Segítség! Mit tegyek, ha a kutya lenyelt valamit?

Mit tegyek, ha a kutya lenyelt valamit

Porszívó. Több kutyás barátomtól hallottam már ezt a kifejezést, ami egy aranyos jelző a kutyusra aki minden lenyel, ugyanakkor az egészségére nézve potenciális veszély.

Főleg a kistestű kutyusokra jellemző, hogy felszippantanak, lenyelnek mindent, amit a földön találnak, és ez bizony rosszul is végződhet. Ebben az esteben különösen igaz, hogy jobb megelőzni, mint orvosolni a bajt. Az a baj azonban, hogy ez nem is olyan egyszerű.

Mit tegyek, ha a kutya lenyelt valamit?

Honnan tudom, hogy a kutyám lenyelhetett valamit?

Milyen sokáig maradhat idegen tárgy a kutya gyomrában?

Hogyan szedjük ki az idegen tárgyat a kutyából?

Hogyan előzzük meg, hogy a kutyánk lenyeljen valamit?

Mit tegyek, ha a kutya lenyelt valamit?

Ha köhög, krákog, rosszabb esetben fullad a kutya, akkor azonnal hívj állatorvost. Ha nem láttad, hogy a kutya lenyel valamit, de rendszeresen hány, csökken a testsúlya, kedvtelen, akkor is mindenképpen érdemes orvoshoz vinni. A lenyelt tárgyakat ne próbáld meg te, otthon eltávolítani.

Egyszer Molly kutyám lenyelt egy csontot, ami miatt majdnem megfulladt, meglehetősen stresszes élmény volt. Azonnal orvost hívtam, de egyáltalán nem voltam benne biztos, hogy oda is ér időben, szerencsére odaért.

Hála az égnek nincs egyéb személyes tapasztalatom arról, hogy a kutya lenyel valamit, amit nem kéne, jóllehet ez sem az, hiszen az enyémnek „csak” a torkán akadt egy tárgy.

Ellenben egy barátom azt mesélte, hogy a Dán Dogjának a gyomrából egy teniszlabdát operáltak ki, az orvos szerint pedig már legalább két hónapja ott is volt. Eléggé hitetlenkedve fogadtam a történetet, aztán utána olvastam a témának és igen, bizony ilyen is van.

A magyarázat, mint megtudtam nem is olyan bonyolult. Arról van szó, hogy a kutya szájnyílása, és nyelőcsöve nagyobb méretű tárgyakat képes befogadni, mint a belei, így a lenyelt tárgy gyakorta a gyomorban marad.

Honnan tudom, hogy a kutyám lenyelhetett valamit?

Honnan tudom, hogy a kutyám lenyelhetett valamit

Annak, hogy a kutyád lenyelt valamit számos tünete lehet. Olykor azonban nem is könnyű megállapítani, hogy idegen tárgy került a kutyusodba.

Ha a gége és a nyelőcsőben akadt valami

  • Ha a lenyelt tárgy elakad a gége- vagy nyelőcsőben, akkor viszonyleg egyértelmű a helyzet, mivel a kutya köhög és krákog. De a hirtelen nyugtalanság és nyáladzás is lehet ennek a tünete.
  • A nyelőcsőben általában az éles, hegyes tárgyak akadnak el, a kutya egészségére ez talán a legveszélyesebb, ami viszont jó hír, hogy a tünetek egyértelműek, így azonnal lehet orvoshoz fordulni. A fentieken túl ilyen, ha a kutya rendszeresen nyújtogatja a nyakát előre vagy öklendezik.

Ezeket a tüneteket semmiképpen sem szabad félvállról venni, ha nem múlik el egy-két órán belül, akkor mindenképpen orvoshoz kell fordulni.

Ha az emésztőrendszerben akadt valami

Az estek többségében azonban nem ez a helyzet, hanem az, hogy a lenyelt dolog mélyebbre jut az emésztőrendszerben, a legtöbb esetben a gyomorig.

Ez nem jelent rögtön életveszélyt, ugyanakkor sajnos gyakran tünetmentes is lehet, aminek meg van az a veszélye, hogy a tárgy betokosodik és gyulladást okoz a szervezetben.

  • A leggyakoribb tünet a kedvtelenség, étvágytalanság és hányinger, igen ám, de ezzel az a baj, hogy bármi egyéb betegségnek lehet a kísérő tünete. Ha napokig fennáll a probléma, akkor már azért is fontos orvoshoz menni, hogy kiderüljön mi áll a dolog hátterében.
  • Amennyiben a lenyelt dolog a vékonybélbe kerül, akkor részleges vagy teljes elzáródást okozhat az adott bélszakaszban. A legjellemzőbb tünet a hányás, ami szintén lehet egyéb, kevésbé veszélyes betegségnek a tünete is, de ennek ellenére mindenképpen vidd el kutyusod orvoshoz, mert a vékonybél elzárósása 2-5 napon belül a kutya vesztét okozhatja.
  • Ha a lenyelt tárgy a vastagbélben akad el – ez a legtöbb esetben egyébként kavics – akkor viszonylag szerencsésebb a helyzet, mert rövidtávon nem okozhatja a kutya halálát. Tünetei a székrekedés és a hirtelen megnövekedett szomjúság. Természetesen ebben az esetben is minél előbb orvoshoz kell fordulni.

Milyen sokáig maradhat idegen tárgy a kutya gyomrában?

