9 hasznos tipp, hogy ne fagyjon be a kutya vize

Mit csináljak hogy ne fagyjon be a kutya vize

Utoljára frissítve: 2022. April. 08

Gazdiként alapvető feladatunk a megfelelő minőségű és mennyiségű táplálék, illetőleg ivóvíz biztosítása a kedvencünknek. Van egy rövid és egyszerű szabály: mindig legyen a kutyatálban friss víz. Kinti tartás esetén a téli napokon, azonban adódhat probléma, mégpedig az, hogy befagy a kutya vize.

Ez akár veszélyes is lehet, hiszen dehidratáltsághoz vezethet, vagyis mindenképpen akadályozzuk ezt meg.

Mit csináljak, hogy ne fagyjon be a kutya vize?

A víz állandó cseréje mellett erre számtalan megoldás létezik: elektromos eszközökkel vagy akár egyszerű házitrükkökkel is tudjuk biztosítani a megfelelő hőmérsékletű ivóvizet, még a hideg napokon is.

Ki fog derülni, mire jó egy ping-pong labda, vagy egy régi gumiabroncs, de előtte pár szóban a víz fontosságáról.

Dehidratáltság a téli hónapokban is lehetséges

Nem csak a forró nyári napokban, de a dermesztő hidegben is meg van az igényük a kutyáknak a megfelelő mennyiségű ivóvíz bevitelére. Hogy mennyi az annyi, az persze számtalan dologtól függ. A kutya méretétől és súlyától, a napi mozgás mennyiségétől és a táplálkozástól is.

Nagy általánosságban jelenthető csak ki, hogy testsúly-kilogrammonként körülbelül 40-50 ml vízre van szüksége a kutyáknak, vagyis egy 10 kg-os kutyus napi minimum víz igénye az fél liter folyadék.

Dehidratáltság tünetei

Amennyiben nem iszik megfelelő mennyiségű vizet a kutyánk, akkor dehidratált lesz, ennek a tünetei:

  • Száraz orr
  • Fátyolos tekintet
  • Túlzott lihegés
  • Étvágytalanság
  • Letargia

A kutyákat kemény fából faragták, akár három napig is kibírják víz nélkül, de ez senkit ne sarkalljon felelőtlenségre. Ez a túlélési maximumuk, utána pedig elpusztulnak.

Kiszáradás veszélyei

A kiszáradás nagyon is veszélyes dolog, főleg idősebb vagy beteg kutyáknál. Szakmai terminológiával élve, ha nem megfelelő a napi folyadékbevitel, akkor az elektrolit-háztartás kibillen az egyensúlyából.

A szervezetből távozik a megfelelő kálcium, kálium, magnézium, nátrium mennyiség, ami a szervek és szervrendszerek normális működéséért felel.

Ha ez a működés nem megfelelő, akkor az állat előbb nem utóbb elpusztul. Többek között ezért nagyon fontos, hogy mindig figyeljünk oda rá, hogy ne fagyjon be télen a kutya ivóvize.

9 tipp, hogy ne fagyjon be a kutya vizes tálja

9 tipp, hogy ne fagyjon be a kutya vizes tálja

A legkézenfekvőbb megoldás arra, hogy a téli hidegben se fagyjon be a kutya ivóvize, természetesen a rendszeres csere, illetőleg az, ha folyton utántöltünk langyos vízzel. Ezt azonban nem feltétlenül tudjuk mindig megtenni.

Túl a téli „nyaralásokon”, ha nagy a hideg, akkor az éjszakák is gondot okozhatnak a megfelelő ivóvíz ellátásánál, hiszen ha mi alszunk, a kutya akkor is megszomjazhat az éjszaka közepén.

De nyugodtan említhetjük a nappalokat is, ha reggel nyolctól, délután ötig nem tartózkodunk otthon, akkor is biztosítani kell a kutyák számára a vizet.

Ez azonban nem lehetséges, ha odakint -10 C fok van, mivel akkor egy átlagos méretű ivótál 2 óra alatt biztosan befagy.

1. Egy cseppnyi olaj

Ha napközben vagy bizonyos napszakokban nem tartózkodunk otthon, akkor remek megoldás lehet, ha a kutya vizébe pár csepp olajat teszünk.

Kis mennyiségben nem lehet baja tőle, viszont megakadályozza, hogy befagyjon a víz. Érdemes erre a célra beszerezni olivaolajat, mert az még pluszba jótékonyan is hat a kutya egészségére.

Egyszerű és hatékony megoldás, ráadásul manapság az olivaolaj is könnyedén beszerezhető a kisebb boltokból is.

2. Kulacs sós vízzel

Ha esetleg nem lenne otthon olaj, akkor bizonyos időre az is megoldás lehet, ha egy kulacsba forró vizet rakunk, öntünk bele sót és azt rakjuk bele a kutya vízébe.

A só miatt lassabban fog lehűlni a palackban lévő folyadék és tovább biztosítja a fagyás elleni védelmet. Fontos azonban, hogy jól zárható legyen a palack és a sós víz véletlenül se keveredjen a kutya ivóvizével, mivel a túlzott sómennyiség ártalmas lehet a kutya szervezetére.

