Hogyan kell kinyomni a kutya bűzmirigyét? [Otthon+gyorsan]

Hogyan kell kinyomni a kutya bűzmirigyét [Otthon+gyorsan]

A kutyáknak van két darab, úgynevezett bűzmirigye, amelyekkel – normál esetben – nincs dolgod, mint gazdi. Viszont abban az esetben, ha elzáródik, vagy begyullad, nem árt tudni hogyan kell kinyomni a kutya bűzmirigyét.

A legtöbben arról ismerik a bűzmirigyet, hogy, ha nem ürül megfelelően, akkor büdössé válik tőle a kutya – ez igaz, de ettől függetlenül igen fontos szerepe van ennek a szervnek a kutyák kommunikációjában és még sok minden másban is.

Tudd meg, milyen gyakran és hogyan kell kinyomni a kutya bűzmirigyét, és még sok érdekességet!

Mi célt szolgál a kutya bűzmirigye?

Mi történik, ha a kutya bűzmirigyei nem tudnak kiürülni?

Milyen jelei vannak, ha a kutya bűzmirigye begyulladt?

Mi okozza a bűzmirigy elzáródást és gyulladást?

Mikor hívjuk az állatorvost bűzmirigy gyulladás esetén?

Hogyan kell kinyomni a kutya bűzmirigyét? (Otthon!)

Milyen gyakran kell kinyomni a kutya bűzmirigyeit?

Mi célt szolgál a kutya bűzmirigye?

A kutya anális mirigyei, vagy más néven anális zsákjai tulajdonképpen illatmirigyek (ismertebb nevükön bűzmirigyek), amelyek a kutya más egyedekkel történő kommunikációjában játszanak nagy szerepet.

A kutyáknak két bűzmirigye van, melyek nagyjából 5 és 7 óránál találhatóak a végbél izmai között. Minden esetben, amikor a kutya ürít, a bűzmirigyből az izmok összehúzódása és a nyomás miatt némi váladék távozik a kakival együtt. Ez fontos információkat hordoz más kutyák számára és egyben ez adja az ürülék tipikusan kellemetlen szagát is.

Érdekesség, de a kutya félelem (támadás) hatására is ki tudja üríteni a bűzmirigyét – önvédelmi célból -, hogy a támadót megzavarja és eltántorítsa. Ezért van az, hogy amikor a kutyád fél, például vihar alatt, amikor villámlik és mennydörög, az esemény után kissé büdös lesz a hátsó fertálya tájékán.

Ilyenkor ezt az extra váladékot érdemes mielőbb kutyatörlővel, vagy meleg vizes, szappanos kendővel letörölgetni a végbélről és az annak tájékán lévő szőrről.

Mi történik, ha a kutya bűzmirigyei nem tudnak kiürülni?

Mi történik, ha a kutya bűzmirigyei nem tudnak kiürülni?

Amennyiben a kutyád bűzmirigyei valamilyen okból kifolyólag nem tudnak megfelelően ürülni, akkor megduzzadnak és a kutya számára kellemetlenné válnak.

Sajnos ezek a mirigyek hajlamosak túltelítődni, amennyiben a kivezető csatornájuk valamiért blokkolva van (elzáródás, gyulladás, stb.), ami már komolyabb hatással lehet a kutya egészségére. Miért? Mert a mirigyek általában melegek és nedvesek, tökéletes táptalajt nyújtanak a baktériumok megtelepedésének és elszaporodásának, ami fertőzéshez vezet.

A bűzmirigyek rendellenességei és fertőzései nagyon sok kellemetlenséget és fájdalmat okoznak a kutyának, ugyanis a begyulladt és elfertőződött mirigyeken tályogok jelenhetnek meg, amelyek gennyet termelve tovább növelik a nyomást az amúgy is túltelítődött mirigyekben.

Amennyiben nem veszed észre és kezeletlen marad a probléma, úgy egy idő után a bűzmirigyek kirepednek és kifakad belőlük a felgyülemlett gennyes váladék.

