Mennyit sétáljon a kutya? Kutyafajták szerinti séta-igények

Mennyit sétáljon a kutya-Kutyafajták szerinti séta-igények

A legősibb közlekedési mód. A legkisebb költségű sporttevékenység. Szívgyógyszer. Meditáció. Azt hiszem, hogy nem fogsz leesni a székről meglepetésedbens, ha elárulom, hogy a gyaloglásról beszélek. Ha van kutyád, akkor a séta a mindennapjaid szerves, megkerülhetetlen része.

Ennek ellenére újra és újra felmerül a sétával, kutyasétáltatással kapcsolatos legalapvetőbb kérdés: mennyit sétáljon a kutya?

Erre és sok egyéb, vonatkozó kérdésre találhatod meg a választ a következőkben.

Mennyit sétáljon a kutya? (Kutyafajták szerinti igények)

Mennyit sétáljon a kutya naponta? Táblázat kutyafajták szerint

Miért muszáj a megfelelő mennyiségű kutyasétáltatás?

Kilométer/óra – Milyen intenzitással sétáltassuk a kutyát?

Kutyasétáltatás: rövid vagy hosszú pórázon érdemes?

Hányszor sétáltassunk kutyát?

Kell-e a kertben tartott kutyát sétáltatni?

Lehetséges túl sokat sétáltatni a kutyát?

Hogyan növeljük a kutyasétáltatás intenzitását?

11 kutyasétáltatási tipp

Kutyája válogatja – Mennyit sétáljon a kutya?

A szent grál nem létezik. Már ami a kutyasétáltatást illeti.

Nincs egy mindig, minden körülmények között érvényes recept, ami meghatározza a számotokra legmegfelelőbb séta-paramétereket. Vannak azonban olyan kapaszkodók, melyek praktikus irányadóként szolgálnak a kérdésben. Ilyen többek között a kutyád fajtája/mérete/funkciója.

Lássuk is, hogy ezek hogyan befolyásolják a séta-igényeket:

A kutya fajtája

Terelőkutyák

Terelőkutya: Border Collie nagy mozgásigény
Border Collie

(Pásztorkutyák, Juhászkutyák, Colliek, stb.):

 • Milyen gyakran: legalább három alkalommal naponta. Ezek nagy mozgásigényű kutyák, ha nincsenek lefárasztva, megoldják maguk, de te azt nem akarod!
 • Időtartam: összességében legyen meg a két óra mozgás. Minimum. A közepes és nagyobb testű fajtáknál nyugodtan lehet több is.

Sportkutyák

Sportkutyák: Labrador retriver
Labrador retriever

(American Kennel Club besorolás alapján a Pointerek, Spánielek, Retrieverek, Vizslák):

 • Milyen gyakran: naponta legalább két alkalommal. Szintén nagy mozgásigényű fajtákról van szó.
 • Időtartam: minimum másfél óra séta, egyéb mozgásformákkal tarkítva.

Vadászkutyák

Vadászkutyák: Ír farkaskutya
Ír farkaskutya

(Agarak, Kopók, Rhodesiai, Farkaskutyák, Tacskó stb.):

 • Milyen gyakran: napi egy vagy két kiadós séta általában elég ezen fajtacsoport tagjainak ahhoz, hogy utána ne legyenek destruktívan izgágák.
 • Időtartam: a nagyobb fajtáknak legalább két óra hossza, a kisebbeknek elég lehet ennek a fele is.

Vadászterrierek

Vadászterrierek - Airdale terrier sok mozgást igényel.
Airdale terrier

(Airdale, Patterdale, Rat, stb.):

 • Milyen gyakran: két vagy több alkalommal. Ezek a hiperaktív kis munkagépek végtelenítve vannak, már ami az aktivitási szintjüket illeti. Ők is roppant kreatívan feltalálják magukat, ha unatkozni kezdenek.
 • Időtartam: legtöbbjüknek minimum 60 perc. A nagyobbaknak akár a duplája.

