Mit csináljunk ha nem eszik a kutya? | Meddig bírja evés nélkül?

Mit csináljunk ha nem eszik a kutya-Meddig bírja evés nélkül

Néha előfordul, hogy egy kutya elveszti az étvágyát és visszautasítja az ételt. Ez természetesen frusztráló lehet, hiszen gondos gazdiként nyilván aggódsz kedvenced egészségi állapota miatt. Ilyenkor nyílván azon agyalsz, hogy miért nem eszik a kutya.

Tarts velem és megtudhatod, meddig bírja ki a kutya táplálék és víz nélkül, valamint mi okozhatja és mit csináljunk, ha nem eszik a kutya.

Meddig bírja a kutya evés nélkül?

A kutyák metabolikus sebességének megértése

Milyen okai lehetnek annak, ha nem eszik a kutya?

Meddig bírja a kutya víz nélkül?

A dehidratáció tünetei a kutyáknál

Miért nem iszik a kutya?

Mit csináljunk, ha a kutya hirtelen nem eszik, vagy iszik?

Mit tudsz tenni annak érdekében, hogy kutyád újra egyen?

Hogyan lásd el kutyádat akkor, ha pár napos vakációra mész?

Meddig bírja a kutya evés nélkül?

Egy egészséges kutya teljesen jól kibír nagyjából 3-5 napot is étel nélkül, amennyiben tud inni – ez persze nagyban függ a kutya méretétől és fajtájától. Természetesen ha egy kutya beteg, alultáplált, idős, vemhes, szoptat, vagy éppen túl fiatal – nem bírja ki tovább, mint 72 óra anélkül, hogy annak ne lennének következményei.

Ha egy kutyus magától nem eszik, vagy nincs hozzáférése táplálékhoz és vízhez, akkor elsősorban a dehidratáció miatt pusztulhat el, nem az éhség miatt. Mint minden élőlénynek, a kutyáknak is szükségük van a megfelelő tápanyagokra ahhoz, hogy fenntartsák az anyagcseréjüket és az étel biztosítja a számukra szükséges energiát, valamint a szervek normális működését is befolyásolja.

Természetesen a kutya szervezete eltárol valamennyi energiát két étkezés között, de ha sokáig nem jut ételhez és vízhez, annak lehetnek súlyos következményei és bele is halhat.

Ha kedvenced elvesztette az érdeklődését a táplálék iránt, akkor mielőbb vidd el az állatorvoshoz, aki kideríti a háttérben esetleg megbújó egészségügyi problémát és kezelni tudja azt.

A kutyák metabolikus sebességének megértése

Nagyon fontos megérteni a kutyák metabolikus sebességét (metabolizmus = anyagcsere), mivel ez megmutatja Neked, hogy miért is kulcsfontosságú a megfelelő táplálás kutyád általános egészségi állapotának és életminőségének tekintetében.

Csakúgy, mint az emberek, az ebek is sajátságos anyagcsere sebességgel rendelkeznek és az, hogy mennyi energiára van szükségük, az kutyánként változó és több tényezőtől függ.

Mi az anyagcsere?

Az anyagcsere (metabolizmus) felel azért, hogy az elfogyasztott táplálékból hasznos energia legyen. Az anyagcsere folyamat érinti az emésztőrendszert, az izmokat, az idegrendszert és az endokrin rendszert.

A testnek még alvás közben is szüksége van energiára, hogy fenntartsa a keringést (vért pumpáljon), lélegezzen és emésszen. Azt, hogy mennyi kalóriára van szüksége egy kutyának ahhoz, hogy ezeket az alap funkciókat ellássa – alapanyagcsere rátának hívjuk.

Amennyiben a kutya bármilyen fizikai aktivitást végez, a kalóriamennyiség bevitelnek is emelkednie kell természetesen. Amikor egy kutya szervezete úgy érzékeli, hogy éhezik, azonnal „éhező üzemmódba” kapcsol. Ez azt hivatott elősegíteni, hogy tovább életben maradjon azáltal, hogy a szervezet mérsékli az anyagcsere sebességét és ha szükséges, akkor izomtömegből állít elő energiát.

