Nem politika: Jobb vagy bal oldalon sétáljon a kutya?

Jobb vagy bal oldalon sétáljon a kutya

A kutyák és gazdáik egyik kedvenc közös programja a sétálás. A séta akkor lehet igazán rekreáló tevékenység négylábú barátainkkal, ha szervezetten és biztonságos körülmények között zajlik.

A rend megteremtéséhez és fenntartásához elengedhetetlen a jól megválasztott nyakörv vagy hám, illetve egy strapabíró póráz, és természetesen egy szófogadó kutya. Ha valamelyik is hiányzik a képletből, akkor igencsak kimerítő és hajmeresztő loholásban lesz részünk minden kirándulás alkalmával.

Melyik oldalon sétáljon a kutya?

Séta közben lehet, hogy már te is megfigyelted, hogy a gazdik többsége a bal kezében fogja a pórázt és a kutya az ember bal oldalán sétál. A baloldalon történő sétáltatásban nincs semmi misztikus, inkább csak ez a tradicionális módszer, amit a legtöbben alkalmaznak.

Felmerülhet a kérdés, hogy hogyan alakulhatott ki ez a szokás?

Miért sétál a legtöbb kutya a bal oldalon?

Nos, a válasz rendkívül egyszerű! Mivel az emberiség többsége jobbkezes, ezért számukra sokkal kényelmesebb az kutyát a baloldalon vinni. Ha a kutya pórázát a bal kezedben fogod, akkor szabadon maradhat a jobb kezed.

Nagyon praktikus lehet ez a tény akkor, ha a jobb kezeddel szeretnéd elővenni a kulcsot a zsebedből, lenyomni a kilincset vagy előkotorni a csörgő telefonodat a táskádból.

A kutyasétáltatás kihívásai

A kutyasétáltatás kihívásai: Jól nevelt kutyával élvezetes a séta
Jól nevelt kutyával élvezetes a séta

A sétálás minden kutya számára egy izgalmas élmény, hiszen a jól megszokott környezetéből végre kiszabadulhat, és felfedezhet új tájakat, megismerkedhet más élőlényekkel a kutyagolás során.

A barangolás alkalmával a legtöbb eb hatalmas lázba jön és izgatottan veselkedik neki a világnak. Illetve csak veselkedne, ha nem tartanád őt pórázon.

Ilyenkor előkerülnek a hívogató illatok, az érdekes fadarabok és az utat éppen átszelő pökhendi macskák. A legtöbb kutya az ösztönére hallgatva már szalad is az új ingert ígérő célpontok felé, miközben Te csak annyit tapasztalsz, hogy már megint neveletlenül rángatja a pórázt.

A kutyák számára nem természetes viselet a póráz, akárhová is csatolod fel, ezért meg kell tanítanod őt, hogyan viselkedjen, amikor hordania kell.

Ha domináns kutyád van, szintén gyakorta húzni fogja a pórázt, mert szeretne nálad gyorsabban haladni és elsőként megérkezni mindenhová. Meglehetősen kellemetlen lesz számodra ez a feszített tempó és állandó rángatás.

A helytelen viselkedés a helyes pórázhasználat oktatásával elkerülhető és megszüntethető. Kellemes sétákban akkor lehet részetek, ha ti is a saját helyetekre kerültök, azaz mindketten elfoglaljátok azt az oldalt, amely számotokra kényelmes.

Sétáltathatod a kutyát a jobb oldaladon?

A baloldali séta annyira elterjedt, hogy a segítő kutyákat is így tanítják meg sétálni, kivéve, ha a segítendő gazdi egészségügyi állapota miatt célszerűbb a jobb oldali közlekedést preferálni.

Annak ellenére, hogy a baloldal az általánosan elfogadott pozíció, természetesen dönthetsz másként és a másik oldalhoz is szoktathatod a kedvencedet. Ha például Te magad balkezes vagy, és számodra kényelmesebb jobb kézben tartani a pórázt, hogy az ügyesebb bal kezedet szabadon tarthasd, válaszd ezt a módszert! A döntés csak rajtad áll, viszont az legyen örök érvényű!

Bármelyik oldalt is választod a sétáltatáshoz, légy konzekvens és ragaszkodj hozzá mindig! A kutyák számára nagyon fontosak a szabályok és a következetesség.

Légy következetes, hogy melyik oldalon sétáltatod a kutyát

Két kutya sétáltatása jobb és bal oldalon
Mindenkinek legyen meg a maga helye

Csavargás közben valójában ti ketten egy vonuló falkát alkottok, melyben mindenkinek megvan a saját helye, és nincs lehetőség összetekeredésre. A kutyádnak el kell sajátítania, hogy mindig melletted kell botorkálnia, esetleg kicsit lemaradva követhet, de sosem császkálhat előtted keresztbe-kasul.

Az ok nagyon egyszerű: Te vagy a falkavezér, ezért téged illett a jog, hogy előre menj és az is, hogy elsőként lépj be az ajtón. Ha ez másként történik, akkor a kutya domináns szerepbe bújt, és bizony Ő sétáltat téged!

Ha többen mentek sétálni egy kutyával, akkor is tartsátok meg a szokásos pozíciót, melyre az eb már berendezkedett. Gyakori, hogy egynél több kutya van a családban. Ilyen esetben érdemes a két vagy több kutyát különböző oldalakhoz szoktatni, hogy mindenkinek meglegyen a maga helye a falkában.

Az alapállást minden családtagnak követnie kell, amikor sétára kerül sor. Léteznek már osztott vagy más néven ikerpórázok is melyre több kutya is rögzíthető egyidejűleg, ha szeretnéd legalább egy kezedet szabadon tartani.