Milyen sokáig maradhat idegen tárgy a kutya gyomrában

Túlzás lenne azt mondani, hogy akár az idők végezetéig is, de bizony ugyancsak hosszú ideig, akár több hónapig is.

Egy idegen tárgy a kutya emésztőrendszerében azonban előbb nem utóbb egészségügyi problémákhoz fog vezetni, így mindig érdemes odafigyelni a kedvencünkre.

A kisebb és könnyebb tárgyak, mint egy Lego darab vagy egy játékkatona sisakja gyakorlatilag gond nélkül távoznak a szervezetből. A galibát a nagyobb és súlyosabb, ne adj Isten mérgező tárgyak okozzák.

A lenyelt idegen test a leghosszabb ideig a gyomorban tud elidőzni. Ha a nyelőcsőben akad el, azt gyakorlatilag rögtön észre fogjuk venni a krákogás, öklendezés vagy a nyak nyújtogatása miatt.

Ha a bélrendszerben akad el annak is viszonylag hamar lesznek tünetei, étvágytalanság, fájdalomérzet, görcsök, hányás, szomjúság formájában.

Az sem mindegy, hogy milyen anyaga vagy alakja van a lenyelt tárgynak, valami jobban irritálja a kutya emésztőrendszerét valami pedig kevésbé. Általában a keményebb dolgok okozzák a nagyobb irritációt. Egyáltalán nem baj azonban, ha a tünetek hamar jelentkeznek, mert így előbb lehet segíteni a problémán.

Ha sokáig időzik egy idegen test a kutyában az sajnos gyakran olyan bélrendszeri gyulladáshoz vagy egyéb betegség kialakulásához vezet, ami sajnos végzetes is lehet.

Hogyan szedjük ki az idegen tárgyat a kutyából?

Nem mindegy, hogy mit nyelt le a kutya, általában a nagyobb, keményebb tárgyak okozhatnak súlyosabb problémát. Ha például spárgát, cipőfűzőt nyel le, akkor az kis szerencsével átmegy rajta, de ez sem biztos, mivel ha a hosszabb a lenyelt dolog, akkor megzavarhatják a bélperisztaltikát, és súlyos bélgyulladást okozhat.

Lehet próbálkozni hashajtóval, de mindig az a legbiztosabb, ha orvoshoz fordulunk. Ha azt látod, hogy a kutya szájából kilóg valami ne próbáld meg kihúzni, mert nem tudhatod, hogy mi van a másik végén.

Ha jól látható, hogy hol van a tárgy, amit a kutya lenyelt, akkor megpróbálhatjuk kivenni, de ez sem ajánlott. Ráadásul két ember kell hozzá, mert a kutya száját ki kell feszíteni, különben akaratlanul is harapni fog.

Ha közvetlenül a szájban akad el egy csont az kivételt képez, mert kis szerencsével sérülésmentesen el tudod távolítani. Fontos, hogy az egész tárgy látható legyen ne csak egy darabja, feszíteni és erőltetni semmiképpen sem szabad az idegen testet.

Több tanács is van arra az esetre, ha látod, hogy a kutya lenyel valamit és az teljesen eltűnik benne. Kisebb testű kutyáknál ilyen, hogy oldalra kell fordítani és masszírozni kell a gyomor környékét. Nagyobb testű ebeknél, hogy hátulról átkarolod és erősen magad felé húzod a kutyát. Körülbelül, ahogy filmeken látni, amikor épp egy fuldokló embert mentenek meg.

Én személy szerint ezeket egyáltalán nem javaslom! Egyetlen biztos módszer az állatorvos, még akkor is, ha ennek vannak bizonyos költségei.

Hogyan előzzük meg, hogy a kutyánk lenyeljen valamit?

Hogyan előzzük meg, hogy a kutyánk lenyeljen valamit

Azt, hogy a kutya lenyeljen olyan tárgyakat, amit nem szabad, száz százalékos hatékonysággal képtelenség megakadályozni. Nem nézhetjük a nap minden percében, hogy mit csinál a kedvencünk.

Ugyanakkor óvintézkedéseket azért tehetünk, főleg ha kisgyerek is van a házban. A Lego, a műanyag katona és a különböző játékok darabkái ugyanis dobogós helyen szerepelnek a kéretlenül lenyelt dolgok listáján.

Érdemes tehát naponta többször mindent felszedni a földről, amit lenyelhet a kutya, és persze ne olyan helyre vigyük póráz nélkül sétáltatni, ami tele van mindenféle dologgal. Körülbelül ennyi az, amit ilyen tekintetben tehetünk a kedvencünk egészségéért a többit kénytelenek vagyunk a jószerencsére bízni.

Összegzés

Sajnos nem ritka, hogy a kutya olyan dolgokat nyel le, amit nem kellene neki. Szerencsés esetben ezek a széklettel távoznak, a nagyobb tárgyak azonban komoly problémákat okozhatnak, ami a kutya halálát is okozhatja.

Ezért, ha látjuk, hogy lenyel valamit az eb, akkor a legjobb, ha azonnal orvoshoz fordulunk. Ez ugyanúgy igaz akkor is, ha a tüneteket tapasztaljuk, hányás, a nyak nyújtogatása, kedvtelenség, testsúly csökkenés.

Minél előbb megyünk szakemberhez, annál nagyobb az esélye, hogy a probléma még orvosolható és nem alakul ki komolyabb betegség.  

April 24, 2022

További érdekességek

Hírlevél

A hírlevélre való feliratkozással elfogadom az Adatvédelmi szabályzatot.