Melyik növényt nem szereti a kutya? | Így marad szép a kert

Melyik növényt nem szereti a kutya

Ahogy mi emberek, úgy a kutyák is kedvelik a zöldet, illetőleg a kertet, ami kellemes illatokkal és hűsítő árnyékkal ajándékoz meg bennünket. Ellenben, ahogy mi tudunk vigyázni a környezetünkre, addig a kutyáink akaratlanul is tönkre tehetik azt.

Ezért helyettük nekünk kell döntést hozni, ha azt szeretnénk, hogy a kertünk megőrizze a szépségét és sokáig örömünket leljük benne.

Kutyabarát kert | Melyik növényt nem szereti a kutya?

A kutyáknak hihetetlenül kifinomult a szaglásuk ezért alapvetően nem kedvelik az erős, tolakodó illatokat. Többféle virág van, amitől inkább eloldalognak, mint sem, hogy a környéken ássanak vagy vizeljenek, a fűszernövényeket és a citrusféléket pedig egyenesen ki nem állhatják.

Milyen szagokat utálnak a kutyák?

Kutya felásta a kertet

Először is tudni kell, hogy amíg az ember 5 millió szaglóreceptorral rendelkezik, addig a kutyák 300 millióval. Szóval finoman szólva is jobb a szaglásuk, mint a miénk.

Éppen ezért nem bírják az erős szagokat. A csípőspaprika illatát az emberek közül is sokan nem kedvelik, ha ezt felszorozzuk a kutyák szaglási képességével, érthető, hogy menekülnek ettől az erős, torkot kaparó szag elől.

Kömény és bors

Az őrölt fűszerek gyakorlatilag ugyan ebbe a kategóriába esnek. A kömény vagy a bors szaga oly annyira erős a kutya számára, hogy a környékét is elkerülik a helynek, ahol felbukkan. Nem véletlen, hogy például az említett borsot „kutyariasztóként” is lehet kapni borsszpré formájában.

De, ha azt akarod, hogy ne ássa ki a kertedet a kutya, akkor az is elegendő, ha a növények környékére szórsz belőle, és garantáltan elkerüli a helyet az eb.

Citrusfélék

A citrusféléket is gyűlölik a házikedvenceink. Sőt, a citromból, narancsból és társaiból származó olajok egyenesen irritálják a kutyák légzőszervét, adott esetben akár veszélyes is lehet számukra.

Ha például a kutyád asztmában vagy egyéb légzőszervi betegségben szenved, akkor inkább ne tarts otthon nagyobb mennyiséget ezekből a gyümölcsökből, mert az nehezíteni fogja a kutya légzését.

Gyógynövények

Míg a gyógynövényeknek a legtöbb ember számára kellemes az illata, addig a kutyák csípősnek érzik.

Ha szereted a gyógynövényekből készült teákat és a kerted egyéb részeit is meg akarod óvni a kutyádtól, akkor nyugodtan ültess belőlük, és biztos, hogy a többi növényed is épen marad.

Szagok, amelyeket nem szeretnek a kutyák és minden háztartásban megtalálhatóak

Eddig a természetes szagokról beszéltünk, amiket nem szeret a kutya, jóval több olyan mesterséges illat van azonban, amitől szintén viszolyognak.

Ez persze érthető is, hiszen az ember által előállított anyagok, illetőleg azok szaga, nem fordulnak elő a természetben, így szinte genetikailag kódolt az ellenszenv.

Amit különösen utálnak a kedvenceink, és a legtöbb háztartásban előfordul, azaz ecet, valamint a különböző parfümök és a tisztítószerek. Jóllehet az igazsághoz az is hozzá tartozik, hogy az utóbbi illatát, az emberek se igazán kedvelik.

Melyik növény illatát nem szeretik a kutyák?

Ha háborítatlan és szép kertet szeretnél, akkor érdemes azt is fontolóra venni, hogy olyan növényeket ültetsz, amelyeket nem kedvelnek a kutyák.

Tény, hogy ez meglehetősen nagy alku, de cserében biztos lehetsz a kerted békéje felől. Ezekből válogattunk most egy csokorra valót.

Kerti ruta (Ruta graveolens)

Ruta graveolens

A Kerti ruta egy sárga virágzatú, körülbelül egy méter magasságig megnövő növény. Nem az illatáért szeretjük, mert az különös módon a borra emlékeztet, koránt sem kellemes, erős, tolakodó szaga van, de pontosan ezért fogja elkerülni a kutyád is.

Ami jó hír, hogy meglehetősen igénytelen, így nem sokat kell bajlódni vele, ráadásul a szárazságot is jól tűri. Tökéletes választás, ha kutyabarát kertet szeretnénk.

Macskajaj (Coleus canina)

Coleus canina -Macskajaj

A nevéhez hűen a kék és lilás virágzatú növény távol tartja magától a macskákat, de ugyanez érvényes a kutyákra is, így éppen kutyaűzőnek is lehetne nevezni.

