Kutya körömvágás [Útmutató a biztonságos körömvágáshoz]

Kutya körömvágás [Útmutató a biztonságos körömvágáshoz]

A körmök vágása és rendben tartása a kutya ápolásának szerves és elengedhetetlen része. Azonban a kutya körömvágás aggodalmat kelthet bennünk. Sokan félnek kedvencük körmeit otthon levágni, mert tartanak attól, hogy esetleg belevágnak a körömben található vénába és azzal vérzést és fájdalmat okoznak a kutyájuknak.

Tény, hogy sok eb nem viseli túl jól a kutya körömvágás procedúráját, de amennyiben már kiskorában elkezdjük a rendszeres körömápolást, akkor felnőtt korában sem lesz gond ezzel.

Ebben a cikkben segítünk Neked, hogy Te is profi módon és biztos kézzel tudd otthon levágni kutyád körmeit, a lehető legkevesebb stresszel. Olvass tovább és sok kérdésedre megkapod a választ!

A kutya körmének felépítése

Hogyan szoktassuk hozzá a kutyát az otthoni körömvágáshoz? (1 hét alatt!)

Kutya körömvágás lépésről lépésre

Hogyan használd az elektromos körömcsiszoló gépet?

Hogyan vágjuk le a kutya körmeit, ha még sosem csináltuk?

Lehet vágás helyett reszelni a kutya körmeit?

Honnan tudhatjuk, hogy hol kell elvágni a kutya körmét?

Milyen szögben kell vágni a kutya körmét?

Milyen gyakran kell vágni a kutya körmét?

Fáj a kutyának, ha belevágunk a körömágyába?

Hogyan ne vágjunk bele a kutya körömágyába?

Miért fontos, hogy rendszeresen vágjuk kutyánk körmeit? 

Mit okozhat, ha nem vágjuk le kutyánk túlnőtt körmeit?

A kutya körmének felépítése

A kutya körmének felépítése.

Ahhoz, hogy teljes biztonsággal tudd otthon levágni kutyád körmeit, nem árt, ha tisztában vagy azok felépítésével.

A kutya körmei természetesen kopnak a szabadban történő aktív mozgás hatására. Azoknál a kutyáknál, akik eleget futnak keményebb talajon sok esetben nincs is szükség külön a körmeik vágására.

A mai felgyorsult világban viszont egyre kevesebb gazdinak van elég ideje ahhoz, hogy kedvencét minden nap legalább 1-2 órán keresztül sétáltassa és futtassa. Ezért a kutyák körmei hajlamossá váltak a túlnövésre, ami viszont egy sor problémához vezethet. Ennek elkerülése érdekében fontossá vált a rendszeres időközönkénti kutya körömvágás.

A karom (köröm) szerkezete

 • A kutya körmei megszilárdult fehérjékből (keratinból) épülnek fel.
 • A köröm külső, kemény fedőrétegében (unguis) a növekedési irányra merőleges, egymásra ferdén rétegelt és körkörösen futó keratin-szálak találhatóak.
 • Az alatta lévő puhább réteg (subunguis) védi a körömágyat, keratin-szálai párhuzamosan nőnek a köröm növekedési irányával.
 • A kutya körmének görbült formája annak köszönhető, hogy a felső réteg gyorsabban nő, mint az alsó és a köröm vége a használatból eredő kopás miatt hegyes.

A körömágy

 • A két szaruréteg alatt található a kutya körömágya, vagy más néven az élőrész (kwik), amely terület nagyon érzékeny, hiszen erek és idegek futnak benne.
 • Amennyiben ezt a részt sérülés éri, az nagyon fájdalmas a kutya számára, ha pedig belevágsz körömvágóval, akkor erősen vérzik is.
 • Fehér, vagy átlátszó színű köröm esetében könnyű észrevenni, hogy hol kezdődik az élő körömágy. A fekete színű körömnél a csiszolás során a köröm belsejében előtűnő fehéres-szürkés réteg jelzi azt.
 • A kutyák körmeinek egyedisége, hogy minél hosszabbra hagyod megnőni a körmöket, annál hosszabb lesz az élő körömágy mérete is. Tehát igazodik a köröm hosszúságához.
 • Ebből következően, ha rendszeresen csiszolod / vágod és röviden tartod a kutyád körmeit, az élő körömágy is visszahúzódik és alkalmazkodik a köröm hosszához.

Fontos: elhanyagolt körmöket pont ezért csak apránként szabad csiszolni, hogy legyen ideje alkalmazkodnia és visszahúzódnia az élőrésznek.

