Milyen szőrtípusa lehet a kutyának és hogyan ápoljuk azt?

Milyen szőrtípusa lehet a kutyának és hogyan ápoljuk azokat?

Utoljára frissítve: 2022. november. 12

A kutyák számos külső jellemvonás alapján megkülönböztethetők, melyek közül az egyik tulajdonság a szőrzetük. A kutyák szőrének jellemzői sokrétűek, akárcsak kedvenceink. A szőrük lehet hosszú, rövid, göndör, durva vagy éppen selymes tapintású.

Ahhoz, hogy négylábú barátaink megfelelő gondoskodásban részesülhessenek, feltétlenül ismernünk kell a bundájuk típusát, azt, hogy miként ápoljuk őket és milyen kozmetikumokat alkalmazhatunk nyugodt szívvel.

Olvass tovább, és tudj meg mindent a kutyák szőréről és szakszerű ápolásáról!

Miért fontos tudni, hogy milyen szőre van a kutyának?

Milyen típusú szőre lehet a kutyának?

Hogyan állapítható meg a kutya szőrtípusa?

Hogyan kell ápolni a különböző szőrfajtájú kutyákat?

Milyen sampont és kozmetikumot igényelnek a különböző szőrtípusokkal rendelkező kutyák? 

Miért fontos tudni, hogy milyen szőre van a kutyának?

A kutya szőrtípusának ismerete elengedhetetlen ahhoz, hogy pontosan tudjuk milyen módszerekkel és eszközökkel tudjuk tisztán tartani. A kutya legnagyobb kiterjedésű szerve a bőre.

A szőrzet szabályozza az állat testhőmérsékletét és óvja a bőrt a környezeti hatásoktól, parazitáktól, fertőzésektől. Ebből következik, hogy a bőr és a szőr állapota hatalmas jelentőséggel bír a kutya egészségére és általános jólétére.

A kutya szőrzettípusa meghatározza a kutya bundájának ápolásának módját, segít eldönteni, hogy milyen fésűk és kozmetikumok használata a leginkább célravezető. Minden szőrtípus eltérő gondoskodást igényel, mindegyiket más időtartamonként és eltérő eljárással kell tisztán tartani.

A kutyakozmetikusok munkájához nélkülözhetetlen a szőrtípusok ismerete, gazdiként pedig rengeteget segíthet az információ a kutya otthoni ápolásában.

Milyen típusú szőre lehet a kutyának?

A kutyáknak sokféle szőrzetük lehet, mindegyik sajátos tulajdonságokkal és ismérvekkel rendelkezik. A kutyák bundája sokféle kategóriába sorolható annak textúrája, jellemzői és hossza alapján. Léteznek vegyes típusok is.

Egy kutyának lehet egyszerre rövid és kettős szőrzete, közepes hosszúságú göndör szőrzete, hosszú szőre, ami zsinórokba rendeződik, sőt akár kopasz is lehet, mégis rendelkezhet hajjal.

Ismerd meg a legjellemzőbb szőrtípusokat!

1. Hosszú szőrű, félhosszú szőrű

Hosszú szőrű, félhosszú szőrű. Yorkshire terrier.
Yorkshire terrier

A hosszú és félhosszú szőrű kutyáknak gyönyörű bundájuk van, ami sok gondozást igényel. Az aktív életvitelt folytató állatok bundája jobban koszolódhat, gubancolódhat, filcesedhet.

A hosszú szűrű kutyákat nyáron célszerű megnyírni, mert a hőség miatt könnyen túlmelegedhetnek. A hosszú szőrrel megáldott ebek szőre folyamatosan nő, és lényegében nem hullik.

 • Hosszú szőrű kutyafajták: Yorkshire Terrier, Afgán agár, Lhasa Apso, Shih Tzu, Brie-i juhász, Bichon Havanese, Máltai selyemkutya, Skye terrier, Ausztrál silky terrier, Tibeti terrier, Kis oroszlánkutya.

2. Vegyes szőrű, selymes szőrzetű

Vegyes szőrű, selymes szőrzetű . Papillon.
Papillon

A vegyes szőrű kutyák bundáját a hosszú, fényes és puha szőrszálak, illetve a rövid és sima szőr kombinációja alkotja.

