Melege van a kutyának | Hogyan óvjuk a kutyát a hőségtől?

Melege van a kutyának

Pillanatok kérdése és újra a 30 fokot fogja nyaldosni a hőmérő higanyszála. A hőmérséklettel együtt nő annak a veszélye, hogy kutyád egészsége is megsínyli a kánikulát.

A következőkben, amellett, hogy számos praktikát megismerhetsz, mellyel lehűtheted kedvenced kedélyét, bepillantást nyerhetsz a nagy meleg élettani hatásaiba. Szót ejtünk a kánikula egészségügyi veszélyeiről a kutyádra nézve, és azt is megtudhatod, hogyan előzheted meg a bajt.

Tarts velem!

Melege van a kutyának – De mégis mennyire?

Kölyökkutya iszik a nagy melegben

A kutyákra jóval nagyobb veszélyt jelent a nyári hőség, mint a hideg.

Egy kiadós hőhullám egy teljesen egészséges felnőttet is meg tud kínozni, nem hogy egy kutyát.

A kutyák az emberrel ellentétben nem képesek izzadással hőt leadni. Nekik erre a lihegés az eszközük. A talpukon vannak ugyan verejtékmirigyek, de ezeknek elhanyagolható szerepe van a testhő szabályozásában.

Mivel érdemben csak a nyelvük felületén képesek párologtatni, ezért sokkal hamarabb túlhevül a testük, mint az embereknek. Ezért se a saját hőérzetedből indulj ki, amikor megpróbálod kitalálni, vajon mennyire van melege a kutyádnak.

Hány foktól van melege a kutyának?

Ezt nehéz Celsiusra pontosan meghatározni, mi a túl meleg idő egy kutyának. Általánosságban elmondható, hogy a kis és közepes termetű kutyafajták jobban bírják a meleget.

Ha kimegyünk és azt érezzük, hogy elviselhetetlen tűz a nap, szakad a víz rólunk, akkor a kutyánknak sem lehet jobb.

Kis termetű kutyafajtáknál

 • 23 és 28 fok között kellemetlenül érezhetik magukat, de elviselik
 • 29 és 31 fok a kutyának túl melege van
 • 32 és 35 fok között hőguta veszélye áll fenn
 • 38 fok fölött hősokk, életveszély

Közepes termetű kutyafajtáknál

 • 22 és 27 fok között kellemetlenül érezhetik magukat, de elviselik
 • 28 és 30 fok között a kutyának túl melege van
 • 31 és 34 fok között hőguta veszélye áll fenn
 • 37 fok fölött hősokk, életveszély

Nagy termetű kutyafajtáknál

 • 22 és 25 fok között kellemetlenül érezhetik magukat, de elviselik
 • 26 és 28 fok között a kutyának túl melege van.
 • 29 és 33 fok között hőguta veszélye áll fenn
 • 36 fok fölött hősokk, életveszély

Honnan tudhatod, hogy melege van a kutyának?

Nagyon melege van a kutyának

Ahogy mi emberek sem ugyanúgy reagálunk azonos körülményekre, úgy a kutyák is eltérő módon tolerálják a különböző időjárási viszonyokat.

Vannak olyan fajták, amik eredendően jobban bírják a hideget, míg mások még alacsonyabb pluszokban is azonnal vacogni kezdenek.

A melegebb éghajlatú vidékekről származó fajták természetesen sokkal jobban viselik a hőséget, mind a sarkvidékek kutyái.

Milyen jelei vannak, ha melege van a kutyának?

Ha ezek bármelyikét, esetleg többet is észreveszel a kutyádon, biztos lehetsz benne, hogy túlságosan melege van, sőt, elképzelhető, hogy egészségügyi vészhelyzet fenyeget.

 • Intenzíven, szünet nélkül liheg
 • Nyáladzik
 • Felforrósodott a teste
 • Sötét árnyalatúvá válik a nyelve, ínye
 • Felgyorsul a szívverése, pulzusa
 • Folyamatosan fekszik
 • Hányni kezd

Mit tegyünk ha hőgutát kap a kutya?

A fent megpendített, hőséghez kapcsolódó egészségügyi problémák egyik legsúlyosabbika a hőguta. A kutya akkor kerül ebbe az állapotba, amikor a környezeti hőmérséklet és a páratartalom annyira magas, hogy erőteljes lihegéssel sem képes elegendő hőt leadni.

Sőt, egy bizonyos testhő felett maga az intenzív lihegés lesz az, ami tovább növeli a kutya testének hőmérsékletét.

A hőguta a kutya számára életveszélyes állapot is lehet. Szövődményei lehetnek az agy duzzanata, veseelégtelenség, belső vérzés, a vér kóros sűrűsödése.

A korábban felsorolt, meleg okozta diszkomfortérzet tünetei mellett a kutya egyértelmű elesettsége, diszorientáltsága, nyilvánvaló zavarodottsága, esetleg hányás, hasmenés jelzik, hogy nagy a baj.

Ilyenkor azonnali hűtés mellett rögtön fel kell keresni a legközelebbi állatorvost.

Az ambuláns kezelés része a test hűtése, a folyadék pótlása infúzión keresztül, valamint az esetleges komplikációk, szövődmények monitorozása, kezelése.

Hogyan hűtsük le a kutyát ha melege van?

Tedd hidegre! Nem kell, hogy idáig fajuljanak a dolgok. Elég egy kis odafigyelés és néhány apróság, hogy elviselhetővé tedd kutyád számára a forróságot.

A továbbiakban ezekből kapsz tőlem egy csokorra valót:

Víz

A legalapvetőbb és legfontosabb természetesen a megfelelő folyadékpótlás. A kutyádnak folyamatosan legyen hozzáférése friss és lehetőleg hűvös vízhez.

