Hogyan mossuk meg a kutya fogát? Fogápolás A-Z-ig + tippek

Kutya fogmosás - Hogyan mossuk meg a kutya fogát

Vajon a kutya fogmosás valami új őrület, vagy valóban szükség van rá? A felnőtt, 2-3 évnél idősebb kutyák nagyobb része szenved valamiféle fogakat és ínyt érintő betegségtől. Jellemzően a rossz lehelet, az elszíneződött, sérült fogak, a vérző íny és a fogkő hívja fel a gazdák figyelmét a bajra.

A kistestű kutyák hajlamosabbak a fogkőre, apró fogaikat hamarabb kikezdi a lepedék és könnyebben elveszíthetik a fogaikat. A kutyákról való gondoskodás elengedhetetlen eleme a fogápolás és a rendszeres fogmosás.

A fogmosás eltávolítja a lepedéket, a baktériumokat, megakadályozza a fogkőképződést és felfrissíti a kutya leheletét.

Olvass tovább, és tudj meg mindent a kutya fogmosás rejtelmeiről!

Szükséges a kutyák fogát ápolni?

Milyen gyakran kell megmosni a kutya fogait?

Milyen előnyei vannak a kutya rendszeres fogápolásának?

Hogyan mossuk meg kutya fogát?

Hogyan tisztítsuk meg a kutya fogát fogmosás nélkül?

Kutya fogmosás emberi fogkrémmel, jó ötlet vagy sem?

Hogyan készítsünk házilag fogkrémet a kutyánk számára?

Szükséges a kutyák fogát ápolni?

A kutyák szájhigiéniájáról gyakran megfeledkeznek a gazdik, pedig a fogak és az íny megtisztítása elengedhetetlen az ebek egészségének megőrzése érdekében.

Az elhanyagolt szájhigiénia miatt fogkő képződhet, romolhat a fogak állapota és kellemetlen szájszag alakulhat ki az ebeknél. A rossz leheletét okozhatják emésztési rendellenességek, ám a probléma mögött leggyakrabban az elégtelen szájhigiénia, a szájban felhalmozódó baktériumok és az íny fertőzéses megbetegedései állnak.

A kutyák fogápolásának több módja is létezik. Az emberekhez hasonlóan a kutya fogmosás speciális fogkefével és fogkrémmel is kivitelezhető, de számos étel és rágcsálható eszköz is segíthet megőrizni a fogak egészségét.

Természetesen professzionális ultrahangos fogtisztítás is végezhető rajtuk állatorvosok bevonásával, ám erre akkor van szükség, amikor a kutya hajlamos a fogkőre és az otthoni megoldások már nem bizonyulnak hatásosnak.

Milyen gyakran kell megmosni a kutya fogait?

A kutyáknak minden nap szükséges megtisztítani a fogukat, de legalább hetente néhány alkalommal annak érdekében, hogy a felhalmozódó lepedéket eltávolíthassuk. A fogak rendszeres megtisztításának hiányában fogágybetegség alakulhat ki, és idővel kihullhatnak az eb fogai.

A rossz szájhigiénia következtében és a szájban felhalmozódó baktériumok miatt a kutyák közérzete romlik és további súlyos betegségek alakulhatnak ki négylábú kedvenceink szervezetében.

Milyen előnyei vannak a kutya rendszeres fogápolásának?

A rendszeres fogápolás hozzájárul a kutyák egészségének megőrzéséhez és a szájhigiénia fenntartásához. A fogak egészsége nem az első dolog, ami eszünkbe jut a kutya általános állapota kapcsán, ám nagyon fontos eleme az ebek jólétének.

A szájhigiénia figyelmen kívül hagyása nagyon komoly egészségügyi kockázatot jelent, ezért feltétlenül gondoskodni kell az kutyák fogainak megóvásáról a gondozás során.

1. Eltávolítja a lepedéket és megakadályozza a fogkő kialakulását

Eltávolítja a lepedéket és megakadályozza a fogkő kialakulását. Fogkőves kutya.
Fogkő a szemfogakon.

