Miért büdös a kutya szőre? [Így szüntesd meg kutyaszagot]

Miért büdös a kutya szőre [Így szüntesd meg kutyaszagot]

Utoljára frissítve: 2023. March. 30

Kutyásként meglehet, hogy Te is szembesültél már azzal, hogy négylábú cimborád szőre bizony kellemetlenül bűzlött. Természetes, hogy egy kutyának van némi szaga. De vajon mi ennek az oka, miért büdös a kutya szőre?

Ha a kutyusod szőre kifejezetten büdösnek mondható, akkor meglehet, hogy valamilyen egészségügyi probléma húzódik meg a háttérben, amit érdemes kivizsgáltatni állatorvossal. 

Ebben a cikkünkben az alábbiakra kaphatsz választ:

A büdös kutyabunda leggyakoribb okai

Miért büdös a kutya szőre fürdetés után?

Hogyan szüntesd meg, ha büdös a kutya szőre?

A büdös kutyabunda leggyakoribb okai

Nyilván tudod, hogy a kutyák nem izzadnak, hanem a talpukon és a szőrtüszőiken keresztül párologtatnak, aminek van egy – csak az adott kutyára jellemező – szaga.

Azt érdemes tudnod, hogy a rendszeres szőrápolással (fésüléssel és fürdetéssel) nagyrészt meg tudod előzni azt, hogy kutyusod szőre büdössé váljon, de akár meg is oldhatod a nem egészségügyi okok miatt kialakult kellemetlen szagokat.

Néhány esetben viszont a szag elsődleges indikátora egy háttérben megbújó egészségügyi problémának, amit feltétlenül ki kell vizsgáltatni. Az alábbiakban felsoroljuk Neked a leggyakoribb okait, hogy miért büdös a kutya szőre.

1. Ázott kutyaszag

Ázott kutyaszag.

Biztosan Te is tudod, hogy amikor kutyád kint játszik az esőben, vagy éppen megmártózik egyet a tóban, igen kellemetlen szagok áradnak belőle egy ideig. Miért? A kutyád bőrén természetes mikroorganizmusok (gombák, baktériumok) és faggyú található. Ezek vízzel érintkezve kellemetlen kipárolgást okoznak.

Ez a szag általában elillan, amint kedvenced megszárad, habár amennyiben sokszor lesz vizes a bundája, úgy kialakulhat nála úgynevezett krónikus büdös bundaszag.

Ennek megelőzése érdekében mindenképpen javaslom, hogy alaposan szárítsd meg kedvencedet minden esetben, amikor a bundája nedves, vagy vizes lesz.

2. Hempergőzés

Kutyád szeret meghemperegni mindenféle „földi jóban”, mint a sár, lenyírt fű, bomló falevelek, szemét, ürülék, netán dög?

Nos, ha ez a probléma, akkor javaslom, hogy kedvencedet pórázon sétáltasd, így kisebb az esélye annak, hogy olyan dologba hemperegjen, ami aztán büdössé teszi a szőrét.

Amennyiben a szabadon való sétáltatást preferálod, akkor érdemes megtanítani neki a behívást. Így minden esetben elkerülhető a hempergőzés.

3. Bűzmirigy problémák

Bűzmirigy problémák.

A kutya bűzmirigye a végbél nyílásához nagyon közel található. Nem hiába nevezik bűzmirigynek, mivel igen büdös váladékot termel, ami normális esetben ürül minden székeléskor.

Amennyiben ez a kis bűzzsák nem tud megfelelően ürülni valamilyen okból kifolyólag, úgy kutyusod szőre hamar büdössé válik. Ha azt látod, hogy az eb feltűnően sokat nyalogatja a popóját, esetleg csúszik a fenekén, úgy valószínűleg eldugult a kis bűzmirigy és manuálisan szükséges kiüríteni.

Ezt Te is meg tudod csinálni úgy, hogy fölveszel egy gumikesztyűt és óvatosan megfogod a mirigyet és finoman, de határozottan megnyomod – ekkor ki tud ürülni. Feltétlenül javaslom, hogy a szabadban végezd ezt a műveletet!

4. Rossz lehelet

Amennyiben rossz fogak, vagy nem megfelelő szájhigiénia miatt kutyusodnak kellemetlen a lehelete, az elsősorban a pofája körül lévő szőrt fogja büdössé tenni, amely a fej-nyak részig is „lekúszhat”.

