Miért büdös a kutya füle? | Fültisztítás lépésről lépésre

Miért büdös a kutya füle Fültisztítás lépésről lépésre

Kutyatartóként bizonyára Te is tudod, hogy kedvenced néha büdi tud lenni – mondjuk egy számára kellemes sárdagonya után. Természetes, hogy a kutyáknak nincs éppen mindig rózsaillatuk, de semmiképpen nem mondható büdösnek egy egészséges eb. Nincs ez másként a kutya fülével sem – ha büdös, akkor az mindig valamilyen problémára utal.

Tarts velem, ha Téged is érdekel, hogy vajon miért büdös a kutya füle és mit tehetsz annak érdekében, hogy megszüntesd a problémát!

A cikkben következőkről lesz szó:

Miért büdös a kutya füle?

6 ok, amiért büdös lehet a kutya füle

Hogyan és mikor érdemes tisztítani a kutya fülét?

A kutya füljáratának anatómiája

A kutya fültisztítása lépésről lépésre

Hogyan előzheted meg, hogy kutyád füle büdös legyen?

Miért büdös a kutyám füle?

Miért büdös a kutyám füle

Több dolog miatt is büdössé válhat a kutyád füle, de elmondható, hogy a legtöbb esetben valamilyen fertőzés áll a háttérben. Leggyakrabban a fürdetés, vagy úszás közben a kutya fülébe került víz a ludas, mert a kutyák hallójárata igen szűk, nehezen szellőzik és szárad.

A hosszú füllel megáldott, no meg a vízkedvelő fajtáknál a büdös fül sajnos abszolút mindennapos probléma.

A gond az, hogy a nedves fül a kórokozók melegágya, ezért nagyon fontos például az, hogy fürdetés után mindig szárítsd meg kutyád fülét.

Amennyiben kedvenced füléből kellemetlen szag árad, úgy ne légy rest fölkeresni az állatorvost mihamarabb.

Mitől lehet büdös a kutya füle?

Mitől lehet büdös a kutya füle: Bakteriális fertőzés.
Irány az állatorvos!

Nézzük meg a büdös fül leggyakoribb okait:

1. Fülzsír felhalmozódás

Négylábú cimborád fülében akkor keletkezik fülzsír felhalmozódás, ha az egyébként normálisan működő öntisztulási folyamatot valami megzavarja. Például idegen tárgy kerül a kutya fülébe: toklász, bogáncs, pók, kullancs.

Kutyádat ez valószínűleg egyáltalán nem zavarja, vagy csak minimális mértékben és magát a problémát csak akkor veszed észre, ha a felgyűlt zsír kissé büdössé válik. Egy kíméletes és szakszerű fültisztítás pikk-pakk megoldja a dolgot – ha Te nem vagy biztos magadban, akkor kérd meg az állatorvost egy rutin fültisztításra.

Maga a fülzsír sárgás színű és egyébként nem büdös, amennyiben rendesen tud ürülni (öntisztulás), csak akkor ereget kissé kellemetlen szagot, ha már felgyűlt.

2. Candida fertőzés

Ez a fajta fülfertőzés elég gyakori a kutyáknál és a Candida gomba túlszaporodása okozza. A Candidát – csakúgy, mint nálunk – nagymértékben a nem megfelelő minőségű táplálék hozza elő, általában a szénhidrátban gazdag tápok okozzák.

Fontos, hogy kedvencednek mindig magas fehérje-tartalmú, rostban, vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag, jó minőségű tápot adj és rendszeresen futtasd meg, mert így a Candidának nem sok esélye lesz túlszaporodni a kutya testében.

Soha ne adj neki cukros, élesztős dolgokat (csoki, cukor, kenyérfélék, sütik, stb.), mert a Candida elsődleges táplálékforrása a cukor és a szénhidrátokból átalakított cukrok. A Candida fertőzéses fülprobléma jellemzője a kutya füléből áradó édeskés, dohos szag, ami egyébként igen kellemetlenül büdös.

Emellett kedvenced füle begyullad, így kivörösödik és általában barnás váladék jön belőle. Ezt a fajta fülfertőzést muszáj kezeltetni az állatorvossal, mert csak rosszabb lesz!

