Miért csipás a kutya szeme? | Mit jelez a csipa színe?

Miért csipás a kutya szeme - Mit jelez a csipa színe

Talán már Te is tapasztaltad, hogy csipás a kutya szeme, vagy netán begyulladt valamitől. A kutyák szeme nagyon hasonlóképp működik, mint a miénk és ennek következtében náluk is felmerülhet – szemszárazság, szemfertőzés és szemgyulladás.

Sajnos a szemfertőzés elég gyakori a kutyáknál. A normálistól eltérő csipa jelezheti a szem fertőzését, vagy valamilyen allergiát, sőt glaukómát is, tehát semmiképp nem érdemes félvállról venni.

Tarts velem és megtudhatod, hogy miért csipás a kutya szeme, valamint, hogy lehet-e kezelni!

Mi a csipa?

Miért csipás a kutya szeme?

Mit jelent, ha a kutyának különböző színű és állagú a csipája?

Mi okozhatja a normálistól eltérő csipát?

Hogyan tisztítsd ki a csipát a kutyád szeméből?

Hogyan kezelik a kutya csipás szemét?

Mi a csipa?

Fontos tudnod, hogy maga a csipa keletkezése egy teljesen normális folyamat, a szem így tartja magát tisztán és egészségesen. A csipa a szem nyálkahártyája által termelt könny szárazanyag-tartalmának kicsapódása a könny víztartalmának elpárolgása után.

Mivel éjjel nem pislog a kutya (nincs, ami kimossa a felgyülemlett szennyeződéseket), így általában reggelre jelenik meg a belső szemzugban.

Egészséges szem esetén a csipa színe általában átlátszó, vagy kissé fehéres, netán enyhén barnás-vöröses és a könnyből kicsapódott sókon kívül a szembe került szennyeződéseket, elhalt hámsejteket is tartalmazza.

Amikor a kutya szeme begyullad, a könny összetétele is megváltozik, mivel baktériumok és az azokat megölő fehérvérsejtek maradványai is megjelennek benne. A szem kissé gennyessé, a csipa pedig sűrűbbé, ragadósabbá és bőségesebbé válik.

Akkor kell állatorvoshoz fordulni a kutyával, ha a csipa mennyisége és színe eltér a normálistól.

Miért csipás a kutya szeme?

Miért csipás a kutya szeme

A kutyák szemében reggelente megjelenő kis mennyiségű csipa teljesen normális és hozzá tartozik a szem öntisztító mechanizmusához. A könny, amely nagyrészt zsírokból, vízből és nyákból áll alapvető fontosságú szerepet játszik a szem egészségének fenntartásában.

A könny a könnymirigyek által termelődik a nap folyamán azért, hogy nedvesen tartsa a kutya szemét, valamint, hogy kimossa az esetleges szennyeződéseket (pollen, por, szempilla, stb.).

A könnyben található víz természetesen akadály nélkül lefolyik a könnycsatornákon át az orrba, de a szennyeződések, a nyák, az elhalt hámsejtek és zsírok már túl nagyok ahhoz, hogy átférjenek a szűk könnycsatornán, így azok összegyűlnek és kicsapódnak a belső szemzugban – ez a csipa.

A normálistól eltérő színű és mennyiségű csipa többféle egészségügyi problémát jelezhet. Ezeket minden esetben állatorvosnak kell kivizsgálnia, mivel az elhanyagolt, vagy nem megfelelően kezelt szemfertőzés akár vakságot is okozhat.

Mit jelent, ha a kutyának különböző színű és állagú a csipája?  

A normálistól eltérő csipa megjelenése általában mindig valamilyen, a háttérben megbújó egészségügyi problémát jelez. Lássuk az 5 leggyakoribb típusú és állagú csipát és, hogy mit kell tudnod róluk:

1. Normális csipa és kéreg

Normális csipa és kéreg

A könny esszenciális a szem egészségének megőrzésében, oxigénnel és tápanyagokkal látja el a szaruhártyát és segít a szem felszínéről lemosni a kisebb szennyeződéseket.

A könny normális esetben lefolyik az orrba a szem belső zugában található könnycsatornákon keresztül, de a könnyben lévő zsírok, elhalt hámsejtek, a szemből kimosott por és szennyeződések megragadnak a szemzugban.

