Kutyafürdetés A-Z-ig | Tippek egy kutyakozmetikustól

Kutyafürdetés A-Z-ig Tippek egy kutyakozmetikustól

Valljuk be, a kutyafürdetés otthon igen embert próbáló tud lenni. Kutyásként mindannyian tudjuk – vagy legalábbis sejtjük – hogy négylábú cimboráink kihagynák az életükből a fürdetést, mint olyat. Persze akadnak kivételek, ezt aláírom – én is ismerek olyan ebet, aki totális ellentéte a kutyák többségének és imád fürdeni.

Ellentétben velünk – emberekkel – a kutyáknak nincs szükségük napi szinten fürdésre, de bizonyos időszakonként azért meg kell fürdetni őket, mert a kellő időben végzett fürdetés nagy befolyással van az egészséges bőrre és szőrre. Ha szeretnénk, hogy a kutyánk illatos legyen két fürdés között is, akkor érdemes elolvasni ezt a cikket.

Hány hetes kortól lehet kölyökkutyát fürdetni?

Meg lehet fürdetni a kiskutyát a kötelező oltások előtt?

Hogyan fürdessük meg a kölyökkutyát?

Hogyan fürdessük meg a felnőtt kutyát?

A kutyafürdetés gyakorisága

Miért büdös a kutya fürdetés után is?

Jobban érzi magát a kutya fürdetés után?

Hány hetes kortól lehet kölyökkutyát fürdetni?

Hány hetes kortól lehet kölyökkutyát fürdetni?

A legtöbb szakember és állatorvos egyetért abban, mely szerint tilos a kiskutyát 4 hetes kora előtt megfürdetni. Leginkább azt javasolják, hogy az első fürdetés 6, de inkább 8 hetes korban történjen meg, vagy azt követően, amikor megtörtént a leválasztás.

Egy kiskutya még nem képes rendesen szabályozni a testhőmérsékletét, így ha megfürdeted, szinte pillanatok alatt meg tud fázni és abból komolyabb baj is lehet.

Abban szerintem egyetértünk, hogy amikor először fürdeted meg kis kedvencedet, az óriási és nagyon szívmelengető élmény!

Mire figyeljünk a kölyökkutya első fürdetése előtt?

Vannak olyan körülmények, amelyeket figyelembe kell venned, amikor kölyökkutyát fürdetsz, különösképpen akkor, amikor a kiskutya 1-2 hónapos kor között van.

 • Elsőként elengedhetetlen, hogy a kiskutya legyen megfelelően kézhez szoktatva. Ezzel sok gondtól kíméljük meg magunkat, ha a későbbiek során állatorvoshoz vagy kutyakozmetikushoz kell mennünk.
 • Fontos, hogy kövess néhány szabályt, mert a kiskutyák törékeny kis lények és jobban ki vannak téve a fertőzéseknek és betegségeknek. Az immunrendszerük – csak úgy, mint a kisbabáké – még nem teljesen áll készen a külső körülmények támadásaira.
 • Ezért is nagyon fontos, hogy tudjon elég ideig szopni a kiskutya. A mamakutya tejében található colostrum telis-tele van alapvetően fontos vitaminokkal és tápanyagokkal, valamint antitestekkel. Ezek pedig segítenek egy esetleges fertőzés / betegség legyőzésében.
 • A kölyökkutyát semmiképp ne válaszd le a mamakutyáról legalább 1.5 – 2 hónapig, mert ettől a kiskutya túlélése és egészsége függ!
 • Az is nagyon fontos, hogy ez idő alatt ne zavard, ne fogdosd a kölyköket és tégy meg mindent azért, hogy a legnagyobb kényelmet és nyugalmat biztosítsd mind a mama, mind a kölykök számára! A legjobb megoldás, ha a kölyökkutyák két hónapos koráig egy teljesen elszeparált részt tudsz biztosítani a kis családnak, ahol senki nem zavarja őket.

