Miért fontos, hogy séta közben engedjük szaglászni a kutyánkat?

Utoljára frissítve: 2023. március. 05

Valószínűleg te is észrevetted már kutyádon, hogy a séta során gyakran megáll szaglászni. Legyen szó villanyoszlopról, bokorról vagy egy egyszerű fűcsomóról, bizony ez gyakori tevékenység a kutyák körében.

Sok gazdi ezt nem viseli túl jól, inkább türelmetlenül elrángatja kutyáját. Ez a szokás azonban a lehető legrosszabb, amit kutyatartóként csinálhatunk. Ugyanis kutyánk számára a szaglás fontos része a sétának, és alapvetően a tájékozódásnak is.

Ha tehát néha te is türelmetlenül állsz hozzá kutyádhoz ilyen helyzetekben, ez a cikk segíthet megváltoztatni szokásodat. Nézzük meg tehát együtt, hogy miért fontos, hogy engedd kutyádat szaglászni a napi séta során!

Mit kell tudnod kutyád szaglásáról?

Mit kell tudnod kutyád szaglásáról?

Fontos talán azzal kezdeni, hogy mekkora különbség is van valójában kutyánk szaglása és a miénk között. Hiszen azt mindannyian tudjuk, hogy ez kutyánk elsőszámú érzékszerve. Azonban azt nehéz ténylegesen megérteni, hogy mennyire fontos is számukra.

A legegyszerűbb és leghatásosabb talán számokban kifejezni. Kutyánk orrában ugyanis közel 250-300 millió szagló receptor található meg. Ehhez képest nekünk körülbelül 5-10 millió receptor található orrunkban.

Ez a különbség sokat elmond arról, hogy mennyire más kutyánk szaglása a miénkhez képest. Valamint ez a tény jól magyarázza azt is, hogy miért hagyatkozik kutyánk olyan erősen szaglására.

Miért hagyjuk szaglászni a kutyát séta közben?

A fenti számok és tények után nézzük meg, hogy miért is fontos, hogy kutyánk nyugodtan szaglásszon séta alatt.

A kiemelkedő szagló képesség még önmagában nem magyarázza ennek fontosságát. Ehhez azt is érdemes tudnunk, hogy milyen módokon tudja a szaglás által szerzett információkat kutyánk felhasználni. Ez pedig bizony igen sokrétű, tehát fontos ismerni a részleteket.

1. Tájékozódás

Tájékozódás.

Első és legfontosabb a tájékozódás. Nem véletlen, ha kutyádon már megfigyelted, hogy ismeretlen helyeken jóval többször és hosszabb időre áll meg szaglászni. Ennek oka, hogy a szaglás útján méri fel az ismeretlen területet, az új séta útvonalakat, valamint az addig nem látogatott helyszíneket.

Ebből az is logikusan következik, hogy szaglásukkal tudnak a legkönnyebben tájékozódni a korábban már meglátogatott helyszíneken és utakon. Tehát összességében kutyád elsődlegesen szaglás alapján tud tájékozódni, nem pedig látással.

Emiatt is kiemelten fontos, hogy a napi séta és kirándulás során bizony engedd kutyádat szaglászni, ahol és amilyen hosszan csak szeretné.

2. Ismerkedés

Ismerkedés.

Ahogyan az új helyszínek esetében, ugyanúgy ismeretlen embereket és kutyákat is szaglás alapján tud felmérni és megismerni kutyád. Nem is csoda tehát, hogy a kutyák leggyakrabban egymás hátsóját szaglászva ismerkednek.

Ezen a ponton azonban érdemes ismét érzékeltetni kutyánk szaglásának elképesztő képességét. Egy másik kutya hátsójának megszagolásával ugyanis kutyád rengeteg információt szerez az ismeretlen kutya diétájáról, egészségügyi állapotáról, sőt még szociális problémáiról is, ilyen lehet például a depresszió vagy az agresszív viselkedés.

Hasonlóan ehhez, kutyád az ismeretlen emberek megszagolása által is számos információt tud szerezni. Ilyen többek között, hogy az adott ismeretlen személy hogyan viszonyul hozzád és kutyádhoz, melyet a különböző hormonok és egyéb anyagok kibocsátása által képes érzékelni.

Ebből láthatod tehát, hogy igenis fontos engedned kutyádnak, hogy a szaglászás által ismerkedjen a külvilággal, emberekkel és más kutyákkal.

3. Stimuláció

Stimuláció.

A fentiek mellett egy nagyon hasznos eredménye a szaglászásnak az agyi stimuláció. Ahogy azt a fentiekből leszűrhetted, kutyád elképesztő mennyiségű információt szerez a különböző szagoknak köszönhetően.