Farkaskarom

A tappancs belső oldalán található a kutya ötödik ujja, a farkaskarom. Némely kölyök úgy születik, hogy nemcsak a mellső, de a hátsó lábukon is farkas karom van (néha egy lábon kettő is akad), míg más kölyöknek egyáltalán nincs.

Valószínűleg genetikai örökség és a kutyák esetében való hasznosságukról jelenleg megoszlanak a vélemények.

Tény, hogy a farkaskarmok segítenek megragadni dolgokat, extra támasztékot biztosítanak, valamint futás közben segítik a jobb és biztosabb talajfogást. Ellenben, ha túl hosszúra nőnek, vagy nagyon elállnak a lábtól, gondot is okozhatnak – beszakadhatnak.

A rendszeres körömápolás során kiemelt figyelmet kell fordítanod a farkaskarmok csiszolására is, mivel ezek a körmök – helyzetükből kifolyólag – szinte sosem érintik a talajt, következésképpen egyáltalán nem kopnak.

Hogyan szoktassuk hozzá a kutyát az otthoni körömvágáshoz? (1 hét alatt!)

Hogyan szoktassuk hozzá a kutyát az otthoni körömvágáshoz.

A Te kutyád is ellenáll, amikor körömvágásra kerül a sor? Nem vagy egyedül hidd el!

Kezdjük mindjárt egy kis gyorstalpalóval, amelynek segítségével a kutya akár 1 hét alatt is megszoktatja a körömvágás procedúráját úgy, hogy nem fog többé sem ellenállni, sem idegeskedni.

Mivel minden kutya egyedi és megismételhetetlen, így megeshet, hogy a Te kutyád esetében picivel több idő kell, mint egy hét – ilyenkor ne add fel, hanem csak csináld tovább és a siker garantált!

Mielőtt belevágunk érdemes kézhez szoktatni a kutyust, ezzel sokkal hatékonyabb lesz a módszer.

A körömvágás megkedveltetése a kutyával

 1. Nap – Tedd ki a szőnyegre a körömvágót és reszelőt / csiszolót és hagyd, hogy alaposan körbeszaglássza azokat kedvenced és jutalmazd is érte!
 2. Nap – Finoman érintsd hozzá a tappancsához az eszközöket egyesével, majd alaposan dicsérd és jutalmazd meg, ha nem rántja el a lábát. Ne kapcsold be, csak érintsd hozzá a talpához az eszközöket!
 3. Nap – Finoman érintsd hozzá a körömvágót a tappancsokhoz, majd távolítsd el pár centire és végezz vágó mozdulatokat lassan – hadd hallja a körömvágó hangját. Ezután tedd ugyanezt a reszelővel / csiszolóval is. Ha elektromos csiszolót / reszelőt vettél, akkor kapcsold be, hadd hallja és érezze a gép vibrálását. Mindkét eszköz után szeretgesd és dicsérd meg, majd jutalmazd is!
 4. Nap – Ismételd meg a 3.-ik napot és ne felejtsd el megdicsérni és jutalmazni (ez a lényeg!)
 5. Nap – Próbáld meg levágni a lehető legapróbb darabot az egyik mellső tappancs egyik körméről – csak egyről és kizárólag a köröm hegyét! Adj a kutyádnak rengeteg puszit és dicséretet, no meg jutalmat is! Semmiképp ne vágj ma többet, akkor sem, ha amúgy hagyná – mára ennyi!
 6. Nap – Ma próbáld meg két körmének a hegyét levágni – választhatod a mellső lábakon lévőket, de megpróbálhatod egy első, egy hátsó körömmel is a műveletet. Semmiképp ne vágj ma többet, mint ez a két köröm (és azoknak is csak a hegye). Feltétlenül dicsérj és jutalmazz!
 7. Nap – Ezen a napon próbáld meg levágni elsősorban azokat a körmöket, amelyeket még nem érintettél az elmúlt 6 napban. Minden egyes levágott köröm után dicsérd és jutalmazd meg kedvencedet! Amennyiben úgy látod, hogy nem ideges és effektíve hagyja magát, térj át a hátsó lábakra és vágd le a körmök hegyét – itt is körmönként dicsérj és jutalmazz. Ha mégse hagyná, akkor se ess pánikba – tedd le a körömvágót, simogasd meg és hagyd az útjára menni, majd másnap újra próbálkozhatsz.

