Hogyan kerüljük el kutyánk túletetését az ünnepek alatt?

Hogyan kerüljük el kutyánk túletetését az ünnepek alatt.

A leeső falatokért könyörgő kiskutya tekintet minden gazdi számára ismerős jelenség, ahogyan a chips zacskó nyitására érkező kíváncsi kutya is. Habár sok gazdi napi szokása a saját étel megosztása kedvencükkel, ez nem mindig a legjobb ötlet.

Különösen igaz ez az ünnepek közeledtével, amikor egyébként is az egész ház tele van jobbnál jobb falatokkal. Ha nem vigyázunk könnyen azon kapjuk magunkat, hogy elhízott a kutya.

Ilyenkor kiemelten fontos odafigyelni, hogy a teljes rokonság ne a finom ételekkel fejezze ki kutyánk iránti szeretetüket. Nézzük meg tehát, hogy hogyan kerüljük el kutyánk túletetését az ünnepek alatt.

Ehet-e kutyánk embereknek szánt ételt?

Az örök vitakérdés, hogy vajon mennyire problémás, ha kutyánknak a nekünk szánt ételből is adunk néha-néha kóstolót. Erre alapvetően nincsen egyértelmű válasz, hiszen nagyban függ a körülményektől.

Általánosságban elmondható, hogy a kölyökkori tréning része kell legyen annak a szokásnak a megtanítása, hogy kutyánk ne üljön a konyha asztalnál könyörgő tekintettel minden étkezés során. Ennek ugyanis kevés gazdi és vendég tud ellenállni. De mennyire problémás ez valójában?

Alapvetően ez a minőségtől és a mennyiségtől függ. Utóbbi azt jelenti, hogy egy-egy falat kenyér vagy főtt krumpli semmi problémát nem fog okozni kedvenced emésztésében. Tehát az egyik legfontosabb a mennyiségre és gyakoriságra való odafigyelés. Semmiképp sem ajánlott ugyanis, hogy ez napi rendszerességű legyen.

A minőség tekintetében pedig leginkább az adott ételtől függ a válasz. Vannak ugyanis tiltólistás ételek, melyeket semmilyen körülmények között nem ehet a kutya. Ezeket minden kutyatartónak ismernie kell, hogy a komolyabb egészségügyi problémákat elkerülje.

Ide tartozik többek között a hagyma, avokádó, szőlő és mazsola, valamint a csokoládé. Ezen kívül azonban nem ajánlott túl sós és túl fűszeres ételeket sem adni kedvencünknek.

Mi a helyzet a karácsonyi menüvel?

Mi a helyzet a karácsonyi menüvel?

Hazánkban a hagyományos karácsonyi ételek közé tartozik a halászlé, töltött káposzta, bejgli, valamint egyéb aprósütemények.

Mivel mind a halászlé, mind pedig a töltött káposzta hagymával, valamint erős fűszerezéssel készül, ezek mindenképpen tiltólistásak kutyánk számára. Hasonlóan, a bejgli és a mézeskalács sem jó választás, hiszen a sok cukor is kerülendő.

Lényegében minden aprósütemény és édesség kerülendő a magas cukortartalom miatt. Azonban nem csak a cukor tud problémát okozni az édességek esetében. Fontos ugyanis tudni, hogy bizonyos édesítők fogyasztása is életveszélyes lehet kedvenced számára, tehát a cukormentes verziókat is kerülni kell.

A fentieken kívül azonban egyéb helyzetekben is fontos odafigyelni kutyánkra. Egyrészt, a karácsonyfára aggatott szaloncukrok és egyéb édességek is veszélyt jelentenek kutyánk számára, hiszen a csokoládé a tiltólista élén szerepel.

Emiatt semmilyen esetben nem ajánlott kutyádat felügyelet nélkül hagyni a karácsonyfával. Másrészt, az elegánsabb bonbonok és édességek gyakori karácsonyi ajándékok, tehát ezeket sem jó ötlet a fa alatt hagyni. Ezeket az ajándékokat ajánlott egyből elpakolni a konyhaszekrényekbe, ahol kutyánk nem férhet hozzá.

Alapvető együttélési szokások

Alapvető együttélési szokások.

A fentiek alapján látható, hogy sem általánosságban, sem az ünnepek alatt nem ajánlott kutyánkat nekünk szánt falatokkal etetni. Mindez nem csak a tiltólistás ételekre vonatkozik, hanem azokra is, amelyek egyébként nem veszélyesek egészségükre.

Ennek oka, hogy semmiképpen sem szabad szokássá vagy rendszerré tenni azt. Ellenkező esetben ugyanis nagyon könnyen tudjuk kutyánkat túletetni. Hiszen azt már biztosan minden gazdi tapasztalta kutyáján, hogy nem igazán van önkontrolljuk, amikor az elfogyasztott étel mennyiségéről van szó.