Mindez igencsak jelentős stimulációt jelent agyának, hiszen ezeket az információkat feldolgozza, értelmezi és még meg is jegyzi. Utóbbi igazán logikus, hiszen azt már te is tapasztalhattad, hogy az ismerős helyeket és útvonalakat kutyád viszonylag hamar kiismeri és ismertként közlekedik.

Mindez pedig jelentős stimulációt biztosít neki, valamint a kellő szellemi lefárasztáshoz is hozzá járul. Azt sosem szabad elfelejtenünk, hogy a fizikai aktivitás mellett a mentális lefárasztás is kiemelten fontos kutyánk számára.

4. Több önbizalom

Több önbizalom.

Valószínűleg furcsán hangzik, azonban kutyád közérzetére, önbizalmára és biztonságérzetére is pozitív hatással van a rendszeres szaglászás. A kutyák egymással való kommunikácójában igen nagy szerepe van a szaglásnak.

Mivel kutyád a környezetét, az ismeretlen embereket és más ebeket is szimatolás útján tudja felmérni, érthetően ez biztosítja számára az adott szituációban szükséges ismereteket.

Ezek megléte esetén biztonságosan tudja felmérni, hogy egy másik kutyához milyen módon közeledhet, illetve hogy az milyen reakciót vált majd ki az ismeretlen kutyából. Szintén szimatolás által tudja felmérni az idegenek kutyádhoz való viszonyát, örömüket vagy akár félelmüket.

Végezetül az adott helyszín jellemzőit és biztonságosságát is a szagok által tudja értékelni. Mindezek alapján tehát a rendszeres szaglászás segíti kutyádat, hogy magabiztosnak és biztonságban érezze magát ismeretlen helyzetekben is. Ez pedig számodra is kiemelt fontossággal kell, hogy bírjon.

5. Kikapcsolódás és szórakozás

Kikapcsolódás és szórakozás.

A hasznos és gyakorlati funkciók után érdemes a szórakozás és kikapcsolódást kérdéséről is ejtenünk néhány szót. Bár a szaglás hasznos érzékszervként elsődlegesen segít kutyádnak, ez azonban nem jelenti azt, hogy ne okozna örömet is neki.

Biztosan sokszor láthatod kedvenceden, hogy milyen boldogan és felszabadultan szalad oda a különböző bokrok és fák oldalát szagolgatni. Számára tehát ez a tevékenység nem csak hasznos, hanem bizony szórakoztató is.

Emiatt is érdemes erre külön időt szánnod a séta során, és nem sürgetve elhúznod a legizgalmasabb szagoktól.

Mire figyeljünk?

Szaglás öröme új utakon.

Azt tehát mindenképpen megalapoztuk, hogy a szaglás kiemelten fontos kutyánk számára, különösen igaz ez a séták során, azonban van néhány tényező, amelyre érdemes odafigyelni.

  • Első és legfontosabb, hogy a szaglászás öröme leginkább akkor valósul meg, amennyiben új helyeket és útvonalakat jársz be kutyáddal.
  • Amennyiben minden nap ugyanazon a séta útvonalon teszel pár kört kutyáddal, az ismerős hely nem fogja ugyanolyan szinten stimulálni és felkelteni érdeklődését. Emiatt tehát fontos, hogy gyakran vidd kutyádat új utakat felfedezni.
  • Fordítsunk figyelmet a többi kutya szaglászására, pontosabban annak módja. Felelős gazdiként ugyanis nekünk kell biztosítanunk azt, hogy kutyánk közeledése egy ismeretlen ebhez ne legyen tolakodó és zavaró a másik számára. Ez különösen igaz domináns és félős kutyák esetében, ahol a reakció valamivel kevésbé kiszámítható.

Amennyiben nem vagy biztos a dologban, ajánlott a kutya etikett szerint engedélyt kérni a másik gazditól, mielőtt kutyánk megközelítené az ismeretlen ebet. Ezzel minden probléma és konfliktus esélyét minimalizálhatod.

Összegzés

Láthatjuk tehát, hogy a séta során biztosított szaglászás nagyszerű hatással van kutyánkra. Segíti a tájékozódásban és ismerkedésben, valamint nagyszerű stimulációt és kikapcsolódást jelent számára.

Mindezek miatt fontos odafigyelned arra, hogy a napi séták során sose vond meg kutyádtól annak lehetőségét, hogy a számára érdekes helyzetekben szaglását bevetve felmérhesse az ismeretlent.

2023. február 16.

További érdekességek

Hírlevél

    A hírlevélre való feliratkozással elfogadom az Adatvédelmi szabályzatot.