Miért büdös a kutya szája? | A rossz szájszag kezelése

Miért büdös a kutya szája A rossz szájszag kezelése

Valljuk be – kevés olyan kellemetlen szag van a világon, mint amikor büdös a kutya szája. Meglehet, hogy Te is találkoztál már ezzel a problémával és biztosra veszem, hogy ilyenkor nem annyira örültél kis kedvenced lelkes puszijainak.

Viccet félretéve – a kutyusok rossz szájszaga nemcsak büdös, de minden esetben problémát jelez, amit orvosolni kell. Lehet az egy egyszerűbb szájhigiénés probléma, de sajnos egészségügyi gondok is meghúzódhatnak a háttérben.

Olvass tovább és megtudhatod, hogy miért büdös a kutya szája, milyen okai lehetnek és miképpen lehet megelőzni.

Miért büdös a kutya szája és milyen okok állhatnak a háttérben?

Lehet-e betegség jele a rossz szájszag?

A kutya lehellete más és más betegségekre utalhat

Hogyan kezeljük kutyánk rossz szájszagát?

Mit tegyünk, ha büdös a kutya szája? – Természetes módszerek a kutya rossz szájszaga ellen

Hogyan előzd meg a kutya kellemetlen szájszagának kialakulását?

Miért büdös a kutya szája és mi okozhatja?

Miért büdös a kutya szája

Kukabúvárkodás

Meglehet, hogy kedvenced szimplán megszállott kukabúvár. Akárhányszor csak alkalma van rá – például mikor Te éppen dolgozol -, könyékig a kukában turkál és snackelget is belőle.

Ez több okból kifolyólag sem túl jó dolog . Egyrészt a rumli miatt, másrészt akár kutyád egészsége bánhatja, ha olyasmit eszik meg a kukából, ami romlott / penészes és akár valami meg is akadhat a torkán.

Ha csak ez a helyzet, akkor könnyen kezelhető. Szüntesd meg a lehetőségét, hogy a kukában matasson és az alkalmi rossz szájszag is eltűnik.

Fogászati problémák

A kutyák kellemetlen szájszagának nagyrészét a fogászati problémák okozzák – ezek közül is a leggyakoribbak az ínybetegségek. Ennek megelőzésére a legjobb módszer a rendszeres fogmosás.

Sajnálatos módon a 3 évesnél idősebb kutyák majd 80%-ának van meglévő fog- és ínybetegsége. Csakúgy, mint az embereknél, a kutyáknál is kialakulhat parodontózis, amely az íny lassú és egyben kóros visszahúzódása a felgyülemlett fogkő és nem megfelelő szájhigiéné miatt.

A felgyülemlett lerakódások és ételmaradékok a fogkő mellett lyukas fogakat is eredményezhetnek, amelyek szintén ontják magukból a kellemetlen szagot. Sajnos megeshet, hogy valamilyen tumor alakult ki kutyusod szájában. Ez általában kevesebb-több vérzéssel is járhat, amely igen erőteljes jelzése a komoly problémának.

Az ok lehet persze kevésbé veszélyes is. Például, hogy csak valamilyen ételmaradék szorult a fogai közé és ez indult rothadásnak – ezt érdemes lecsekkolni, mielőtt fogorvoshoz viszed.

Okozhatja-e valamilyen háttérben meghúzódó betegség a kutyák rossz szájszagát?

Okozhatja-e valamilyen háttérben meghúzódó betegség a kutyák rossz szájszagát

Fentebb ismertettem a leggyakoribb okokat, amelyek kutyusod – néha kibírhatatlan – szájszagát okozhatják. Na de mi van akkor, ha komolyabb dolog van a háttérben? Lehet betegség jele is a rossz lehellet? Sajnos igen – sorolom is, hogy melyek ezek.

Vese és máj betegség

Meglehet, hogy kedvenced rossz szájszagát nem egy egyszerűen kezelhető fogászati probléma okozza, hanem a vese, vagy a máj betegsége.

Ebben az esetben viszont mindig van más tünet is a rossz lehelleten felül, mint a sárga széklet, hányás – hasmenés, csökkent étvágy.

