Mennyit bír futni és mennyit futhat egy kutya?

Mennyit bír futni és mennyit futhat egy kutya

A kutyák többsége genetikailag a futásra van kódolva, hiszen még az ember és állat valamikori együtt élése is a szabad ég alatt kezdődött és az állandó mozgásban realizálódott.

A legtöbb kutya a futást illetően jól terhelhető, de a célirányos tenyésztésnek köszönhetően ez erősen fajtafüggő lett. Ami azonban megnyugtató, hogy a kutyák tudják, hogy mennyi mozgásra van szükségük és mi az elég.

Ebben a cikkben az alábbi kérdésekkel foglalkozunk.

Mennyit bír futni egy kutya?

Mennyi mozgásra van szüksége a kutyának?

Mennyi futás, ami már túl sok lehet a kutyának?

Milyen veszélyei vannak, ha rendszeresen túl sokat futunk a kutyával?

Hány kilométert képesek lefutni a kutyák egy nap alatt?

Milyen gyorsan képesek futni a kutyák?

Mennyit bír futni egy kutya?

Mennyit bír futni egy kutya - Afgán agár
Afgán agár

Az, hogy mennyit bír futni egy kutya sok összetevős kérdés. Egyrészt függ a kutya korától, súlyától és természetesen a fajtájától is, hiszen nem említhetünk egy lapon egy Magyar Vizslát egy Yorkshire Terrierrel. Nagy általánosságban tíz perc és egy óra közé tehető, amennyit egy kutya megterhelés nélkül futni képes.

Gyerekkoromban az egyik barátomnak volt egy Afgán agara. A mai napig emlékszem a pillanatra, amikor észrevett valamit a mezőn és neki iramodott, olyan volt mintha csak kilőtték volna egy puskából. Lenyűgöző látványt nyújtott az a sebesség, amit pár pillanat alatt képes volt elérni.

Másik élményem a kutyák teljesítményével kapcsolatban az egy filmhez köthető, ez pedig a Vadon szava. A mai napig ámulattal gondolok a szánhúzó kutyákra, hogy a fogcsikorgató – 50 fok ellenére mennyit képesek menni azokon a távoli, havas tájakon.

Vannak olyan kutyafajták, melyek valóban lenyűgöző teljesítményre képesek, olyan dolgokra, amit mi emberek csak gépek segítségével tudunk elérni. Ugyanakkor minden kutyának, nem csak a rekord tartóknak, van bizonyos mozgás igénye és a legtöbben szeretnek futni is.

A dolog a génjeikben kódolt, a terhelhetőségük azonban nagyban eltér. Ugyanis minden kutya másban tud kimagaslót nyújtani és nem várhatunk tőlük hasonló eredményt a mozgást illetően sem.

Mennyi mozgásra van szüksége a kutyának?

Mennyi mozgásra van szüksége a kutyának

A kérdés függ attól, hogy milyen fajtájú kutyád van, hogy kölyök, felnőtt vagy idős-e, és persze attól is, hogy milyen a testalkata, túlsúlyos-e vagy éppen sovány. Ha szeretnéd tudni, hogy kutyafajták szerint mennyi mozgásra van igénye a kutyádnak, akkor ebben a cikkünkben találsz erről bővebb információt.

Amit nem szabad elfelejteni, hogy a kutyák több ezer évig meglehetősen aktív és megerőltető életet éltek. Vadásztak később pedig őrizték a nyájat, de semmiképpen sem a franciaágy valamelyik sarkában heverésztek és nézték velünk az esti tévésorozatot.

A városiasodásnak „köszönhetően” azonban ma nagyon sok kutya lakásban él és azt várja, hogy mi hazaérjünk a munkából. A szervezetük egész egyszerűen nem erre van kitalálva, így mindenképpen szükségük van a kutyáknak a napi rendszeres mozgásra is.

A legtöbbjüknek pedig nem elegendő a pórázon történő sétáltatás, hanem futásra is szükségük van. Az udvaron tartott kutyáknál a kevesebb futás biztosítása is elegendő és nem is kell feltétlenül, hogy minden nap sor kerüljön rá.

A lakásban élő kutyáknál azonban célszerű beiktatni a minden napi futást az életünkbe.

A három típus: kis-, közepes-, és nagy aktivitású

Alapvetően három kutyatípust különböztetünk meg, az alacsony-, a közepes és a magas aktivitásút. Azoknak a kutyafajtáknál, amelyek kevesebb mozgásigénnyel rendelkeznek, mint a Pomerániai törpespicc vagy a Csivava elegendő a kevesebb mozgás is.

Őket bőven kielégíti egy pár kilóméteres séta, de nem is kell őket megerőszakolni futás tekintetében. Ugyanakkor fontos, hogy olyan helyekre is vidd sétálni a kutyát, ahol lekerülhet róla a póráz, egy parkba vagy mezőre, hogy biztosítsad számára a futás lehetőségét is. 