Nagytestű terrierek és munkakutyák

Nagytestű munkakutyák -Husky
Husky

(Staffordshire, Bullterrier, Boxer, Doberman, Rottweiler, Husky, stb.):

 • Milyen gyakran: legalább napi egy hosszú séta. A több persze jobb, de ha ezek a kutyák napi egy, lehetőleg nem csak monoton gyaloglásból álló nagy sétát tesznek, eléggé lefáraszthatók ahhoz, hogy otthon ne kezdjenek tereprendezésbe.
 • Időtartam: a legtöbb ide tartozó kutyának 60-80 perc intenzív mozgás elég lehet, azonban például a huskyknak ennél jóval több, akár ennek a háromszorosa is szükséges ahhoz, hogy kellemesen elpilledjenek.

Minik

Minik- Yorki
Yorki

(Bichon, Máltai, Yorki, stb.):

Milyen gyakran: egy reggeli és egy délutáni/kora esti séta általában elég ezeknek az apróságoknak.

Időtartam: legtöbbjüknek elég 30-60 perc mozgás naponta, méretüknél fogva sincs igényük többre.

Figyelem! A séták ajánlott napi számába nem tartozik bele az egészségügyi séta, itt szigorúan a minőségi mozgatásról van szó. Pisi-kaki természetesen igény szerint!

Arról, hogy melyik a legjobb időpont kutyát sétáltatni itt olvashatsz bővebben.

Mennyit sétáljon a kutya naponta? Táblázat kutyafajták szerint

Ezt a táblázatot általános iránymutatásként ajánlom számodra, mert tudom, hogy nincs két egyforma igényű kutya, de ez a segédlet jó alap lehet a saját kutyád mozgásigényének a kiszámításához.

Fontos, hogy az ajánlott időtartamot nem szükséges egyhuzamban letudnod, hanem fel is oszthatod a nap folyamán.

30 PERC SÉTA (+ JÁTÉK)1 ÓRA SÉTA (+ JÁTÉK)2 ÓRA SÉTA (+JÁTÉK)
Bishon FriseStaffordshire TerrierSzibériai Husky
Yorkshire TerrierBorder Terrier, Bull TerrierGolden Retriever
Mini TacskóSzent BernárdSamoyed
King Charles SpánielBasset HoundAlaszkai Malamut
CsivavaWest Highland TerrierBorder Collie
MáltaiAgárBoxer
PapillonMopszDalmata
PekingiCocker SpánielEnglish Spring Spániel
PomerániaiMini SchnauzerNémet Juhász
Mini pincserToy UszkárLabrador Retriever
BologneseAngol BulldogVizsla
HavanaseShih TzuWeimari Vizsla
CorgiLhasa ApsoKuvasz

Min múlik még mennyit sétáljon a kutya?

Min múlik még mennyit sétáljon a kutya
Fiatalon nagyobb a mozgásigény

Nagyon fontos megemlíteni, hogy a fentiek csak irányadó adatok. Ezeken felül még nagyon sok faktor is befolyásolja a séta ajánlott mennyiségét. Lássunk ezek közül néhányat:

 • Életkor: fiatalon egy kutya mozgásigénye természetesen jóval nagyobb. Ahogy egyre idősödnek, egyre kevésbé vitálisak, sőt, bizonyos kor felett előfordulhat, hogy már alig lehet őket rávenni egy kis mozgásra. Ugyanakkor nagyon fontos, hogy – hacsak valamilyen explicit egészségügyi ellenjavallat nincs – a legidősebb kutyákat is mozgassuk meg valamennyire. A folyamatos mozdulatlanság ugyanolyan pusztító hatással van életminőségükre mint az embereknél.
 • Egészségi állapot: sajnos már fiatal korban is előfordulhatnak olyan mozgásszervi vagy szív- és érrendszeri megbetegedések, melyek gátolják a korlátok nélküli aktív életet. Bár a kutyák számára is a séta a legbiztonságosabb, legveszélytelenebb mozgásforma, ilyen esetekben néha gátat kell szabni a kutyánk lelkesedésének.
 • Temperamentum: tény, hogy vannak olyan fajtajellegek, tulajdonságok melyek meghatározóak a mozgásigényt illetően. Azonban vannak kivételek. Magam is ismerek olyan terriert, ami olyan lusta, mint a föld. Ilyen esetekben abszolút kontraproduktív, ha valami olyanra akarjuk kényszeríteni, ami nem a kutya lényéből fakad. Nem baj, ha nem lesz maratonista, a lényeg, hogy egészséges legyen.