Általában az arc környékén, a lábak elülső részén és a háton rövidebb, a nyaknál, mellkasnál, hastájékon, füleknél és a lábak hátsó felén hosszú. Szezonálisan vedlenek, a hosszú szőrrel borított testrészeken rendszeres nyírást igényelnek.

 • Vegyes szőrű kutyafajták: Angol szetter, Ír szetter, Gordon szetter, Cocker spániel, Angol springer spániel, Welsh springer spániel, Papillon, Tibeti spániel, Japán chin, Cavalier King Charles spaniel, Golden retriver.

3. Rövid szőrű

Rövid szőrű Amerikai Staffordshire terrier
Amerikai Staffordshire terrier

A rövidszőrű kutyák bundája jellemzően sima, természetesen hosszúságát tekintve az egész testen egyformán rövid, körülbelül 1-4 cm hosszú. A szőrzet közel található a testhez, és főként durva tapintású fedőszőrzetből áll.

Egyes fajtáknál puha tapintású és fényes is lehet. A kutya bőrén lévő természetes olajok felhalmozódásakor az ebekre jellemző kutyaszag érezhető, bundájukon filmrétegszerűen koszos tapintású lehet.

A rövid szőr gyakrabban hullik és folyamatosan nő. Bőrük érzékeny lehet, ezért a magas fűben való futás és a bokrok viszketést, csalánkiütést válthatnak ki. Télen a kistestű, rövid szőrű kutyáknak szükségük lehet kabátra, amikor szabadban vannak.

 • Rövidszőrű kutyafajták: Boxer, Rottweiler, Beagle, Bullmasztiff, Malinois, Basset hound, Mopsz, Shar Pei, Amerikai rókakopó, Chesapeake Bay Retriever, Ausztrál pásztorkutya, Angol véreb, Tacskó, Pointer, Erdélyi kopó, Csivava, Boston terrier, Francia bulldog, Amerikai Staffordshire terrier, Bullterrier, Basenji, Whippet, Vizsla, Német vizsla, Dobermann pincher, Dobermann, Simaszőrű foxterrier, Dalmata, Afrikai oroszlánkutya, Dán dog.

4. Dupla szőrű / Kettős szőrzetű

Dupla szőrű Kettős szőrzetű Ausztrál juhászkutya
Ausztrál juhászkutya

A dupla vagy kettős szőrzet rövid, puha és dús aljszőrzetből és hosszabb, durva fedőszőrzetből áll, utóbbi hosszúsága fajtánként eltérő lehet. A két réteg segít a kutya testhőmérsékletének szabályzásában és védelmet nyújt a szélsőséges időjárási körülményekkel szemben.

A téli hónapokban melegen tartja a kutyát, nyáron pedig hűti. A kettős bundájú kutyák erősen vedlenek főként tavasszal és ősszel.

Ezeknek a kutyáknak gyakran lehet kutyaszaguk, mert a bunda alatt felhalmozódhatnak a természetes zsírok. A kettős szőrzetű kutyák erőteljesen vedlenek évente legalább kétszer, ilyenkor szinte teljesen elhullatják az aljszőrzetüket.

 • Kettős szőrzetű kutyafajták: Akita, Alaszkai malamut, Német juhászkutya, Skót juhászkutya, Ausztrál juhászkutya, Shetlandi juhászkutya, Husky, Labrador, Corgi, Border Collie, Kuvasz, Csau-csau, Spiccek, Shiba Inu, Schipperke, Berni pásztorkutya, Újfundlandi, Szamojéd, Bernáthegyi, Pomerániai, Palotapincsi.

5. Göndör szőrű / Nyírós szőrű

Göndör szőrű Kerry Blue terrier
Kerry Blue terrier

A göndör szőrű kutyák bundája kevesebbet hullik, nincs szőrváltásuk. Tapintásuk puha érzetű. Ebbe a típusba sorolhatók a göndör és a hullámos szőrtípusok, melyek kutyafajtánként eltérhetnek a laza lokniktől egészen a sűrű fürtökig.

A szőrhossz eltérő lehet az egyes testrészeknél, például a lábaknál lehet hosszabb, mint a törzsön. Alapvetően hosszú szőrök alkotják a göndör szőrű kutyák bundáját.