A bűzmirigyek általában a tetejükön repednek meg (a kutya gerincvonala felé), mivel arrafelé van a legkevesebb ellenállás és jó esetben a végbélen keresztül távozik a gennyes váladék, rossz esetben elfertőzheti a bélrendszert. Fontos tudnod, hogy a fent leírt probléma érintheti csak az egyik, vagy mindkét bűzmirigyet.

Milyen jelei vannak, ha a kutya bűzmirigye begyulladt?

Ha a bűzmirigyekkel valamilyen probléma van – elzáródtak, begyulladtak -, annak az egyik első jele, hogy a kutya a földön húzza a fenekét és a szőnyeghez dörgöli a végbélnyílását. Miért? Azért, hogy ezzel enyhítse a kellemetlen érzést és a nyomást, ami a mirigyből jön.

Érdekes, hogy nem minden kutya csinálja ezt, viszont más jelei is vannak, ha a bűzmirigyekkel gond van. Lássuk melyek ezek:

 • Folyamatosan nyalja / harapdálja a végbélnyílása tájékát
 • Kellemetlen bűzt áraszt (nemcsak a végbélből, hanem a bundájából is)
 • Piros, vagy duzzadt végbélnyílás
 • Ürítés közben erőlködik
 • Ürítés közben nyüszít
 • Véres vagy gennyes széklet
 • Vér, genny, vagy bűzmirigy váladék csorog a kutya végbeléből
 • Foltok megjelenése azokon a helyeken, ahol leült, vagy lefeküdt

Mi okozza a bűzmirigy elzáródást és gyulladást?

Elég sok minden okozhat problémát a bűzmirigyekben. Az alábbiakban nézzük meg a leggyakoribb okokat:

 • Hasmenés. (A laza, vizes széklet nem képes megfelelő nyomást gyakorolni a mirigyekre, hogy azokból rendben távozhasson a váladék.)
 • Székrekedés. (Ha nincs széklet, nincs, ami nyomást fejtsen ki a mirigyekre.)
 • Elhízás.
 • Krónikus bőrfertőzések. (Gombás és bakteriális.)
 • Allergiák. (Étel, vagy környezet.)
 • Atkák.
 • Pajzsmirigy alulműködés.

Ritkán, de okozhatja a problémát tumor, vagy veleszületett hiba, amely megakadályozza a váladék megfelelő távozását.

A kistestű kutyák hajlamosabbak bűzmirigy problémákra, mint a nagytestűek, de természetesen bármilyen méretű és fajtájú kutyánál kialakulhat probléma.

Mikor hívjuk az állatorvost bűzmirigy gyulladás esetén?

Mikor hívjuk az állatorvost bűzmirigy gyulladás esetén?

A bűzmirigy problémák nem minősülnek sürgős esetnek. Mi is segíthetünk otthon a felgyülemlett váladék eltávolításában, ha nincs fertőzés. Abban az esetben kell azonnal állatorvoshoz vinni a kutyát, ha úgy látjuk megrepedt a bűzmirigye.

Ettől független bármilyen probléma, ami a bűzmirigyeket érinti elegendő indok arra, hogy felhívjuk az állatorvost és konzultáljunk vele. Már csak azért is, hogy a lehető legrövidebb ideig legyen kellemetlen a kutyának.

Mi történik az állatorvosnál?

Nézzük meg hogyan kezelik a bűzmirigy gyulladását az állatorvosi rendelőkben.

Szimpla bűzmirigy kinyomás

Az állatorvos – egy gyors vizsgálatot követően – benyúl a kutyád végbelébe az egyik ujjával és óvatosan megnyomja a bűzmirigyeket, amelyek ennek hatására kiengedik a váladékot. Ennek hatására a nyomás és kellemetlenség azonnal megszűnik, a kutyád pedig megkönnyebbül.