A kutya fogainak ápolásának legnagyobb előnye, hogy segít eltávolítani a lepedéket a fogakról. A lepedék étkezés után képződik a kutya fogain. Ez a lepedék a nyállal és baktériumokkal elkeveredve rátapad a fogakra, ahol megkeményedik és kialakul a fogkő.

A fogkő a fogak felületéről átterjedhet az íny alatti részekre, ahol fogágybetegséget és fogínygyulladást okozhat. A fertőzés, irritáció és duzzanatok mellett elsorvadhat az íny, melynek következtében a fogak könnyebben kihullhatnak.

A rendszeres fogmosás és fogtisztítás segít megakadályozni a folyamatot már a legelején, amikor még csak plakkok tapadtak a fogakra, így elkerülhető a fogkő kialakulása és a további súlyos következmények.

2. Elkerülhetővé válnak a fogászati betegségek

Elkerülhetővé válnak a fogászati betegségek. Jobb megelőzni a problémát.
Jobb megelőzni a problémát!

A kezdetben aprónak tűnő ínybetegségek, mint az ínygyulladás kezelés hiányában előrehaladnak, majd szövet- és csontpusztulást okoznak.

Akármilyen csekélynek tűnik a probléma, ne feledd, a kutya fájdalmat tapasztal és romlik az életminősége a beteg fogak és íny következtében.

A kezeletlen fogászati betegségek súlyos szövődményekhez vezethetnek, akár máj- vagy veseproblémák is kialakulhatnak a nyomán.

Időnként végzetessé válhatnak a szövődmények, előfordulhat vérmérgezés, csontfertőzés és májtályog is.

3. Frissíti a kutyák leheletét

Frissíti a kutyák leheletét. Cuki csivava. A rendszeres fogápolás segít megőrizni a kutya egészségét.
A rendszeres fogápolás segít megőrizni a kutya egészségét.

Házi kedvenceink lehelete sokat elárul egészségi állapotukról és a szájhigiéniáról. A kellemetlen szájszagot sok esetben a fogak vagy az íny betegségei okozzák.

A rendszeres fogápolás segít frissen tartani a kutyák leheletétét, hiszen a rendszeres tisztítás eltávolítja a baktériumokat az ebek szájából.

Amennyiben a kutya lehelete a rendszeres fogmosás ellenére is kellemetlen marad, akkor feltétlenül fordulj állatorvoshoz, mert a kellemetlen szájszag számos betegség tünete lehet, például cukorbetegség vagy veseproblémák is állhatnak a háttérben, melyekre jobb mielőbb fényt deríteni.

4. Fény derül a problémákra

Fény derül a problémákra!
Vegyük szemügyre a kutya fogait és ínyét.

A rendszeres fogmosás segíthet megőrizni a fogak egészségét, korán felismerni a fogak rendellenességeit, így időben, a szövődmények kialakulása előtt kezelhetők a fogászati betegségek.

Kedvenceink nagyon ügyesen képesek titkolni fájdalmaikat és gyakran későn derül fény a fogak és az íny megbetegedésére. A kutyák fogfájására az étvágytalanság, a vérző és gyulladt íny, a rossz lehelet, a túlzott nyáladzás figyelmeztet.

Fogmosás közben alaposan szemügyre veheted a kutya fogait és már az elején tudomást szerezhetsz a kutya fájdalmait okozó problémákról.

Hogyan mossuk meg kutya fogát?

Hogyan mossuk meg kutya fogát? Kutya fogmosás lépésről lépésre.

A fogmosás begyakorlását célszerű már kölyökkorban elkezdeni annak érdekében, hogy az eb hozzászokjon ahhoz, hogy a gazdi bármikor belenézhet és belenyúlhat a szájába. Ehhez elengedhetetlen a szakszerű kézhezszoktatás, melynek módszeréről itt olvashatsz bővebben.