Kutyafürdetés leválasztás előtt

Életbevágó, hogy a leválasztásig semmiképp ne fürdesd meg a kölyköket! Ha mégis megfürdeted őket, azt kockáztatod, hogy a mamakutya – miután nem érzi a kölykön a saját szagát – elutasítja a kiskutyát és az így nem kapja meg az egészséges élethez nélkülözhetetlen tápanyagokat, vitaminokat és antitesteket – ergo sajnos nagy eséllyel nem éli túl, vagy ha mégis, beteges lesz.

Amint megfürdeted a kölyköt, Te leszel a felelős azért, hogy a kölyök tiszta és egészséges legyen. Biztosítanod kell számára az alapvető tápanyagokat és vitaminokat, valamit az erős, egészséges csontozat és izomzat kialakításához szükséges tréninget és mentális impulzusokat.

Meg lehet fürdetni a kiskutyát a kötelező oltások előtt?

Meg lehet fürdetni a kiskutyát a kötelező oltások előtt?

Arról megoszlanak a vélemények, hogy meg kell-e fürdetni a kölyköt az oltás napja előtt. Vannak akik szeretik, ha a kutyus tisztán, fésülten megy az állatorvoshoz. Mások épp ellenkezőleg: nem mossák meg, hogy a doki lássa a bőr és szőr eredeti állapotát. Abban mindenki egyetért, hogy oltás után feltétlen érdemes várni legalább 1 hetet a fürdetéssel.

A magyar kutya-oltási rend általában a kiskutya 6-7 hetes korától indul és 15-17 hetes koráig meghatározott időrendben zajlik. Ezután már csak az emlékeztető oltások vannak minden évben.

Az oltások akkor a leghatékonyabbak, ha azokat fix időpontban, meghatározott oltási rendben adják be a kölyökkutyának.

De miért is van szükség az oltásokra? Amikor a kölyökkutyák megszületnek, teljes mértékben az anyatejben található antitestekre támaszkodnak, melyek megvédik őket az esetleges fertőzésektől és betegségektől.

A leválasztás után sajnos ez a védelem nem tart túl sokáig. A kutyafürdetés az oltás után azért sem javasolt, mert a kiskutya immunrendszere le lesz terhelve az oltásban található, legyengített vírus által kiváltott ellenanyag-termelési reakció miatt.

Ilyenkor egy extra stressz, ami a fürdetéssel jár, nem hiányzik és az sem, hogy egy megfázást is összeszedjen, ha esetleg nem szárítod meg teljesen.

Hogyan fürdessük meg a kölyökkutyát?

Hogyan fürdessük meg a kölyökkutyát?

Nagyon cuki élmény tud lenni, amikor kölyökkutyusodat fürdeted, hiszen egy kiskutya mindenben a mókát látja. Imádnivaló, amikor kapdossa a fejét egy szappanbuborék után, vagy elkezd trappolni a habos vízben, mert az jó móka.

Fontos, hogy már az első fürdetés is legyen kis kedvenced számára egy vidám esemény, mert így fog hozzászokni a rendszeres fürdéshez. Hidd el, hogy ez nagyon megkönnyíti majd a dolgodat, amikor nagyobb lesz.

Fontos, hogy egy kölyökkutyát teljesen másképp kell és érdemes fürdetni, mint egy felnőtt kutyát.

Kölyökkutya fürdetése lépésről lépésre

1. Határozd meg a kiskutyád szőrének típusát, milyenségét

Ez azért fontos, mert különböző típusú szőrfajtához más-más speciális kölyök-samponra – például a rövid szőrhöz több olajra, a hosszú szőrhöz több bőrápolóra lesz szükséged.

Ha nem vagy biztos a dolgodban, akkor olvasd el az erről írt útmutatónkat. E meghatározás előtt semmiképp ne kezdj bele a fürdetésbe.

2. Készíts be játékokat és apró jutalomfalatokat

Készíts be játékokat és apró jutalomfalatokat.

Ezekre azért van szükség, hogy megtaníthasd kiskutyádnak, hogy a fürdetés nem félelmetes, sőt vidám és élményekkel teli.