Ha ez a helyzet, akkor mindenképpen keresd fe az állatorvost, hogy lefuttasson egy tesztet és kiderüljön, mi baja van az állatnak – így a kezelés is célravezetőbb lehet.

Gyomorrontás, vagy nem megfelelő étrend

Gyomorrontás, vagy nem megfelelő étrend

Mindannyian tudjuk, hogy az állateledeles boltok polcain kismillió, különféle kutyakaja található – nedves és száraz tápok hada, mindenféle jutifalat és egyéb kiegészítők. Nem egyszerű eligazodni – ez tény.

Meglehet, hogy négylábú cimborád rossz szájszagát egyszerűen az okozza, hogy a táp, amit kap, nem megfelelő a számára. Lehet, hogy valamely összetevőre esetleg allergiás, vagy szimplán nem bírja jól a gyomra. Emiatt gyomorrontásos tünetek jelentkeznek – ami elsősorban büdös szájszagként materializálódik.

A baj ezzel az, hogy a nem megfelelő étrend nemcsak rossz szájszagot okoz, hanem bizony komolyabb – emésztőrendszeri – problémát is generálhat! Ha kutyádnak túl lágy a széklete, netán beficcen egy-egy hasmenés-hányás is, akkor a nem megfelelő étrend is ludas lehet.

Ha nem vagy biztos abban, hogy kutyádnak milyen tápanyagokra van pontosan szüksége, akkor az állatorvos ebben is segítségedre lehet – érdemes felkeresni és ezzel rövidre zárni a problémát.

Cukorbetegség

Lehet, hogy nem is gondoltál rá, de kutyusod rossz lehellete mögött meglehet, hogy cukorbetegség áll. Ennek – mint a vese és máj betegségnek – természetesen más jelei is vannak a büdös szájszagon felül.

Ha az alábbi tüneteket tapasztalod, akkor érdemes felkeresni egy szakembert, aki kivizsgálja és szükség esetén kezelést ír elő. (Általában gyógyszeres kezeléssel jól kordában tartható.)

  • Túl sokat iszik
  • Kissé lefogyott
  • Depressziós, vagy letargikus
  • Étvágytalan, de néha meg habzsol
  • Kiszáradásos tünetei vannak

Addig is, amíg eljutsz az állatorvoshoz, csökkentsd a szénhidrát és rejtett cukor bevitelét. Ezzel sokat segíthetsz kedvenceden.

A kutya lehellete más és más betegségekre utalhat

Egy érdekesség a különböző betegségekkel kapcsolatban – ez is sokat segíthet kitalálni, hogy mi lehet a baj. A fent leírt betegségek más-más hatással vannak a kutya lehelletére.

Míg például a cukorbeteg kutyák lehellete kissé édeskés, a vese-problémával küzdőké ammónia-szerű. A szájtumor egy nagyon kellemetlen, rothadó zöldség szagot áraszt. A tumorsejtek, amelyek nagyon gyorsan növekednek, sokszor elhalnak a megfelelő vérellátás hiánya miatt. Ez a sejt-nekrózis és ez okozza a jellegzetes, rothadó zöldség szagot.

Hogyan kezeljük kutyánk rossz szájszagát?

Amennyiben kutyád rossz szájszagát nem a fentebb nevezett komolyabb betegségek okozzák, hanem szájhigiénés, vagy étrend-beli problémák, akkor azokat nem túl bonyolult kezelni.

Többféle természetes módszer létezik és a boltokban is sokminden kapható. Itt fontos megjegyeznem, hogy mielőtt nagy otthoni szájszag-eltüntető projektbe kezdenél, mindenképpen azonosítsd be a probléma valódi okát és semmiképp ne kísérletezz a kutyán, hogy majd valami csak beválik.

A legjobb, ha elviszed az állatorvoshoz, aki csinál egy teljes vérképet, átnézi a fogait és tanácsot ad – szükség esetén kezelést ír elő.

Ételmaradék

Ételmaradékok távolítsuk el, majd mossuk meg a kutya fogát speciális fogkefével és fogkrémmel.

Ha a szájszagot a kutya fogai közé szorult ételmaradék okozza, akkor piszkáld ki óvatosan, utána mosd meg a fogát finoman, speciálisan kutyáknak szánt fogkrémmel és puha kefével.