Az orvos általában mintát vesz a fülváladékból és megvizsgálja azt mikroszkóp alatt is a pontos diagnózis érdekében. Ezután kitisztítja a kutyád fülét és felír egy gombaölő hatású fülcseppet. Amennyiben a fertőzés előrehaladott állapotban van, úgy a fülcseppen felül gombaölő tablettát is felírhat.

3. Bakteriális fülfertőzés

A fület érintő fertőzések közül ez a leginkább veszélyes és fájdalmas kutyusod számára.

Fontos! Semmiképp se próbálkozz Te magad kitisztítani kedvenced fülét, mindenképp vidd el az orvoshoz!

Amennyiben ez a probléma, úgy azt szinte a szoba másik sarkából is érezni fogod, mert nagyon kellemetlen bűzt áraszt a baktériummal fertőzött fül. A bakteriális fertőzés mindig együtt jár a kutyus fülének kivörösödésével, megduzzadásával és gennyes, vagy akár véres váladékozásával.

Kedvenced viselkedése megváltozik – állandóan a fertőzött fülét vakarja, rázza a fejét, letargikussá és visszahúzódóvá válhat, nyüszíthet. Ha azt veszed észre, hogy kutyád többször vakargatja az egyik (vagy netán mindkét) fülét, gyanakodhatsz valamilyen fülfertőzésre és amondó vagyok, hogy ne vedd félvállról a dolgot.

Nézz bele kedvenced fülébe, keress fertőzésre utaló jeleket és ha találsz, vidd el az orvoshoz, hogy mielőbb kezelve legyen. Az állatorvos citológiai vizsgálatot fog lefuttatni annak kiderítése érdekében, hogy valóban baktérium-e a ludas.  

A kezelés magában foglalja az antibiotikumos fülcseppet és a szájon át adható antibiotikumot. Ha makacs esetről van szó, ami nem reagál az általános antibiotikumra, akkor az orvos előírhat baktérium-tenyésztést, hogy megtudja, pontosan milyen baktérium okozta a fertőzést. Ebben az esetben számíthatsz egy újabb – immáron célzott – antibiotikumos kúrára.

4. Vegyes fülfertőzés

Igen, ilyen is gyakran előfordul sajnos. Mit is jelent az, hogy vegyes? Akkor beszélhetünk erről, amikor a kutya fülében egyszerre van jelen gomba és baktérium – ezek együttesen okozzák a fertőzést, ami általában elég súlyos.

Nem a legegyszerűbb kideríteni a valódi okot, feltétlenül az állatorvos tudja csak megmondani, hogy mi is lehet a pontos diagnózis. Amikor ilyen fertőzése van a kutyának, annak lehetnek Candidára és baktériumfertőzésre utaló tünetei is.

Ebben az esetben általában a középfül érintett és van pár olyan tünet, amely segíthet felismerni a bajt.

A vegyes fülfertőzés tünetei:

 • A kutya elvesztheti az egyensúlyát.
 • Koordinálatlannak tűnik az eb mozgása, járása.
 • „Elviszi a feje” az egyik, vagy másik irányba – attól függően, hogy melyik fülről van szó.
 • Az érintett fül irányával megegyező irányban körbeforog.

Mint mondtam, ez egy nagyon súlyos állapot – azonnali orvosi beavatkozást igényel!

5. A kutya fülgyulladásának egyéb okai

Figyelj a kutyád viselkedésére – a fülfertőzés egyik első jele, ha kedvenced elkezdi rázni a fejét, vagy vakargatja a fülét. Ehhez társul még a furcsa szögben, amolyan féloldalasan tartott fej is.

 • A kutyus fajtájából adódó hajlam (pl. spániel, basset hound, labrador, németjuhász).
 • Élősködők elszaporodása a fülben – pl. fülatka.
 • Túlzott fülzsírtermelődés, vagy másképpen mondva fülzsír-dugó.
 • Hosszabb szőrű fajtáknál szőrdugó is okozhat problémát.
 • Fizikai behatások, mint például baleset okozta sérülés.
 • Allergia (ezt feltétlen orvossal érdemes kivizsgáltatni, hogy mire allergiás kedvenced).
 • A meghatározhatatlan „atópiás-fülgyulladás” – ez nehéz eset, mert szinte lehetetlen megállapítani a közvetlen kiváltó okot, de általánosságban elmondható, hogy mindig valamiféle immunzavar húzódik meg a háttérben.