Ez a csipa normális esetben tiszta (átlátszó, esetleg kissé barnás) és általában reggel, vagy hosszabb alvás után jelenik meg a kutya szemében és könnyedén eltávolítható egy nedves kendővel.

Nincs semmilyen kísérő tünet, mint a szemek vörössége, gyulladása, a szemek kutya általi piszkálása, dörzsölgetése, sűrű pislogás, vagy bármilyen más kényelmetlenség-érzet.

2. Túlzott könnyezés

A túlzott mértékű könnyezés nagyon sok problémához köthető, a relatíve veszélytelennek mondhatótól a nagyon komolyig.

A leggyakoribb okok, amelyek túlzott könnyezést okozhatnak:

 • allergiák
 • irritáció
 • idegentest a szemben
 • anatómiai rendellenességek (pl. kidülledő szemek, vagy befordult szemhéj)
 • elzáródott könnycsatorna
 • szaruhártya sérülés
 • glaukóma (megnövekedett szemnyomás)

Amennyiben a kutyád enyhén többet könnyezik, de a szemei normálisnak látszanak és nincs semmilyen kellemetlenség-érzése, figyeld meg egy-két napig. Meglehet, hogy szimplán arról van szó, hogy egy porral és pollennel teli fuvallatba szaladt és a könnyezés ennek a szennyeződésnek a kimosását hivatott szolgálni. Ha nem javul, konzultálj az orvossal.

3. Vöröses-barna könny

A világos színű kutyák szőrén jobban észrevehető a vöröses-barna elszíneződés a szem körül, a belső szemzughoz közel eső területen.

Ez azért van, mivel a könny tartalmaz némi porfirin pigmentet is, ami a levegővel való reakció által vöröses-barnává válik.

Amennyiben más tünet nincs, úgy ez a fajta elszíneződés normálisnak mondható. Mindössze kozmetikai eltérés, és nincs hatással a kutya egészségére.

Ha szeretnéd elkerülni ezt az elszíneződést, úgy van pár dolog, amit tehetsz:

 • Töröld át a szemkörüli területet párszor a nap folyamán egy puha vattával / kendővel, amit meleg vízbe, vagy speciálisan kutyák szemének tisztítására szánt folyadékba mártasz.
 • Tarts a kutyád szemkörüli szőrét rövidre trimmelve.
 • Adj a kutyádnak olyan táplálékkiegészítőt, amely csökkenti a könny elszíneződését (kapható a boltokban).

4. Szürkésfehér váladék

Szürkésfehér váladék-A kutya szeme begyulladhat és fájdalmassá válhat.
A kutya szeme begyulladhat

A krónikus szemszárazság (Keratoconjunctivitis sicca) egy olyan állapot, amely során a kutya immunrendszere megtámadja a saját könnymirigyeit és ezáltal drasztikusan csökken a könnytermelődés, amely a szem kiszáradásához vezet.

A könny hiányát a szervezet túlzott nyákképződéssel kompenzálja, hogy nedvesen tartsa a szemet. Viszont a nyák sajnos nem képes arra, amire a könny, így a szem begyullad és fájdalmassá válik. Némely esetben fekélyeket, vagy a szaruhártya abnormális pigmentációját okozhatja.

A krónikus szemszárazság akár vakságot is okozhat, amennyiben nem kezelik időben. Ha azt veszed észre, hogy szürkésfehér váladék gyűlik fel a kutya szemében, mielőbb vidd el az állatorvoshoz, hogy megelőzzétek a komolyabb, esetleg maradandó károsodást.

Az orvos egy szimpla Schirmer könnyteszttel meg tudja állapítani, hogy valóban krónikus szemszárazságról van-e szó, vagy más probléma áll a váladékozás mögött. A legtöbb kutya nagyon jól reagál a felírt gyógyszerekre (cyclosporine, tacrolimus, műkönny, stb.) és, amennyiben a gyógyszeres kezelés nem hat, még a műtét is szóba jöhet, mint utolsó mentsvár.

5. Sárga, vagy zöld csipa

Ha a kutyád szemében zöld, vagy sárga csipát és váladékot látsz, akkor nagy az esélye annak, hogy valamilyen szemfertőzése van. Főleg akkor, ha a csipa mellé gyulladt, vörös szemek társulnak.

A szemfertőzés lehet elsődleges probléma, de másodlagos is, amikor például egy seb, vagy száraz szem elfertőződik. Előfordul, hogy ami szemfertőzésnek tűnik, az valójában csupán a háttérben megbújó betegség jele, mint a szisztémás betegség, vagy egy olyan probléma, ami a tüdőt, vagy az idegrendszert érinti.