A göndör szőrbe könnyen beletapadnak a szennyeződések, növények, toklászok, amiket nem könnyű eltávolítani. Mivel esetükben nem jellemző a szőrváltás, ezért nyírni szükséges a szőrüket, gyakran különleges frizurákat részesítenek előnyben az esetükben.

 • Göndör szőrű kutyafajták: Bichon Frise, Uszkár, Barbet, Labradoodle, Portugál vízikutya, Ír vízispániel, Flandriai pásztorkutya, Bobtail, Kerry Blue terrier, Bedlington terrier.

6. Drótszőrű / Drótos szőrű

Drótos szőrű Brüsszeli griffon
Brüsszeli griffon

A drótszőr vagy szálkás szőr tapintásra durva és merev, a szőrszálak egyáltalán nem hullanak. Testük nagy részén puha, sűrű aljszőrzettel rendelkeznek, mely szezonálisan hullik.

A hosszú drótszőrrel rendelkező négylábúak bundája gyakran csomósodhat is. A drótszőr funkciója, hogy megóvja az ebeket a zord körülményektől.

Jellemzően nem tapad a bőrhöz, különösen a fejen, a kutya farkán és a lábak hátsó részén, gyakran hangsúlyos bajszuk, szakálluk és szemöldökük van ezeknek az ebeknek.

 • Drótszőrű kutyafajták: Schnauzerek, Drótszőrű német vizsla, Drótszőrű magyar vizsla, Airedale terrier, Ausztrál terrier, Ír terrier, Lakeland terrier, Drótszőrű foxterrier, Vidravadász kopó, Ír farkaskutya, Drótszőrű griffon, Drótszőrű tacskó, Brüsszeli griffon, Olasz griffon, Westie, Majompincs, Skót szarvasagár.

7. Zsinóros vagy nemezes szőr

Zsinóros vagy nemezes szőr Puli
Puli

A zsinóros vagy nemezes szőr igényli a legkevesebb gondoskodást, mert természetes módon filcesedik és rasztásodik, ezért nem lehet kifésülni.

Főként aljszőrzetből áll, ami növekedés közben összetapad és szinte szigeteli a kutyát. A bunda sűrű és gyapjúhoz hasonló tapintású, zsinórokba vagy szalagokba rendeződik.

 • Zsinóros szőrzetű kutyafajták: Puli, Komondor, Pudli, Spanyol vízikutya, Bergamói juhászkutya

8. Kopasz kutya

Peruvian Hairless Dog, Kopasz kutya, Perui meztelen kutya
Perui meztelen kutya

A szőrtelen kutyák hipoallergénnek tekinthetők, hiszen szinte teljesen kopaszok. Egyes fajtáknak egyáltalán nincs bundája, másoknak csak a fején, farkán és a tappancsainkon nő a szőr. Utóbbiak rendszeres nyírást igényelnek ezeken a testrészeken.

A kopasz kutyákat a hideg évszakokban fel kell öltöztetni, mert nem fűti őket a bundájuk, nyáron pedig gondoskodni kell a fényvédelemről, mert a napsugarak hamar leégést okozhatnak.

 • Szőrtelen kutyafajták: Kína meztelen kutya, Mexikói meztelen kutya, Perui meztelen kutya, Ecuadori meztelen kutya, Amerikai meztelen terrier.

Hogyan állapítható meg a kutya szőrtípusa?

A legtöbb szőrtípus általában első pillantásra felismerhető. A meztelen kutyákat, a göndör vagy hosszú szőrrel bíró ebeket könnyű beazonosítani.

A dupla szőrzet vagy drótszőrzetet azonban első látásra nem mindig egyértelmű. A kettős szőrzet különféle hosszúságú lehet, ezért könnyen rossz kategóriába sorolható.

A kutyafajták ismerete segíthet a meghatározásban, hiszen a fajtiszta ebek szőre a fajtára jellemző tulajdonságokkal bír. A szőrzettípus megállapításához különféle módokon kell megvizsgálni a kutyák szőrét.

Tapintás

A szőrtípus azonosításának legjobb módja a kézzel történő tapintás és a fésűvel történő átfésülés.