Ez jó esetben meg is szüntetni a problémát.

Állandóan a kukában matat

Ha négylábú cimborád megszállott kukabúvár – ezt a helyzetet egyszerű kezelni. Szüntesd meg a kukához való hozzáférést és láss csodát: probléma megoldva!

Rossz minőségű kutyatáp

Amennyiben az elviselhetetlen szájszagot esetleg maga az étel okozza (megesik!), akkor érdemes felülvizsgálnod, hogy milyen összetevőket tartalmaz a kutyád jelenlegi tápláléka.

Sok esetben amúgy is igen büdös tud lenni egy-egy nedves, vagy száraz táp – nyilván az olcsóbb és alacsonyabb minőségű – ezeket célszerű kerülni és minden esetben a lehető legjobb minőséget és hasznos tápanyagokban gazdag eledelt adni kedvencednek.

Sokszor ugyanis az olcsóbb tápok tele vannak mindenféle tartósítóval és rossz minőségú húskészítményekkel. Ha rendszeresen ilyen vackokkal etetünk, akkor gyulladást és más emésztőszervi problémát okozhatnak kutyádnak – következésképpen a lehellete is büdös lesz.

Lyukas fog

Ha a bűzös lehelletet egy-két lyukas fog okozza – javaslom, hogy keresd fel az állat-fogorvost, aki átnézi kutyusod száját és fogait, majd elvégzi a szükséges beavatkozást. Probléma kilőve.

Fogkő

Fogkő

Ha esetleg van egy kis sárgás elszíneződés, vagy már kialakult fogkő van az eb fogain és ez okozza a kellemetlen szájszagot – szintén fogorvost javaslok, aki megoldja a problémát.

Ha a fogkő még nem jutott el arra a szintre, hogy parodontózist okozzon, a kezelés nagyjából kimerül egy – valószínűleg altatásban végzett – ulrahangos fogkő-eltávolításban és esetleg íny-ecsetelésben.

Parodontózis

Ez már keményebb dió és több – fogorvos által végzett – kezelést fog igényelni. Ez egy olyan állapot, amit a felhalmozódott fogkő és az azon elszaporodott baktériumok okoznak. A betegség az íny lassú, kóros visszahúzódásához vezet, majd – kezeletlenül hagyva – fogvesztés és esetleges gennyes ciszták kialakulása lesz az eredmény.

Kérlek, hogy idáig soha ne juss el kutyusoddal! A Parodontózis első jelei közé tartozik a vérző, esetleg gyulladt és felpuhult íny, a masszív fogkő (sárga elszíneződés a fogakon) és az ebből eredő büdös szájszag.

Szájtumor

A szájtumor okozta bűzös lehellet esetén nincs más lehetőséged, csak az állatorvos! Jó esetben ecseteléssel kezelhető, más különben műtéttel megoldható a probléma.

Ebben az esetben viszont az orvos valószínűleg szövetmintát fog venni és egy teljes vérképet is előír, hogy kiderüljön a tumor fajtája, milyensége és az esetleges áttétek lehetősége.

Mit tegyünk, ha büdös a kutya szája? – Természetes módszerek a kutya rossz szájszaga ellen

Az imént említettem, hogy léteznek természetes módszerek, amelyekkel kezelheted (vagy éppen megelőzheted) a kutyád kellemetlen szájszagát és akár az azokat kiváltó egyszerűbb okokat.

Nézzük, hogy melyek ezek:

Sárgarépa

Biztos vagyok benne, hogy Te magad is szereted a sárgarépát – mondjuk egy finom zöldséglevesben. Nos, képzeld – a legtöbb kutya is szereti (jó…van, amelyik nem).

És hogy mire jó a sárgarépa? Megelőzi, de akár meg is szünteti a már kialakult – de még enyhe – fogkövet azáltal, hogy effektíve a rostjai úgy működnek, mint egy természetes fogkefe.

Amellett tehát, hogy megelőzi a fogkő kialakulását, még egészséges snakcet is jelent kutyusod számára!

Kókuszolaj

Kókuszolaj

Már biztosan hallottál a kókuszolaj jótékony hatásairól és arról, hogy – kellemes íze mellett – vírusölő, baktériumölő és gombaölő tulajdonsága is van.