Minden esetben állatorvosi vizsgálat szükséges annak kiderítéséhez, hogy a kutya szemét milyen fertőzés támadta meg – bakteriális, vírusos, vagy szimplán környezeti irritáció és az eredménytől függően kell kezelni azt.

Azt mondom, hogy sosem árt az óvatosság – ha bármilyen, a normálistól eltérő állapot jelentkezik – különösképpen, amikor a csipa egyéb, kóros tünetekkel is társul (vörös szem, bandzsítás, felhős szemek, látáscsökkenés, stb.). Mindenképpen szükséges, hogy egy állatorvos megvizsgálja a kutyád szemét mielőtt Te bármilyen otthoni kezelést alkalmazol.

Mi okozhatja a normálistól eltérő csipát?

Begyulladt szem
Begyulladt szem

Az teljesen normális, ha reggelre a kutyád belső szemzugában van egy kis felgyülemlett csipa és nem kíséri semmilyen más tünet. (Vörös, begyulladt szem, ködös tekintet, stb.)

Amennyiben viszont a csipa felgyülemlik a szemzugban és a szemhéjon, majd ott megszárad, az kóros és valamilyen egészségügyi probléma áll a háttérben, amit mielőbb ki kell vizsgáltatni, hogy elkerüld a kutyád látásának romlását, vagy netán azt, hogy megvakul.

A leggyakoribb okok, melyek a kutya szemének abnormális váladékozását okozhatják

 • A kutya fajtája. Bizonyos fajtájú kutyák estében van egy állandó, kis mennyiségű váladékozás, amit a kutya fején és szeme körül elhelyezkedő szőrszálak váltanak ki. Például azoknak a kutyáknak, amelyeknek kifejezetten mélyen ülő szemeik vannak – mint a Labrador, vagy a Golden – gyakran van krónikus szemváladékozásuk. Ezen kívül a tipikusan „bogár-szemű” kutyák (Mopsz, Boston terrier) is ezzel a problémával küszködnek, mivel a könnycsatornájuk anatómiai felépítése nem éppen ideális.
 • Irritáció okozta túlzott könnyezés. Az irritáló dolgok, mint az allergia, az idegentest, vagy a szemfekély túlzott könnyezést idéznek elő a kutya szemében. Enyhébb esetekben – mint az allergia, vagy az idegentest – a váladék átlátszó és vizes hatású. A komolyabb problémák esetén – mint a szemfekély, vagy fertőzések – pedig sűrűbb, nyákosabb. A különbség attól függ, hogy a könny mely alkotóeleméből termel túlzott mennyiséget a kutya szervezete, az pedig attól függ, hogy mi a háttérben megbúvó probléma.
 • Rendellenes könnycsatorna-elvezetés. Ebben az esetben a könny mennyisége és típusa is normális, de valami miatt nem képes átfolyni a könnycsatornán. Ez lehet a könnycsatorna genetikai / öröklött hibája, vagy a csatorna fizikai elzáródása.

Hogyan tisztítsd ki a csipát a kutyád szeméből?

Hogyan tisztítsd ki a csipát a kutyád szeméből

Amennyiben a kutyád szemében keletkező csipa mennyisége és színe normális, úgy Te is segíthetsz neki abban, hogy ez maradjon is így és, hogy a szeme sokáig tiszta és egészséges maradjon.

Az alábbiakban nézzük meg a csipa szemből való kitisztításának főbb lépéseit.

 1. Moss kezet. Ez az első és legfontosabb lépés. A Te kezeden is kismillió baktérium, vírus és egyéb mikroorganizmus található és biztos vagyok benne, hogy nem szeretnéd megfertőzni a kutyád szemét.
 2. Kis mennyiségű nedves, vagy kissé száraz csipát letörölhetsz óvatosan a frissen mosott kezeddel (általában hüvelykujj), vagy egy nedves vattakoronggal, vagy egy nedves törlőkendővel – mindegy. A lényeg, hogy óvatosan bánj az eszközökkel és semmiképp ne nyúlj bele a kutyád szemébe! Ha az ujjaddal tisztítod ki a csipát, feltétlenül figyelj a körmödre – vágd vissza teljesen ujjbegyig!
 3. Amennyiben a csipa már beszáradt és megkeményedett, úgy javaslom, hogy használj steril sóoldatot, vagy speciális szemtisztítót. Tégy pár cseppet egy steril vattapamacsra, vagy kendőre és azzal oldd fel a beszáradt csipát óvatosan először. A sima víz azért nem jó, mert szemirritációt okozhat. Használhatsz a boltokban is kapható, kifejezetten kutyáknak szánt nedves törlőkendőt, amelyre érdemes pár csepp műkönny-gélt tenni és azzal fellazítani a beszáradt csipát, mert ezzel nem okozol kellemetlenséget a kutyának.