Tippek:

 • Amennyiben éppen most vettél / fogadtál örökbe egy kölyökkutyát, úgy minden nap fogd meg a lábait, a körmöcskéit, simogasd azokat, hogy megszokja az érintést és babrálást.
 • Mielőbb vedd meg a szükséges eszközöket (lentebb részletesen) és rendszeresen érintsd meg azokkal a kölyök tappancsait és körmöcskéit.
 • Ha már nagyobb a kutyád, akkor pedig hetente többször tettesd a körömvágási procedúrát! Miért? Mert maga a mozdulatsor, a rendszeresség megteszi a hatását. A kutya előbb-utóbb nem fog már egyáltalán félni a körömvágás procedúrájától akkor sem, ha élesben megy.
 • Sose felejts dicsérni és jutalmazni! Sokkal hamarabb fogja megtanulni a kutya, hogy a körömvágástól nem kell félni úgy, ha sok pozitív visszacsatolást használsz.

Kutya körömvágás lépésről lépésre

Most, hogy már túl vagy az egyhetes hozzászoktatáson, nézzük meg hogyan lehet szakszerűen elvégezni a kutya körömvágását. Biztosan láttad már, hogy többféle vágóeszköz is a rendelkezésedre áll ehhez, Te azt használd, ami a kutyád számára a legmegfelelőbb! Az elérhető eszközökről lentebb találsz információkat.

Hogyan vágjuk a kutya körmét?

 1. Vedd elő az eszközöket és tedd ki azokat a szőnyegre, majd hívd oda a kutyádat és engedd, hogy megszaglássza mindet, miközben nyugodt hangon beszélsz hozzá és simogatod.
 2. Miután kutyád lecsekkolta a cuccokat és láthatólag zöld utat kaptál a körömvágásra (nem bújt el a kanapé mögé, hanem ott maradt melletted), helyezd el kedvencedet úgy, hogy neki is és neked is kényelmes legyen. Többen lefektetik az oldalára a kutyát, néhányan fölteszik egy asztalra, megint mások az ölükbe veszik – kinek-mi válik be.
 3. Tegyük fel, hogy a kutyád az öledben ül, a háta a hasadhoz ér. Te kissé előrehajolva ülsz, majd a bal kezeddel megfogod a kutyád bal lábát úgy, hogy az ujjaid zöme a tappancs egészét fogja. Csúsztasd a bal mutatóujjadat alul a kutya bal tappancsának középső körömpárnája felé, majd tartsd meg ott. Eközben a bal hüvelykujjadat csúsztasd a kutya bal tappancsának felső részén lévő középső körömágyára és tartsd ott. A lényeg, hogy ugyanazt a körmöt fogd közre a két ujjaddal. Fontos, hogy simítsd kissé hátra a tappancs szőrét, hogy ne legyen útban, nehogy meghúzd a szőrt.
 4. Finoman nyomd meg a középső köröm alsó talppárnáját a mutatóujjaddal kissé fölfelé és egyben hátrafelé, miközben a felül lévő hüvelykujjaddal kissé előrefelé. Ennek következtében a köröm jobban hozzáférhetőbbé válik. Fontos: ne préseld a talppárnát, csak határozott mozdulattal told fel és enyhén visszafelé, hogy jobban látszódjon a köröm.
 5. Vedd a másik kezedbe a körömvágót. Egyelőre csak a köröm hegyét vágd le óvatosan úgy, hogy a körömvágó hegye fölfelé nézzen (kb. 45 fokos szögben). Semmiképp ne vágj a köröm természetes görbülete fölött, mert azt kockáztatod, hogy belevágsz az élőrészbe – az úgynevezett kwik-be. A kwik az a rózsaszín rész a kutya körme alatt (élőrész), amelyben több ideg és a körmöt tápláló véna fut. Amennyiben belevágsz, úgy egyrészt fájdalmat okozol a kutyának, másrészt vérezni fog, ami fertőzéshez is vezethet.
 6. Átlátszó körmű kutya esetében tökéletesen látni fogod azt, hogy hol kezdődik a rózsaszín élőrész (élő körömágy). Semmiképp ne vágj bele az élőrészbe. Fekete körmű kutya esetében kissé trükkösebb a dolog, ugyanis náluk – a köröm színe miatt – nem látható, hogy hol kezdődik a rózsaszín élőrész. Ha fekete körmű kutyád van, semmiképp ne használj körömvágót, csak csiszolót és haladj apránként egészen addig, ameddig a köröm belsejében észre nem veszel egy elég jellegzetes fehér kört fekete ponttal a közepén. Amint ezt meglátod, hagyd abba a csiszolást, mert elértél az élő körömágyig.
 7. Ismételd meg a műveletet a kutya összes körmével, beleértve a farkaskarmokat.
 8. A vágás után csiszold meg egy kicsit a körmöket, hogy finom ívük legyen és egyenletesek legyenek. Ha a körömvágás után leviszed egy 10 percre és alaposan megfuttatod a betonon a kutyádat, akkor a manuális körömcsiszolás el is maradhat. A beton egész jó „körömreszelőnek” bizonyult az évszázadok során a kutyák körében, így igénybe veheted áldásos hatását a körömvágáskor is.
 9. Végeztél – nincs más hátra, minthogy alaposan megdicsérd és megjutalmazd a kutyádat, amiért hősiesen tűrt!