 • A durva tapintású fedőszőr és a puha aljszőrzet arról árulkodik, hogy a kutyának dupla bundája van.
 • A rövid szőrű kutyák szőre tapad a kutya testére, sima és puha, amikor a szőrnövekedéssel megegyező irányba simogatjuk. Azonban, ha a szőrt a szőr növekedésével ellentétes irányban simítod végid, néhány szőrszál szúrós lehet, és néhány szőrcsomó a bunda felszínére kerülhet, felfelé szállhat. Ez a szőrtípus intenzíven hullhat, akár egyetlen simogatás alkalmával is rengeteg szőr tapadhat a ruhánkra.
 • A drótszőrű kutyák leginkább tapintásról ismerhetők fel. Bármilyen jól ápolt egy drótszőrű kutya, soha nem lesz selymes és puha tapintású a szőre, hanem érdes, durva és kemény marad.

Hogyan kell ápolni a különböző szőrfajtájú kutyákat?

Hogyan kell ápolni a különböző szőrfajtájú kutyákat?

Minden kutyafajta sajátos bundával rendelkezik, amely besorolható valamely ismert szőrtípusba. A bunda színe, mintázata és tulajdonságai segítenek az egyes kutyafajták azonosításában, ám ennél sokkal fontosabb szerepük van.

A szőrzet célja, hogy egészségesen tartsa a kutyát, és megóvja ót a betolakodóktól, sérülésektől, hőmérséklettől, széltől, esőtől és napfénytől.

Ahhoz, hogy az eltérő szőrtípusú kutyák megfelelő gondoskodásban részesülhessenek, és a szőrzetük betölthesse a szerepét, fontos tudnunk, hogy miként kezdjünk neki a fésülésnek, fürdetésnek, hogy ne tegyünk kárt kedvenceink védőpajzsként szolgáló szőrzetében.

Hosszú szőrzet ápolása

A rendszeres ápolás fontos a hosszú szőrű kutyák számára, és a gazdiknak érdemes fontolóra venni a szőr vágását is.

 • A bundát legalább heti háromszor, de inkább naponta át kell fésülni, különben a szőrszálak csomósodnak, gubancolódnak. Az elhanyagolt szőrzet következtében csökkenhet a levegő áramlása a bőrfelszínen, és a bőr a fertőzések és gyulladások melegágyává válhat.
 • A szőrcsomókat mindig ki kell fésülni, akár balzsam hozzáadásával is, mert könnyen beletapadhat még több szőrszál a meglévő csomóba, és befilcesedhet a bunda.
 • A fésüléshez a hagyományos fémsörtés kefe mellett, bontófésűre is szükséged lesz.

Vegyes szőrzet ápolása

Ez a szőrtípus igényli a legnagyobb gondoskodást ahhoz, hogy a megőrizze szépségét és simaságát.

 • A hosszú szőrszálak hamar kócolódnak, filcesednek, ezért gyakran kell őket fésülni.
 • Fontos, hogy a kutyák fürdetését és fésülését az aktivitásukhoz igazítsuk. Minél többet tölt a kutya szabadban hemperegve, bundájával felseperve az avart és a port, annál többször kell fürdetni és antisztatikus fésűvel átkefélni.

Rövid szőrzet ápolása

A rövid szőrű kutyák ideálisak lehetnek azoknak a gazdiknak, akik nem akarnak állandóan kedvencük bundájának ápolásával foglalkozni. Bár ez a szőrtípus nem igényel annyi törődést, mint a hosszú bunda, a fürdetés és a fésülés itt sem maradhat el.

 • Fürdesd 4-6 hetente, fésüld át legalább hetente 1-2 alkalommal.
 • Fésüléshez használj szilikonkefét, vagy vaddisznószőr kefét. A kutya bundájának fésülése segít eloszlatni a faggyút a kutya szőrén és egészségesebbé teszi a bundát és a bőrt.

Dupla szőrzet ápolása

A vedlési időszakban nagy figyelmet kell fordítani a kutyák fésülésére, hogy elősegítsük a szőrváltás folyamatát, ehhez az aljszőrzet kefélésére is alkalmas kefét kell alkalmazni.

