Mit csináljak, hogy ne hulljon (annyira) a kutya szőre?

Mit csináljak, hogy ne hulljon a kutya szőre

Kutyás körökben gyakran felmerül az a kérdés, hogy mit csináljunk, hogy ne hulljon a kutya szőre!? Azt mondják, nem is kutyás az ember, amíg a mosógépből a frissen mosott ruhákat nem szőrösebben szedi ki, mint ahogyan berakta azokat.

A tenyésztők, a menhelyi gondozók sok mindenre felkészítik a leendő gazdikat, azonban a szőrt érintő témák sokszor kimaradnak. Aztán az első vedléssel eljön a kétségbeesés is.

De vajon törvényszerű, hogy a kutyák saját testsúlyuknak megfelelő mennyiségű szőrrel szórják tele a házat? Naponta?

Egyáltalán, minden szőrhullajtás egyenlőnek teremtetett? Lehetséges valahogyan gátat szabni a szőrnek?

Olvass tovább és kiderül!

Normális, hogy folyamatosan hullik a kutya szőre?

Mikor vedlik a kutya?

Nincs megállás?

Miért hullhat a szokásosnál is jobban a kutya szőre?

Szőrmentén: mit tegyek, hogy ne hulljon a kutya szőre?

Normális, hogy folyamatosan hullik a kutya szőre?

Normális, hogy folyamatosan hullik a kutya szőre?

Az, hogy a kutya megszabadul a szőrétől, az esetek túlnyomó többségében teljesen normális jelenség. Ugyanolyan élettani funkció, mint az emésztés. Több tényezőn múlik, hogy melyik kutya milyen gyakran és mennyi szőrt hagy maga után:

 • Életkor
 • Élőhely
 • Fajta
 • Táplálás
 • Egészségi állapot
 • Szőrtípus

Ezek alapján az is kijelenthető, hogy nincs úgynevezett „szabványos” mennyiség, már ami a szőrhullást illeti. Ez akár ugyanannak a fajtának a különböző egyedeinél is eltérő lehet.

Akkor kezdj aggódni, ha egyszerre kopasz foltok, sebek jelennek meg kedvenceden és nem nő vissza a kihullott szőr. Ennek nyilvánvalóan egészségügyi okai vannak, melyeket állatorvosnak kell pontosan azonosítani és a megfelelő kezelést kiválasztani.

Mikor vedlik a kutya?

Az egészséges szőrváltás a vedlés. Három fajtája ismert:

 1. Életkorral járó vedlés: Nem függ az időjárástól, pusztán a kölyök életkorának növekedésével kapcsolatos. A kölykök rövid szőrrel születnek, még a hosszú szőrzetű fajták egyedei is. Az életkor növekedésével a hosszú szőrű kutyák hosszú szőrzetet növesztenek, a rövid szőrűek simává válnak, szorosan lesimuló szőrzettel. A kölyökszőrzet váltásakor gyakran a szőrzet színe is megváltozik.
 2. Időszakos vedlés: A kutyák a vedlés által szabadulnak meg a téli, vagy épp a nyári bundájuktól és kezdenek az évszaknak megfelelő új ruha növesztésébe. Tavasszal a dús, sűrű, pehelyszálú szőrtakaró váltódik. A nyári szőrzet általában ritkább és rövidebb. Ősszel a nyári szőrzetet felváltja a hosszabb, sűrűbb, pehelyszállal bőven ellátott téli bunda. Az őszi vedlés nem olyan intenzív, de hosszabb ideig tart, mint a tavaszi.
 3. Folyamatos vedlés: A szőr az egész év folyamán váltódik. Az ilyenféle vedlés különösen jellemző a lakásban tartott kutyákra. Szőrtakarójuk kissé megváltozik: a pehelyszál gyengül, a fedőszőrök rövidülnek és vékonyodnak.

Nincs megállás?

Nincs megállás? Meg lehet állítani a kutya szőrhullást?

A kéretlen kutyaszőr szőnyegeket látva joggal merülhet fel benned a kérdés, mégis hogyan tudnád megállítani a folyamatos szőr-zivatart. A rövid válasz: sehogy.

Ahogy azt fentebb is említettem, a vedlés, illetve azon felül is némi szőrhullás teljesen normális, sőt kívánatos élettani jelenség. Gondolj csak bele, te sem nyírod a párodat kopaszra, ha megtalálod néhány hajszálát a lakásban.

Vannak persze praktikák, melyekkel valamelyest kontrollálhatod a kihullott szőr mennyiségét. Megszüntetni egyikkel sem fogod a szőrözést, ugyanakkor nyilván nem mindegy, hogy hány darab porzsákot kell elhasználod. Naponta.

Miért hullhat a szokásosnál is jobban a kutya szőre?