A fogmosáshoz pozitív élményt kell társítaniuk a kutyáknak, ezért kezdésként vedd ölbe a kutyádat, simogasd meg, nézz bele időnként a szájába és jutalmazd meg finom falatokkal.

Az első fogmosások alkalmával nem kell tökéletességre törekedni, a tanítás során nem az a cél, hogy a kutya fogai makulátlanok legyenek a fogmosás végére, hanem, hogy a kutya elfogadja az eljárást.

Kezdő lépések

 1. Először is válassz egy nyugodt időpontot a kutya fogának megmosásához, lehetőleg egy fárasztó séta vagy intenzív játék után, amikor a kutya fáradt.
 2. A kistestű kutyákat felveheted az öledbe, a nagytestű kutyákat érdemes leültetni, és melléjük ülni egy sámlira vagy székre.
 3. A fogmosás megtanításakor először használj egy puha kendőt és finoman dörzsölgesd át fel-le irányuló mozdulatokkal a kutya néhány fogának külsejét. Első alkalommal nem kell az összes fogat minden irányból áttörölgetni, hiszen a kutya még csak ismerkedik a fogmosással.
 4. Ezután tegyél az ujjadra a kutyafogkrémből, és engedd, hogy az eb lenyalja a kezedről. Így a kutya megismerkedhet a fogkrém ízével.
 5. Végül pedig tegyél a fogkrémből a kendőre, és ismét simogasd végig a kutya fogait. Amikor a kutya megbarátkozott a fogmosás ezen formájával, elkezdheted gyakorolni a fogkefével történő fogmosást is.

Fogkefével történő fogmosás

 1. A fogmosáshoz használt eszközöket, így a puha sörtéjű, kifejezetten kutyák számára készülő fogkefét (vagy ujjra húzható szilikonkefét) és a fogkrémet tedd a kutya elé, hogy megszimatolhassa a tárgyakat.
 2. Tegyél egy nagyon kevés fogkrémet a fogkefére, hogy a kutya maga nyalogathassa le a finom pasztát a sörtékről.
 3. Minden alkalommal, amikor a kutya megnyalja a fogkefét és megengedi, hogy a szája közelébe tedd, adj neki egy ízletes jutalomfalatot.
 4. Apránként próbálkozz a kutya fogainak gyengéd dörzsölésével, és jutalmazd őket jutalomfalattal.
 5. A kutyák fogának csak az elülső részét szükséges mosni, mindig fel-le irányuló mozdulatokkal.
 6. A kutya fogainak megmosása csupán néhány percet vesz igénybe, nem szabad túl hosszúra nyújtani, mert a kutyák általában csak rövid ideig működnek együtt.

Hogyan tisztítsuk meg a kutya fogát fogmosás nélkül?

A kutya fogát fogkrém és fogkefe használata nélkül is megtisztíthatjuk, különösen jó hír ez azok számára, akik nem tudják rávenni az ebet a fogmosásban való közreműködésre.

A fogtisztító eszközök kiválasztásánál fontos, hogy biztonságos változatokat keressünk, melyek nem okozhatnak fulladást vagy sérülést a kutya szájában. Fontos, hogy fogápolókat legalább 5-10 percen át rágcsálják az ebek.

Összeszedtük a természetes fogtisztítás legelterjedtebb módszereit, tippjeink segítségével könnyedén biztosíthatod kedvenced szájhigiéniáját.

Fogtisztító kutyacsontok, rágórudak

Fogtisztító kutyacsontok, rágórudak.

Az egészséges szájhigiénia elősegíthető a kifejezetten fogtisztításra fejlesztett szárított ételek rágcsálásával, ami rendkívül élvezetes elfoglaltság a kutyák számára.

A rágás segíthet megtisztítani a fogakat és segíthet a szorongás mérséklésében is.

Az édesburgonyás, csirkés, kacsás, marhabőrből készülő vagy éppen mogyoróvajas rágcsákkal hosszú perceken át tisztogathatják maguknak a fogaikat a kutyák és észrevétlenül szabadulhatnak meg a lepedéktől.