Ha ez a probléma, úgy feltétlen ki kell vizsgáltatni kedvencedet, mert a rossz lehelet mögött nemcsak fog- és ínyprobléma, hanem komolyabb baj is húzódhat, mint a veseelégtelenség, vagy előrehaladott cukorbetegség.

Olvasd el a kutya rossz szájszagáról és annak kezeléséről írt cikkünket is!

5. Bőrproblémák

A bőrprobléma oka lehet annak, hogy miért büdös a kutya szőre.

Bőrirritáció, vagy bőrfertőzés – például azok, amelyek különböző allergiákhoz köthetők (szezonális, környezeti, vagy ételallergia) kellemetlen szagot okozhatnak kedvenced szőrén.

Ezen felül a sebek, horzsolások, paraziták, vagy gombafertőzések is nagyon büdössé tehetik az állat szőrét.

Amennyiben azt érzékeled, hogy kis barátod bőre kivörösödött, megduzzadt, váladékozik, vagy vérzik, netán ha kifejezetten egy területet nyal, vagy rág, úgy mielőbb keresd fel az állatorvost, mert minél előbb veszik észre a problémát, annál hamarabb tudják kezelni.

Azért is fontos a mielőbbi kezelés, mert a régóta fennálló, vagy netán elhanyagolt fertőzéseket jóval nehezebb gyógyítani.

6. Fülfertőzés

Kutyák esetében a fülfertőzések nagyon gyakoriak és a beteg fül bizony igen büdös szagokat áraszt. Ha kedvenced füléből kellemetlen szag árad, vagy kivörösödött, megduzzadt és váladékozik, mielőbb vidd el egy fültisztításra és vizsgálatra.

A leggyakoribbak a különböző allergiák, vagy a fülatka elszaporodása által kiváltott fülgyulladások. Azt érdemes tudnod, hogy a nedves fül a fertőzések melegágya. Éppen ezért nagyon fontos, hogy mindig tartsd kedvenced fülét szárazon, hogy megelőzd a bajt.

7. Fajta

Fajta-Golden retriever

Talán nem is gondolnád, de bizony egyes kutyafajták büdösebbek a többinél, míg mások kevésbé hajlamosak rá – szimplán genetikai okokból.

Mi okozza a bűzt náluk? Az ilyen kutyafajták bőre sokkal több faggyúmirigyet tartalmaz, mint más fajtáké. Az olajos bőrnek kellemetlenebb a normál kipárolgása, illetve könnyebben bepállik és hamarabb elszaporodnak rajta a gombák és baktériumok is.

Ilyenek például a retrieverek (Golden, Labrador) és a vadászkutyák / kopók (Basset, Véreb, Agár, Basenji, Beagle), de a vízkedvelő fajták is idetartoznak (Újfundlandi, Uszkár, Ír szetter).

Miért büdös a kutya szőre fürdetés után?

Miért büdös a kutya szőre fürdetés után?

Veled is előfordult már gondolom, hogy azon agyaltál, vajon miért büdös még mindig a kutya szőre, hiszen éppen most mászott ki a kádból, frissen fürödve?

A büdös kutyaszőrt az állaton természetesen előforduló olajok és mikroorganizmusok (baktériumok és gombák) és azok melléktermékei okozzák. Ezek a vízzel érintkezve – száradás során – kipárolognak a bőrből és szőrből. Ettől lesz büdös a kutya szőre.

Ez teljesen természetes folyamat és amint megszáradt kedvenced szőre, a szag is eltűnik és, nem marad más, csak a friss illatú kutyabunda.

  • Nagyon fontos viszont, hogy minden olyan esetben, amikor kutyád vizes lesz (eső, hó, úszás, fürdetés), alaposan szárítsd meg, hogy megelőzd a gombák és baktériumok túlszaporodását és ez által a bőrgyulladást, vagy netán bőrfertőzést.
  • A legjobb megoldás, ha először egy-két nagyobb, jó nedvszívó-képességű fürdőlepedőbe bugyolálod kutyusodat, mert így a víz nagy részét eltávolítod a szőrről.
  • Ezután egy másik, puha törölközővel finoman törölgesd át a bundát, majd jöhet a kíméletes hajszárítózás és kefélés.
  • Figyelj oda, hogy mindig a szőr növekedésének megfelelő irányban samponozd, törölgesd és keféld kedvenced bundáját, mert egyébként fájdalmat és gyulladást okozhatsz.