A közepesen aktív kutyák, mint például a Boxer, jellemzően már ragaszkodnak a nagyobb sétákhoz. Alkatukból adódóan soha nem lesz a kedvenc tevékenységük a futás, de mindenképpen biztosítani kell számukra is az erre való lehetőséget.

Valószínűleg azonban a mozgásigényüket inkább játékos formában élnék ki, de nincs is ezzel semmi baj. Egy jó kis frizbizéssel is biztosítható a kutya napi mozgásszükséglete.

A magas energiaszintű kutyák a leggyakoribbak, a napi mozgásigénynek pedig szinte nincsen felső határa, főleg úgy, ha a nap többségét lakásban vagy egy kisebb kennelben töltik. Egy Magyar Vizslát vagy egy Dobermannt nem lehet csak pórázon sétáltatni és az említett két kutyának még csak nem is a legnagyobb a mozgásigénye.

Jóllehet egy juhászkutyának nem is ajánlott a zárt tartás, ahogy egy agárnak sem, számukra állandó mozgási lehetőséget illik vagy illene biztosítani. A nagyobb aktivitású kutyáknál nagy álltalánoságban az jelenthető ki, hogy napi minimum egy óra intenzív mozgást kell biztosítani nekik.

Mennyi futás, ami már túl sok lehet a kutyának?

Mennyi futás, ami már túl sok lehet a kutyának

Ez teljes mértékben a kutya fizikumától függ. Ha például nagydarab, túlsúlyos a kutyád és nem mozogsz vele még napi 10 percet sem, akkor nem szabad hirtelen nagy terhelésnek kitenni, mert ártalmas lehet neki.

Ha fáradt és kedvtelen lesz az eb a sétától vagy a közös futástól, akkor annál a bizonyos tíz percnél nem szabad tovább erőltetni a tevékenységet. Szép lassan kell újra visszaszoktatni a rendszeres és intenzívebb mozgáshoz és hidd el, élvezni is fogja, az egészségére pedig csak jótékonyan hathat.

Egy átlagos ebnél 30 perc intenzív mozgás tekinthető normálisnak. Az aktív, sportos ebeknél pedig akár egy órán keresztül is belehúzhatunk a sportba. Még akkor is, ha például a bicikli mellett futtatjuk a kutyát.

Természetesen azt, hogy a mozgás mennyi ideig egészséges az időjárás is befolyásolja. Kánikulában a kutyák teljesítő képessége ugyanúgy csökken, mint az embereké. De a téli zimankóban sem ajánlott túlzásba vinni a kinti sportolást.

Futás és egyéb sport esetén is mindig figyelni kell a kutyára, ha úgy látod, hogy nem esik már jól neki, akkor nem szabad tovább erőltetni a dolgot.

Milyen veszélyei vannak, ha rendszeresen túl sokat futunk a kutyával?

Akárcsak az embereknél a kutyáknál is lehet ártó hatása az intenzív és túlerőltetett sportnak. Ez azonban szintén kor és fajtafüggő is. A túlsúlyt most nem vesszük ide, mert az elhízott kutyákkal mindenképpen érdemes futni, hogy visszanyerjék ideális formájukat és egészségesen tudjanak élni, jóllehet mindezt csak fokozatosan.

Bánjunk óvatosan a fiatal és idősebb kutyákkal

A fiatal, még növésben lévő kutyákkal azonban kifejezetten óvatosan kell bánni. A fejlődésben lévő kutyák csontjai és ízületei ugyanis deformálódhatnak, ha túl gyakran tesszük ki őket nagyobb terhelésnek.

Ha kölyökkutyával futsz mindig figyelj oda rá, hogy élvezi-e még a dolgot, ha azt látod, hogy már inkább megterhelő a számára, akkor pedig nem kell tovább erőltetni a mozgást.

Hasonlóan érvényes ez az idősebb ebekre is. A túlzott megterhelés ízületi gyulladásokhoz, vagy akár szív- vagy légzőszervi betegségekhez is vezethet. Bízzuk rájuk a dolgot, egy idősebb, fiatalon rendszeresen mozgó kutya pontosan tudja, hogy mennyi sportolásra van szüksége, mi az, ami még örömet okot neki és mi az, ami már ártó lehet.

Azokkal a kutyákkal, amelyek testalkatuknál fogva nem futásra vannak kitalálva, szintén ne vigyük túlzásba a futás erőltetését, ők egész egyszerűen nem erre vannak kitalálva.

A túlhevülés következményei

Azoknál a kutyáknál pedig, amelyek nagyon is szeretnek futni mindenképpen figyeljünk oda a megfelelő itatásra. Futás előtt a kutya igyon nagyobb mennyiségű vizet, mivel sok eb hajlamos a túlhevülésre, aminek komolyabb egészségügyi következményei is lehetnek.