Mi a baj a fegyelmezetlen sétálással?

Mi a baj a fegyelmezetlen sétálással

Amíg nincs hozzászoktatva a kutya a pórázon való sétáláshoz, addig bármi felkeltheti az érdeklődését és ösztönösen megindulhat felé. A rendetlenül sétáló kutyára sok veszély leselkedhet és ő maga is ijesztő lehet mások számára.

Találkozhattok idegen emberekkel, félős gyerekekkel, domináns ebekkel, akik elsősorban nem barátkozni szeretnének, vagy akár vadon élő erdei állatokkal is. Egy neveletlen kutya hirtelen kiránthatja a kezedből a pórázt, ha meglát valamit, és akár el is kószálhat, mindamellett, hogy ezzel sérülést okozhat neked.

Mivel ösztönök hajtják, ezért nem fog körbenézni az úttesten és nem méri fel, hogy nagyobb baj is történhet annál, mint hogy messzire szalad tőled. Egyikőtök számára sem lesz kellemes az sem, ha körbe-körbe bolyong, és emiatt rátok csavarodik a póráz.

Nagyon fontos, hogy kezdetben Te is kémleld a környezetet, hogy észrevedd a potenciális veszélyeket és helyzeteket, amelyek megzavarhatják a nyugodt sétát. Hatásos lehet, ha rövid időre leülteted a kutyád és eltereled a figyelmét a körülöttetek zajló eseményekről, vagy észrevétlenül távolabb lopakodtok a potenciális veszélyforrástól.

Hogyan taníthatod meg a kutyát, hogy egy oldalon sétáljon?

Először is legyen nálad jó sok jutalomfalat!

  • Ültesd őt az általad választott oldalra a lábad mellé, és jutalmazd meg. A falatokat tartsd abban a zsebedben vagy kezedben, amelyik oldalon a kutya van, így kevesebb indoka lesz a túlsó oldalra kóricálni.
  • Amikor elindulsz vele, dicsérd meg őt, amiért a megfelelő oldalon halad melletted.
  • Ha kitérne, akkor pedig állj meg és hívd vissza őt arra az oldalra, ahol lennie kellene.
  • Ezután csak akkor folytathatod a sétáltatást, ha az eb felvette a kívánt pozíciót.

Sok gyakorlással és még több jutalomfalattal elérheted, hogy megtanulja, melyik oldal az övé. Vannak gazdák, akik már annak is örülnek, ha egyáltalán sikerül pórázzal elindulni, anélkül, hogy a kutyájuk a földön hemperegne.

Legalább olyan lényeges a közlekedési oldal kiválasztása és megtartása, mint amilyen fontos, hogy elviseljék nyakukban a plusz szárat.

Használj rövid pórázt!

Tekints a pórázra egy üzenetküldő eszközként, melynek segítségével kifejezheted a kérésedet a kutyád felé. Minél rövidebb a póráz, annál könnyebben kommunikálhatsz a kutyával, és annál könnyebben irányíthatod a mozgását.

A póráz nem fegyelmező eszköz, sose bántsd vele a kutyát! Arra szolgál, hogy biztonságban, a közeledben tartsd a kutyád, így megóvhatod őt a veszélyektől és ő sem kerül bajba, ha nem tud elkószálni.

A pórázhoz szoktatást minél előbb, kölyökkorban érdemes elkezdeni. Sokkal könnyebb az első közös séták alkalmával kialakítani a közös ritmust és a helyes viselkedést, mint egy elkanászodott felnőtt kutya rossz beidegződéseit felülírni.

Nagytestű kutyák esetében még nehezebb dolgod lesz akkor, ha már megnőttek, mert nagyobb erővel kell fognod a pórázt, hogy ne rántson magával, amikor ösztönösen megindul például egy macska felé.

A kölykök gyakran kerülnek láb alá, húzzák és rágják a pórázt, ami ellehetetlenítheti a nyugodt sétát, ezért nagyon sok türelem és gyakorlás szükséges ahhoz, hogy megtanuljanak jól viselkedni.

A tréning során alkalmazz minél több pozitív megerősítést akkor, amikor a póráz laza és szépen sétál melletted az eb.

Amikor pedig megfeszül a póráz a gyors tempótól, akkor hagyd abba a menetelést, ezáltal elérheted, hogy hátraforduljon és visszatérjen hozzád. Ezzel a trükkel megerősítheted őt abban, hogy mikor halad megfelelő ütemben és elveheted a kedvét a húzástól.

Összegzés

A pórázon való sétáltatásnak nincsenek kőbe vésett szabályai, ezért bármelyik oldalhoz hozzászoktathatod a kutyát. Az, hogy melyik oldalon megy a kutya nem fontos. A legfontosabb, hogy mindkettőtök számára kényelmes legyen a választott pozíció, és megtanuljatok ebben a felállásban együtt sétálni.

A póráz segítségedre lesz abban, hogy a helyes ösvényen tartsd a kutyádat és megóvd őt a lehetséges veszélyektől. Egy jól nevelt kutyával, akár zsúfolt helyekre is elmehetsz sétálni, anélkül, hogy tartanod kellene a balesetektől.

A kutyák számára a séta több mint mozgásforma, sokkal inkább a mentális stimuláció megtapasztalása. Az új helyszínek és tárgyak megszaglálása rengeteg információt hordoz, melynek feldolgozása szellemileg is lefárasztja a kutyát.

Sétáljatok minél többet együtt, gyönyörködj a tájban, amíg négylábú kedvencedet elvarázsolják a különböző illatok.

April 8, 2022

További érdekességek

Hírlevél

A hírlevélre való feliratkozással elfogadom az Adatvédelmi szabályzatot.