Elkezdheted az egész fürdetést egy puha sörtéjű kefével és sok-sok öleléssel, jutalmazással. A lényeg, hogy kis kedvenced érezze magát teljesen biztonságban.

3. A fürdetést folytasd egy langyos vízbe mártott puha törölközővel

Ezzel finoman simítsd át a kis bundáját és persze mondd neki, hogy milyen ügyes! Fontos, hogy a víz ne legyen túl meleg. Több állatorvos is egyetért abban, hogy 3-4 hónapos korig nincs szükség másra, mint erre a „fürdetési” módra.

A kölyökkutya eközben meg tud ismerkedni a vízzel hiszen a törölközőt egy mellette elhelyezett kis-lavórba mártogatod. Ha érdekli a víz és belemászna, engedd neki és jutalmazd.

Lényeges, hogy a fürdetés ne tartson 15 percnél tovább, mert az ebek másképp reagálnak a hőmérsékletre és annak változására, mint mi. Ha kiskutyád belemászott a vízbe, akkor nyugodtan, de gyorsan fürdesd meg, és aztán mielőbb szárítsd meg pihe-puha törölközőkkel.

4. Samponozás 3-4 hónapos kor felett

Samponozás 3-4 hónapos kor felett.

Ha kiskutyád már legalább 3-4 hónapos, itt az ideje bemutatni neki a sampont. Persze csakis kifejezetten az ő szőr- és bőrtípusára szabott, kímélő kölyökkutya-sampont!

Feltétlen a növényi alapú, mindenféle tartósítótól, kemikáliától és színezéktől mentes termékeket ajánlom –nemcsak a kölyökkutyus esetében, hanem úgy általában.

5. Légy nagyon gyengéd

Az állatorvosok nagy része úgy tartja, hogy egy 3 hónapos kiskutya fürdetése szinte teljesen megegyezik egy csecsemő fürdetésével. A kölyökkutyák – csak úgy, mint a babák – még nem szoktak ehhez az érzéshez hozzá és védtelenek.

Rajtad áll, hogy milyen érzéseket építesz ki kiskutyádban a fürdetéssel kapcsolatban. Soha ne dörzsöld és kapard a kiskutyád szőrét-bőrét. Inkább finom kézmozdulatokat használj a szőr növekedésének megfelelő irányban haladva.

Amikor fésülöd, vagy szárítod kiskutyád szőrét, akkor is csak a szőr növekedésével megegyező irányban tedd, soha ne ellenkezőleg – azzal fájdalmat és esetleges szőrtüszőgyulladást okozhatsz!

6. Kerüld el az érzékeny területeket – mint a szem, az orr és a száj

Kerüld el az érzékeny területeket – mint a szem, az orr és a száj.

Te sem szereted, ha ezekbe belemegy a sampon, nem? Kiskutyád szemei még nagyon érzékenyek és hidd el, hogy a „könnymentes sampon” NEM könnymentes!

Fontos, hogy ne menjen víz a kiskutyád fülébe – a felnőttébe se! – mert pikk-pakk begyullad. A kutyák füle L-betűhöz hasonló felépítésű, így ha víz kerül bele, az ott is marad és gyulladást okoz.

Ha egy mód van rá, leginkább hagyd ki egyelőre kiskutyád fejének a megfürdetését és használj inkább egy nedves törölközőt erre a célra.

7. Alaposan öblítsd le

A nem megfelelő öblítéssel sampon maradhat a bőrén, ami viszont irritálhatja és gyulladást okozhat. Amikor úgy gondolod, hogy most már tiszta, öblítsd át még egyszer – az a biztos.

8. Kondicionáló

Kondicionáló.

Erről picit megoszlanak a vélemények. A többség azt javasolja, hogy használj a kutya bőrének és szőrének megfelelő minőségű balzsamot, amely visszatáplálja azokat a tápanyagokat a szőrbe, amelyeket a sampon a tisztításkor elvont.

A balzsamot nagyjából 2 perc után alaposan öblítsd le. Vannak nem kiöblítendő balzsamok már kutyák számára is. Én ezeket nem használom, mert nem szeretném, ha a kutyám le tudna bármit is nyalni a szőréről – még természetes összetételű balzsamok esetében sem.