Miért muszáj a megfelelő mennyiségű kutyasétáltatás?

Nem lehet eléggé hangsúlyozni a kutyasétáltatás fontosságát. A megfelelő mennyiségű és minőségű napi mozgás az állatjólét egyik legalapvetőbb összetevője.

Számtalan módon járul hozzá a kutya (és az ember) testi-lelki egészségéhez.

A kutyagolás fél egészség

 • Fizikai egészség: azt hiszem, ezt nem kell túlragozni. Az ízületek, szív-és érrendszer, de még az emésztőrendszer egészsége szempontjából is elengedhetetlen, hogy a kutya eleget mozogjon. A bevitt kalóriák hasznos felhasználása se utolsó szempont, kivéve, ha a célod, hogy egy négy lábon járó krinolinnal élj együtt. Minőségi éveket adhat a kutyád életéhez a rendszeres mozgás. A te életedről nem is beszélve.
 • Lelki egészség: a kutyák számára az ingerek, azok változatossága esszenciális ahhoz, kiegyensúlyozott, boldog életet éljenek. Séták alkalmával a rengeteg szag, fizikai találkozás, audiovizuális élmény folyamatosan dolgoztatja a kutyád agyát. Kevesen tudják, de számukra ezen információmennyiség feldolgozása legalább olyan fárasztó, mint hosszú kilométereket gyalogolni. Sőt, igazából fárasztóbb.

Közös programok

Ahhoz, hogy ne egy neurotikus idegroncs legyen a kutyából, muszáj újabb és újabb ingereknek kitenni, ezekkel megbarátkoztatni. Ez önbizalmat is ad a kutyának, valamint érdeklődővé és nyitottá teszi a világra. A megfelelő szocializálás legalapvetőbb eszköze a séta.

 • Kötelék: a kutyával közös programjaitok lesznek a kapcsolatotok igazi kovácsa. Az együtt átélt élmények, közös tapasztalások hatására lesz igazán szoros a kettőtök közötti kötelék. Mindezek mellet a kutyák számára rendkívül fontosak a rítusok is, s a mindennapos séták bizony ilyen rítusok. Tekintve, hogy a veled való szoros kapcsolat olyan a kutyád számára, mint a levegő, elmondhatjuk, hogy a séták ilyen módon is egészségmegőrző-javító hatással vannak rá.

Mi történik, ha a kutya nem kapja meg a szükséges mozgást?

Egy sor hátránnyal és problémával jár, ha a kutyád nem kapja meg a számára napi szinten szükséges mozgást.

 • Először is az a kutya, amelyik nem mozog, elhízik előbb-utóbb, ami további – komoly – egészségügyi problémák forrása lehet.
 • Másodszor egy unatkozó kutya megtalálja a módját annak, hogy valamivel elfoglalja magát, csak ennek Te nem fogsz örülni. Ennek a kárát a lakásban lévő dolgok bánják. Kanapé, szőnyeg, távirányító, papucsok, cipők, könyvek és még sorolhatnám, arról nem is beszélve, hogy az unatkozó kutya hajlamos csak azért összepiszkítani a kedvenc szőnyegedet, hogy figyelj rá.
 • Sehol nem szeretik azt, ha egy kutya állandóan ugat, vagy szűköl, főleg nem társasházban. Az a kutya, amelyik nem tudja levezetni az energiáit séta / játék közben, ugatni fog és lehet, hogy az ajtót is szétkaparja, ami nem jó senkinek.
 • Előfordulhat az is, hogy a kutyád depresszióssá, vagy agresszívvé válik a mozgás hiánya következtében. A kutya séta, futás és játék közben vezeti le a fölös energiákat, és ha ez nincs meg az gondot fog jelenteni mindkettőtöknek.

Kilométer/óra – Milyen intenzitással sétáltassuk a kutyát?

Milyen intenzitással sétáltassuk a kutyát

Fent már kitértem arra, hogy bizonyos tényezők alapján naponta hány alakalommal és mennyi ideig ajánlott a kutyával sétálnod. Nem beszéltem azonban a séta intenzitásáról.

