Milyen típusú kutyaágyakat szeretnek a kutyák a legjobban?

Milyen típusú kutyaágyakat szeretnek a kutyák a legjobban

Utoljára frissítve: 2023. June. 22

Sok kutyatulajdonos fejét vakarva áll a kutyafekhelyek polcai előtt és azt latolgatja: vajon milyen típusú kutyaágyat vegyen kedvencének? Puha vagy kemény fekhelyet válasszon a kutyájának? Egyáltalán van-e szüksége a kutyusnak fekhelyre, amikor láthatóan jól elpihenget a földön is?

A következőkben segítünk eligazodni, hogyan derítsd ki, a te kutyád milyen típusú fekhelyet szeretne!

A kutyafekhelyek mindig megosztóak lesznek a kutyatulajdonosok körében. Sokan úgy gondolják, hogy az ebeknek semmi szükségük “csilli-villi” kutyaágyakra, mások nem győzik keresni az “igazit”, amibe egyetlen kedvencük végre belefekszik. De ahogy az embereknél is, minden kutyusnak más az alvási szokása, kultúrája. Nézzük meg, milyen típusú kutyaágyakat szeretnek a kutyák!

Szükségük van-e egyáltalán az ebeknek kutyaágyakra?

Lényegében egyetlen élőlénynek sincs szüksége fekhelyre, még magának az embernek sem. Gondolj bele, hogy meleg nyári napokon még te is szívesen elheverészel a fűben, homokban vagy egy vékony törölközőn a strandon, mégsem lesz “semmi bajod”.

Persze, egy idő után elkezdesz szemezni a napággyal, hiszen azért a kemény föld itt is nyom, ott is nyom. Ugyanígy gondolkodnak a kutyák is.

Egyáltalán nem létszükséglet a kutyaágy, de ahogyan számodra is pihentetőbb lesz az alvás egy pihe-puha, komfortos ágyban, mint a kőkemény földön, ugyanúgy a kutyák is vágynak erre a plusz kényeztetésre.

Mindemellett a kutyusoknak szükségük van egy saját “bázisra” ahova visszavonulhatnak pihenni. Ennek hiányában biztos lehetsz benne, hogy az ágyad vagy a kanapé lesz az elsődleges pihenőhely.

Milyen típusú kutyafekhelyre vágyhat a kutyám?

Milyen típusú kutyafekhelyre vágyhat a kutyám?

Az emberek könnyen választanak ágyat, hiszen elmennek, megnézik, ráfekszenek, esetleg kérnek próbamatracot néhány hétre, de még így is futhatnak bele kényelmetlen fekhelyekbe.

A kutyusoddal azonban nem lesz ilyen egyszerű, hiszen mégsem viheted magaddal az üzletbe, hogy belefektesd minden kutyaágyba. Ugyanakkor minden gazdi rémálma, hogy a vadonatúj kutyafekhelyet kiskedvence egy pillantásra sem méltatja.

De akkor mi a megoldás?

Mielőtt az első neked tetsző kutyaágyat leemeled a polcról, először érdemes jobban megismerni kutyusod vágyait. Mindezt úgy, hogy egyszerűen szánsz pár napot arra, hogy megfigyeled kiskedvenced alvási szokásait. A következőkben összegyűjtöttük, hogy melyik kutya milyen típusú kutyafekhelyet szeret.

Fekhelyek kölyökkutyáknak

A kölyökkutyusok kíváncsi, kajla, szeleburdi népség, ezért a környezet és saját maguk védelmében érdemes peremes kutyafekhelyet választani a számukra.

A legideálisabb a fészek kutyaágy vagy a matraccal ellátott kutyakosár, amelyből csintalankodás közben sem tudnak kipottyanni, mégis puha anyag van a kis fenekük alatt. Célszerű cserélhető huzatos változatot venni vagy extra réteggel ellátni a kutyafekhelyet, hogy a szobatisztaság hiányából adódó baleseteket gyorsan orvosolni lehessen. 

Fekhelyek kinti kutyáknak

A szabadban tartott kutyusok esetében elkerülhetetlen a sáros tappancs nyomat a kutyaágyon. Ezért érdemes könnyen tisztítható, a környezeti hatásokkal szemben ellenálló kutyafekhelyet választani, amely kibírja a legerősebb kutyakarmokat is.

Népszerű választás az emelt kutyafekhelyek típusai, amelyek nemcsak strapabíróak, de kellemesen átszellőznek.