9. Szárítás

A kiskutyádat fürdetés után alaposan meg kell szárítanod, hogy nehogy megfázzon. A kölykök immunrendszere nem tökéletes és a testük hőmérsékletének szabályozásában sem profik még.

Érdemes puha, meleg törölközőket használni – főleg, amikor még csak 3-4 hónaposak. Finoman húzd végig a kezedet a szőrükön – növésnek megfelelő irányban –, hogy lehúzd a fölösleges vizet, majd emeld ki kutyusodat a lavórból és bugyoláld be teljesen egy puha törcsibe.

Vedd az öledbe és finoman simogasd a törölközőn keresztül, közben pedig dicsérd. Amikor a törölköző átázott, vedd le és bugyoláld be egy másikba.

Két-három törölköző elég jól felszívja a vizet és átmelegíti kis kedvencedet ahhoz, hogy szép lassan ki tudd bugyolálni a törölközőből és elkezd – nagyon finoman – hajszárítóval szárítani.

 • Tipp: Még az első fürdetés előtt ismertesd össze kiskutyádat a hajszárítóval! Ezzel nagyon jól elkerülheted azt, hogy túl sok új behatás érje a fürdetéskor. A hajszárítót mindig a legalacsonyabb fokozaton használd és soha ne tedd közel kiskutyád bőréhez, mert nagyon hamar megéghet!

Ne tartsd sokáig egy ponton a szárítót, mert az kellemetlen kiskutyádnak – inkább emeld magasabbra a szárítót és finom kézmozdulatokkal haladj előre-hátra-oldalra, miközben fésülöd.

10. Fürdetési rutin

Fürdetési rutin.

Egy éves koráig érdemes havonta egyszer megfürdetni kiskutyádat kímélő samponnal. Ez arra jó, hogy amolyan fürdési rutin alakuljon ki nála.

Később, mikor nagyobb lesz, már nem feltétlen szükséges a havi fürdés, de ezt lentebb részletesen elmondom.

Hogyan fürdessük meg a felnőtt kutyát?

Hogyan fürdessük meg a felnőtt kutyát.

Amennyiben a fent leírtakat alkalmaztad kölyökkutya korában, valószínűleg minden probléma nélkül fog kutyusod beugrani a kádba egy kis wellness-élményre.

A felnőtt kutyát – 1 éves kor fölött – nem szükséges annyira óvatosan fürdetni, mint a kölyökkutyát, de természetesen a gyengédség, a szeretet és a jutalmazás itt sem maradhat el.

Habár a rendszeres fürdetés fontos kutyusod szőrének és bőrének ápolásban és a paraziták megtelepedésének megelőzésében (vagy épp megszüntetésében), de az tény, hogy nem minden kutyának van szüksége sűrűn a fürdésre.

A kutyafürdetés gyakorisága függ a kutya fajtájától, a szőrétől és attól, hogy milyen környezetben él – lakásban, vagy pl. kint a tanyán.

Felnőtt kutya fürdetése lépésről lépésre

1. A bunda kifésülése

Még mielőtt megnyitnád a csapot, készítsd elő a terepet alaposan, hogy kutyusod a lehető legjobban érezhesse magát fürdetés közben.

Ennek egyik módja, hogy a „fürdetést” egy jó alapos bunda-keféléssel kezded. Ez megnyugtatja a kutyák többségét.

Fontos, hogy ha hosszabb szőrű kutyád van, mindenképpen fésüld ki a bundáját fürdetés előtt! Az esetleg összetapadt szőrcsomók vízzel érintkezve még inkább nehezen kezelhetővé válnak – következésképpen kellemetlen élményt jelenthet kedvenced számára.

2. A kutyafürdetés helye

A kutyafürdetés helye.

Arról, hogy hol is fürdesd az ebet, megoszlanak a vélemények – kinek ez, kinek az válik be. A lényeg, hogy Te és négylábú cimborád megtaláljátok a számotokra megfelelő helyet a fürdetéshez.