Rágójátékok

Rágójátékok.

A rágójátékok a fogtisztító rágcsákhoz hasonlóan műkődnek, ám nem ehetőek, szórakoztató elfoglaltságot jelentenek kedvenceinknek és segítenek megszabadulni a fogkövektől.

Kifejezetten előnyösek a rosszalkodásról, rongálásról való leszoktatásban is és sokáig használhatók, újra és újra bevethetők.

Fogápoló spray vagy gél

Fogápoló spray vagy gél segít a kutya fogápolásában.

A fogápoló spray-kel és gélekkel kényelmesen tisztítható a kutyák foga.

Segítenek elpusztítani a lepedékképző baktériumokat és felfrissítik a rossz leheletet. A sprayt fújd a kutya fogaira és ínyére, a géleket pedig masszírozd a kutya ínyére.

Bár kellemetlenül hangozhat, a termékek húsos ízesítést kaptak, így az ebek örömmel vetik alá magukat a kezelésnek.

Fogtisztító kendő

Fogtisztító kendő.

A fogtisztító kendők gyakorlatilag ujjra húzható kivitelben készülnek és biztonságos, antibakteriális hatóanyagokat tartalmaznak.

Használatuk egyszerű, akár minden nap átdörzsölhető velük a kutya fogazata. A benne található hatóanyagok elpusztítják a baktériumokat és segítenek fehérebbé tenni a fogakat.

Kókuszolaj

Kutya fogmosás és kókuszolaj.

A kókuszolaj segíthet elpusztítani a baktériumokat, melyek fogszuvasodást és fogínybetegséget okoznak.

Az olajat közvetlenül a kutya fogaira és ínyébe masszírozhatod, de akár a vacsorához is adhatod, hogy antibakteriális bevonatot képezzen a kutya szájában.

Megmoshatjuk a kutya fogát embereknek gyártott fogkrémmel?

A kutyák fogát soha nem szabad emberi felhasználásra szánt fogkrémmel megmosni. Az emberi fogkrémek gyakran xilitet tartalmaznak, ami rendkívül mérgező a kutyák számára. A nyírfacukor hirtelen csökkenti a kutyák vércukorszintjét, mert drasztikusan megemeli az inzulinszintet, ami májkárosodást okoz, sőt, gyakran végzetes is lehet.

Továbbá az emberek által használt fogkrémek fluoridot is tartalmaznak, ami egy neurotoxin, ami károsíthatja az agy fejlődését, mindemellett gyengítheti a csontokat és károsíthatja a fogakat.

Végül pedig a tisztító hatású összetevők, a színezékek, ízesítőszerek és a nedvesítőszerek okozhatnak problémát, például sebeket képezhetnek az ínyen, gyomorrontást vagy emésztési zavarokat válthatnak ki.

Az embereknek gyártott fogkrémek ezért semmilyen körülmények között nem használhatók a kutya fogainak megtisztítására.

Hogyan készítsünk házilag fogkrémet a kutyánk számára?

Hogyan készítsünk házilag fogkrémet a kutyánk számára?

A kutyák számára házilag is készíthetünk fogkrémet néhány egyszerű alapanyag hozzáadásával. A kutya fogkrémek legfontosabb összetevői a szódabikarbóna, az olívalevél kivonat, a kókuszolaj, az aloe vera és egyes illóolajok lehetnek.

A tökéletes fogkrém megalkotásához szükség lesz növényi olajra vagy gélre, súroló hatású szerekre, például tengeri sóra, vagy szódabikarbónára, ízesítő szerekre, például csontlevesre és gyógynövényekre. Természetesen szem előtt kell tartani a kutya igényeit a keverékek összeállításakor.