Hideg, téli éjszakákra a rövidszőrű, fázós ebeknek fűthető kutyaágyat is be tudsz szerezni. A nyugalomra vágyó kutyusoknak műanyag vagy kosár kutyafekhelyeket, vagy klasszikus kutyaólat lehet beszerezni, ahol elbújhatnak a világ szeme elől.

Fekhelyek félős kutyáknak

Különösen a kis- és középméretű kutyusokra jellemző a kissé szorongó, félős magatartás. Ezeknek az ebeknek néha szükségük van az egyedüllétre egy szűk, zárt helyen, ahol biztonságba érezhetik magukat.

A kutya félénkségétől függően választhatsz szinte teljesen zárt barlang kutyafekhelyet vagy a különböző magas peremekkel ellátott kutyaágyakat, mint a fánk, a fészek vagy a kanapé fekhely.

Fekhelyek fázós kutyáknak

Nem minden kutyusnak van dús bundája, amely megvédi őt a hűvös időjárástól. Így a rövidszőrű, valamint a kis testű fázósabb kutyusok számára is akadnak kutyaágyak, amelyek kellemes melegbe burkolja hűséges barátodat.

A barlang kutyaágyak belseje többnyire gyapjúval vagy hasonló meleg anyaggal van bélelve, amely nem hagyja kihűlni a kiskutya testét. Az elektromos hálózatra csatlakoztatható, fűthető kutyaágy a szabadban alvó kutyusoknak is kellemes meleget biztosít még a legzordabb fagyok idején is.

Fekhelyek idős vagy beteg kutyáknak

Idős korára az ember ízületei felett is eljár az idő, így még sok esetben akkor is sajog minden porcikája, amikor semmi megerőltetőt nem csinált. A kutyák ugyanígy vannak ezzel. Főleg a közép- és nagytestű, aktív ebek szenvednek idősebb korukban ízületi gyulladástól, így számukra olyan fekhely jöhet szóba, amely megtámasztja a problémás testrészeket.

A memóriahabos kutyamatrac és az ortopéd kutyaágy nem túl puha és nem túl kemény, pont ideális az idősebb és beteg kutyusok számára.

Melyik a legjobb kutyaágy?

Cuki kutya az állatkereskedésben ráült egy kutyaágyra, hogy kipróbálja.

Súlyos jelentése van a “legjobb” szónak, hiszen azt feltételezhetnénk, hogy az ezzel a jelzővel illetett kutyafekhely kivétel nélkül bármelyik kutyának jó lehet. Pedig egyáltalán nem így van.

A kutyás magazinok, hírportálok rendre szerveznek “teszteket”, ahol kutyusok bevonásával vizsgálják a különböző gyártók kutyaágyait, vajon melyikben szeretnek feküdni a kutyusok.

Természetesen eltérő eredmények születnek, hiszen ezt nagyjából annyira nehéz eldönteni, mint a megkeresni a világ legkényelmesebb ágyát. Hiszen vannak, akik a keményebb matracot szeretik, míg mások szeretnek belesüppedni a puha anyagba.

A kutyusoknak is hasonló alváskultúrájuk van: néhány eb órákig el tud heverészni a hideg kőpadlón, míg más kutyákat ki sem lehet robbantani a gazdi ágyából.

Ha mégis nagyon ragaszkodunk a dobogósok kijelöléséhez, azt mondanánk, hogy holtverseny van a fészek alakú kutyaágyak és a kutyamatracok körében. A fészek alakú kutyaágyat minden kuckózós, félős apróság előszeretettel fogja használni, míg a kutyamatracon előszeretettel fog elnyújtózni a német juhásztól kezdve a shiba inun át az apró törpespicc is, bármely kutyafajta.

Összegzés

Egy új négylábú társ esetében minden bizonnyal sokat fogsz hezitálni a kutyafekhely választása során. Ám ne görcsölj rajta, ha kiskutyád nem fog azonnal belehuppanni a kiválasztott kutyaágyba.

Egyrészt szoknia kell az új szagokat, másrészt rá kell jönnie, mennyire jó lesz az számára. Ha pedig az idő sem segít, akkor ne habozz túladni rajta és másikat választani.

Hidd el, meg fogjátok találni az igazit!

2023. June 22.

További érdekességek

Hírlevél

    A hírlevélre való feliratkozással elfogadom az Adatvédelmi szabályzatot.