Az orvos a váladék színéből, textúrájából és szagából meg tudja mondani, hogy az normális, vagy fennáll valamilyen fertőzés lehetősége.

A normális váladék sárbarna színű és leginkább egy folyós fogkrémhez hasonlatos a textúrája. Ami pedig a szagát illeti, nos – büdös, leginkább halas, vagy fémes szaghoz szokták hasonlítani.

Fertőzés

Amennyiben a váladék sűrű, vagy netán vér / genny jelenik meg benne, úgy az egyértelmű jele a fertőzésnek, amit mielőbb kezelni szükséges. (Általában antibiotikummal.)

Tályog

Ha netán tályog keletkezett a mirigyekben, úgy általában altatásban végzik a tályog-eltávolító műtétet. Mindegy, hogy a tályog kifakadt már, vagy még nem, az orvos először is leszívja a gennyet és az összes mirigyváladékot, majd alaposan átöblíti a sebet és a mirigyeket is fertőtlenítős oldattal, hogy minél több baktériumot távolítson el.

A kezelés után antibiotikumot ír fel, valamint antiszeptikus kendőket, amelyekkel Neked otthon még pár napig tisztán kell tartanod a kutyád végbéltájékát, hogy elkerüld a felülfertőződést.

Ha a tályog túl nagy, úgy az orvos egy dréncsövet helyez bele, amelyet pár napig benne is kell hagyni, hogy lefolyhasson a felgyülemlett gennyes váladék. Csak ezután öblíti át a mirigyeket és a sebet, majd felírja az otthoni ápoláshoz szükséges gyógyszert és kendőket.

Bűzmirigyek eltávolítása

Ritka esetben előfordulhat, hogy olyan súlyos fertőzés hatalmasodik el a bűzmirigyeken, hogy nem marad más választás, csak a műtéti eltávolítás.

Ez viszont egy komplex műtét, amelyet nem biztos, hogy a helyi állatorvos el tud végezni, hanem elirányít a legközelebbi állatkórházba.

Hogyan kell kinyomni a kutya bűzmirigyét? (Otthon!)

Amennyiben a kutyád még csak éppen elkezdte húzni a fenekét a földön, vagy más jelét adta annak, hogy valami nem oké a bűzmirigyekkel, úgy Te is segíthetsz neki megkönnyebbülni otthon, stressz nélkül.

 • Fontos: Ha nem érzel magadban elég bátorságot ehhez / még sosem csináltad, akkor jobb, ha elviszed a kutyádat a kozmetikushoz / állatorvoshoz és megkéred őket, hogy mutassák meg, hogyan kell.

Ha ilyesmivel nem szeretnél időt húzni, akkor nézd meg ezt a videót és olvasd el a kutya bűzmirigy kinyomásának lépéseit.

Bűzmirigy kinyomása

Elsőként felsoroljuk a bűzmirigy-kinyomáshoz szükséges eszközöket, aztán lépésről-lépésre bemutatjuk, hogyan kell szakszerűen kinyomni a bűzmirigyeket. Lássuk hát!

Szükséges eszközök

 • Legalább egy pár gumikesztyű (Ha még nem csináltad, akkor 2-3.)
 • Vízbázisú síkosító (Ha egy mód van rá, akkor illatmentes!)
 • Papírtörlő (Legalább 4-5 lap.)
 • A kutyára nem veszélyes szagsemlegesítő spray (Kisállat-felszerelés boltban kapható.)
 • Esetleg egy másik személy, aki tud neked segíteni lefogni a kutyádat.

Nos, amint minden szükséges eszköz és humán erőforrás a rendelkezésedre áll, meg bátorságod is van, vágjunk is bele! Fontos: végig maradj nyugodt és ne idegből próbáld az egészet, mert a kutyádat csak felidegesíted ezzel!