 • A szódabikarbóna fehérítő és lúgosító hatásáról ismert, képes elpusztítani a szájban lévő baktériumokat és szemcsés állagának köszönhetően gyengéden ledörzsöli a lepedéket a fogakról.
 • Antioxidáns hatású vegyületet tartalmaz az olívalevél vagy olajfalevél kivonat, melyek igen jótékony hatással bírnak.
 • Az aloe vera kellemes, hűsítő érzést biztosít fogmosás közben, nyugtató hatással bír és kedvez a száj egészségének.
 • Az illóolajok, például a kakukkfű, a szegfűszeg és az eukaliptusz, képesek mérsékelni a lepedék mennyiségét és csökkentik az ínygyulladást. A borsmenta illóolaj a szájüregi baktériumok ellen küzd, és hűsítő hatással bír.

A fogkrémek mellett fogporok is készíthetők, melyek csak száraz összetevőket tartalmaznak. Használatuk a fogkrémekkel megegyezik, ám hosszabb ideig eltarthatók.

Otthon elkészíthető kutyafogkrém receptek

1. Csontleveses fogkrém

 • 6 evőkanál szódabikarbóna
 • 1 tk aprított petrezselyem
 • 240 ml csontleves

Az összetevőket keverd össze, és fagyaszd le jégkockatartóban. Egy kocka többnapi fogmosásra is elegendő, ezért a kiolvadt kockákat tartsd hűtőszekrényben.

A csontleveses fogkrém ideális a fogmosás gyakorláshoz, mert a kutyák ízletesnek találják ezt az egyszerűen elkészíthető fogkrémet.

2. Hűsítő fogkrém

 • 180 ml aloe vera gél
 • 3 evőkanál szódabikarbóna
 • 3 evőkanál növényi olaj (MCT-olaj/ghí)
 • 1 kanál probiotikum
 • 2 tk porított tojáshéj
 • 15 mentalevél vagy 2-3 csepp borsmenta illóolaj

A hozzávalókat keverd turmixgépben simára. Az elkészült fogkrém hűtőben 1 hétig tárolható, azonban fagyasztóban sokáig eláll.

A krémet fagyaszd le adagonként, így minden nap csak a szükséges mennyiséget kell felolvasztanod a fogmosáshoz.

3. Frissítő fogkrém

 • ¼ teáskanál szárított vagy 4-5 friss petrezselyemlevél
 • ¼ tk őrölt fahéj
 • 1 teáskanál olívaolaj
 • 1 evőkanál víz
 • 2 ½ evőkanál szódabikarbóna
 • ¼ teáskanál szárított vagy 2-3 friss mentalevél

Az apróra vágott fűszernövényekhez add hozzá a nedves összetevőket és a szódabikarbónát. Keverd el alaposan, hogy élénkzöld pasztát kapj.

A keveréket pihentesd egy órán át az első használat előtt, ezt követően pedig tárold hűtőszekrényben legfeljebb egy hétig. A frissítő fogkrém ideális a kellemetlen lehelettel küzdő kutyák számára.

Összegzés

A kutyák szájhigiéniája legalább annyira fontos, mint az embereké. Kedvenceink szájában felhalmozódhatnak a baktériumok, lepedék képződhet a fogaikon, ami idővel fogkővé válhat.

A fogkő számos fogászati betegséget okozhat, ronthatja a fogak egészségét, ínygyulladást és fertőzéseket okozhat a szájban, végül pedig fogszuvasodást és a fogak elvesztését eredményezheti.

A fogak megtisztításának legjobb módja a rendszeres kutya fogmosás. Ez történhet kutyafogkrémmel és fogkefével, illetve a fogak megtisztítását segítő rágójátékok és ehető fogtisztító csontok alkalmazásával is.

Érdemes a fogmosáshoz való hozzászoktatást kölyökkorban megkezdeni, ezzel megalapozható a kutya megfelelő szájhigiéniája és megőrizhető a kutya egészséges fogazata.

November 16, 2022

További érdekességek

Hírlevél

A hírlevélre való feliratkozással elfogadom az Adatvédelmi szabályzatot.