Hogyan használd az elektromos körömcsiszoló gépet?

Hogyan használd az elektromos körömcsiszoló gépet.

Nem mindenki szereti használni a körömvágót, mert fél, hogy belevág a köröm élőrészébe, így előnyben részesíti a köröm reszelését, vagy csiszolását.

Én magam is ezt a megoldást preferálom, mivel a csiszológéppel apránként haladhatok és biztos, hogy nem sértem meg az élőrészt. Manapság már nagyon jó elektromos csiszológépeket lehet kapni, amelyek nagyban megkönnyítik és, nem mellesleg meggyorsítják a kutya körömápolását.

A jó minőségű csiszológép halk és többféle méretű / típusú gyémánt fej is tartozik hozzá, valamint „túlreszelés” védelemmel is rendelkezik egy biztonsági kupak képében.

A körömcsiszolás lépései:

 1. Vedd kezedbe a kutyád egyik mancsát és finoman, de határozottan fogd az ujjaid közé az adott körmöt (talppárna és körömágy fölötti bőr).
 2. Fontos, hogy amikor elektromos csiszológépet használsz, figyelj arra, hogy ne legyen útban szőr, mert a gép bekaphatja és az fájdalmat / ijedtséget okoz a kutyádnak. Trükk a szőrbecsípődés megelőzésére a szőr kivágása nélkül: A kutya mancsát egy vastagabb, átlátszó nejlonzacskóba dugjuk, majd kisollóval apró lyukat vágunk a kutya körmeinek. (Épp csak akkorákat, hogy a körmök átférjenek a lyukon.) A zacskót egy puha gumival rögzítsük a kutya „csuklóján”, így azzal már nem kell foglalkoznunk. A zacskó tökéletesen megfogja a tappancs szőreit és a csiszoláskor csak a körmök vannak elől.
 3. Apránként, nagyjából 45 fokos szögben kezdd el csiszolni a körmöt. Semmiképp ne nyomd erősen a gépet a körömhöz és ne tartsd rajta tovább, mint 2-3 másodperc. Inkább haladj lassan, de biztosan – így elkerülheted, hogy belecsiszolj az élőrészbe.
 4. Amikor úgy érzed, hogy már nem kell többet csiszolnod az adott körömből, akkor finoman csiszold meg az éleket alulról fölfelé, majd a hegyétől az oldalak felé.
 5. A procedúra végén ne felejtsd el megdicsérni a kutyádat.

Hogyan vágjuk le a kutya körmeit, ha még sosem csináltuk?

Hogyan vágjuk le a kutya körmeit, ha még sosem csináltuk?

Ha még sosem vágtad le kutyád körmeit, úgy valószínűleg rettegsz az egész procedúrától, de ne aggódj – menni fog! Először is javaslom, hogy használd a fentebb részletezett trükköt a kutya körömvágás hozzászoktatására. Majd miután már láthatóan nem fél a körömvágó eszközöktől, neki is tudsz kezdeni a vágásnak.

 • A legjobb, amit tehetsz, hogy leterítesz egy kényelmes pokrócot a szőnyegre és ráülsz, majd a kutyádat is odahívod – természetesen jutalomfalatokkal a kezedben.
 • Adj neki 2-3 falatot csak úgy és miközben eszi, vedd finoman a kezedbe párszor a tappancsát.
 • Amennyiben nem ugrik föl, úgy vedd a kezedbe a körömvágót (vagy csiszolót) és kizárólag a körmei legapróbb hegyét csippentsd le / csiszold le, miközben folyamatosan dicséred és jutalmazod.