 • A fésülés történhet naponta, de legalább heti rendszerességgel kell ismételni annak függvényében, hogy mennyire csomósodik és filcesedik a kutya bundája.
 • Használj kifejezetten az aljszőr fésülésére tervezett fésűt!

Göndör szőrzet ápolása

Talán a legösszetettebb ápolást igénylő szőrtípus.

 • A göndör szőrt legalább heti 3 alkalommal át kell fésülni, mivel a szőrtípus gubancolódásra és rasztásodásra hajlamos.
 • Fésüléshez antisztatikus vagy szőrbontó kefe használata javasolt.
 • Rendszeres fürdetést és nyírást igényel a szőrzet ahhoz, hogy megőrizze szépségét és egészséges külsejét. Fésülés és fürdetés nélkül a szennyeződések és különböző maradványok a szőrzetben maradhatnak.

Drótszőrzet ápolása

A drótszőrű kutyák bundája is ápolást igényel.

 • Az elhalt szőrszálakat kézzel kell eltávolítani, vagy trimmelőkéssel, hogy helyükre új szőrszálak nőhessenek.
 • A fésülés elmaradása miatt az elhalt szőrszálak összetapadhatnak az újonnan növő szőrszálakkal és a bunda befilcesedhet.
 • A rendszeres gondoskodás segít puhábbá és szebbé tenni a bundát. A kutyákat 4-8 hetente kell átfésülni fémsörtés kefével és kézzel összegyűjteni az elhalt szőrszálakat.

Zsinóros szőrzet ápolása

A fürdetést ők sem úszhatják meg, fésülni azonban nem kell őket.

 • A bunda karbantartást igényel, a zsinóroknak különállónak kell lenniük, és ha több zsinór összetapad, akkor ezeket szét kell választani.
 • Az elhanyagolt bunda miatt bőrbetegségek alakulhatnak ki, paraziták lephetik el az ebeket, melyre nemezes bunda esetén az egyetlen megoldás a szőr levágása.

Kopasz kutyák ápolása

A meztelen kutyák bőrét nem védi szőr, így teljesen kitettek az időjárásnak, a napsugaraknak, általában nagyon érzékeny a bőrük.

 • Rendszeres fürdetést igényelnek, bőrükön csak kíméletes összetételű kutyakozmetikumok alkalmazhatók.
 • A szőrrel borított területeket rendszeresen fésülni kell, időnként pedig nyírni.
 • Fürdetéshez használj szivacsot, mely kíméletesen hámlasztja a kutya bőrét és felhabosítja a sampont.

Milyen sampont és kozmetikumot igényelnek a különböző szőrtípusokkal rendelkező kutyák? 

Milyen sampont és kozmetikumot igényelnek a különböző szőrtípusokkal rendelkező kutyák?

A kutyák szőrtípusa az alkalmazható kozmetikumok körére is hatással van. Bizonyos szőrtípusok célzott termékeket igényelnek, melyek nem helyettesíthetők általános samponokkal.

A kutyakozmetikumok megvásárlása előtt tájékozódj a kutyád szőrtípusának megfelelő lehetőségekről, hogy a leginkább testhezálló termékeket alkalmazhasd.

Hosszú szőrre ajánlott kutyakozmetikumok

A hosszú szőr rendszeres fésüléséhez antisztatikus kifésülő sprayt vagy szőrbontó balzsamot érdemes alkalmazni, a bundát pedig fürdetés közben kondicionálni kell.

A fürdetések között szagsemlegesítő permetek, növényi olajos permetek segíthetnek a szőrzet regenerálásában, puha tapintást és finom illatot kölcsönöznek a bundának.

Vegyes szőrre ajánlott kutyakozmetikumok

A selymes/vegyes szőrű kutyák bundája a fésülésen kívül ápoló hatású kozmetikumokat is igényel.

Elengedhetetlen a kifésülő spray, mely segít tisztán tartani a bundát, puhává és a simává teszi a szőrszálakat.

Fürdetéskor színspecifikus sampon és tápláló hatású balzsam használata ajánlott, mely segít abban, hogy a hosszú szőrszálak szépen lógjanak lefelé.

Rövid szőrre ajánlott kutyakozmetikumok

A rövidszőrű kutyákat általános kutyasamponokkal célszerű fürdetni, mely segít megtisztítani a kutya bőrét a zsíros, poros lerakódásoktól és friss illatot kölcsönöz.