Hogyan szüntesd meg, ha büdös a kutya szőre?

Hogyan szüntesd meg, ha büdös a kutya szőre?

Tudnod kell, hogy a kutyák is próbálják tisztán és egészségesen tartani a szőrüket és bőrüket a maguk módján. Rendszeresen nyalogatják, rágják, vakargatják a szőrüket és emellett még szárazfürdőt is vesznek például a homokban, vagy a szőnyegen.

Ez segít nekik abban, hogy a szőrükről azon területeiről is letakarítsák a koszt és port, amelyet a szájukkal, vagy tappancsaikkal nem érnek el.

A szárazfürdő kellemesen masszírozza kutya bőrét és amellett, hogy eltávolítja a felesleges koszt, aktiválja a faggyúmirigyek működését is, amelyek így antibakteriális hatású váladékot választanak ki.

A kutyák persze nem tudják olyan tökéletesen megtisztítani magukat, mint a cickák, így minden kutyusnak marad némi szaga, ami semmiképp nem büdös, amennyiben a kutya egészséges.

Az alábbi tippek hasznodra lehetnek abban, hogy megelőzd (vagy épp kezeld) a kutya szőréből áradó kellemetlen szagokat. Fontos viszont, hogy amennyiben bármilyen kétséged merül fel az okot illetően, ne kísérletezgess otthon, hanem vidd el kedvencedet a dokihoz. A kellemetlen szag megbúvó betegségről is árulkodhat – mint diabétesz, vesegondok, vagy valamilyen bakteriális / gombás fertőzés. Ezért is fontos a kivizsgálás.

Nézzük meg hogyan lehet megelőzni, vagy éppen megszüntetni kutyusod szőrének kellemetlen szagát.

Nedves törlőkendő

Abszolút hatékony módja annak, hogy megelőzd, vagy kezeld kedvenced szőrének kellemetlen kipárolgását, ha sétáltatás után finoman végigsimítod a szőrét nedves törlőkendővel.

A tappancsokat is megtörölheted, viszont a fejrészt – leginkább a szemek körül – hagyd békén. 

Vehetsz speciálisan kutyáknak gyártott törlőkendőt, de tökéletesen megteszi egy hipoallergén babatörlő is. Amennyiben viszont rendszeresen, akár napi szinten is használnád ezt a megoldást, úgy érdemes beruházni a kutyakendőre, mert abban olyan hatóanyagok vannak, amelyek selymessé és egészségessé varázsolják kutyusod szőrét és a megfelelő PH-értékkel rendelkeznek.

Fésülés

A rendszeres fésülés segít a kutya szőrének ápolásában.

A por, kosz, elhalt hámsejtek és bizonyos allergének felszaporodása kellemetlen szagot okoz a kutya szőrén.

A legjobb megoldás ennek megelőzésére, ha hetente többször kikeféled kedvenced bundáját. Ez főképp akkor fontos, ha allergiásak vagyunk a kutyaszőrre. A szagok nagy részét a kihullott szőr és az elhalt hámsejtek okozzák, így érdemes kedvenced szőrét erőteljesebben kefélni akkor, amikor vedlik.

Használj szárazsampont

Nagyon jó megoldás, ha kifejezetten kutyáknak kifejlesztett szárazsampont használsz heti rendszerességgel, a fürdetések között. Ezáltal meg tudod előzni a kellemetlen szagok kialakulását kutyád szőrén.

Ez a szárazsampon por alakban kapható és, amikor bedörzsölöd vele kedvenced bőrét, hatékonyan eltávolítja a felgyülemlett zsírt és koszt. Hidd el, nagy segítség tud lenni, ha nincs túl sok időd gyakran megfürdetni kutyusodat!

Hogyan használd? Szórd rá az előírt adagnyi port kutyád szőrére, majd alaposan masszírozd be a bőrébe. Várj pár percet (a dobozon feltüntetett ideig), majd egy kefével fésüld ki a fölösleges port kutyád szőréből.