Kedvenced esetében a kókuszolaj segíthet kiiktatni a szájban elszaporodott rossz baktériumokat, ezáltal megelőzi a parodontózis kialakulását.

Érdemes tehát napi szinten adni kedvencednek pár kanál kókuszolajat – a nedves tápba keverve – hogy egészségesen tartsd fogait és az ínyét. Egyébként a kókuszolaj természetes fogkrémként is funkcionálhat.

Citrom

Most biztos felsejlik benned az a gondolat, hogy Te már itt-ott hallottál arról, hogy milyen egészséges, ha reggel egy nagy pohár citromos vizet iszol és ezzel kezded a napodat.

Ez bizony így van – hiszen a citrom nagyon erőteljes baktériumölő tulajdonsággal bír és amúgy meg természetes illatosítóként is tökéletesen funkcionál. Egyszerűen adj pár csepp friss citromlevet kutyusod vizéhez reggel, vagy este.

Fontos megjegyeznem, hogy minden esetben igyekezz organikus / bio citromot használni ehhez! Ha nincs lehetőséged erre, akkor a megvásárolt citromot áztasd be legalább 10 percre szódabikarbónás langyos vízbe. Uátna mosd meg és öblítsd le tiszta vízzel. A szódabikarbóna ugyanis semlegesíti a legtöbb kemikáliát és rovarölő szert a citrus héjján.

Menta (fodormenta és borsmenta)

Menta (fodormenta és borsmenta)

A mentában az a jó – isteni illata mellett -, hogy nemcsak frissíti a lehelletet, hanem valóban gyógyít is! Lehet, hogy nem tudod, de mind a fodormenta (lágyabb íz, nagyobb levelek), mind a borsmenta (erősebb íz, apró levelek) nagyon jól alkalmazható emésztési problémák esetén – nemcsak kutyáknál!

A menta ellazítja a gyomor és bél sima izmait, elősegíti a jó emésztést és gyulladáscsökkentő is egyben. Ezen kívül – mint általában a zöld növények – tele van klorofillel, amely vértiszító, gyulladáscsökkentő és elősegíti a sejtek oxigénfelvételi képességnek javítását. Ez a növény egy kis csoda, komolyan!

A fentebb említett fantasztikus egészségügyi jótéteményei mellett még kutyádnak is friss, egészséges lehelletet biztosít.

Többféle formában tudod hasznosítani a mentát – frissen, apróra vágva és belekeverve a nedves tápba, vagy jó minőségű illóolajként, egy (nem több!) cseppet hozzáadva a táphoz.

Almaecet

Csak úgy, mint a menta – az almaecet is nagyon jótékony hatással van kutyák egészségére (és a Tiédre is). A benne található alma- és ecetsav szuper erős baktériumölő.

Emellett tele van fontos ásványi anyagokkal, mint a kalcium, kálium és magnézium – melyek mind hozzájárulhatnak az eb fogainak és csontjainak, valamint izomzatának egészségéhez.

Lehet, hogy furán hangzik, de sok kutya kedveli az almaecet savanykás ízét! Keverj egy teáskanálnyi almaecetet kedvenced ivóvizéhez reggel, vagy este. Fontos, hogy – csak, mint a citrom esetében is – jó minőségű almaecetet használj. Ha egy mód van rá, vegyél organikus / bio almaecetet.

Natúr joghurt

Joghurt segít a kutya rossz szájszagát közömbösíteni.

Tudtad, hogy kutyusod “záptojás”-szerű lehelletét a szájában lévő baktériumok által keletkező hidrogén-szulfid kénes vegyületei okozzák?

Ezek a baktériumok az ételmaradékokból származnak nagyrészt. A natúr joghurtban lévő jó baktériumok fölveszik a harcot a kénes vegyületekkel és mint egy ellenanyag – közömbösítik azokat és ezzel együtt a büdös lehelletet is.

Napi kétszer érdemes két-két evőkanálnyi natúr joghurtot adni kutyusodnak, amely amellett, hogy eltünteti a kellemetlen szagot okozó baktériumokat, tele van kalciummal is, amely hozzájárul kutyád egészséges és erős fogazatához.