Lehet, hogy csak 25 percig tart egy sétátok, de ha azt erőből végigsprintelitek, több mint elegendő edzésmunkát fog jelenteni mindkettőtök számára. Az is tény, hogy nem szabad a sétára kizárólag mint sporttevékenységre, leküzdendő távolságra tekintened.

Ezeket figyelembe véve nehéz irányadó távot, legyűrendő kilométert ajánlani, melyet célként kitűzhettek magatoknak a séták alkalmával.

Közepes és nagyobb termetű: munkakutyák, vadászkutyák, juhászkutyák

Általánosságban elmondható, hogy a közepes és annál nagyobb vadász- és munkakutyák, juhász-és pásztorkutyák számára nem nagyon van kilométerkorlátozás.

Alapvetően nagy mozgásigényű fajtáról van szó, tehát megfelelő folyadékpótlás mellett mehettek, amennyit csak bírtok.

Óriástesű kutyák

Más a helyzet például az óriástestű kutyákkal. Ők is szeretnek és tudnak is nagyokat sétálni, de adottságaiknál fogva könnyen túl lehet őket terhelni, tehát sem intenzitásban, sem a kilométerek számát illetően nem szabad túlzásba esni.

Törpe kutyusok

A törpe méretű kutyáknál hasonló a helyzet, csak épp ellenkező előjelű okokkal. Számukra nem működik az, hogy ha rövid a lábad, toldd meg egy lépéssel.

Rövidke virgácsaik nem alkalmasak arra, hogy kilométerek tucatjain keresztül szállítsák apró testüket, tehát esetükben is oda kell figyelni a mértékre.

Agarak

Az agarak szintén speciális csoportot alkotnak. Azt gondolhatnád, hogy ezek a csúcsatléták rengeteg mozgás nélkül egyszerűen elsorvadnak, azonban az igazság épp ellentétes ezzel.

Ezeket a kutyákat sprintekre találták ki, és pont emiatt csak rövid ideig bírják szuflával. Egyszerre 20-30 perc közepes intenzitású mozgás bőven elég nekik, így nem ők a legjobb partnerek egy egész napos túrára a hegyekben.

Tehát ha azt kérdezed, hány kilométert kell megtennetek egy nap, arra nincs konkrét szám. Fő a fokozatosság és a kutya alapos megfigyelése, s hamar megtaláljátok az ideális távot.

Kutyasétáltatás: rövid vagy hosszú pórázon érdemes?

Kutyasétáltatás rövid vagy hosszú pórázon érdemes

Magyarország összes közterületén és közforgalomtól nem elzárt magánterületén kötelező a kutyádat pórázon vezetni. Akkor is, ha a te kutyád a világ legjobb fej négylábúja. Emiatt a póráz komoly befolyásoló tényező lesz a séta hosszát illetően.

Rövid póráz

Problémásabb kutyáknál egészen rossz ötlet hosszú pórázra engedve hagyni, hogy terrorizálják a környéket, tehát nagy valószínűséggel hasonló távot fogtok mindketten megtenni a séta alatt.

Érdemes tehát a kiszemelt útvonal hosszát a kutya igényeihez és nem kizárólag a te teljesítőképességedhez igazítani. Röviden: kösd fel a gatyát!

Hosszú póráz

Barátságos, neutrális/szubmisszív kutyáknál viszont akár hasznos is lehet, ha hosszabb pórázon sétáltatod, amíg másokat nem zavartok. Figyelem! Mivel a flexi póráz nem megfelelő kezekben súlyos problémákat okozhat, ezért a hosszú póráz alatt semmilyen szín alatt nem ezt az „eszközt” értem.

A hosszú póráz előnye, hogy többlet mozgási lehetőséget biztosít az ebnek. Szabadabban csámboroghat, elcsábulhat a számára érdekes szagok irányába, belefetrenghet egy soknapos állattetembe, ehet kavicsot, csikket, stb.

Ez persze azt is jelenti, hogy akár jóval többet is sétálhat, mint te, ami a személyes szükségletedtől függően lehet akár praktikus is.

Hányszor sétáltassunk kutyát?

Hányszor sétáltassunk kutyát

Hányszor vidd sétálni a kutyát, amennyiben társasházban élsz?

Mindenképpen próbálj arra törekedni, hogy napi szinten legalább egyszer 30 percre vidd le a kutyát sétálni és elvégezni a dolgát. Ez kb. semmire nem elég, ezért ne csinálj belőle rendszert!