6. Háttérben húzódó betegségek

Amennyiben kutyádnál gyakran fordulnak elő a különböző fülgyulladások és fertőzések, úgy érdemes beszélni az állatorvossal erről, aki egy teljes vértesztet lefuttat, mert meglehet, hogy valami komolyabb betegség húzódik a háttérben.

Ilyen betegség lehet:

 • Mellékvese-túlműködés
 • Immunzavar, azaz autoimmun betegség
 • Ételallergia
 • Pajzsmirigy-elégtelenség

Hogyan és mikor érdemes tisztítani a kutya fülét?

Nyilván azt tudod, hogy a kutyák füle ön-tisztuló mechanizmussal működik, ergo Neked nincs dolgod vele, hacsak nem az alábbi esetek állnak fent:

 • A kutyádnak láthatóan koszosak a fülei.
 • A kedvenced csobbant egyet a tóban / folyóban, vagy éppen a kádban.
 • Az állatorvosod kért meg arra, hogy tisztítsd ki a kutyád fülét adott időközönként, amikor egy zajló fülfertőzést kezeltek.

Amikor a kutyád fülét tisztítod, mindig csak és kizárólag az erre a feladatra speciálisan kifejlesztett tisztító oldattal / spray-vel / eszközzel tedd.

Soha ne használj olyan „otthoni” recepteket, amelyekben van hidrogén-peroxid, ecet, vagy alkohol – ezek ugyanis irritálják kedvenced érzékeny fülét és fertőzés esetén csak rontanak a helyzeten.

A kutya füljáratának anatómiája

A kutya füljáratának anatómiája

Elég fontos megértened kutyusod füljáratának anatómiáját ahhoz, hogy tudd, mit csinálsz, amikor a fülét tisztítod. A kutya füle három részből áll – belsőfül, középfül, külsőfül.

A fülgyulladás igen gyakori a kutyáknál és az esetek többségében ilyenkor a külsőfület borító bőr gyullad be, amit külső hallójárat gyulladásnak is szoktak hívni. A legfontosabb dolog, amit tudnod kell, hogy csak és kizárólag a külső fület tisztíthatod, semmi mást!

Külsőfül

A kutya külső fülének részét képezi maga a füllap, ami lehet hosszú, mint mondjuk a spánielé, vagy hegyes, mint a németjuhászé és persze a kettő közötti is.

Ide tartozik még a külső hallójárat, ami egy hosszú, szűk kis járat és közel 90 fokban meghajlik, mielőtt a dobhártyához – a középfülhöz – ér.

Középfül

A külsőfület és a középfület a dobhártya választja el egymástól és persze a hallójárat közel 90 fokos meghajlása.

Nagyon fontos, hogy tisztítás során már a dobhártyáig se juss el, hogy nehogy megsértsd ezt az érzékeny és lényeges szervet.

Belsőfül

Ez a kutyád fülének legbelsőbb része, ahol a csiga, az idegek és az egyensúlyért felelős mechanizmusok találhatók.

A kutya fültisztítása lépésről lépésre

A kutya fültisztítása lépésről lépésre

Amennyiben valamilyen okból kifolyólag szükségessé válik, hogy kedvenced fülét kitisztítsd, az alábbiak szerint tedd:

 1. Ülj le egy alacsonyabb székre és fogd óvatosan a két csuklód közé kutyusod buksiját úgy, hogy feléd nézzen. Emeld meg kissé a fejét és vedd a kezedbe a fülét a fül tövénél és simítsd rá a tenyeredre. Tartsd a speciálisan erre kifejlesztett fültisztító folyadék flakonját kutyusod füle fölé, majd óvatosan nyomd össze a flakont és öntsd a tisztító oldatot a kutya füljáratába. Töltsd föl teljesen a járatot (ez kb. 5 másodperc alatt megvan).  
 2. Óvatosan masszírozd a füle tövét kb. 20-30 másodpercig, hogy eloszlasd a bejuttatott folyadékot és, hogy a tisztító oldat feloldja a lerakódásokat.
 3. Nyugodtan engedd meg kutyádnak, hogy megrázza a buksiját! Ez ugyanis segít kiüríteni a fellazított lerakódásokat, vagy legalábbis kijjebb löki azokat a fül bejáratához, így már könnyebb lesz kitörölni a maradékot.
 4. Használj egy kisebb törölközőt, hogy felfogd a kiürülő tisztító oldatot és az azzal együtt távozó lerakódásokat.
 5. Egy puha vattapamaccsal / koronggal óvatosan töröld ki a maradék fülzsírt és lerakódást a külső fülből. Nem szükséges kitörölni a vízszintes járatot, csak a függőlegeset – ezzel megelőzheted azt, hogy esetleg visszanyomsz valamit a hallójáratban és az problémát okoz. Addig töröld óvatosan és finoman a külső fület és a látható járatot, ameddig száraz nem lesz. Fontos: soha ne használj fültisztító pálcikát, mivel azzal csak beljebb tolod a már fellazult zsírt és ugyanott leszel, ahol a part szakad! Másrészről a pálcikáról simán leválhat a vatta – még a legjobb minőségűről is -, ami aztán belemegy a kutyád fülébe és kotorászhatod ki onnan, további sérüléseket kockáztatva.
 6. Mindenképp jutalmazd meg kedvencedet egy falattal, vagy kis játékkal, hogy ilyen hősiesen helyt állt!