A kutyák legnagyobb része ugyanis bármikor és bármilyen mennyiséget képes elfogyasztani. Ennek okára ugyan nem jöttünk még rá, számos elmélet alakult ki.

Az egyik legelterjedtebb, hogy a vadász korszakból megmaradt ösztön van bennük, mely szerint az étel nem mindig biztosított és elérhető – tehát akkor kell enniük, amikor lehetőségük van rá. A jelenség oka talán nem is annyira fontos, mint annak megfelelő kezelése. Ez pedig az alapvető együttélési szokások megalapozását jelenti.

Nézzük meg, hogyan!

Érdemes már az első héttől kezdve odafigyelni kutyánk étkezési szokásaira. Alapvetően az lenne az ideális megoldás, ha kutyánk azután kapna reggelit, valamint vacsorát, miután a család már elfogyasztotta saját adagját. Ez ugyanis a családon belüli falkasorrendet jelzi kutyánk számára, amely kiemelten fontos az első hónapokban.

Ezen idő alatt kutyánk lehetőleg a helyén kell, hogy várakozzon. Semmiképpen sem szabad azt megszoknia, hogy lábunknál várja a leeső falatokat.

A szokás hosszútávon kutyánk egészségét is óvja, valamint számunkra is nyugodt vacsorákat tesz lehetővé.

Megfelelő tréning

Az alapvető szokások megalapozása után is fontos a megfelelő tréning fenntartása, amikor az étkezésről van szó.

Fontos, hogy kutyánk egyéb időpontokban se kunyeráljon ételt sem tőlünk, sem pedig ismeretlenektől. Azt külön fontos megtanítani kutyánknak, hogy idegenektől – legyen szó a szomszédról, vagy családi barátokról – semmi esetben ne fogadjon el jutalomfalatot. Ennek módszereiről itt olvashatsz.

Ez különösen nagy kihívás lehet a gazdik számára, hiszen itt az alapvető ösztönökről kell lenevelnünk kutyánkat. Azonban fontos, hogy kitartóak és türelmesek legyünk.

Végezetül, mint minden egyéb nevelési kérdés esetében, ajánlott az első napoktól beépíteni a tréningbe. Hiszen minden pozitív szokást egyszerűbb megtanítani kutyánknak, mint az azzal ellentétes negatív szokást megszüntetni.

Tehát akkor járunk a legjobban, ha fel sem veszi ezeket az evéssel kapcsolatos rossz szokásokat.

Mi lehet a megoldás az ünnepekre?

Mi lehet a megoldás az ünnepekre?

A fentiek ugyan elvben nagyon egyszerűen hangzanak, kevés gazdi van, aki ténylegesen minden nap be is tartja ezeket a szabályokat. Hiszen ma már a legtöbben családtagként tekintenek kutyájukra. Sokan karácsonyi ajándékot is vesznek kedvencüknek, ezzel is bevonva őket az ünneplésbe.

Amennyiben te is ezen gazdik közé tartozol, érdemes valami elfogadható köztes megoldást találnod az ünnepekre.

Jó ötlet lehet valami ehető ajándékot venned kutyád számára, ezzel kiváltva az ünnepi ételekből történő túletetést. Ilyen ajándék lehet egy nagy velős csont, vagy egy zacskó kiemelt minőségű jutalomfalat. Ugyan ezek esetében is oda kell figyelni a megfelelő mennyiségre, mégis nyugodtabban adhatjuk kutyánknak az ünnepi időszakban.

Aki pedig még ennél is tovább menne, bátran készíthet kutyája számára kutyabarát ünnepi menüt. Bár ezt csak az igazán hivatott gazdiknak ajánljuk, mégis jó ötlet lehet.

A főtt rizs, csirke vagy marha, valamint a zöldségek közül a borsó és sárgarépa nagyszerű választások lehetnek. Ebből készíthetünk kedvencünk számára külön fogást, amennyiben időnk és energiánk engedi.

Elsőre talán viccesnek hangzik ez a megoldás, azonban ezzel könnyedén elkerülheted kutyád túletetését, valamint akár komolyabb egészségügyi problémákat is.

Összegzés

Az ünnepi készülődés mindig sok feladattal és elintézni valóval jár, emiatt ajánlott lehet kutyánkról is időben gondoskodni.

Legyen szó különleges jutalomfalat beszerzéséről vagy egyéb ajándék bevásárlásáról, a legtöbb gazdi számára mindez ugyanolyan fontos.

Ennek részeként ajánlott időben kitalálni a megoldást, hogy ezzel is elkerüljük kutyánk túletetését az ünnepek alatt.

December 20, 2022

További érdekességek

Hírlevél

A hírlevélre való feliratkozással elfogadom az Adatvédelmi szabályzatot.