Meglehetősen vízigényesek, így rendszeresen kell locsolni, a napsütést pedig kifejezetten kedvelik, így lehetőség szerint ne árnyékos helyre ültesd őket.

Citronella (Cymbopogon nardus)

Cymbopogon nardus

A Citronella egy úgynevezett fű féle, így a virágjában nem tudsz gyönyörködni, a magasra növő, vékony növény azonban önmagában is tetszetős, de ami a legjobb, hogy a szaga miatt mindent taszít.

Igaz ez a kutyákra, macskákra, de még a szúnyogokra is, így kifejezetten érdemes tartani belőle a kertben. Bár elkergeti a legtöbb élőlényt, az ember számára még sem kellemetlen az erősen citrusos illata, sőt Ázsiában emiatt még fűszernövényként is használják.

Citrusfák

Citromfa az a növény amit nem szeret a kutya

A citrusfák, mint a narancs, a mandarin, vagy a citrom kiváló dísznövények lehetnek. Megjelenésük szép és a virágzásában ugyanúgy lehet gyönyörködni, mint a termésében, amit persze meg is ehetünk.

Míg, a legtöbb ember számára kellemes illatot bocsátanak ki, addig a kutyák messze elkerülik őket.

Körömvirág (Calendula officinalis)

Calendula officinalis taszítja a kutyákat, nem szeretik a szagát

Sárgás és pirosas színe miatt sokfelé kedvelt kerti virág, de a gyógyászatban is használják mivel számos területen jótékony hatást fejt ki.

Meglehetősen igénytelen, jól bírja a szárazságot, de a hideget is, így egészen késő őszig virágzik. Erős illata miatt a kutyák és a macskák is elkerülik.

Hogyan előzd meg, hogy kedvenced lepisilje vagy kiássa a virágaid?

Bár az ember sok mindent megenged a kutyájának és kétség kívül elnézőek vagyunk a csíntevésekkel szemben, azért az még sem jó érzés, ha az éveken keresztül ápolt kertünk a kedvencünk martaléka lesz.

Azon túl, hogy a kutyák hajlamosak „felásni” a kertet, olykor arra is ellenálhatatlan ingerenciát éreznek, hogy összevizeljenek mindent. A kutya pisi pedig nem tesz jót a növényeknek, megsárgulnak, megbarnulnak tőle és könnyen lehet, hogy el is pusztulnak.

Kutya kert pisil

A probléma az, hogy a kutya vizeletében (és az emberekben is) található karbamid és húgysav nagy koncentrációban tartalmaz nitrogént. A növények számára pedig ez végzetes lehet.

A nitrogén ugyanis égető, vagyis roncsoló hatást fejt ki a növényekre. A kutyák ráadásul előszeretettel járnak vissza azokhoz a növényekhez, melyeket már megjelöltek. Pont ezért vezethet a sok WC-zés az adott növény pusztulásához.

Ha nem akarod, hogy ez megtörténjen, akkor első körben távolítsd el a szagokat, melyeket a kutya maga után hagy a növényen. A sima vizes locsolás itt elégtelen. Ellenben lehet kapni kültéri szagtalanítókat, melyekkel közömbösíteni lehet a kutyák által ott hagyott jelöléseket. Érdemes kipróbálni, mert akkor kis szerencsével a kutya nem fog visszajárni ugyanarra a helyre.

Építs akadályokat, paprikázd fel magad

Kert sziklákkal

Másik lehetőség, hogy a kedvelt növényeid köré akadályokat építesz, kövekből vagy egyéb kerti kiegészítőkből, hogy a kutya ne tudja megközelíteni azt.

Ez egyébként kerti dekorációnak is kiváló megoldás lehet, így tehát egyszerre szép és hasznos. Ahogy fent már említettük a fűszernövények vagy a paprika is kiváló lehetőség arra, hogy a kutyád távol tartsd a kedvenc virágjaidtól vagy a kerted fontos részeitől. Ha ilyen szagot éreznek biztosan nem lesz kedvük sem odapisilni, sem pedig ásni a környéken.

A fakéreg nem csak szép, de hasznos is

Kert fakéreg

Érdemes kerülni a homokos vagy a túlságosan is szemcsés talajt mivel sok kutya valóban nagyon szeret ásni. Ha el szeretnéd kerülni az állandó ásást, akkor az egyik legjobb megoldás, ha fakérget szórsz a talajra. Ez egyébként is jól mutat, de a tüskés növények ültetése is be szokott válni, hiszen semelyik kutya nem szereti, ha megböki valami az orrát.

Kutya nevelése

Utoljára hagytuk a legfontosabbat, és ez mi lenne más, mint a nevelés. Megfelelő fegyelmezéssel a kutyád nem fogja felásni a kertet és nem is fog olyan helyekre vizelni, ahová nem szeretnéd.

Akár arra is megtaníthatod, hogy az udvarnak vagy a kertnek csak bizonyos részeit használja és máris megoldódott minden probléma.

March 23, 2022

További érdekességek

Hírlevél

A hírlevélre való feliratkozással elfogadom az Adatvédelmi szabályzatot.