Mennyi testmozgást végezhet egy kölyökkutya?

Mennyi testmozgást végezhet egy kölyökkutya

Ha neked is nagy energiájú kölyökkutyával van dolgod, akkor talán a te fejedben is megfordult, hogy mennyi testmozgásra van szüksége pontosan. Könnyen úgy tűnhet, hogy ezek a kis szőrgombócok sosem állnak meg. Így jogos lehet a feltételezés, hogy még több mozgásra van szükségük.

Mennyi az optimális testmozgás egy kölyökkutyának?

A kölyökkutyák sokszor nagyon hiperaktívak tudnak lenni. Gondolhatjuk azt is, hogy nem lehet őket lefárasztani. Azonban a túlzott kifáradásnak is lehet jele a hiperaktivitás, amit a több mozgás csak rosszabbá tehet.

Nincs kőbevésett szám, azonban a szakértők szerint a kölyköknek minden testmozgás alkalmával meg kell kapniuk a hónapjaik számával egyenlő perceknek az ötszörösét. Tehát egy 4 hónapos kölyökkutya alkalmanként 20 percet mozogjon aktívan.

  • 2 hónapos kölyökkutya: alkalmanként 10 perc mozgás
  • 3 hónapos kölyökkutya: alkalmanként 15 perc mozgás
  • 4 hónapos kölyökkutya: alkalmanként 20 perc mozgás
  • 5 hónapos kölyökkutya: alkalmanként 25 perc mozgás
  • 6 hónapos kölyökkutya: alkalmanként 30 perc mozgás

Mennyit kell foglalkozni a kölyökkutyával?

Hallottad már azt, hogy „A fáradt kutya, boldog kutya?”

Hiszen egy jól kifárasztott kutyus biztos, hogy nyugodtabb lesz, mint kevésbé lefoglalt társai. Ez pedig a kölyköktől a felnőttekig igaz.

A kifejlett példányoknak is megfelelő fizikai igénybevételre van szükségük, hogy fittek és egészségesek legyenek, na meg, hogy kevesebb kedvük legyen ásni, rombolni.

Mi a helyzet a kölyökkel? Pont abban a szakaszban vannak, amikor folyamatosan fejlődnek, ezért fontos számukra biztosítani a megfelelő mennyiségű mozgást. Hogy ez pontosan mit jelent, az sok tényezőtől függ.

Kor függő

Ez az elsődleges szempont, amit mindenképp figyelembe kell venni. Ha még kifejezetten kicsi kölyökről van szó, akkor inkább rövid játékidőket iktassunk be. Ahogy nő, lehet ezt az időt növelni.

Amikor egy kiskutya még nagyon fiatal, a növekedési porclemezei még nem olvadtak össze. Ezek olyan porcok, amelyek idővel csonttá szilárdulnak meg.

Azonban mivel még nem csontosak, ezért nagyon törékenyek. A kölyök túlterhelése vagy túl erőteljes testmozgás közben is károsodhatnak ezek a porclemezek. Ez pedig később problémát okozhat a kutya életében.

Különböző típusú mozgások

Bizony, attól is függ, hogy pontosan milyen mozgásformáról beszélünk. Hiszen más egy kis rövid séta a ház körül, mintha egyből elmegyünk vele 20 percet kocogni.

Sokat mozgó kölyökkutyák

Természetesen, amíg minden oltást meg nem kapott, addig nem is szabad kivinni sétálni. Amíg nagyon fiatal, csak kevés és egyszerű mozgást végezzünk vele. Ahogy a már említett porclemezek összeforrtak, jöhetnek a nagyobb intenzitású mozgások.

Hogyan vezessük le a kiskutyák felesleges energiáit?

Az egy dolog, hogy mi tudjuk, mennyi mozgás az egészséges neki, de ő nem biztos, hogy ezzel egyetért. Pláne, ha nagyon energikus kutyus. Bizony, ez nagy kihívást jelenthet.

Ha a megfelelő mozgást követően is azt látjuk, hogy még mindig hiperaktív a kedvencünk, akkor ne fizikálisan, hanem mentálisan próbáljuk lefárasztani.

Vigyázzunk! A kifáradás unatkozásnak tűnhet!

Elfáradt kölyökkutya

Azt hihetjük, amikor a kiskutyánk folyton rohangál, és megpróbál minket rávenni egy kis játékra, hogy unatkozik. Viszont a túlfáradásnak lehet pont ez a jele.

Bár úgy tünet, nem elég neki a napi mozgás, sokszor pont az ellenkezője igaz. Ezért is fontos, hogy figyeljük meg az állat viselkedését és a jeleket.

