Mikor kell először megnyírni a Yorki kölyökkutyát?

Mikor kell először megnyírni a Yorki kölyökkutyát

A Yorkik esetében még inkább kiemelten fontos a szőrzetük ápolása, hiszen az kifejezetten kényes. Ehhez pedig hozzá tartozik annak megnyírása.

Ugyan nem szabad és nem is kell túl korán neki esni a szőrzetnek, azonban fontos azt karban tartani, hogy az ne nőjön a szemükbe, vagy gubancolódjon össze nagyon.

Mikor kell először megnyírni a Yorki kölyköt?

Általában ez az idő 4 hónapos korukra jön el, ekkora válik számukra ugyanis zavaróvá a hossza. A leginkább kényes terület nekik a szem, fül és száj környéke. Ahogy öregszik a Yorki, úgy fog egyre gyorsabban nőni a szőrzetük, így akár hat hetente is igényelheti a vágást.

Mik a jelei, hogy ideje levágni a szőrt?

Nem csak az esztétikus kinézet miatt fontos megejteni az utat a kutyakozmetikushoz, hanem mert a hosszú szőrzet bizony zavaró lehet az állat számára is. A ritkaságnak számító fehér yorkik nagyon kényesek, ezért jobban oda kell figyelnünk az állat szőrzetére.

Nagyjából, ahogy említettem az első vágás egy kölyök életében 4 hónapos korában jön el. Mivel kiskorukban még lassabban nő a szőrük, így akár az sem baj, ha az elején kicsit hosszabbra hagyjuk azt.

Fontos, hogy a szőr ne lógjon a szemébe és a füle körül is legyen gondozott, annak tisztasága miatt. Mivel egy aktív állatról beszélünk, aki képes bármilyen helyre bemenni, így könnyen összeszedheti a koszt. Ezért különösen fontos a szőrzetének karbantartása.

Ha pedig látjuk, hogy a hossza már zavaró az állat számára, akkor mindenképp eljött az első fodrászolás ideje. Amint az kutya idősebb lesz, ez egyre rendszeresebbé fog válni, hiszen a szőre gyorsabban fog nőni.

Az első vágást mindenképp bízzuk egy profira, aki minden kellő ápolási folyamatot el tud végezni az állaton. Idővel talán mi is megbirkózunk ezzel a feladattal, de ez függ tőlünk és az állattól is, hogy mennyire viseli nyugodtan ezt a folyamatot.

Hogyan tudom trimmelni a kiskutya fülei körül a szőrt?

Választhatjuk azt is, hogy a fülek körül mi magunk vágjuk a szőrt. A cél, hogy tisztán tartsuk a területet. Ehhez jól jöhet egy rövid egyenes vagy lekerekített élű olló.

Ugyanakkor ez jó alkalom arra, hogy lecsekkoljuk a fülek tisztatáságát kívül és belül is. Ha találunk valami nem oda illőt, akkor egy kis vattakorong és háziállatoknak készült tisztítószer segítségével tisztítsuk meg a terültet.

Hogyan trimmeljem arca körül a szőrt?

Ha nem szeretnénk, hogy futás vagy játék közben baleset érje a kutyust, mert rosszul mért fel egy helyzetet mivel éppen nem lát rendesen a szőrétől, akkor fontos a szemek környékét is rendben tartani.

Jó ötlet lehet egyszerre letudni ekkor a szem és a száj környékét, valamint a füleket.

A szem környéki részekre inkább a lekerekített élű olló ajánlott, ugyanis valószínűleg mocorogni fog közben az állat, így pedig elkerülhetjük a baleseteket.

Mielőtt egyből neki esnénk a vágásnak, az előtte lévő napokban jó kezdés lehet, ha csak nedves vattakoronggal törölgetjük a szemét és környékét.

Ezzel őt és magunkat is szoktatjuk a mozdulathoz. Fontos, hogy ne féljünk hozzá érni.

Mikor vágjam le a Yorki kutya szőrét?

Mikor vágjam le a Yorki kutya szőrét

Ennek a fajtának teljes testes szőrvágásra nem lesz szüksége egészen 4 hónapos koráig. Még ha hagyjuk is, hogy a hátán megnőjön a szőr, akkor is rendszeresen kell nyírni.