Főleg a nyári napokon érdemes odafigyelni erre, mert a dehidratáltság akárcsak az embereknél még végzetes is lehet.

A vízzel a létfontosságú ásványi anyagok is távozhatnak a szervezetből, ami miatt pedig sérülhet a különböző szervek működése. Az etetéssel pont ellenkező a helyzet, futás előtt csak kevés ételt kapjon a kutya mivel a teli has gyomorcsavarodáshoz, gyomortáguláshoz vezethet.

Hány kilométert képesek lefutni a kutyák egy nap alatt?

Hány kilométert képesek lefutni a kutyák egy nap alatt

A teljesítményt illetően van egy verhetetlen kutyafajta, ez pedig a Husky. A 45km/órás sebességével a gyorsaságára sem lehet panasz, de az amerikai szánhúzó versenyeken, akár 500 kilómétert is képesek futni megállás nélkül, úgy, hogy még a szánt is húzzák maguk mögött.

Szinte már hihetetlen az állóképességük és a kitartásuk. Jellemzően a juhászkutyák képesek még hatalmas távolságok megtételére. Különösen ilyen az Ausztrál vagy a Belga juhászkutya, de a Magyar Vizslát sem kell félteni, ha terhelhetőségről van szó.

Ne felejtsük el azonban, hogy ők a rekordtartók. A többi kutyafajta nem képes ekkora teljesítményre. Ha otthoni kutyatartásról beszélünk, és nincs kondiban a kedvencünk, akkor örüljünk annak is, ha 5-7 kilométer kocogásra képes. Egyébként pedig a 20 km távolság az, ami még ideálisnak nevezhető egy átlagos kutya számára.

Bírni, valószínűleg a legtöbb kutya bírna többet is, de gyakran a lelkesedés több, mint az egészséges terhelhetőség. Főleg a lakásban tartott kutyákra jellemző, hogy hajlamosak túlfárasztani magukat, ha például egy napra kikerülnek a szabadba.

Milyen gyorsan képesek futni a kutyák?

Milyen gyorsan képesek futni a kutyák

Ez a kérdés is függ a kutya fajtájától, korától és persze a súlyától is. Vannak olyan kutyafajták, amelyek testalkatukból adódóan gyakorlatilag alkalmatlanok a futásra. Ilyenek a bostoni terrierek, a pekingi kutyák, a mopszok, vagy a francia- és angol bulldogok.

Ezzel szemben vannak olyan kutyafajták, amelyek egyenesen a gyorsulás bajnokai. Lehet, hogy nem képesek órákon keresztül nyargalni, de rövid távon hihetetlen sebességre képesek.

A leggyorsabb kutyafajta az agár, nem véletlen, hogy őket láthatjuk versenyezni, ahogy futnak a mű nyúl után a sportpályán. Az agarak között is a hivatalos rekord tartó az Angol Agár, amely nem ritkán 70km/órás sebességgel képes száguldani, de versenypályán már mértek olyan kutyát is, amelyik 82km/órával száguldott.

Ők valóban a sebességre születtek, vékonyak, de rendkívül izmos a testük a lábuk pedig hosszú. Persze az Afgán, Orosz és a többi agarat sem kell félteni, ők is simán képesek elérni a 65 km/órás sebességet.

A Fáraó kutyák sem sokkal maradnak el tőlük a maguk 60 km/órás sebességével, számomra meglepő, de a Dalmaták is képesek ugyanezt a gyorsaságot elérni.

Szintén érdekesség, hogy kis mérete dacára a Jack Russell Terrier is a legjobbak közé tartozik, mivel ő is képes elérni azt a bizonyos 60 km/órát.

A végén szintén érdekesség képen jegyzem meg, hogy a legendás ősök, a farkasok körülbelül 38 km/órás sebességgel tudnak „csak” futni, és ezt a tempót is csak rövid távon tudják fenntartani.

Összegzés

A kérdést, hogy mennyit bír futni egy kutya, akár az emberekre is vonatkoztathatnák. A magas, sovány ember sokat, a kicsi, kövérek kevesebbet. Életkor, fajta és testalkat függő, hogy mekkora távolságra és milyen gyorsan képes futni egy kutya.

Ha ezúttal nem vesszük figyelembe az ölebeket, akkor azt mondhatjuk, hogy a kutyák jobban bírják a mozgást, mint mi emberek. Ez részben a genetikájuknak, részben pedig fizikai felépítésüknek köszönhető.

Minden kutyának biztosítani kell a napi megfelelő mozgás mennyiségét, aminek a legtöbb esetben része a futás is. A napi futás igénye tíz perc és egy óra között változik, de mindig figyeljünk oda rá, hogy a kutya élvezi-e még a velünk való mozgást, ha nem, ne erőltessük.

April 24, 2022

További érdekességek

Hírlevél

A hírlevélre való feliratkozással elfogadom az Adatvédelmi szabályzatot.