A legjobb az lenne, ha 2 x 30 percre tudnád levinni reggel és este.

Ha csak egyszer tudod levinni egy nap, akkor igyekezz pótolni a kiesett mozgást otthoni játékkal – minimum 10-15 percnyi lendületes játék csodákra képes.

Ha megoldható, akkor heti szinten legalább két alkalommal mindenképpen vidd el kutyusodat egy hosszabb – legalább 1.5 órás – sétára és eközben igyekezz jól megfuttatni!

Kell-e a kertben tartott kutyát sétáltatni?

Kell-e a kertben tartott kutyát sétáltatni

“A kutya kertes házba való.” Ez a mondás és persze abszolút téves kijelentés még így a 21. században is meglehetősen gyakran előkerül.

S nem csak amiatt rossz ez, hogy túlságosan általánosít, hanem amiatt is, hogy a mai napig mentségül szolgál arra, hogy a kerti kutyákat ne vigyék sétálni. Hisz a kert pontosan elég arra, hogy a kutya lemozgassa magát.

Ez azonban nem igaz. Ahogy azt már fentebb említettem, a séta nem csupán mozgásforma, vagy egyszerű sporttevékenység. Ingerfelvétel, szocializálási lehetőség és nem utolsó sorban közös program a gazdival.

Egy átlagos kutya egy tetszőleges méretű kertet uszkve húsz perc alatt ismer és un meg. Onnantól kezdve semmilyen többletet nem biztosít jóléti szempontból annál, mintha lakásban lenne. Arról már nem is beszélve, hogy a kutya számára a legfontosabb szükséglet az embere közelsége.

Ahogy Csányi Vilmos is megfogalmazta:

A lakást illetően: a kutya akkor érzi jól magát, ha a gazdával lehet. Hogy a nyolcadik emeleten lakik, vagy egy kertes házban, az teljesen mindegy. Az állat azt szeretné, hogy jelen lehessen, mert számára a gazda a legfontosabb. Nyilván fajtafüggő is, hiszen egy agarat talán nem célszerű szűk térben tartani. De ha van valakinek napi néhány órája futtatni, miért is ne?

Tehát figyelembe véve azt, hogy egy lakásban tartott kutyát minden nap többször is sétálni visznek, valamint folyamatosan a gazdája közelében lehet, neki jobb dolga van, mint egy kertbe deportált társának.

Egyvalamiben biztosan nincs különbség a kerti és lakásban tartott kutyák mozgásigénye között: mindkettőt naponta többször kell sétálni vinni.

Rövidebb, vagy hosszabb séta az ajánlott?

A különböző korban lévő kutyák számára eltérő mennyiségű és hosszúságú séta ajánlott. Míg egy kölyök, vagy idős (beteg) kutyától nem várhatod el azt, hogy 20 percnél tovább sétáljon, addig egy középkorú (ereje teljében lévő) kutya akár 2 óra hosszat is elbandukol melletted.

A legtöbb szakértő és állatorvos egyetért abban, hogy egy normális egészségi állapotban lévő kutyát ajánlott 2 x 30 percnyi sétára vinni (reggel és este), hogy elvégezze a dolgát, valamint, hogy levezesse az energiáit és újfajta mentális stimulációt kapjon.

Ezen kívül heti 2-3 alkalommal fontos, hogy beiktass egy-egy hosszabb időtartamú sétát is, ami legalább 1.5-2 órás legyen alkalmanként és tartalmazzon elegendő mentális stimulációt és játékot is. Vidd más-más útvonalon, taníts neki új dolgokat, dobálj neki labdát, vagy menj vele futni.

Amennyiben társasházban élsz és nincs időd reggel 30 percre levinni a kutyát, akkor az is jó, ha leviszed 15 percre, majd amikor hazaérsz, akkor iktatsz be egy hosszabb sétát, például 40-50 percet, amikor is jól megfuttatod a kutyádat.

Lehetséges túl sokat sétáltatni a kutyát?

Lehetséges túl sokat sétáltatni a kutyát

Létezik olyan, hogy túl sokat sétálsz a kutyával? Létezik bizony. Ahogy fentebb olvashattad, számos dolog befolyásolja egy kutya (aktuális) mozgásigényét.