Ez segít az egyenletes forma megtartásában. Azt azért tartsuk észben, hogy a rövidebb, sportosabb vágást könnyebb fenntartani.

A felnőtt Yorkik esetétben hat hetente az egész testet meg kell nyírni, és persze ne felejtsük el a fürdetést és megfelelő higiénia betartását a gondozása során.

Mint említettem, azért nem árt profira bízni a dolgot, de két nagyobb vágás között persze mi is bele nyúlhatunk. Nem árt persze a folyamattal kapcsolatban kérdéseket is feltenni a szakértőnek, ha valamiben nem vagyunk biztosak.

Miért fontos, hogy levágjuk a Yorki szőrét?

Számos oka van annak, amiért érdemes időnként erre időt vagy akár pénzt is szánni. Sokkal több, mint csupán esztétikai kérdés. Nézzük, melyek ezek a fő okok:

Könnyebb kezelni

Ha valaha próbáltál egy hosszú szőrű kutyát karbantartani, akkor te már tudod, hogy miért népszerűbb a gazdik körében a rövidebb szőr.

Bizony, ez a kölyök Yorkiknál is így van. Sokkal könnyebb így egy fürdetés, arról nem is beszélve, hogy így tüzetesen áttudjuk nézni őt. Érdemes megnézni nem szedett-e össze mondjuk kullancsot, ami akár súlyos problémákat is tud okozni az állatnál.

Nyáron hűvösen tartja őket

Télen sok Yorki tulajdonos hagyja kicsit hosszabban az állat szőrét, hogy annyival is több “szigetelése” legyen a kutyusnak. Azonban ahogy beköszönt a jó idő, neki is jól fog esni egy kis felfrissülés.

A rövidebb szőrzet segít a kutyának, hogy könnyebben lehűtse magát, és ne legyen gyorsan melege.

Könnyebb mozgás

Habár sok fotón, kutyabemutatón láthatunk hosszabb szőrű Yorkikat, azért ez a hétköznapok során nem éppen praktikus.

Ugyanis a Yorkik aktív allatok, szeretnek sokat futni, játszani, egy hosszú szőrzet pedig csak akadályozná őket ebben. Így nekik sem kell olyan kellemetlenségekkel szembenézniük, mint az ide-oda beakadt szőrzet, vagy megbotalni a saját „hajukban”.

Higiénikusabb

A rövidebb szőrzet segít abban, hogy még a bőre is könnyebben lélegezhessen a kutyusnak, arról nem is beszélve, hogy könnyebb a tisztítása.

Bármilyen szennyeződés is kerül a Yorkira, egy rövidebb szőrzet esetében sokkal hamarabb észre lehet venni.

Szabad hosszan hagyni egy Yorki szőrzetét?

Yorki kutya hosszú szőrrel

Termesztésen, ha neked mégis csak az tetszik jobban vagy bármilyen más okból úgy döntesz, akkor semmi akadálya a hosszabb szőrzetnek.

A kutyakozmetikusnál kérhetünk nem teljes vágást, csak amolyan frissítő változatot. Ha vállaljuk, hogy kicsit hosszabb időt fog igénybe venni a kutya szőrének ápolása, akkor semmi akadálya a hosszabb méretnek.

Persze, akkor is figyeljünk a szem, száj és fül környéki szőrre, ami zavaró lehet az állat számára. Hiszen a hosszabb szőrzet nem szabad, hogy az igénytelenséggel legyen egyenlő.

Ne hagyjuk, hogy gubancos vagy koszos legyen a kutyus szőre.

Összefoglaló

Fontos tehát, hogy nagy hangsúlyt fektessünk a Yorkik szőrzetére már egészen kicsi koruktól.

A hossza függ attól, hogy kinek mi az egyszerűbb vagy esztétikusabb, de mindig tartsuk szem előtt a kutya igényeit, hiszen egy alapvetően aktív állatról beszélünk.

Bármelyik hossz mellett is döntsünk, igyekezzünk azt karban tartani, és időnként mindenképp vágassuk le.

March 10, 2022

További érdekességek

Hírlevél

A hírlevélre való feliratkozással elfogadom az Adatvédelmi szabályzatot.