A kutya bűzmirigyeinek kinyomása lépésről-lépésre

 1. Moss kezet, majd vedd föl a gumikesztyűt és készítsd elő a papírtörlő lapokat. A bűzmirigyekből kispriccelő váladék igen büdös és nem szeretnéd, hogy rád fröccsenjen, vagy, hogy a szobán átröppenve csattanjon a kanapén, vagy a falon.
 2. Kérd meg a segítődet, hogy tartsa fixen, álló helyzetben a kutyádat. Ha családtag, akit a kutyád feltétel nélkül elfogad, nem kell a szájkosár, de ha csak egy barát, akit szeret ugyan a kutyád, de nem tekinti családtagnak, úgy jobb, ha ráadod a kutyádra a szájkosarat – tuti, ami biztos alapon. A legjobb és legegyszerűbb technika a kutya biztos tartására az, ha az egyik karját átkulcsolja finoman a kutya nyakán, a másikat pedig szorosan a mellső lábai mögött, a has-tájékon.
 3. Nyomj egy mogyorónyit a síkosítóból a gumikesztyűs mutató ujjadra. Majd óvatosan vezesd be az ujjadat a kutyád végbelébe ujjbeggyel lefelé. Keress egy nagyjából borsószem nagyságú kidudorodást – jobban mondva kettőt. Az egyik kb. 5 óránál, a másik kb. 7 óránál lesz (a végbél alsó felén, az egyik jobboldali, a másik baloldali irányban a középponttól). Ha nagyobb kutyád van, vagy esetleg már nagyon felgyűlt bennük a váladék, nagyobbak lehetnek, mint egy borsószem.
 4. Finoman nyomd meg a bűzmirigyet úgy, hogy az ujjbegyedet kissé lefelé, magad felé húzod. Ekkor a váladék kispriccel, amit jó esetben felfog a papírtörlő. Ezt a mozdulatot többször is szükséges lehet elvégezned. Ilyenkor cserélj papírtörlőt, ha úgy érzed, hogy kell.
 5. Ha az egyik mirigy kiürült, csináld meg ugyanezt a másikkal is.
 6. Töröld le a kutyád végbélnyílását és a körülötte lévő szőrt egy nedves törlőkendővel, vagy hipoallergén szappanos vízbe mártott nedves ronggyal.
 7. Fújd be a végbélnyílást az ápoló spray-vel, ami segít a kellemetlen szagok felszámolásában.
 8. Dicsérd meg a kutyádat, mert ügyes és türelmes volt, valamint köszönd meg a segítődnek a hősies helytállást – készen vagy!

Tipp

A bűzmirigyek kinyomásánál fenáll a veszély, hogy ránk vagy a bútorainkra spriccelhet a váladék. Ennek megelőzése érdekében megosztom Veled az én kis bevált trükkömet.

Fogj egy papírtörlő lapot és lyukaszd ki a közepén a mutató ujjaddal, de csak annyira, hogy az ujjad éppen átférjen a lyukon.

Ezáltal egy „szoknyát” kapsz, ami szépen körbeöleli a kutyád végbéltájékát, megakadályozva ezzel a váladék bárhová való fröccsenését. Javaslom, hogy előre lyuggass ki legalább 3 lapot, hogy a procedúra közben ne azzal kelljen szenvedned.

Fontos!

Amennyiben a bűzmirigyek kinyomása túl nehéz, vagy közben vért, gennyet látsz a váladékban, hagyd abba és hívd fel az állatorvost és kérj mielőbb egy időpontot tőle. Miért? Mert ez biztos jele annak, hogy már kialakult valamiféle tályog, vagy bakteriális fertőzés és ennek kezeléséhez szakszerű ellátás szükséges.

Milyen gyakran kell kinyomni a kutya bűzmirigyeit?

Milyen gyakran kell kinyomni a kutya bűzmirigyeit?

Jó esetben a kutya bűzmirigyeivel semmi dolgunk nincsen, hiszen a kutya a székelés közben üríti azokat a megfelelő mértékben.