Vedlés alatt a vedlés elleni samponok segíthetnek átvészelni a szőrhullajtós időszakot.

Egyes rövidszőrű fajták bőre érzékeny lehet, számukra a bőrnyugtató hatású, hipoallergén samponok válhatnak be.

Nyáron hajlamosak a rovarcsípésekre, ezért érdemes őket kullancs és bolhariasztó samponnal fürdetni.

Dupla szőrzetre ajánlott kutyakozmetikumok

Vedléskor kifejezetten vedlés elleni samponok segíthetnek, szárítás előtt pedig az antisztatikus kifésülőspray-k gyorsíthatják a fésülést és a szőr kiszáradását.

A vedlésen kívüli időszakban a mélytisztító samponok segíthetnek elűzni a jellegzetes kutyaszagot. Két fürdetés között illatos spray-vel frissíthetjük fel a kutyák bundáját.

Tudd meg hogyan lehet illatos a kutya két fürdetés között. Olvasld el az erről írt cikkünket!

Göndör szőrre ajánlott kutyakozmetikumok

Fürdetéshez színspecifikus, göndör szőrre ajánlott sampon használata javasolt.

A dúsító samponok segíthetnek teltséget és textúrát biztosítani a bundának, a kondicionálók használata a hosszabb szőrrel rendelkező testrészeken kerülendő, mert ezek elnehezíthetik és lapossá tehetik a bundát.

Fürdetések között illatosított permetek használhatók a bunda felfrissítésére. A fésülést könnyítő termékek nélkülözhetetlenek a kutya szőrcsomóinak kifésüléséhez és megakadályozzák a szőrszálak eltörését.

Drótszőrre ajánlott kutyakozmetikumok

Kifejezetten drótszűrű kutyák számára tervezett samponokkal érdemes fürdetni a kutyákat, balzsamot akkor kell csak használni, ha szeretnénk puhábbá tenni a durva szőrszálakat.

Mivel a drótszűrű kutyákat ritkábban kell fésülni, ezért két kezelés között bármilyen illatos permettel befújhatjuk a bundájukat.

Zsinóros szőrre ajánlott kutyakozmetikumok

Fürdetéskor hígítva használjuk a sampont, mert a bőrük hajlamos a kiszáradásra és az irritációra, a tömény sampont pedig nem könnyű kiöblíteni a nehéz és tömör zsinórok közül.

A kutyát teljesen meg kell szárítani, mert a szőrcsomók mögött a nedves közegben elszaporodhatnak a baktériumok, és a kutya kellemetlen szagot áraszthat magából.

Kopasz kutyáknak ajánlott kutyakozmetikumok

A kopasz kutyákat kifejezetten érzékeny bőrre javasolt, kíméletes samponnal vagy hipoallergén samponnal kell fürdetni.

Bőrüket igény szerint kondicionáló balzsamokkal is megmoshatjuk, melyek segítenek nedvességgel feltölteni a kiszáradásra hajlamos bőrt.

Esetükben sokkal nagyobb hangsúlyt kap a bőrápolás, mint a szőrzet ápolása, ezért ajánlott a testápolók és fényvédő krémek használata is.

Összegzés

Több száz kutyafajta létezik a világon, nem csoda, hogy többféle szőrtípust is megkülönböztetünk. A szőrzet fajtája szorosan kapcsolódik az egyes kutyafajták fizikai jellemzőihez és a fajták eredeti életviteléhez.

A szőrzet nemcsak a kutyák megjelenését határozza meg, hanem segít a testhőmérséklet szabályzásában és védelmet nyújt a külső viszontagságokkal szemben.

A kutyákról való gondoskodás elengedhetetlen eleme, a kutyák szőrzetének jellemzőinek megismerése, az ápolás módjának elsajátítása és a biztonságosan használható kozmetikumok ismerete.

Derítsd ki útmutatónk alapján, hogy milyen szőrzettel rendelkezik a kedvenced és kövesd tanácsainkat, hogy az eb bundája egészséges lehessen!

2022. november 12.

További érdekességek

Hírlevél

  A hírlevélre való feliratkozással elfogadom az Adatvédelmi szabályzatot.