Milyen okai lehetnek annak, ha nem eszik a kutya?

Milyen okai lehetnek annak, ha nem eszik a kutya

Több oka lehet annak, hogy miért nem eszik a kutya. Az étel elutasításának általában valamiféle környezeti változás (költözés, új háziállat érkezése, stb.), érzelmi állapot változás (valaki elköltözik, vagy éppen új családtag érkezik, elhanyagoltság-érzés), gyógyszerekre történő allergiás reakció, esetleg hányinger váltja ki.

Ezen kívül persze lehet a kiváltó ok egy fájó fog is. Nézzük részletesebben a lehetséges okokat.

1. A kutya beteg

Az egyik leggyakoribb oka annak, ha a kutya visszautasítja az ételt az, hogy beteg.

Ezek a betegségek lehetnek – a teljesség igénye nélkül – a következők:

 • Gyomorrontás.
 • Bakteriális, vírusos, vagy gombás fertőzés.
 • Fogprobléma.
 • Valamilyen fájdalom.
 • Allergia.
 • Parazitafertőzés.
 • Bél-, vagy gyomor elzáródás (idegen tárgy).
 • Szervi probléma.
 • Tumor.

Amennyiben bármely tünetet észleled, ne ess pánikba, de mielőbb vidd el az állatorvoshoz, ahol pontosan kiderül, hogy mi baja van kis kedvencednek és kezelni is tudják.

2. Parvovírus

Ez kölyökkutyákra érvényes, de a Parvovírussal való megfertőződés sajnos nagyon sok esetben vezet a kiskutya halálához, amennyiben kezeletlenül hagyják, vagy túl későn veszik észre.

Az egyik első jel, hogy a kiskutya elutasítja az ételt és minden állatorvos egyetért abban, hogy ilyenkor tilos erőltetni a kölyköt, hogy egyen!

Ilyen esetben a legfontosabb az azonnali orvosi kezelés és a megfelelő hidratáció fenntartása, mivel a Parvos kölykök leginkább a dehidratáció következtében múlnak ki. A Parvos kiskutyák esetében még a hipoglikémia kialakulása is rizikófaktor – ergo, amennyiben 1-2 nap múlva sem kezd el enni a kölyökkutya, haladéktalanul vidd orvoshoz.

3. Hasnyálmirigy gyulladás

Sajnos ez egy elég gyakori betegség kutyáknál és amennyiben nem kezeli orvos, akkor akár halálos is lehet. Az elsődleges bűnös a túl sok zsírt / olajokat tartalmazó étrend.

A sikeres kezelés alapja az, hogy a kutya gyomrát nem terhelik étellel, csak tápanyagokat tartalmazó folyadékkal. Ez segít a kutya hasnyálmirigyének pihenni kicsit és amennyiben a helyzet nem volt súlyos, úgy akár teljesen helyre is jöhet.

4. Műtét utáni étvágytalanság

Ha kutyusodnak műtétje volt – a hányinger egy igen gyakori utóhatása bármilyen műtétnek, így valószínűleg ezért utasítja el az ételt.

Amennyiben a műtét maga sikeres volt és kutyád úgy dönt, hogy 3-4 napig nem eszik semmit, ne ess pánikba. Ez rendben van és nem lesz baja, csak fontos, hogy lásd el elegendő folyadékkal. (Esetleg fel lehet turbózni a folyadékot ásványi anyag és vitamin hozzáadásával).

Amennyiben viszont a műtét után 4 nappal sem kezd el érdeklődni az étel iránt, vidd vissza az orvoshoz.

5. Nem ízlik neki az étel

Annyiféle nedves és száraz táp van forgalomban, hogy abszolút benne van a pakliban az is, hogy valamelyik egyszerűen nem ízlik négylábú cimborádnak.