3. Mire jó egy ping-pong labda?

Ha szeles vidéken laksz, akkor megoldás lehet a ping-pong labda is. Bizony, ez nem vicc, sok kutyatartó esküszik rá, ha ugyanis egy csöppnyi szél van, akkor az megfújja a labdákat, melyek mozgása megakadályozza a víz ülepedését.

Jópofa ötlet, bár igazán nagy fagyok idején vagy amikor teljes a szélcsend, akkor nem fog működni. Ha például Norvégia északi tájain laksz, akkor ne próbáld ki.

Véletlenül se akarok bújtatott reklámot idecsempészni, de lufival és Kinder tojással is működik a dolog.

4. Gumiabroncs és kövek

Ha szeretsz barkácsolni, végy egy régi kocsikereket és vágd le a tetejét, aztán az abroncs belsejét béleld ki sötét kövekkel vagy téglákkal és ebbe helyezd a kutya itatóját.

Furcsának tűnhet, de nagyon is hatékony megoldás. A nappali napsütés ugyanis felmelegíti a köveket, a gumiabroncs pedig szigetel, így a kutya vize akár egy egész éjszakát is kibírhat fagyás nélkül, persze ez nagyban függ a mínuszok számától is.

Itt kell megjegyezni, hogy télen ne fém vagy üveg tálból itassuk a kutyákat, mert azokban sokkal gyorsabban megfagy a víz a jobb hővezetés miatt, válassz inkább műanyag, de még inkább gumi itatót.

Megoldások Edisontól

Fűthető kutyaház
Fűthető kutyaház

A fentiekben a házi praktikákat vettük számba, de természetesen napjainkban már nem kell körmönfont megoldásokat választanunk ahhoz, hogy mindig megfelelő legyen a kutya ivóvízének a hőmérséklete.

Az elektromos áram áldásos hatását ugyanis a kutyatartók is élvezhetik, nézzük, hogyan lehet kényelmesen és hatékonyan biztosítani a legnagyobb hidegben is a megfelelő ivóvizet.

5. Fűthető kutyaól

A piacon számos olyan kutyaól érhető el, ami a téli hidegben is fűthető. Ez azért tűnhet a legjobb megoldásnak, mert így nem csak az ivóvíz, de kedvencünk lakhelye is komfortos lesz a nagy zimankóban is.

Figyeljünk arra, hogy módjával fűtsük a kutyaólat: legfeljebb pár fokos hőmérséklet különbséget érdemes biztosítani a kinti és a benti között.

Egyrészt a kutya könnyebben fázik meg, ha túl nagy a hőmérséklet különbség a kettő között, másrészt a nagy komfort gyengítheti is az eb immunrendszerét. Ne felejtsd el, a kutya genetikailag szokva van a hideghez.

6. Fűthető kutyatál

Személy szerint azt gondolom, hogy a téli itatásra ez a legjobb megoldás. Manapság egy elektromos kutyaitató egyáltalán nem jelent anyagilag nagy ráfordítást, ugyanakkor könnyen beszerezhető és maximálisan hatékony.

A fűthető itató minden körülmények között garantálja a megfelelő hőmérsékletet és nem fog megfagyni a kutya vize a legnagyobb hidegben sem.

7. Mikrohullámú melegítőtárcsa

Költséghatékony, de csak ideig-óráig működik, igazság szerint jobban hangzik, mint amilyen valójában.

Ezt a lapos, tányérra emlékeztető eszközt a nevéhez hűen a mikrohullámú sütőben tudjuk felmelegíteni és elvileg tíz órán keresztül képes tartani a meleget. Egyszerűen csak az itatótál alá kell helyezni és már meg is vagy vele.

8. Mobil fűtőtest

Egy mobil fűtőtest is megoldás lehet, ami folyamatosan a megfelelő hőmérsékleten tudja tartani a kutyád itatóját. Lehet elektromos vagy akár gáztüzelésű, lényeg, hogy a kutya itatója mellett (vagy fordítva) helyezzük el.

Csak átmeneti megoldásnak javaslom. Hiszen hosszú távon meglehetősen költséges dolog egy „kályhával” fűteni pár liter vizet, de ha hirtelen kell távoznunk a nagy hidegben, akkor kétségkívül jó szolgálatot tehet egy mobil kályha.

9. Lámpa, infralámpa

Lámpával is fűthető a kutya itatója, ráadásul ebben az esetben fordulhatunk vezetékes vagy akár elemes, jobb esetben akkumulátoros megoldáshoz is.

Arra kell csak ügyelned, hogy valamivel szigeteld az izzót, mert ha az közel van a kutya itatójához, akkor véletlenül megégetheti magát az eb miközben iszik.

Összegzés

A nagy zimankóban hamar befagyhat a kutya vize. Kinti tartás esetén azonban ugyanúgy biztosítani kell az ivási lehetőséget a kutyának, mint ha bent lakik velünk a házban.

A legjobb ötlet, ha az elektromossághoz fordulunk és vásárolunk egy olyan eszközt, ami a kinti hőmérséklet ellenére is garantálja, hogy ne fagyjon be a víz.

Ha erre nincsen lehetőség, akkor különböző házi praktikákat is alkalmazhatunk, melyek ideig-óráig orvosolják a problémát.

2022. April 08.

További érdekességek

Hírlevél

    A hírlevélre való feliratkozással elfogadom az Adatvédelmi szabályzatot.