Ha gondolod, írd le egy papírra, hogy mely körmöket sikerült lekezelni, hogy másnap tudd, hogy melyikkel kell folytatnod. Itt jegyzem meg, hogy nem kell egy nap alatt végezned! Adj időd magatoknak, nem baj, ha egy hét alatt vágod le a körmeit! Kis gyakorlással egyre jobb és könnyebb lesz a körömvágás.

Lehet vágás helyett reszelni a kutya körmeit?

Abszolút! Nem mindenki használ körömvágót, sokan csupán csiszolják / reszelik kedvencük körmeit és nincs is ezzel semmi gond! Sőt – ha apránként haladsz a csiszolóval, sokkal biztonságosabb, mint a körömvágó – kisebb eséllyel csiszolsz bele az élőrészbe.

Honnan tudhatjuk, hogy hol kell elvágni a kutya körmét?

A lényeg, hogy soha, semmilyen körülmények között ne vágj bele az élőrészbe, mert óriási fájdalmat okozol a kutyádnak, valamint nagyon erősen fog vérezni.

A legjobb, ha mindig kis lépésekben haladsz mind a körömvágó, mind a körömcsiszoló esetében.

Átlátszó köröm esetében

Ebben az esetben egyszerű észrevenni, hogy hol kezdődik az élőrész – ott, ahol a köröm alatti rész rózsaszín.

Fekete köröm esetében

Ebben az esetben kissé trükkösebb és több figyelemre lesz szükséged – csiszolás közben fogsz eljutni az élőrészhez, amelyet a köröm belsejében megjelenő fehéres-szürkés réteg fog jelezni neked. Ne aggódj, elég egyértelműen észrevehető ez a rész.

Milyen szögben kell vágni a kutya körmét?

A kutya körmét nagyjából 45 fokos szögben kell vágnod ahhoz, hogy szép, egészséges íve és megfelelő formája legyen.

Milyen gyakran kell vágni a kutya körmét?

Milyen gyakran kell vágni a kutya körmét?

Ahhoz, hogy egészségesek és jól ápoltak legyenek, a kutyáknak rendszeresen vissza kell vágni a körmeiket, amennyiben nem kopnak le a napi futkározástól. A bevált aranyszabály az, hogy amint meghalljuk a kutya körmeinek hangját a padlón kopogni (tehát a körmök elérik a talaj szintjét), úgy itt az ideje visszavágni azokat.

AktivitásKörömvágás gyakorisága
Sok mozgás homokban, járdán és betonon.2 havonta vagy ritkábban
Átlagos aktivitás (főként földön és fűben)Havonta
Szobakutya kevés mozgássalKéthetente

Fáj a kutyának, ha belevágunk a körömágyába?

Amennyiben kissé ügyetlen vagy és belevágsz a kutyád körmének rózsaszínű élőrészébe (az élő körömágyba), az nagyon erősen fog vérezni és emellett pedig nagy fájdalmat okoz a kutyád számára.

Éppen ezért célszerű mindig apró darabokat vágni, vagy kis lépésenként csiszolni a körmöket, mert ezzel elkerülheted azt, hogy belevágsz az érzékeny részbe.

Hogyan ne vágjunk bele a kutya körömágyába?

Úgy tudod elkerülni azt, hogy belevágj a kutya körmének élőrészébe, hogy körömvágó helyett körömcsiszolót használsz és azzal is apró lépésenként haladsz.

Amennyiben már gyakorlottabb vagy és körömvágót használsz, úgy érdemes a köröm hegyét lecsípni a vágóval, majd befejezni a csiszolóval.

Fontos még, hogy figyeld, hol kezdődik az élő körömágy!

Az élőrész mérete attól függ, hogy a kutyádnak milyen hosszú a körme. Amennyiben ugyanis elhanyagoltad kissé az utóbbi időben és hosszúra nőtt a köröm, akkor az élő körömágy is követte a köröm növekedését. Következésképpen csak minimális mennyiségű körmöt vághatsz le anélkül, hogy belevágnál az élőrészbe.

Jó hír, hogy a rendszeres körömápolás hatására az élőrész is egészséges hosszúságúra húzódik vissza.

Miért fontos, hogy rendszeresen vágjuk kutyánk körmeit? 

A rendszeres körömápolás elválaszthatatlan része a kutya ápolási rutinjának, ami által egészséges és boldog lesz. Azok az ebek, akik rendszeresen futkároznak kemény felületeken – mint beton, aszfalt, kavics, murva, száraz homok – általában nincs szükségük külön körömvágásra, mivel folyamatosan koptatják a körmeiket.