Semmiképp ne nyomkodd a mirigyeket csak azért, mert valaki azt mondta, hogy „úgy szokás” – hát nem szokás! Sőt – azzal, hogy nyomós ok nélkül nyomkodod, irritációt, szövetsérülést, valamint a szövetsérülés miatt kialakuló hegesedést („vadhúst”) okozol, ami megakadályozhatja a mirigyek székeléskor történő normál ürülését, mivel a heg elzárja a váladék-elvezető csatornákat.

Mit tehetünk, ha kutyánknak rendszeres bűzmirigy problémái vannak?

Amennyiben a kutyádnak úgynevezett krónikus mirigy-problémái vannak, azaz rendszeresen felgyülemlik a váladék a bűzmirigyeiben és manuális kinyomásra van szükség, úgy két dolgot tehetünk:

1. Vizsgáld felül a kutyád étrendjét

Mit adsz neki enni? Lehet, hogy túl laza székletet okoz a táp a kutyádnak, vagy épp ellenkezőleg – székrekedést?

Az olcsó, alacsony minőségű, túl olajos táp hasmenést okozhat a kutyádnak, míg a túl sok szénhidrát esetleg székrekedést.

Az is lehet, hogy a kutyád allergiás valamely összetevőre – ez gyakoribb, mint gondolod. Ebben az esetben fontos felderíteni, hogy pontosan mi okozza az allergiát és azt kezelni, amely következésképpen rendbe fogja tenni a mirigy problémát is.

Fontos, hogy mindig a kutya számára optimális táplálékot adjuk neki, mert csak így lesz egészséges a kedvencünk és a mirigyei is.

Milyen az optimális táp? Az állatorvos által összeállított étrend a legjobb, amely tartalmazza a kutyád számára legfontosabb fehérjéket, rostokat, hosszú felszívódási idejű szénhidrátokat és a megfelelő mennyiségű és minőségű olajokat, zsírokat.

Ezen felül optimális mértékben tartalmaz ásványi anyagokat, vitaminokat és mikro-, valamint makro tápanyagokat. A kutya számára biztonságos rostforrást biztosít a tök húsa (nyersen, vagy párolva) és az útifűmaghéj (psyllium).

2. Kivizsgáltatod

Rendszeres bűzmirigy problémák esetén célszerű az ebet állatorvoshoz vinni, hogy vizsgálja meg, mert lehet, hogy valami komolyabb dolog áll a háttérben.

Meglehet, hogy kutyád túlsúlyos és ez okozza a visszatérő problémát. Ebben az esetben az orvos diétás tervet készít, mivel a súlycsökkentés és a rostbevitel megnövelése gyakran megoldja a gondokat.

Amennyiben gyulladásban vannak a mirigyek, vagy bőrfertőzés áll a háttérben, úgy az orvos Omega-3 táplálékkiegészítőt írhat fel.

Összegzés

Egy egészséges, megfelelően táplált kutya esetében több mint valószínű, hogy sosem lesz probléma a bűzmirigyekkel, ezért (is) lényeges az, hogy mivel eteted a kutyádat.

Emellett persze fontos az is, hogy a kutyád eleget mozogjon és biztosítva legyen számára a megfelelő mentális stimuláció is, mert így nem fog elhízni, ami az egyik oka a bűzmirigy problémáknak.

Ha ezek ellenére kedvencünknek enyhén gyulladtak a bűzmirigyei, akkor sem kell pánikba esnünk, hiszen tudjuk hogyan kell kinyomni a kutya bűzmirigyét. Kutyánk egészsége a legfontosabb, ezért ha bármiben tanácstalanok vagyunk, feltétlen keressük fel az állatorvosunkat!

Bízunk benne, hogy sikerült hasznos információkkal szolgálni számodra, amelyeket hasznosítani is tudsz a jövőben.

July 24, 2022

További érdekességek

Hírlevél

A hírlevélre való feliratkozással elfogadom az Adatvédelmi szabályzatot.