Sokszor könnyű ezekről megfeledkezni. Velem is megtörtént az első kutyámnál, hogy annyira jót akartam neki, annyira fontos volt számomra, hogy eleget mozogjon, sportoljon, hogy erről őt meg sem kérdeztem.

Apránként sikerült kiismernem a mozgásigényét, s rá kellett jönnöm arra, hogy túltolom a mozgatását.

Milyen jelei vannak annak, hogy a kutyádnak több a soknál a séta:

 • Sokszor megáll séta közben, de nem szaglászni, hanem szünetet tartani a mozgásban.
 • Sokszor leül séta közben.
 • Megáll és nem akar továbbmenni.
 • Sántítani kezd.
 • Erősen liheg.
 • Visszafordul.
 • Amint elkezd csörögni a póráz/nyakörv otthon, a kutya nyomtalanul eltűnik.

Ha ezek közül bármelyiket vagy netán többet is észreveszel, az egyértelmű jele annak, hogy a blöki sokallja a séta-fejadagot.

Hogyan növeljük a kutyasétáltatás intenzitását?

Hogyan növeljük a kutyasétáltatás intenzitását -Súlyhúzás
Súlyhúzás

Vannak kutyák, akik lefárasztásához 24 óra is kevés lenne. Olyan is előfordul, hogy a bokros teendők miatt néha kevesebb idő jut a sétára.

Ilyen helyzetekben jön jól az intenzitásnövelés. Többféle módon is elérheted azt, hogy egy rövidebb táv is ugyanolyan nehéz legyen, mint egy hosszabb:

 • Futás: magasabb pulzusszám, keményebb izommunka, megnövekedett oxigénfelvétel. Kevesen tudnak olyan hosszan futni egyszerre, mint gyalogolni. Mindkettőtök számára hamarabb jön el a kifáradás.
 • Súlyos hám: ma már rengetegféle, speciálisan kutyák számára kialakított, súlyokkal megpakolható, ergonomikus kialakítású edzőhámot, mellényt vagy nyakörvet lehet megvásárolni. Kitűnő eszköz a fárasztáshoz.
 • Súlyhúzás: a te kutyádnak is akadnak gondjai a pórázfegyelemmel? Konkrétan úgy húz, mint egy gőzmozdony? Akkor a súlyhúzást épp nektek találták ki. A közhiedelemmel ellentétben a fokozatosan felépített terhelés nem árt a kutyának, épp ellenkezőleg. Így nem lesz szükség arra, hogy minden nap olimpiai távokat gyalogoljatok. Fontos, hogy ne minden nap húzzon súlyt a kutya, nagyon oda kell figyelni a regenerálódásra és a megfelelő táplálásra.
 • Szimatmunka: azt mondják, fél óra szimatmunka felér két óra sétával. A kutya legérzékenyebb érzékszerve az orra, így nem csoda, hogy aktív, irányított használatával elég rendesen ki lehet meríteni az ebet. Elsajátításához szükséges a szakember által vezetett tréning, de a tanfolyam többszörösen behozza az árát.
 • Engedelmesség: Ha már túl vagytok valamilyen engedelmességi képzésen, akkor a séták remek alkalmat biztosítanak arra, hogy nehezített körülmények között, ingergazdag környezetben gyakoroljátok a megtanultakat. Összehasonlíthatatlanul jobban kell ilyenkor a kutyádnak koncentrálnia, mint a kutyasuliban, ami azt is jelenti egyben, hogy jó eséllyel teljesen kipurcan egy engedelmességi gyakorlatokkal gazdagon megfűszerezett séta után.

Kutyasétáltatási top-tippek

Kutyasétáltatási top-tippek

Mindig jól jön egy-két jó tanács olyanoktól, akiknek már sokszor volt kutyájuk, vagy több kutyát tartanak. Összeszedtem neked párat most ezekből a tippekből, használd egészséggel!

1. Ne siettesd

Mindig engedd meg a kutyád számára, hogy alaposan körbeszaglásszon, ne siettesd – ez jót tesz a mentális egészségének.