A helyszín persze függhet a kutya méretétől és stílusától is. Például egy Yorki tökéletesen elfér a mosdókagylóban, egy Jack Russel pedig a kádban (de még a zuhanyzóban is). Egy Dobermann, vagy egy nagyobb Német juhász már kevésbé – itt jöhet szóba a kert, mint lehetséges fürdetési helyszín (ha van, persze).

Nem azt mondom, hogy egy nagytestű kutyát ne lehetne megfürdetni egy sztenderd kádban – meg lehet, csak valószínűleg minden csurom víz lesz. Ha ez nem gáz, akkor hajrá! Én egyébként preferálom a kádat, mert amellett, hogy ehhez szoktattam a kutyámat, kézenfekvő is egyben.

A kutyámnak biztonság-érzetet ad a kád, a fürdőben lévő kellemes meleg, a játékai a térdéig érő vízben, az eszközök elérhetősége, a samponos, koszos víz csatornába való folyatása a kerti gyep helyett. Persze az én derekam nem mindig túl hálás ezért, de hát ez van.

3. Víz hőmérséklete

Lényeges kérdés a víz hőmérséklete. A kutya fürdetéséhez legtökéletesebb a langymeleg víz és közepes víznyomás (tusolóból, vagy slagból).

Ha kint fürdeted a kutyádat, semmiképp ne ereszd szabadjára a slagban a nyomást, mert fájdalmat és sérülést okozhatsz kutyának – ha bent fürdeted, ez ugyanígy igaz a tusolófejre is.

Kint fürdetésnél fontos tudni, hogy a hideg víz nem oldja fel a koszt és ráadásul nem esik jól a kutyának. Valahogy oldd meg, hogy be tudd állítani a víz hőmérsékletét legalább langyosra.

A jéghideg víz nyáron sem esik jól az állatnak, akkor sem, ha Te esetleg úgy gondolod – mondván, hogy melege van és szereti, ha lelocsolod a slaggal. Ebben az esetben is langyos vizet használj és először a lábait, majd a nyaka körül hűtsd. Nem szükséges az egész kutyát bevizezned egy nyári felfrissüléshez.

4. Készülj elő

Készülj elő.

Érdemes előre bekészíteni minden szükséges eszközt és felszerelést, hogy ne kelljen a fürdetés kellős közepén kiszaladnod – nagy valószínűség szerint csurom vizesen – valamiért a fürdőszobából.

Amire szükséged lesz:

 • többféle fésű / kefe a fürdés előtti átkeféléshez
 • a kutyád szőrének megfelelő kutya-sampon és balzsam
 • egy ritka-fogú bontófésű
 • a kutyád kedvenc fürdő-játékai
 • jutalom-falatok
 • jó nedvszívó képességű törölközők (kettővel több, mint amit gondolsz)
 • hajszárító

5. Fürdetés

Most, hogy mindent előkészítettél – végülis jöhet a fürdetés.

 1. A langyos vízzel jó alaposan vizezd be kedvenced bundáját egészen addig, ameddig úgy látod, hogy már nem taszítja a vizet a szőre és a bőre is rendesen vizes lett. Ez rövidszőrű kutyus esetében nem túl nagy kihívás, de azért egy skót juhásznál már eltarthat néhány percig, mire eléggé feloldódik a bundáján lévő zsír és por.
 2. Most jöhet a samponozás – inkább kisebb területeket samponozz egyszerre, mint az egész kutyát.
 3. Tégy egy diónyi sampont a markodba, majd kezdd el samponozni a kutyád nyak-részét és szépen haladj a hátán-hasán a farka felé.
 4. Gyengéden masszírozd be a sampont. Használj egy kis extra vizet, ha szükséges.
 5. Mindig a szőr növésének irányában haladj, soha ne ellenkezőleg.
 6. Masszírozd így a kutyát egy jó pár percig – a sampon hatóidejéig – és aztán alaposan öblítsd le.
 7. Az öblítés jó alapos legyen – ha kell, háromszor öblítsd át a kutyád bundáját, mert az esetlegesen a bőrén maradt sampon irritálni fogja, ami gyulladáshoz vezethet.