Hogyan előzheted meg, hogy kutyád füle büdös legyen?

Mint az imént írtam, egy egészséges kutyafül önmagát tartja tisztán. Tehát mindössze annyi a dolgod, hogy rendszeresen leellenőrzöd (hetente 1-2x) kedvenced fülét kívül-belül, hogy nincs-e benne idegen tárgy, bogár, vagy nincs-e begyulladva. Ezzel megelőzheted, vagy időben észreveheted az esetleges fertőzéseket.

Árulkodó jelek

Begyulladt, vörös kutya fül.
Kivörösödés és kellemetlen szag

Néhány dolog, amit érdemes figyelned és, ha ezek egyikét érzékeled, cselekedj mielőbb!

 • Kellemetlen, vagy bűzös szag a kutya füle körül.
 • Megnövekedett fülzsír mennyiség, vagy esetleg váladék távozása.
 • Vér jelenléte a fülzsírban, vagy váladékban
 • Füldagadás, beszűkült hallójárat, pirosság – kivörösödés.
 • Gyakori fülvakarózás, nyüszítés.
 • Fejrázás / fejlógatás / fej féloldalas tartása.
 • Körbe-körbejárás.
 • Egyensúlyproblémák és ingerlékenység.

Ha a fenti tünetek / viselkedések egyikét is érzékeled, javaslom, hogy kukkants bele kutyád fülébe – amennyiben hagyja – és ha úgy látod gond van, vidd el állatorvoshoz, az a tuti.

Fürdetés-pancsolás

Érdemes minden fürdetés / tóban való pancsolás után megtörölgetni és megszárítani kutyusod fülét, hogy megelőzd a fülproblémákat.

Táplálkozás

Javaslom, hogy figyelj oda kutyusod táplálására is, mivel – talán nem is gondolnád – az egyik gyakori fülbetegséget, a Candidát a rossz minőségű táplálék okozza, ahogy fentebb is mondtam.

Sajnos sok ipari táp egyszerűen nem tartalmaz elegendő tápanyagot, vitamint és ásványi anyagot, annál több szénhidrátot, rejtett cukrokat és kismillió tartósítószert, amelyek mindegyike kiválthat allergiás reakciót kedvencedből.

Miért mondom ezt?

Mert fontos odafigyelned az ok-okozati összefüggésre ebben az esetben – ne csak a Candida okozta fülgyulladást kezeld, hanem az okot is – az allergiát!

Meg tudod előzni a Candida okozta fülgyulladást úgy, hogy csak minőségi, magas fehérje-tartalmú, vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag táplálékot adsz a kutyának és rendszeres fizikai terhelést biztosítasz neki.

Összegzés

Legtöbbször a fülzsír felhalmozódás illetve a Candida okozza, hogy miért annyira büdös a kutya füle.

Mint láthatod, a fülgyulladás igen gyakori probléma a kutyáknál és kismillió oka lehet. A Te feladatod az, hogy megelőzd ezek kialakulását – egy kis odafigyelés és törődés nagy dolgokra képes!

Bízom benne, hogy sikerült pár hasznos információt átadnom Neked ebben a cikkben és már tudod, hogy mire érdemes figyelni kutyusod fülének egészsége érdekében.

April 12, 2022

További érdekességek

Hírlevél

A hírlevélre való feliratkozással elfogadom az Adatvédelmi szabályzatot.