2. Ne dobálj neki fadarabot

Sose dobálj fadarabot a kutyádnak, mert a fából kiszakadó szálkák és darabok felsérthetik a kutyád száját és torkát – dobálj helyette labdát, vagy speciális játékot.

3. Vigyázz nehogy lenyelje a játékait

Ha már labda, akkor bizonyosodj meg arról, hogy nem túl kicsi a kutya szájához képest és nem tudja lenyelni semmilyen körülmények között. Soha ne adj neki olyan játékot, amit le tud nyelni.

4. A játék jobb jutalmazási forma

A séta és játék, mint olyan sokkal jobb jutalmazási formák, mint az étel (jutalom falat).

5. Variációs séta

A variációs séta nemcsak a kutyádnak, de neked is jót tesz – sétáljatok 30 másodpercig gyorsan, majd 1 percig lassan és ezt ismételjétek, ahányszor csak jól esik. Az időintervallumot is variálhatod, ha tetszik.

6. Mozgás igény szerint

Mozogjatok, amennyi szükséges – ha úgy érzed, hogy a séta végéhez érve kedvenced még továbbsétálna és tele van energiával, akkor sétálj még vele egy kicsi, vagy futtasd meg pár percben.

Ugyanez a helyzet akkor is, ha a kutyusod séta közben lelassul / megáll és, úgy látod, hogy nem szeretne tovább menni – ebben az esetben fordulj meg és vidd haza.

7. Változatos sétaútvonalak

Variáld a sétaútvonalat, mert az nagyon jót tesz a kutyád mentális egészségének, hiszen nem mindig ugyanazt látja / hallja / szagolja, hanem újabb és újabb dolgokat.

8. Fő a biztonság

Csak akkor engedd szabadjára a kutyádat, ha teljesen biztos vagy abban, hogy ő is és más kutyák / emberek is biztonságban vannak.

Feltétlenül tartsd pórázon akkor, ha olyan útvonalon mész, ahol különböző háziállatok vannak (ló, másik kutya, macska, tyúkok, stb.)

9. Legyen azonosítható a kutya

Mindig gondoskodj arról, hogy a kutyusod tökéletesen látható és azonosítható legyen – ergo mindig viseljen olyan nyakörvet, amin rajta vannak a fontos információk, legyen csippelve és persze a kutyachipen lévő adatok legyenek naprakészek.

Esti séta esetén legyen rajta LED villogó, vagy fényvisszaverő hám.

10. Vedd figyelembe az adott évszakot

Fontos, hogy mindig az évszaknak megfelelő öltözetben / felszerelésben sétáltasd a kutyádat. Például télen, amikor korán sötétedik, érdemes LED nyakörvet, vagy fényvisszaverő hámot adni a kutyusra.

Nyáron viszont érdemes akkor sétáltatnod a kutyát, amikor még nem, vagy már nem erős a napsugárzás.

11. A kutyagumit szedd fel

Szinte említenem sem kéne, de sajnos muszáj – vigyél magaddal kaki-zsákot és használd is!

Mindig és minden körülmények között takaríts fel kedvenced után és a zsákot ne csak úgy eldobd, hanem szemetesbe dobd – ez a minimum!

Összegzés

A kutyasétáltatás a négylábú kedvenced legalapvetőbb szükséglete. Legyen szó kertben élő vagy lakásban tartott kutyáról, a napi séta úgy kell neki, mint egy falat kenyér.

Számos tényező befolyásolja, hogy mennyit sétáljon a kutya, de még ezen faktorok figyelembevételével sem lesz kőbe vésve.

A legfontosabb, hogy minden nap kerüljön rá sor, s ne félj attól, hogy kényszerként fogod megélni. Rövid időn belül úgyis te leszel az, aki miatt majd menni kell.

Amikor kutyavásárlásra vagy örökbefogadásra adod a fejed, nagyon fontos mérlegelni minden olyan tényezőt, amely kihatással lehet arra, hogy végül mennyi időd jut a kutyádra, mert ez határozza meg a kutya életminőségét.

Nagyon fontos, hogy csak akkor dönts a kutyatartás mellett, ha képes vagy biztosítani számára nem csupán a létminimumot, hanem annál sokkal többet!

April 23, 2022

További érdekességek

Hírlevél

A hírlevélre való feliratkozással elfogadom az Adatvédelmi szabályzatot.