6. Szárítás

Felnőtt kutya fürdés utáni szárítása.

A szárítás sosem maradhat el – még nyáron sem! Lehet, hogy Te nem szárítod meg a hajadat nyáron, de a kutyák szőre más, mint a hajad és mindenképpen meg kell szárítani, hogy megelőzd az esetleges bepállást és az ebből eredő gyulladásokat.

 • Ahogy a kölyköknél, a felnőtt kutyáknál is érdemes egy nagy törölközőbe bugyolálni először kedvencedet, hogy az jól felszívja a víz nagyját, majd – ha szükséges – még egy-két törölközőt erre használni.
 • Amikor már csak nedves az eb szőre, jöhet a hajszárító és a kefe. A legalacsonyabb fokozaton, messzebbről fújva a levegőt, folyamatos kefélés mellett hamar megszárad a kutya szőre.
 • Fontos, hogy – csak úgy, mint a samponozáskor – keféléskor is csak a szőr növekedésének megfelelő irányban fésüld a bundáját.

7. Biztonság

A biztonság fürdetéskor is nagyon fontos. Érdemes gondoskodnod arról, hogy amennyiben kutyusod esetleg szökős fajta, ne tudjon a fürdés közepén csak úgy fölpattanni és kiszökni, mert az senkinek sem jó.

A legjobb persze, ha már kiskorától fogva kialakítod benne a fürdetési rutint, mert akkor nyugodtan fog várni amíg végzel vele.

Ha a kutya valamiért nem tudta megkedvelni a fürdetést, akkor próbáld meg megszerettetni vele folyamatos dicsérettel és jutalmazással. Ha ez sem segít, akkor a fürdetéseket vedd minimumra és inkább többször keféld ki alaposan a szőrét, vagy használj a boltokban is kapható száraz-samponokat.

A kutyafürdetés gyakorisága

A kutyafürdetés gyakorisága.

Most, hogy már tudod, hogyan érdemes fürdetni a kutyádat, elmondom, hogy milyen gyakran szükséges a fürdetés.

Általánosságban elmondható, hogy a fürdetés gyakorisága függ a kutya szőrének típusától, általános egészségétől, az életmódjától és magától a fajtától is.

A szőr típusa

A kutya szőrének típusa határozza meg leginkább, hogy milyen gyakran kell őt fürdetned. Ez persze nem olyan egyszerű, hogy „rövid szőr, kevesebb fürdetés – hosszú szőr, sok fürdetés”, mert ez nem minden esetben állja meg a helyét.

Például a Kínai meztelen-kutya és a Mexikói meztelen-kutya igénylik leginkább a törődést – nekik heti szinten szükséges fürdeniük.

A Máltai selyemkutya és a Collie – tehát az igazán hosszú szőrű kutyusok szintén sűrűbb fürdetést igényelnek, hogy szőrük és bőrük egészséges legyen.

Azokat a kutyákat, amelyeknek közepesen hosszú és hosszú szőrük van, 2-6 hetente érdemes fürdetni úgy, hogy a fürdetések között rendszeresen kikeféljük a szőrüket.

 • Érdekesség: a Puli – bár nagyon hosszú és sűrű szőre van – a fentiekkel ellentétben nem igényel gyakori fürdetést és ha mégis meg kell fürdetni, azt csak nyáron szabad. Szőrének kozmetikázása nagyjából negyedévente ajánlott, de fésülni / kefélni tilos!
 • Azokat a kutyákat, amelyeknek vastag, dupla-rétegű szőrük van – mint pl. a Labradorok, Goldenek, Huskyk, Német juhászok – szintén nem szabad túl sokszor fürdetni, mivel az úgynevezett túlfürdetés kiszárítja a bőrüket, amely így begyullad. Ezeket a kutyákat érdemes akkor fürdetni, amikor egyébként is vedlenek.