A kutyák is válogatósak ám, nemcsak mi – emberek vagyunk azok! Az is megeshet, hogy a táp megavasodott, vagy valami nem stimmel vele. Ha kutyád bizalmatlanul szaglászik a kaja körül, akkor javaslom, hogy vedd el előle és alaposan vizsgáld meg, mert lehet, hogy romlott.

Meddig bírja a kutya víz nélkül?

Meddig bírja a kutya víz nélkül

Egy egészséges kutya átlagosan 3 napig bírja víz nélkül, de ezt persze sok tényező befolyásolja. Függhet a kutya korától, a méretétől, az éppen aktuális időjárástól, a kutya általános egészségi állapotától és még attól is, hogy mennyit mozog.

Általánosságban azonban elmondható, hogy azok a kutyák, amelyek idősebbek, vagy esetleg van valamilyen betegségük, nagyjából 24, maximum 48 órát bírnak ki víz nélkül.

A fentiek tükrében tehát, ha kutyusod valamiért nem iszik több mint 2 napig, érdemes konzultálnod az állatorvossal. Jó, ha tudod, hogy a nedves táp is tartalmaz némi vizet, amely kissé ki tudja tágítani a víz nélkül elviselt napok számát. Habár az időjárás – mint, a meleg és szárazság – éppen csökkenti ezt az időszakot.

A dehidratáció tünetei a kutyáknál

Az imént írtam, hogy általánosságban meddig bírja egy kutya víz nélkül, de a szakértők és állatorvosok véleménye megegyezik abban, hogy egyetlen kutya sem bírja tovább víz nélkül, mint 4 nap. Mire idáig jut, már valószínűleg nagyon rossz állapotban lesz és sürgős orvosi beavatkozásra van szüksége.

 • Étvágytalanság.
 • Letargia, visszahúzódás.
 • Kiszáradt fogíny és nyelv.
 • Kiszáradt orr.
 • Zihálás, lihegés.
 • Beesett szemek.
 • Kiszáradt, rugalmatlan bőr.

Súlyos kiszáradás esetén az állatorvos valószínűleg Ringer-laktátot (Ringer oldat) fog adni kutyusodnak infúzión keresztül. Ez egy izotóniás sóoldat keverék és súlyos dehidratáció esetén életmentő lehet.

Amennyiben kutyád kiszáradt, de hajlandó inni, úgy érdemes 50%-50% arányban vizet és Pedialyte-t (egy vény nélkül kapható folyadékpótló ital) összekeverni és azt adni neki, de jó lehet még a csirke-, vagy marhahúsleves leve is.

Miért nem iszik a kutya?

Több dolog miatt érezheti úgy a kutya, hogy nem szeretne / nem tud inni és mindegyik miatt érdemes ellátogatni vele mielőbb az állatorvoshoz, aki pontosan meg tudja mondani az okot és kezelést eszközölhet.

1. Ha a kutya beteg

Ebben az esetben a legtöbb kutya visszautasítja egy időre az ételt és a vizet is, ami bizonyos ideig rendben van (nagyjából 2-3 nap). Viszont amennyiben hasmenés, vagy hányás is jelentkezik, akkor azonnal vidd orvoshoz.

Az időszak, amit egy beteg eb túl tud élni víz nélkül attól is függ, hogy mennyire beteg és milyen betegsége van. Amennyiben hasmenés jelentkezik, úgy mindenképpen hidratálni kell legkésőbb 16-20 órán belül a tünetek jelentkezésétől számítva. Ezt érdemes állatorvosra bízni!

Ha hány a kutya, ügyelj arra, hogy tartsd őt a lakásban egy nyugodt helyen legalább 6-8 óráig, hogy megelőzd azt, hogy bármilyen füvet, vagy leveleket egyen. Óránként adj neki két evőkanál friss, langyos vizet. Ha a tünet nem múlik el 24 órán belül, feltétlenül vidd el állatorvoshoz.