Próbáljuk tartani magunkat a napi rutinhoz és akkor kevés esély van arra, hogy a kölyök túlzottan kifárad.

Mozoghat egy kölyökkutya túl sokat?

A válasz röviden: igen.  Ahogy már említettem, a kölykök növekedési porclemezei még nem olvadtak össze, így ha túl sokat van fizikai igénybevételnek kitéve, az károsan hathat rá.

Illetve egy túlzottan kifárasztott kutya idővel stresszes lehet, ami viselkedési problémákhoz is vezethet. Ezért kell tartanunk magunk a fokozatos és nem túl sok mozgáshoz az elején.

Mennyit sétálhatunk egy kölyökkel?

Az általános szabály, hogy nagyjából 5 perc/ ahány hónapos a kutya a max. sétálási ideje. Ugyanis, ha túl sokat sétál egy kiskutya, annak súlyos egészségügyi következményei lehetnek a jövőben.  Nem csak a már sokszor említett növekedési porclemezeire hathat, de a kevés pihenés és alvás viselkedésbeli problémákhoz is vezethet.

A már említett 5 perces szabály nem minden kutyánál működik. Ez nagyrészt fajtafüggő. Van, akinek kevesebb, van, akinek többre van szüksége, ezt ki kell tapasztalni. Figyeld séta közben a viselkedését, nem fáradt-e esetleg.

Mikortól lehet sétálni vinni a kölyökkutyát?

Nagy mozgás igényű border Collie séta

Nyilván mindenki nagyon várja, hogy újdonsült kedvencével az utcákat rója, de az első és legfontosabb szabály, hogy amíg nem kapta meg az állat az összes oltását, addig nem szabad közösségbe vinni.

Ez nem csak a saját, de a környékbeli kutyusok érdeke is. Ha minden szükséges oltásunk megvan, akkor lehet kezdeni a rövidebb sétákat.

Hányszor sétáltassuk egy nap?

Az említett 5 perces szabály egy jó kiindulópont, de ez csak az egyszeri mozgásra igaz. Azonban, ahogy a felnőtt kutyusoknál, a kölyköknél is jó, ha legalább napi háromszor levisszük sétálni. Persze az sem mindegy mikor visszük el őket sétálni. Erről itt egy hasznos cikk.

Vannak, akik a napi kettő 20 perces sétára esküsznek, viszont mint minden, ez is egyénfüggő. Tapasztald ki a kis kedvencednek mik az igényei, és alakítsd ahhoz a napi rutinotokat.

Mikortól számít felnőttnek egy kutya?

A válasz bizony fajtától függ. A legtöbb kutya esetében egy éves kortól számítjuk ezt, azonban ez nem jelenti azt, hogy egy felnőtt, érett állatról beszélhetünk.

A kisebb fajták általában hamarabb elérik a felnőttkort, mint nagyobb testű társaik. A közepes és nagy fajták esetében ez mindenképp minimum egy év, de akár 18 hónap is lehet.

Ha nem vagyunk biztosak abban, hogy felnőttnek tekinthető -e a kedvencünk, kérdezzük meg az állatorvost.

Mikortól mehetünk túrázni a kölyökkutyánkkal?

A sétához képest egy túra már azért más tészta. Ameddig kiskutyáról beszélünk, addig várni kell a szuperintenzív közös kalandokra.

Meg kell várni a teljes felnőttségi szintet, mielőtt egy nagyobb túrára indulunk vele. Ez nagyjából egy év.

Mikor kezdhetem el a kutyasportokat a kutyámmal?

Ezek nagyon jó módszerek arra, hogy a kutyák levezessék az felesleges energiájukat. De, ahogy a túrák esetében, itt is meg kell várni a felnőttkort, mielőtt nagyobb igénybevételű sportokat kezdünk velük űzni.

Persze, már kölyökként is próbálhatunk pár egyszerűbb dolgot kipróbálni velük, ami egy kis edzés lehet a későbbiekre.

Összegzés

A kölykök, ahogy a csecsemők, nagyon törékeny és érzékeny időszakban vannak ilyenkor, hiszen még mindenük fejlődik.

Sok tanácsot kaphattál, hogy mikortól és mit lehet mozogni egy kölyökkel. De a legfontosabb talán az, hogy figyeljünk a kedvencükre, és az ő igényeire. Ennek megfelelően alakítsunk ki egy nem túl megterhelő napi rutint.

March 9, 2022

További érdekességek

Hírlevél

A hírlevélre való feliratkozással elfogadom az Adatvédelmi szabályzatot.