A legkevésbé büdös kutyafajtákról ebben a cikkünkben találsz hasznos információkat.

Egészség

Megeshet, hogy kutyusod valamilyen allergiában, vagy betegségben szenved. Ebben az esetben az állatorvos által felírt gyógy-samponnal érdemes fürdetni.

Az egészséges kutyáknak érdemes havi szinten vágatni a szőrét és a körmeit, valamint heti kétszer fontos a bundájuk alapos átkefélése – ez hozzá tartozik a kutyák általános jó egészségének fenntartásához.

Életmód

Tény, hogy a rövidebb szőrű kutyákkal könnyebb picit az élet, ha a fürdetésről van szó. Könnyebb aktív életmódot élni egy rövidebb szőrű ebbel, mint egy hosszú szőrűvel, mivel általánosságban elmondható, hogy a rövid szőrű kutyák bundáját jóval egyszerűbb karban tartani.

Sokszor elegendő ugyanis egy nedves törölközővel átsimítani a szőrüket egy kiadósabb rohangálás után, hogy szép tiszták maradjanak és a szőrükre ragadt port eltávolítsuk.

Természetesen, ha kedvenced azok közé tartozik, akik sokszor fürdenek a tóban / folyóban, sárban hemperegnek, vagy netán hajlamosak dögökbe dörgölőzni, az ő esetükben nyilván fontos a rendszeres, akár heti szintű fürdetés.

A fürdetés egyik aranyszabálya, hogy akkor van itt az ideje, amikor már nem kellemes megölelni négylábú cimborádat. Nincs értelme túlfürdetni, csak azért, hogy kedvenced illatos legyen!

Miért büdös a kutya fürdetés után is?

Megvan, hogy milyen az a tipikus „vizes / ázott kutyaszag”? Na, nekem megvan és el kell mondjam, nagyon nem rajongok érte. Mitől lehetnek büdösek a kutyák fürdetés után?

A kutyák bőrén mikroorganizmusok élnek (élesztőgombák és baktériumok), amelyek fürdetéskor – vagy bármikor, amikor a kutya vizes lesz – feláznak. Ez annyit jelent, hogy az elhalt bőrsejtektől, a faggyúmirigyek által kiválasztott olajokon át a feloldott szennyeződésekig minden elkezd párologni a kutya bőréről és szőréről és ez okozza azt a tipikus ázott kutyaszagot.

Biztosan észrevetted már, hogy amint kutyád megszárad, a szag is eltűnik és helyette marad a kellemes, frissen mosott szőrme-illat.

Ezért is nagyon fontos, hogy mindig teljesen szárítsd meg négylábú cimborád szőrét, hogy az azon természetesen élő gombák és baktériumok ne maradjanak nedves közegben, ahol túl tudnának szaporodni és ezáltal bőrgyulladást okoznának.

Mit tehetsz, hogy megelőzd az ázott-kutyaszag kialakulását és elburjánzását?

 • Napi szinten keféld ki a kutya szőrét. Ezáltal eltávolítod a ráragadt port és koszt, valamint esetleges nyálat.
 • Mindig tisztítsd meg a szemet a csipától, a fület a felgyűlt zsírtól és kutyusod hátsó fertályát a napi rutin részeként.
 • Havi szinten fürdesd meg kutyádat a számára megfelelő, természetes samponnal. Ennél gyakrabban csak abban az esetben fürdesd meg, ha belefetrengett a sárba / dögbe. Semmiképpen ne told túl a fürdetést, mivel ez kiszárítja a bőrét és még inkább arra ösztönzi a faggyúmirigyeket, hogy ápoló olajokat termeljenek, ami még inkább ázott-kutyaszaghoz vezet.
 • Fürdetés után teljesen szárítsd meg a kutya szőrét.
 • Rendszeresen mosd ki kedvenced cuccait – ágynemű, takaró, plüss játékok. Mindenképpen semleges mosószert használj és inkább a forró víz fertőtlenítő erejére támaszkodj.
 • Tartsd tisztán a bútorokat, amelyekre kedvended föl szokott mászni – kanapé, fotel, szőnyeg, stb. Érdemes levehető, mosható huzatot helyezni ezekre a tárgyakra, amelyek nagyon megkönnyítik a higiénia fenntartását.
 • A szőnyeg szagtalanítását meg tudod oldani egy kis szódabikarbóna és rozmaring-olaj keverékével. Keverj össze 1 zacskó szódabikarbónát egy-két csepp rozmaring olajjal és szórd szét a szőnyegen, majd kissé dörzsöld bele. Negyed óra elteltével alaposan porszívózd ki a szőnyeget, és újra friss és illatos lesz a szőnyeged.