A csipa normális esetben reggelre jelenik meg a kutya belső szemzugán, amelyet elegendő reggel kitisztítani. Amennyiben úgy látod, hogy szükség van napi többszöri tisztításra, úgy az figyelmeztető jelként szolgálhat számodra. Ilyenkor érdemes mielőbb felkeresned kedvenceddel az állatorvost.

Hogyan kezelik a kutya csipás szemét?

Hogyan kezelik a kutya csipás szemét

A legtöbb állatorvos szakember egyetért abban, hogy nagyon fontos a gazdi általi gyors felismerés és az, hogy a kutya mielőbb kerüljön orvoshoz, aki szakszerűen tudja kezelni a fennálló problémát.

A szemek nagyon érzékeny és pótolhatatlan szervek, ha komoly baj van velük, nehéz meggyógyítani őket, ezért kritikus a fertőzés korai kezelése.

Az abnormális csipatermelődés kezelése elsősorban attól függ, hogy mi okozza a problémát. Meglehet, hogy nem csupán egy, hanem két-, vagy háromféle kezelés is szükséges lehet ahhoz, hogy rendbe jöjjön a kutyád szeme.

Melyek ezek? Allergiaellenes, gyulladáscsökkentő cseppek, antibiotikumok, száraz-szem gyógyszerek, esetleg műtét.

Nézzük a leggyakoribb kezelési lehetőségeket!

Krónikus szemszárazság

Ez a probléma mindenképpen állatorvos közreműködését igényli. Az állatorvos elsősorban gyógyszeres kezelést ír elő, amely stimulálja a könnymirigyeket több könny termelésére.

A gyógyszer hatásának bekövetkeztéig felírhat műkönnyet is, hogy segítse a szem nedvességének fenntartását. Önmagában a műkönny viszont nem megoldás a krónikus szemszárazságra, mivel hatása mindössze 30 percig tart, így mindenképpen a háttérben lévő okot kell kezelni – gyógyszerrel.

Szemfertőzés

Enyhe fertőzés esetén az állatorvos először csak nedvesítő szemcseppet ír fel, hogy a szem maga legyen képes kimosni a kórokozókat.

Amennyiben a csipa a szemfertőzés másodlagos tünete, úgy elsősorban helyileg alkalmazandó antibiotikumot ír fel az orvos. Az antibiotikumos szemcsepp, vagy kenőcs alkalmazása azért is nagyon fontos, mert, ha a szemfertőzés nincs megfelelően kezelve, úgy a fertőzés erodálhatja a szaruhártya rétegeit, amikor is sürgős műtéti beavatkozásra lehet szükség.

Allergia

Ha a túlzott csipásodást allergia okozza, úgy elsősorban helyileg alkalmazandó szteroidot, vagy anti-hisztamint írhat elő az orvos, amely leviszi a gyulladást a szemről, enyhítve az allergiás tüneteket.

Nagyon fontos, hogy a szteroidos kezelés csak akkor kezdhető meg, ha még nem alakult ki fertőzés, ellenkező esetben a szteroid ronthat is a helyzeten.

Összegzés

Talán nem is gondoltad, hogy ennyi mindent jelezhet a csipa, mint olyan, ugye? Nos, azt mondom, hogy egy kis figyelmesség és törődés sokat segíthet, hogy a kutyád szeme sokáig tiszta és egészséges maradjon.

Ha sárgás vagy zöldes váladékot látunk a kutya szeme körül, ne kezdjünk el találgatni, hogy miért csipás a kutya szeme. Azonnal konzultáljunk állatorvossal! Ez igaz akkor is, ha bármi eltérést tapasztalsz a normálistól.

May 8, 2022

További érdekességek

Hírlevél

A hírlevélre való feliratkozással elfogadom az Adatvédelmi szabályzatot.