Kinek hullik jobban a szőre: a kutyáknak vagy a macskáknak?

Kinek hullik jobban a szőre a kutyáknak vagy a macskáknak

A kutya és a macska is jól ismert arról, hogy rendszeresen hullik a szőrük. Sajnos minden állattartónak számolnia kell ezzel a sokszor talán kellemetlen, de természetes folyamattal. De vajon melyik vedlik többet?

Ha éppen azon hezitálsz, kutyát vagy macskát szerezz be otthonra, akkor itt most minden kérdésedre megtalálhatod a választ, már ami a szőrt illeti.

A kutyák vagy a macskák vedlenek jobban?

A legtöbb kutyafajta jobban hullajtja a szőrét, mint a macskák. Ennek egyik oka, hogy átlagosan nagyobbak, mint a macskák, ezért természetesen több szőrük is van. Azonban vannak olyan konkrét macskafajták, amelyek többet vedlenek egyes kutyusoknál.

Akkor most kutyák vagy macskák szőre hullik jobban?

Ami a szőr mennyiségét illeti nem kell meglepődnünk azon, hogy a kutyákon a méretük miatt alapból több van.

Mi alapján lehet tudni, hogy az adott állat mennyire hullajtja a szőrét?:

Nézzük át külön-külön ezeket a tényezőket.

Az állat mérete

Nyilván ez nagy jelentőséggel bír, ha a szőr mennyiségét nézzük. Minél nagyobb az állat, annál több szőrről beszélhetünk.

Macska szőr vedlés, kefe

Ha szeretnéd, hogy minél kevesebbet kelljen a szőrrel bajlódni, akkor kisebb testű kutyát, vagy macskát válassz. Természetesen sok függ a fajtától is.

Fajtaspecifikus különbségek a szőrzetben

Egyes fajták különösen hosszú, sok és akár kényes szőrzettel rendelkeznek.

Ezt természetesen nagyban befolyásolja, hogy mennyi vedlésre számíthatunk a jövőben.

Ha ismét az a szempont, hogy minél kevesebb szőr legyen a lakásban, akkor a kutya és macska esetében is a rövidszőrű fajtákat kell keresni.

Azonban ez sem olyan egyszerű, hiszen vannak olyan rövidszőrű fajták, akik mégis többet képesek vedleni.

Még ebben az esetben is jobban járunk azonban velük, ugyanis ez sokkal kisebb mennyiséget jelent még mindig, hosszú szőrű társaihoz képest.

Tudj meg minden a kutyák szőrtípusairól és szakszerű ápolásáról.

Egy, kettő vagy három rétegű szőrzet

A kutyák általában egy vagy két réteg szőrzettel rendelkeznek. Ezek az állatok nagyobb mennyiségű szőrt képesek hullajtani, hiszen extra szőrréteget vedlenek le mondjuk tavasszal és ősszel is.

A macskák már kicsit bonyolultabbak, ők valóban van, hogy három réteg szőrrel rendelkeznek. Minél több rétegről beszélünk, évszakváltásokkor annál több vedlésre számíthatunk, vagyis annál több szőrre, amit nekünk kell feltakarítani.

Kor és a nem

Minél idősebb egy kutya vagy macska, annál több szőrt hullajt. De a nemek szerepe sem elhanyagolható.

Ahogy egy nőstény vemhes lesz, úgy kezd el egyre többet vedleni. Ez normális és mind a két fajra jellemző. Tehát ha kevés szőrt akarunk a lakásban, akkor eddig a hím, rövidszőrű, kistestű kutyák vagy macskák állnak nyerésre.

A kutyák vagy a macskák vedlenek többet tavasszal?

Ahogy említettem, a kutyák és a macskák sokkal többet vedlenek tavasszal, mint mondjuk nyáron. De nézzünk egy gyors összesítést évszak szerint:

 • Tavasz: sokat vedelnek, ugyanis ilyenkor cserélik le a téli bundát, nyárira.
 • Nyár: kevés vedlés
 • Ősz: Újfent több szőrre lehet számítani, hiszen ilyenkor a nyári bundát, télire cserélik.
 • Télen: mérsékelt vedlés

Ez tehát azért történik, mert az évszakváltáskor más vastagságú szőrzetre van szükségük. Hogy nyáron ne legyen melegük, télen pedig ne fázzanak.

Szóval ki vedlik a legtöbbet tavasszal: kutyák vagy a macskák?

Erre úgy tudunk válaszolni, ha összehasonlítjuk a hasonló adottságú fajtákat. Ha ezt tesszük, akkor az eredmény meglehetősen hasonló képet fog mutatni.

A 3 rétegű szőrrel rendelkező macskák több szőrt hullajtanak, mint a kutyák.
Macskaszőr

De ne feledjük, hogy bizonyos macskák akár három rétegű bundával is rendelkezhetnek, őket el kell kerülnünk, ha nem akarunk sok szőrt az otthonunkban.

A legnépszerűbb háromrétegű szőrzettel rendelkező macskák:

 • szibériai,
 • main coons,
 • amerikai drótszőrű.

Népszerű egyrétű bundás macskák, akik biztos kevesebbet fognak vedleni:

 • jávai,
 • cornish rex,
 • davon rex.

Szőr nélküli kutyák és macskák

Ha biztosra akarunk menni, esetleg allergiások vagyunk a szőrre, akkor a szőr nélküli vagy a hipoallergén kutyafajták valók nekünk.

Népszerű szőr nélküli macskák:

 • szfinx,
 • peterbald,
 • doni szfinx.

Népszerű szőrtelen kutyák:

Nehéz lehet lehet elképzelni, hogy léteznek szőrtelen kutyák, de bizony akad néhány fajta. Ilyen az:

 • amerikai szőrtelen terrier,
 • kínai meztelen kutya,
 • perui meztelen kutya.

Beltéri kutyák és macskák vedlése

Ami még nagyban befolyásolja a vedlés nagyságát, hogy a kutyát vagy macskát otthon vagy szabadban tartják. Ha az állat az ideje nagy részében bent van a lakásban, akkor nem képes észlelni pontosan az évszakváltozásokat.

Ez pedig azt eredményezheti, hogy a kutyánk vagy a macskánk konstans, akár egész évben nagy mennyiségű szőrt fog vedleni.

Ezért is fontos a szabadlevegő, és a kintlét ezeknek az állatoknak, hiszen így jobban képesek érzékelni az évszakok változását.

Összegzés

Szinte lehetetlen az összes szőrtől megszabadulni a kisállatnál, hacsak ugye nem eleve ilyen fajtát választunk. Azonban, ha kicsit furcsának tartod őket, és inkább a szőrős állatok mellett voksolsz, akkor fel kell készülnod a vedlésre.

Szerezzünk be például egy speciálisan erre kialakított porszívót, ugyanis a sima fajták nem tudnak megküzdeni vele a nagyobb mennyiségű szőrrel.

Amikor kisállatot választunk, akkor bizony sok személyes és egyéb szempontot figyelembe kell venni. Legyen szó macskáról vagy éppen kutyáról, a legtöbb fajta bizony vedlik.

Van, ami csak kicsit, de van, ami elég nagy mennyiségre képes. Nézzünk utána ezeknek a tényezőknek, mielőtt hazavisszük az állatot, de ne felejtsük el, egy háziállat mindig sok munkát és felelősséget jelent.

Ezt nem lehet megúszni.

March 5, 2022

További érdekességek

Hírlevél

A hírlevélre való feliratkozással elfogadom az Adatvédelmi szabályzatot.