Figyelem! Ne legyen a víz hideg! Ha a kutyád nagy mennyiségben és gyorsan iszik hideg vizet, attól begyulladhat a torka, rosszabb esetben mandulagyulladást is kaphat.

Árnyék

Ha kertes házban laktok, meleg időben valószínűleg többet fog a blöki házon kívül tartózkodni. Ha nincs természetes forrása, tákolj össze valamit, ami árnyékot biztosít számára.

Ide visszahúzódhat a nyári nap sugarai elől, és nem kell folyamatos felügyelet tartanod, elkerülendő a túlhevülést.

Úszómedence

Kutya úszómedencében úszik

Mielőtt frászt kapnál, nem olimpiai medencéről beszélek. Négylábú pajtid méretétől függően nagyszerűen megfelel akár egy szimpla műanyag lavór is, nagyobb kutyáknak egy kisebb felfújható medence.

Ezeket kellemesen hűvös vízzel feltöltve lehetőséget biztosítasz számára, hogy saját maga szabályozza hőmérsékletét, s nem utolsó sorban pazar szórakozási lehetőség is lesz neki.

Óvatosan a mozgással

A kutyának télen is és nyáron szüksége van a sétára, azonban ezt a mindenkori időjárási viszonyokhoz igazítva kell végezni.

Nyáron igyekezz korán kelni és a napos, meleg órák előtt menjetek sétálni, esetleg napnyugta után. Figyeld a kutyád viselkedését, ha drasztikusan lelassul a mozgása, esetleg meg is állt, illetve szinte zihálva liheg, akkor kis szünet után induljatok is haza.

Legyen nálad valamilyen mobil itató is, hogy bármikor ihasson a kutya, hiszen melegben a legkisebb mozgás is fokozott folyadékbevitelt követel meg.

Figyelem! A nagy forróságban végzett aktív mozgás hősokkot válthat ki a kutyánál.

Légkondi

Ahogyan neked is megváltás tud lenni a nyári kánikulában, a kutyádnak is roppant jól tud esni egy kis mesterégesen gerjesztett hűvös.

Persze mindent mértékkel! A szélvihar egyikőtöknek sem fog jót tenni, a fokozatosan temperált helyiség viszont életet menthet.

Hűtőmatrac

Egyszerű, praktikus és kiválóan hűti a kutyád. Szinte bármilyen kisállat webshopban, boltban kapható eszköz, mely külső hatás, erőforrás nélkül csökkenti kedvenc négylábúd testhőmérsékletét.

A hűtőhatás nem drasztikus, úgyhogy nem kell attól tartanod, hogy tüdőgyulladást kap szőrös társad.

Jeges finomságok

Jeges finomságok a kutyának

Nem, nem kell egy tonna jégkrémet otthon tartanod, hogy a kutyusnak legyen mivel belsőleg hűteni magát. Néhány jégkocka, egy pár falat hideg gyümölcs (nézz utána, milyen gyümölcsöket ehetnek a kutyák!) is megteszi.

Vegyél neki olyan játékot, melybe tehetsz az ételéből, és tedd be a fagyasztóba. Ezzel két legyet ütsz egy csapásra: nagyszerűen lefoglalja magát, miközben a hűvös játék/kaja kellemesen lehűti őt.

Milyen kutyafajták bírják kevésbé elviselni a kánikulát?

Ahogyan azt írásom elején is említettem, nagy különbségek vannak abban, hogy egyes fajták mennyire bírják a meleget. Vannak olyanok, amik leginkább semennyire.

Az ilyen kutyákat minden eszközzel óvni kell a hőségtől, nagyon mértékletesen szabad csak mozgatni őket és ajánlott fokozottan figyelni a viselkedésüket, hogy időben reagálhass baj esetén.

Kutyafajták, akikre különösen oda kell figyelni

Alaszkai malamut melege van
 • Boxer
 • Mopsz
 • Francia bulldog
 • Csau-csau
 • Alaszkai malamut
 • Husky
 • Törpespicc
 • Szamojéd
 • Shih-Tzu
 • Pekingi palotakutya

Az olyan rövid orrú fajták, mint a francia bulldog, mopsz, boxer nagy veszélynek vannak kitéve meleg időben. Fejszerkezetük miatt nehezebben lélegeznek, ezáltal a hőleadásuk sem optimális. A boxer ráadásul egy nagyon aktív kutyafajta, ami ebben az összefüggésben nem éppen előnyös.

A csau-csau, alaszkai malamut, illetve egyéb, hasonlóan sűrű, tömött szőrzetű fajták számára szintén fokozott kockázatot jelent a hőség.

Fajtától függetlenül minden elhízott kutya számára veszélyes a nagy meleg. Nehezebben lélegeznek, a szívük plusz munkát végez, emiatt sokkal hamarabb túlterhelődnek, mint fitt társaik. Ha minden meleg időben történik, hamar megtörténhet a baj.

Összefoglalás

A nyár már itt van a nyakunkon és kár abban reménykednünk, hogy megússzuk hőhullámok nélkül.

Ahogy saját magadra is sokkal jobban kell vigyáznod ilyenkor, úgy négylábú barátod számára is alapvető, hogy odafigyelj a kockázatok mérséklésére.

Láthatod azonban, hogy mindez egyáltalán nem bonyolult. Az olvasottakkal felvértezve bátran koncentrálhatsz arra, hogy veszélyforrás helyett hogyan legyen ez az évszak (is) egy hatalmas buli a kutyáddal.

March 18, 2022

További érdekességek

Hírlevél

A hírlevélre való feliratkozással elfogadom az Adatvédelmi szabályzatot.