Probiotikumok

Mivel a rossz lehelletet a szájban elszaporodó rossz baktériumok okozzák, így fontos, hogy törekedj arra, hogy a megfelelő mennyiségű jó baktérium is bekerüljön kedvenced étrendjébe (lásd natúr joghurt).

A probiotikumok lényegében élő mikroorganizmusok, amelyek rendszeres fogyasztása nagyon sok előnnyel jár. Csak úgy, mint a natúr joghurt – a probiotikumokban lévő jó baktériumok közömbösítik a rossz baktériumokat, így tartva egészségesen kedvenced fogait és emésztőrendszerét.

Mielőtt megveszed a probiotikum kapszulát, érdemes konzultálni az állatorvossal, vagy gyógyszerésszel, hogy biztos a kutyádnak megfelelőt vedd meg.

Hogyan előzd meg a kutya kellemetlen szájszagának kialakulását?

A fentiekben sok olyan dolgot leírtam, amely nem csak a már kialakult szájszag kezelésére jó, de akár megelőzésre is. A legalapvetőbb dolog, ami prevencióként szolgál, az a rendszeres szájápolás.

Fogtisztító snack és rágóka

Fogtisztító snack és rágóka

Ha kedvenced nem ódzkodik a fogmosástól, akkor heti három alkalommal mosd meg a fogát – puha sörtéjű kefét használj és speciálisan kutyáknak szánt fogkrémet! A köztes időszakokban pedig mindig adj kutyádnak kifejezetten a fogak ápolására kifejlesztett rágókát – ez lehet fogápolási snack, vagy olyan játék, amely megelőzi a fogkő kialakulását és tisztán tartja a fogakat.

Ezek a termékek akkor is jól működnek, ha esetleg a kutya nem bírja elviselni a fogmosást. Ebben az esetben minden nap kapjon legalább egy ilyen snacket.

Minőségi (prémium) kutyatáp

Fontos még a kutyád számára megfelelő minőségű és összetételű étrend. Jó, ha a napi étkezések részét képezi mind nedves, mind száraz táp és persze ezen felül a különféle ásványi anyagokkal dúsított – vagy éppen fogápolásra való – snackek.

Egyébként a száraz táp maga is betölt egyfajta fogtisztító szerepet, mert a benne lévő rostok eltávolíják a fogra rakódó plakkok egy részét, de nem mindet!

Ez persze a száraz táp olajtartalmától is függ – minél zsírosabb / olajosabb egy száraztáp, annál kevésbé képes ezt a funkciót beölteni.

Ha kistestű kutyusod van…

Ha kistestű kutyusod van

Ha nagyobb testű kutyád van, fogügyileg szerencsésebb helyzetben vagy, mint egy kisebb testű kutyával. Miért? A kistestű kutyák sajnos gyengébb fogazattal rendelkeznek, mint nagyobb testű társaik és nehezebb is nekik fogtisztító snacket találni (sok snack egyszerűen túl nagy).

A kisméretű kutyusok fogain hamarabb felgyűlik az ételmaradék és ezáltal a plakkok, amelyek gyorsabban vezetnek fogkő és ínybetegségek kialakulásához.

Éppen ezért, ha kistestű kutyád van, extra figyelmet kell fordítanod a rendszeres szájápolásra. A legjobb, ha kiskorától fogva megszoktatod vele a fogmosást.

Összegzés

Tudom én is, hogy a kutya büdös szájszaga nagyon elkeserítő és frusztráló tud lenni, de azt gondolom, hogy manapság már nem olyan nehéz megelőzni a kialakulását.

Itt szintén nyomatékosítom, hogy a megelőzés sokkal egyszerűbb, mint a már kialakult problémák kezelése.

Remélem, hogy cikkemben számodra is hasznosítható információkkal szolgáltam, hogy miért büdös a kutya szája, és miként lehet megszüntetni. Bízom benne, hogy azok alkalmazásával Neked is egészséges, hosszú életű és boldog kutyusod lesz!

 

May 3, 2022

További érdekességek

Hírlevél

A hírlevélre való feliratkozással elfogadom az Adatvédelmi szabályzatot.