Ezzel ellentétben a lakásban tartott kutyáknak, vagy azoknak, akik nagyrészt csak füves területen szaladgálnak, rendszeres körömvágásra van szükségük. Miért? Ha nem kopik le a köröm, hajlamos lesz túl hosszúra nőni és ezzel egy sor problémát okozni a kutyának.

Mit okozhat, ha nem vágjuk le kutyánk túlnőtt körmeit?

A túl hosszúra nőtt köröm elég sok gondot okoz a kutya számára, ezért nagyon fontos, hogy vagy rendszeresen futtasd kemény felületeken, vagy heti-kétheti szinten vágd vissza a körmeit. Ha nem teszed egyiket sem, akkor az alábbi problémákkal találkozhatsz:

 • A körmök betörnek, vagy beszakadnak, ami komoly sérülést okoz a kutyának.
 • A hosszú körmök kényelmetlenek a kutya számára.
 • Problémát okoznak a túlnőtt körmök, mivel megnehezítik a kutya járását és zavarják az egyensúly érzékelésében is.
 • Amennyiben a kutya körmei folyamatosan leérnek a földre, járás közben komoly nyomást helyeznek az érzékeny körömágyra, ami fájdalmat okoz.
 • A megnövekedett körömágyi nyomás hatására a kutya mozgása bizonytalanná válik, mivel igyekszik ide-oda helyezni a súlypontját a fájdalom miatt.
 • A folyamatos bizonytalan és kiegyensúlyozatlan járás hatására ízületi problémák lépnek fel a kutya bokájában, majd a lábában, végül akár a váll és csípő ízületekben és a gerincben is.
 • A túlnőtt körmök miatti kényelmetlenség és fájdalom elrettentheti kutyádat a sétától. Ez pedig súlygyarapodáshoz, ízületi problémákhoz, valamint egyéb, egészségügyi bajokhoz vezethet.
 • A köröm benőhet, aláfordulhat, ami sérülést és akár fertőzést is okozhat.

Milyen körömvágó és csiszoló eszközök vannak?

Milyen körömvágó és csiszoló eszközök vannak?

Manapság többféle eszköz megtalálható, amelyekkel biztonságosan és otthon is szakszerűen tudod ápolni a kutyád körmeit.

Nézzük a leggyakoribb eszközöket!

 • Karomvágó olló – Többféle méretben kapható, úgy néz ki, mint egy kisolló és általában kisebb testű kutyákhoz ez a tökéletes eszköz.
 • Karomvágó csipesz – Szintén többféle méretben elérhető és leginkább egy visszafogottabb csípőfogóra emlékeztet.
 • Karomcsípő – Más néven Guillotine és leginkább egy tűzőgépre hasonlít. A karomcsípő fejszerkezete maga a guillotine elvén működik és sok kutyakozmetikus ezt használja. Amennyiben gyakorlottabb vagy, Te is használhatod.
 • Szenzoros karomvágó – Ez már egy fejlettebb eszköz és meleg szívvel ajánlom, mivel segítségével szinte teljesen elkerülhető az élőrészbe való belevágás. Többféle méretben és tudásban kapható.
 • Elektromos karomcsiszoló – A legújabb gép, ami nagyon megkönnyíti a dolgodat és igen biztonságos a használata.

Összegzés

A legtöbbünk számára teljesen természetes, hogy rendszeresen manikűr-pedikűr szolgáltatást veszünk igénybe az ápoltság és a körmeink egészségének megőrzése érdekében. Miért lenne másképp a kutyák esetében, nem igaz?

Persze náluk elsősorban az egészségük védelme érdekében vágjuk, vagy éppen vágatjuk rendszeresen a körmeiket.

Célszerű havonta egyszer levágnunk a kutya körmeit. Azoknak a kutyáknak viszont akik sokat futkároznak járdán vagy homokban ennél ritkábban lesz rá szükségük.

Most, hogy elsajátítottad a kutya körömvágás csínját-bínját már nem kell rettegned attól, hogy valamit rosszul csinálsz.

Bízunk benne, hogy sikerült eloszlatnunk a körömvágással kapcsolatos félelmeidet és ezután már Te is bátran és biztos kézzel fogod ápolni kutyád körmeit!

August 5, 2022

További érdekességek

Hírlevél

A hírlevélre való feliratkozással elfogadom az Adatvédelmi szabályzatot.