Fontos tudod azonban, hogy túl sok, vagy túl sűrűn alkalmazott szárazsampon csökkentheti az eb bőrének természetes védekező mechanizmusát. Kiszáríthatja a bőrt, eltömítheti a pórusokat, vagy netán a nem megfelelő kikefélés miatt felgyülemlik a bőrön, ezáltal allergiás reakciót válthat ki.

Tartsd tisztán a kutyaágyat

Tartsd tisztán a kutyaágyat.

Talán nem is gondolnád, de egy átlagos kutyaágyban rengeteg por, piszok, elhalt hámsejt és kihullott szőr tud felhalmozódni, amelyek mind felelősek kutyád kellemetlen szagáért.

Nagyon fontos, hogy a kutyaágyat (és minden olyan dolgot, amivel a kutya alszik) kéthetente alaposan moss ki!

Ecet, mint gyorssegély

Egy egyszerű, de nagyszerű megoldás arra, hogy megelőzd kutyád szőrének kellemetlen szagát, ha ecetes vízzel öblíted le. Ne aggódj, amint megszárad, az erős ecetszag elillan és nem marad más, mint a kellemes, friss illatú bunda!

Amennyiben ezt ki szeretnéd próbálni, úgy keverj össze kb. 5 deci ecetet nagyjából 15 liternyi vízzel, majd tedd félre.

Állítsd be kedvencedet a kádba, kellemes meleg vízzel (inkább langyos, mint túl meleg) öblítsd át a bundáját ügyelve arra, hogy a bőre is átvizesedjen. Ezután, öntsd rá az ecetes vizet úgy, hogy közben finoman bedörzsölöd kutyád szőrébe, mint egy sampont.

Fontos! Az ecetes vizet már ne öblítsd ki sima vízzel. Csak alaposan szárítsd meg a kutya bundáját, hogy megelőzd a bepállást.

Bizonyosodj meg arról, hogy kedvenced ápolt

Bizonyosodj meg arról, hogy kedvenced ápolt. Sokat segít, hogy ne legyen büdös a kutya szőre.

Rendszeresen ellenőrizd a fogait, ínyét, füleit és bűzmirigyét és amennyiben gond van valamelyikkel, mihamarabb kezeltesd.

Kutyusod fülét nem igazán kell piszkálnod, mivel rendelkezik egy tökéletes öntisztító mechanizmussal, de a külső fület (füllap és külső hallójárat) kitisztíthatod egy speciálisan erre a feladatra kifejlesztett tisztító oldattal és némi puha vattakoronggal, vagy a kutya törlőkendővel. Semmiképp ne használj fültisztító pálcikát!

A bűzmirigy is általában magától teszi a dolgát. Ha eldugul, akkor Te, vagy az orvos is ki tudja nyomni és a probléma megoldva.

Ami a fogakat és ínyt illeti, szintén a rendszeres ápoláson és megelőzésen van a hangsúly. Adj kutyádnak természetes fogkefét – pl. nyers sárgarépa, vagy a boltban kapható fogtisztító stick-et, amellyel megelőzhető a fogkő kialakulása.

Amennyiben kutyád engedi, mosd meg rendszeresen a fogait kutyáknak kifejlesztett fogápoló szerekkel. Soha ne használj emberi felhasználásra készült fogkrémet, mert megmérgezheted a kutyádat!

Összegzés

Egészségügyi problémákban, kutyafajta sajátosságában, esetleg nem megfelelő ápolásban kell keresnünk a választ arra, hogy miért büdös a kutya szőre.

Teljesen természetes, hogy négylábú cimboráink nem éppen rózsaillatúak, hanem mindegyikük rendelkezik egy saját illattal (szaggal), amely egészséges kutya esetében egyáltalán nem kellemetlen és Te is sokat tehetsz azért, hogy ne is váljon azzá.

Egy kis törődés és rendszeres ápolás sokat tehet azért, hogy megelőzd kutyusod szőrének kellemetlen szagúvá válását.

Mint mindenben, a kutya ápolásában is érdemes az arany középutat választanod. Természetesen fontos a rendszeres „karbantartás”, de próbáld meg ne túlfürdetni, vagy túlillatosítani, mert több kárt okozhatsz kedvencednek, mint jót.

2022. July 23.

További érdekességek

Hírlevél

    A hírlevélre való feliratkozással elfogadom az Adatvédelmi szabályzatot.