Ahhoz, hogy kezelni tudd a tüneteket, nem árt, ha ismered a kiváltó okokat is. A továbbiakban megnézzük egy kicsit részletesebben, miért is hullhat egy kutya szőre.

Bőrbetegségek

Nagyon sokféle bőrbetegség egyik kísérő tünete lehet a szőrhullás. Bolhák, tetvek, atkák, bőrférgek személyesen is felelősek azért, ha a kutya indokolatlan kopaszodásba kezd.

Paraziták jelenlétére utal a fülek, szemek környéki, mellkas és hastájéki intenzív szőrhullás, valamint az ezekre a területekre koncentrálódó heves vakaródzás. Szintén előfordulnak gyulladásos területek, élénkvörös foltokkal.

Az élősködő-fertőzések nagyon nagy arányban megelőzhetők, ezerféle szer, nyakörv és egyéb cucc áll rendelkezésedre erre a célra. A már kialakult fertőzések kezelésében mindenképpen állatorvosi beavatkozásra lesz szükség.

Allergiák

Sajnos manapság nagyon elterjedtek a különféle allergiák. Ezek közül a leggyakoribbak az ételallergiák, a környezeti allergiák (pollen, por), illetve a már fentebb is említett parazitákra való allergiák.

Az allergiák egyik közös tünete a vakaródzás. A folyamatos kaparászással a kutya nemcsak tetemes mennyiségű szőrtől szabadítja meg önmagát; felsérti testének első védelmi vonalát, és ezáltal megnyitja az utat a különböző fertőzések előtt.

Ezek aztán további vakaródzásba hajszolják az állatot, mellyel az ördögi kör be is zárul.

Amennyiben megállapítást nyer, hogy a kutyád szőrének indokolatlan hullásáért valamilyen allergia a felelős, állatorvos fogja kidolgozni a megfelelő terápiát, mely segít majd a problémán.

Cushing-szindróma

A cushing-szindróma egy olyan hormonális betegség, melynek során a mellékvesék abnormális mennyiségben kezdenek hormonokat termelni. Általában a mellékvesék vagy az agyalapi mirigy jóindulatú daganata okozza. Leggyakoribb tünete a megnövekedett vízfogyasztás, s ennek folyományaként a fokozott vizeletürítés.

Azonban a figyelmet a betegségre a bőrtünetek megjelenése hívja fel. Nagyon jellemző a kétoldali, szimmetrikus szőrhullás a törzsön, mely az elején nem viszket. Gyakori a bőr és a szőrszálak elvékonyodása és kihullása.

Másodlagosan kialakulhat gombás vagy bakteriális fertőzés, atkák is elszaporodhatnak, melyek aztán erős viszketést okozó bőrgyulladást generálnak.

Megoldásként műtéti beavatkozás, vagy élethosszig tartó gyógyszeres kezelés is szóba jöhet.

Stressz

A kutyák hajlamosabbak az erőteljes szőrhullatásra, amikor valamilyen stresszes szituációba kerülnek. Ha megváltozik a környezetük, trauma éri őket, nem ritka az intenzív vedlés, mint reakció.

Amikor arra gyanakszol, hogy a kutyád a stresszel összefüggésben kezdte erősebben hullajtani a szőrét, a legfontosabb, hogy pontosan azonosítsd a stresszforrást. Ha komplexebb okról van szó, kérd viselkedés-specialista segítségét!

Étrend

Az vagy amit megeszel, igaz ez a kutyákra is.

Ha kiegyensúlyozatlanul, alacsony minőségben táplálod, annak bizony meg lesz a böjtje. Az egyik következmény lehet az intenzív és folyamatos szőrhullás.

A mikrotápanyagok hiánya először a szőrszálak elvékonyodásához, majd azok kihullásához vezet. A megoldás evidens módon a magas minőségű, kiegyensúlyozott takarmányozás.

Gyógyszerek

Egyes gyógyszerek – főleg a kortikoszteroidok – hosszú távú szedésének egyik mellékhatása lehet a szőrhullás. A gyógyszer elhagyásával a szőr is visszanő.

Szőrmentén: mit tegyek, hogy ne hulljon a kutya szőre?

Bár megszüntetni nem lehet, számos mód van arra, hogy redukáld kutyád szőrhullásának mértékét. Lássunk most pár megoldást ezek közül:

Kefélés

A kutya szőrének kefélése.

Nem, nem arról van szó, hogy biztosíts szexpartnert a kutyád számára. Sokkal inkább arról, hogy ha rendszeresen átkeféled a kutyádat, biztosítod szőrének egészségét.