2. Ha kutyusnak műtétje volt

Csakúgy, mint az ételt, a vizet is elutasíthatja a kutyus műtét után egy rövid ideig, mivel valószínűleg hányingere van – ez természetes egy műtéti altatás után. Amennyiben 24 órán túl is elutasítja a vizet, vidd el az orvoshoz.

3. Poshadt a víz

Tudom, hogy nálad sosem fordulna elő, de azért leírom. A kutyák nem szeretik az állott, poshadt vizet – hajlamosak nem meginni. Éppen ezért – amennyiben lehetőséged van rá – 4 óránként cseréld le a vizet frissre.

Az is előfordulhat, hogy valamilyen bogár – pl. darázs – fulladt bele a vizes tálba és ebből a kutya biztos, hogy nem fog inni, miután ösztönösen tart a bogaraktól.

Mit csináljunk, ha a kutya hirtelen nem eszik, vagy iszik?

Mit csináljunk, ha a kutya hirtelen nem eszik, vagy iszik

Mivel minden kutya más, így a nem evés-ivás másképpen hatással lesz rá. A Te feladatod eldönteni, hogy milyen lépéseket teszel és hogy mikor van az a pont, hogy elviszed orvoshoz.

A kutya élete a Te józan döntéseiden múlhat. Az alábbiakban adok pár tanácsot, hogy mit érdemes és mit nem érdemes tenni abban az esetben, ha négylábú cimborád hirtelen elutasítja az ételt, vagy a vizet.

Ne ess pánikba!

Ez az egyik legfontosabb dolog, hiszen pánikhangulatban nem vagy képes ésszerűen látni dolgokat és meghozni fontos döntéseket.

Tudd, hogy a kutyák néha minden ok nélkül is elutasítják az ételt, vagy italt egy-két napig anélkül, hogy bármiféle káros következménye lenne ennek rájuk nézve. Figyeld meg kedvencedet – ha úgy látod, hogy jó kedvű, ürít rendszeresen és amúgy jól néz ki, akkor egy-két napos „kutyaböjt” nem probléma.

Határozd meg az okát

Próbáljunk rájönni, hogy miért nem eszik és iszik a kutya. Ez egy igen lényeges pontja a folyamatnak, hiszen lehet, hogy szimplán nem ízlik neki az elé tett száraz, vagy nedves táp.

Ez esetben egyszerűen cseréld le a tápot és figyeld meg, hogy miként reagál – ha továbbra sem eszik, akkor konzultálj az orvossal.

Válogatás letesztelése

Ha a kutya nem eszik és visszautasítja az ételt teszteld le a kedvenc jutalomfalatjával. Ez egy elég jó módja annak, hogy leteszteld, hogy a kutyád szimplán csak válogat az étellel, vagy tényleg valami gond van.

Ha szimplán nem ízlik neki a kutyatáp, de a kedvenc jutalomfalat persze legurul a torkán simán, akkor nincs baj és csak válogatós. Ha viszont még a kedvenc jutifalatot sem eszi meg, akkor abból következtethetsz arra, hogy valami gond van.

Időben cselekedj!

Ne hagyd kedvencedet ebben az állapotban 48 óránál tovább. Amennyiben 48 óra múlva sem eszik / iszik, úgy mindenképpen vidd el az állatorvoshoz. Fontos, hogy ez idő alatt mindenképpen próbálj meg adni neki 1-2 evőkanál vizet óránként.

Mit tudsz tenni annak érdekében, hogy kutyád újra egyen?

Amennyiben műtét, betegség után lábadozik kedvenced, úgy először csak kímélő tápot adj nekik.

Szép lassan, fokozatosan vezesd vissza kutyádat a normál étkezéshez. Ha esetleg válogatós, vagy csak nem akar enni pár napig, akkor az alábbiak szerint vedd rá az evésre.