Amennyiben a fentiek ellenére az eb továbbra is erős ázott-kutyaszagot áraszt magából, akkor érdemes elvinned állatorvoshoz. Ebben az esetben lehetséges, hogy paraziták, vagy más betegség áll a bűz hátterében.

Jobban érzi magát a kutya fürdetés után?

Jobban érzi magát a kutya fürdetés után.

Biztos vagyok abban, hogy Te is láttad már nem egyszer kutyusodat föl-s-alá szaladgálni, ugrálni és boldogan csaholni fürdetés után. Az én kutyám rendszeresen besprintel a nappaliba és felugrik a kanapéra, majd őrült fetrengésbe kezd.

Mint kiderült, a kutyák fürdetés utáni „megbolondulásának” több oka is van – a megkönnyebbüléstől a boldogságon át egészen addig, hogy újra és mihamarabb a megszokott kis pocokszaga legyen.

E jelenségnek hivatalos elnevezése is van: fürdetés utáni hiperaktivitás és az alábbiak okozhatják:

 • Fürdési iszony – hacsak a kutyád nem olyan, aki megszokta és esetleg még szereti is a fürdetést, akkor pontosan tudod, hogy mit jelent kedvenced számára ez az esemény. Amikor viszont végre vége, azt kirobbanó boldogsággal veszi tudomásul, ami ebben a hiperaktív viselkedésben materializálódik.
 • Fura, új szag – mi, gazdik – legalábbis a többségünk – szereti, ha a kutyája rózsaillatú, de legalábbis nem büdös. Ezzel szemben a kutyák nem igazán szeretnek sem rózsaillatúak, sem friss sampon illatúak lenni és amint készen vannak a „kényszerű” fürdetési mizériával, igyekeznek mihamarabb visszakapni a saját szagukat. Teszik ezt úgy, hogy belebújnak a takarójukba, vagy éppen a kanapén trappolnak.
 • Megszárítkozás – a kutyusok ösztöne az, hogy ha vizesek lesznek, akkor úgy szárítkoznak meg, hogy meghemperegnek a fűben, homokban – jelen esetben a kanapén, fotelban. Köztudott tény, hogy a kutyák nem szeretnek fázni és másképp is kezelik a hőmérsékletváltozást, mint az emberek.
 • Bolondozás – sok kutyus egyszerűen csak boldog és örül, hogy vége a fürdetésnek és hogy Te is boldog vagy. Ez pedig boldogsághormonokat szabadít fel bennük, amelyeket hirtelen nem tudnak másképp kezelni, csak azzal, ha elkezdenek rohangálni, csaholni, ugatni, vagy épp fel-alá rohangálni a házban. Ez nagyjából 10 percig, negyed óráig tart, majd lenyugszanak.

Összegezve a fentieket nagy a valószínűsége annak, hogy a kutyák többsége jól érzi magát fürdetés után – ki ezért, ki azért.

Összegzés

Elmondható, hogy a kutyafürdetés egy hasznos és szükséges dolog az állat egészségének megőrzésében, de fontos tudni, hogy hol a határ az egészséges mérték és a túlfürdetés között.

Egy kis szeretettel, józan paraszti ésszel kedvenced mindig természetes kutyaillatot fog árasztani magából anélkül, hogy a bőre, vagy szőre kárt szenvedne.

July 29, 2022

További érdekességek

Hírlevél

A hírlevélre való feliratkozással elfogadom az Adatvédelmi szabályzatot.