősebb az állat, annál gyakrabban lehetnek balesetei, így ha tehetjük, vigyük őket gyakrabban sétálni. Ezzel fittebben, egészségesebben tarthatjuk a kedvencünket.

Amikor nem tudsz sétálni

Amikor esetleg nem megoldható a séta, akkor is biztosítsunk számukra valamilyen lehetőséget arra, hogy kimehessenek elvégezni a dolgukat. Lehet az egy műfű, pelenka stb.

Ez persze ne legyen rendszeres, hiszen nem helyettesíthetik a kötelező sétákat.

Azonban, ha olyanok a körülmények, hogy nagyon meleg vagy éppen hideg van, akkor életmentők ezek a beltéri megoldások. És a padlód is meg fogja köszönni.

Terület megjelölés

Nem csak a kis és nagy dolgok elvégzése miatt fontos a kutyáknak a séta, de ilyenkor megjelölik a területüket is. Lehet ez fa, bokor vagy épp egy stoptábla is.

A kutyák ösztönei több ezer évesek, ezek késztetik őket, még ha már házasítottak is, hogy jelöljék a saját területüket.

Ez egy fajta teljesítmény számára, jelzi a többi kutyának, hogy ő bizony itt van, és védi az otthonát. Ez pedig segíthet azt megelőzni, hogy ne otthon végezze el ugyan ezt a feladatot.

Ezért nem szabad megakadályozni, hogy a szabadban csinálja ezt. Mindaddig, amíg nem autót vagy egy személyt jelölnek meg, addig ez a tevékenység teljesen rendben van.

Fajta, kor és egészségiállapot

Hogy mikor és mennyit sétálsz a kutyáddal, az más tényezőktől is függ. Bár minden kutyának szüksége van a mozgásra és a sétára, az hogy ez pontosan mennyi, függ a fajtájától, korától, és az egészségi állapotától.

A legtöbb kutyának napi 30 perc-2 óra közötti mozgásra van szüksége függetlenül más fizikai tevékenységtől.

Nagy energiájú kutyafajták mozgásigénye

A Border collie több sétát igényel
A Border collie-nak több mozgásra van igénye

Néhány nagy energiájú fajta, mint mondjuk a Border collie esetében szükség van minimum egy hosszabb sétára a nap során, hogy nyugodt és egészséges maradjon.

Azok a kutyusok, akik képesek egész nap szaladgálni a házban, mint akiket ágyúból lőttek ki, nekik nagyobb a mozgásigényük is. A sétaidő tehát jelentősen változik fajtánként.

Különösen, ha a kutyád közepes vagy annál nagyobb méretű és energikus, akkor mindenképp több, hosszabb sétára van szükség. Bár jó dolog az udvaron játszani, akkor sem helyettesíti a sétát.

A kisebb fajtáknál ez a szám napi egy vagy két séta. És persze vannak olyan kis lusta fajták, mint mondjuk a francia bulldog, aki kifejezetten visszafogott ezen a téren. Nekik arányosítani kell a testmozgást, hiszen a méretük is kisebb.

„Dolgozó” kutyáknak kell a legtöbb mozgás

A munkakutya több sétát igényel

Lehet furán hangzik, de bizony vannak olyan kutyák, akiknek van munkájuk, gondoljunk csak a rendőrkutyákra, munkakutyákra vagy vadászkutyákra. 

Nekik a fizikai aktivitásuk miatt is több mozgásra van szükségük. A „munkaidejükön” túl, plusz legalább egy óra sétára van szükségük fajtától függően.

A „rövidfejű” kutyáknak kevesebb sétára van szükségük

Azoknak a kutyáknak, akiknek kisebb az „arcuk” -mint az angol vagy francia bulldog például-, és még légzési nehézségeik is vannak, nincs szükségük annyi sétára. Testi adottságaik miatt, ők eleve több energiát fejtenek ki, mint más kutyák.

A tenyésztésnek köszönhetően, ők nagyobb kihívást jelentenek főleg egészségügyi szempontból. Nekik nagyjából napi 30 perc séta is elég.

Kor

Bár a kölykök nagyon cukik, de sokkal hamarabb elfáradnak. Amikor először kezdünk velük sétálni, vegyük figyelembe a korukat.

Először csak rövid sétákat tegyünk velük, hogy szokják a helyzetet és a pórázt is persze.

Az idősebb kutyák már nehezebben mozognak, így ha szükséges csökkentsük a távot és az séták időtartamát. Vagy ritkábban vigyük ki őket vagy többször rövid időre.

Az idős és kölyökkutyák sétaidejét meghatározza a pontos koruk és energiaszintjük, illetve, hogy mire képesek. Ha nehezen tudjuk belőni ezt az időt, akkor kérjük ki egy szakember véleményét. 

Figyelembe véve az állapotukat, korukat és a fajtájukat, az állatorvos könnyedén javasolhat egy megfelelő időintervallumot. Legyünk türelmesek, eltarthat egy ideig mire kialakul a megfelelő rutin.

Egészség

Kevesebb sétát igényelnek azok a kutyák, akik betegek vagy sérültek. Egy műtét vagy komolyabb betegség után egy 30 perces reggeli séta még megerőltető lehet, így inkább többször, rövidebb ideig menjünk ki a kutyussal, akár kisebb távolságokra.

Ha a kutya nehezen tartja a vizeletét, akkor mindenképp szüksége lehet több, rövidebb sétára. Lehet ez akár napi több 5 vagy 10 perces séta is.

Előtte persze konzultáljunk az állatorvossal, hogy ő mit javasol. Bármilyen más komolyabb egészségügyi probléma (például a csípővel kapcsolatos), ami befolyásolja a mozgást, külön figyelmet érdemel.

Összegzés

A séta egy központi kérdés minden állattartónál, hiszen egészségügyi és fizikai értelemben is fontos a kutya számára. Azonban, mint minden, ez is egyéni preferencia kérdése.

Persze, vannak olyan alapkérdések, amelyeket ha tisztázunk, közelebb kerülhetünk a megfelelő mennyiségű sétához.

2022. március 06.

További érdekességek

Hírlevél

    A hírlevélre való feliratkozással elfogadom az Adatvédelmi szabályzatot.