 • Adj neki különféle kutyakonzerveket – biztos, hogy lesz olyan, amelyik ízlik neki, mivel a legtöbb kutya vonzónak találja a konzerveket.
 • Könnyen emészthető ételeket adj neki és oszd el kisebb adagokra.
 • Használj fecskendőt, hogy a pürésített tápot óvatosan befecskendezd a szájába.
 • Adj a nedves táphoz különféle fűszernövényeket és gyógynövényeket, amelyek segíthetnek visszaállítani az egészséges gyomor- és bél nyálkahártyát és ezáltal az étvágyát.
 • Főzz neki Te gondosan összeválogatott alapanyagokból (csirkemell, nyúlhús, sertés és marhahús, zöldségek, gyümölcsök).
 • Használj többféle kis játékot, amelyekben száraztápot tudsz elrejteni. Dugd el őket a lakásban mindenfelé, így kutyusod megkapja a mentális stimulációt is, miközben a bendőjét is megtömi.
 • Adj egészséges jutalomfalatokat minden nap kedvencednek – sárgarépa, zeller, zöldpaprika és persze a boltokban kapható, magas minőségű jutalomfalatok.

Hogyan lásd el kutyádat akkor, ha pár napos vakációra mész?

Előfordulhat, hogy pár napig távol kell lenned egy munka, vagy egy nyaralás miatt. Ebben az esetben több dolgot is megtehetsz azért, hogy kedvenced ne szenvedjen semmiben hiányt.

 • A legjobb, ha nem hagyod egyedül a kutyát, hanem beadod egy kutyapanzióba, vagy elviszed egy családtagod, vagy barátod házába, ahol gondoskodni tudnak róla.
 • Ha csak 1-2 napról van szó, akkor otthon tudod hagyni és meg tudod kérni egy családtagodat, vagy barátodat, hogy naponta 2x (de legalább egyszer!) menjen át hozzád és sétáltassa meg a kutyádat, valamint adjon neki enni és lássa el friss vízzel is.
 • Ha nincs senki, aki ezt megtehetné neked, akkor célszerű beszerezned egy automata kutyaitatót. Ebben 2-3 napig friss marad a víz és jó pár liter elfér benne.
 • Etesd meg a kutyádat nedves táppal, mielőtt elmész otthonról. Semmiképp ne hagyd ott a nedves tápot, tehát várd meg, amíg megeszi és mosd el – majd tegyél ki száraz tápot. Lehet kapni száraztáp adagolót is, amelyben 2-3 napnyi kutyatáp is elfér.
 • Mindenképp helyezz ki egy kutya wc-t, közel a bejárati ajtóhoz, hogy kedvenced el tudja végezni a szükségét anélkül, hogy ezt a szőnyeg bánná.
 • Ha ezt sem tudod megoldani, akkor próbáld meg magaddal vinni a kutyát arra a pár napra. Válassz olyan szállodát, ahol fogadják. Ott legalább tudsz róla gondoskodni minden nap, még ha munkaügyben vagy is távol.

Összegzés

A legtöbb gazdi összefut azzal a problémával, hogy nem eszik a kutyája, mert visszautasítja az ételt. Szerencsére a kutyák nagy százaléka sértetlenül jön ki a dologból – köszönhetően a gondos gazdiknak és az időben megkezdett orvosi kezeléseknek.

A kutyák ugyan 4-5 napig bírják evés nélkül, de víz hiányában 3 nap után elpusztulhatnak. Ezért mindig biztosítsunk nekik friss vizet, és tápláljuk változatosan őket. A kutyák sokszor azért nem esznek, mert műtét után lábadoznak, esetleg válogatósak.

Probléma esetén mindenképpen érdemes átbeszélni az állatorvossal az eb tápanyag-szükségletét és ezt rendszeresen felülvizsgáltatni. Ebben az esetben az orvos baj esetén sokkal felkészültebben tud reagálni.

May 9, 2022

További érdekességek

Hírlevél

A hírlevélre való feliratkozással elfogadom az Adatvédelmi szabályzatot.