A rendszeres kefélés nem csak megszabadítja kutyádat az elhalt szőrszálaktól, de stimulálja a faggyútermelést is, melytől fényes és vastagabb szálú lesz szőrzete. Az egészségesebb szőrzet pedig sokkal jobban ragaszkodik az eb testéhez.

Nagyon fontos, hogy a megfelelő szerszámot válaszd a keféléshez! (Jaj, nőj már fel végre!)

Számít a kutyád szőrének hossza, sűrűsége, textúrája, simasága, vagy épp göndörsége. Ezer meg egy különféle szőrzetkarbantartó szerszám létezik, tehát egészen bizonyosan meg fogod találni kutyád számára a megfelelőt.

Folyadékbevitel

Ha a kutya folyadékbevitele megfelelő, akkor a szőre is kevésbé hullik.

A kutyák folyadékbeviteli igénye egészen sok dologtól függ. Az azonban kijelenthető, hogy ha nem isznak eleget, annak bizony negatív következményei lesznek.

Az egyik ilyen következmény, hogy száraz lesz a bőrük, és a száraz bőrből sokkal jobban hullik a szőr. Fontos tehát, hogy mindig legyen elegendő friss víz a kutyád előtt, ezzel többek között a szőrének egészségét is megőrzöd.

Kiegyensúlyozott étrend

Tápanyagokban gazdag kiegyensúlyozott étrend.

Ahogy azt már fentebb is említettem, a tápanyagokban gazdag, kiegyensúlyozott étrend alapvető fontosságú a kutya egészségének szempontjából.

A blöki szőrzete pedig igen jó tükre általános egészségi állapotának. A fényes, dús szőr arról tanúskodik, hogy az állat minden számára szükséges tápanyagot, vitamint és ásványi anyagot megkap.

Ezeken kívül számos olyan étrendkiegészítő – például Omega-3 – is a rendelkezésedre áll, melyet kifejezetten a szőr-egészég fenntartására fejlesztettek ki. Ezek a megfelelő étrenddel együtt segítenek abban, hogy a szőr zöme a kutyádon maradjon.

Fürdetés

Megfelelő samponos fürdétés.

A megfelelő samponos fürdés segíthet az elhalt szőrszálak eltávolításában és az egészségesek megtartásában.

Ma már nagyon sok, a legkülönfélébb szőrtípusra, állapotra kifejlesztett sampon és kondicionáló létezik, mellyel megtámogathatod az egészséges szőrzet megőrzését.

Azonban ezt sem szabad túlzásba vinned, hiszen az indokolatlan mennyiségű samponos fürdetés – még a legmenőbb kutyasamponokkal is – ellenkező hatást fog kiváltani és bőrirritációt, szőrhullást fog okozni.

Arról, hogy milyen szőrtípusra mi a megfelelő kozmetikum itt olvashatsz bővebben.

Kopaszkutya

Mexikói meztelen kutya
Mexikói meztelen kutya

Válassz szőrtelen fajtát! Ha nem bírod elviselni még a gondolatát sem annak, hogy a lakásban lépten-nyomon kutyaszőrbe botolj, akkor nincs más hátra, keress egy simabőrű fajtát.

Szőrtelen kutyafajták:

 • Kínai kopasz kutya
 • Amerikai meztelen terrier
 • Holdvirág kutya
 • Szőrtelen khala
 • Mexikói meztelen kutya
 • Perui kopasz kutya

Bár a szőrözést megúszod, ha a fenti fajták közül választasz társat magadnak, azt tudnod kell, hogy szőrzet hiányában ezeknek a kutyáknak a bőre sokkal több és gondosabb ápolást igényel, mint egy átlagos kutyának. Ugyancsak hajlamosabbak az allergiákra és a különféle bőrbetegségekre is.

Összegzés

Az ég kék, a fű zöld, a kutya meg szőrös. Ez van. Kénytelen leszel elfogadni, hogy a szőre minden kutyának hullik valamilyen mértékben. Ez egy teljesen természetes folyamat.

Vedlés, normális szőrhullás, mindkettő eredménye a porszívóipar folyamatos szárnyalása. A helyzeten persze sokat ronthatnak különféle élősködők, allergiák, illetve bőrbetegségek, cserébe ezek mindegyikére van kezelés, mely a normális mértékűre állítja vissza a szőrözést.

Azért nyújtson némi vigaszt, hogy – ahogy olvashattad – számtalan módon tudod csökkenteni az elhullott szőr mennyiségét, s ezzel a villanyszámládat is. S bár teljesen megszüntetni sosem fogod a szőrhullást, azt hiszem ez csekély ár azért cserébe, amit a legkedvesebb szőrmókod adni fog neked.

June 9, 2022

További érdekességek

Hírlevél

A hírlevélre való feliratkozással elfogadom az Adatvédelmi szabályzatot.