Milyen gyakran és hogyan mossuk ki a kutya ágyát?

Milyen gyakran és hogyan mossuk ki a kutya ágyát

A higiénia nem csak a komfort érzetünk miatt fontos, de egészségügyi szempontból is jelentős kérdés, ha egy kutyával élünk együtt. A kérdéskör fontos része, hogy a kedvencünk fekhelyét, és így az ágyneműjét is illik tisztán tartani. Jogos tehát a felvetés, hogy milyen gyakran kell kimosni az ágyneműt, illetőleg tisztítani a fekhelyet.

A tisztaság a kutya és a gazdi egészsége miatt is fontos. Jóllehet a kedvencünk nem jelzi felénk, hogy ideje lenne már takarót cserélni, de ettől függetlenül kellemetlenül érezheti magát, ha koszos a fekhelye.

Érdemes hát ebben a helyzetben is a kutyus helyett gondolkodni, és rendszeresen tisztítani az ágyneműt, hogy az eb komfortosan érezze magát, illetőleg rajtunk se futkározzanak bolhák vagy egyéb élősködők.

Milyen gyakran kell a kutya ágyneműjét kimosni?

Milyen gyakran kell a kutya ágyneműjét kimosni?

A kutya ágyneműjének a mosása egy idő után elengedhetetlen. Sokan azt javasolják, hogy 7-10 naponta egyszer rakjuk mosógépbe a kedvencünk alvását-, vagy pihenését szolgáló kellékeket. Nos, átlagos tartás esetén, azért ez egy kicsit túlzottan is higiénikus perspektíva.

A tapasztalatok szerint általában egy hónapot is elvannak a kutyák a fekhelyükön mire ki kell mosnunk azt, feltéve persze, ha az nincs különösen összekoszolva.

Mindenesetre normális tartás mellett nem szükséges a heti mosás, főleg akkor, ha a kutya többet van a lakásban, mint az udvaron, vagy az utcán.

Hogyan tudunk odafigyelni a kutya higéniájára, hogy ne kelljen az ágyát folyton mosni!

  • Például sokat tehetünk a dologért azzal, ha sétáltatás után megmossuk az eb lábát és nem hagyjuk, hogy a koszos tappancsával összepiszkítsa a fekhelyét.
  • Szintén hasznos lehet, ha az etetőtálat nem a kutyus ágya mellett helyezzük el, így nem fogja az ételmaradékkal összepiszkítani azt.
  • Bizonyos időközönként pedig a kutyát is alá kell vetni a „nagymosásnak”, ami persze nem az ágynemű miatt a legfontosabb, hanem azért, hogy megőrizzük a kedvencünk egészségét.

Kinti kutya, benti kutya

Kinti kutya, benti kutya. Koszos lábú kiskutya.

Persze az is fontos tényező, hogy milyen idős, mekkora méretű és milyen fajta a kutya. Egy hosszú szőrű Afgán agár nyilván többet hullajtja a szőrét, mint egy rövid szőrű tacskó.

A kint tartott kutyák pedig több koszt, sarat vesznek magukra, mint azok az ebek, melyeket csak sétáltatni viszünk ki pórázon az utcára. A kinti kutyák esetében természetesen a fekhelyet is gyakrabban kell tisztítani, illetőleg fertőtleníteni.

Hogyan mossuk ki a kutya ágyát?

A kutya ágyneműjének a tisztításakor elengedhetetlen tényező a megfelelő fertőtlenítés, már csak a kutya bundájában esetleg megbúvó „láthatatlan” bolhák, tetvek és egyéb élősködők miatt is.

A boltokban ma már minden kapható, így kifejezetten erre a célra szánt „antiallergiás” tisztítószerek is. A megfelelő fertőtlenítés azonban házilag is megoldható egy kis ecet vagy szódabikarbóna hozzáadagolásával.

Bár vonzóak lehetnek a finom illatú mosószerek, de az ebek esetében inkább hanyagoljuk ezeket. A kutyák szaglása sokszorosa az emberének, így az öblítőre, vagy az egyéb illatokra máshogy reagálnak, mint mi, számukra nem kellemes, hanem zavaró is lehet.

Maradjunk hát a puritán egyszerűségnél és a mosáshoz lehetőleg, illatoktól mentes szereket válasszunk. Az sem baj, ha sima ecetet vagy szódabikarbónát alkalmazunk. A mosást célszerű 60 vagy 90 fokon végezni.

Összegzés

A kutya ágyneműjének a tisztítása sok dolognak a függvénye, de elsősorban a tartás határozza meg a mosási ciklusokat.

Ha sokat vagyunk kint a kutyával, akkor gyakrabban, ha keveset, akkor ritkábban kell mosni. Mindenesetre a szennyezett ágynemű sem higiéniai sem egészségügyi szempontból nem szerencsés.

Érdemes pár hetente mosni a fekhelyet, és lehetőleg minél kevesebb vegyszer és illat hozzáadásával.

2022. november 10.

További érdekességek

Hírlevél

    A hírlevélre való feliratkozással elfogadom az Adatvédelmi szabályzatot.