Hogy mutatja ki a kutya a szeretetét a gazdája felé?

Hogy mutatja ki a kutya a szeretetét a gazdája felé

Utoljára frissítve: 2022. May. 28

Amikor egy négylábú érkezik a családba, teljesen megváltozik az életed. A kutyák boldoggá teszik az egész családot és új feladatokkal látnak el minket. De hogy mutatja ki a kutya a szeretetét a gazdája felé? Cikkünkből kiderül!

A kutyák birtokba veszik az udvart, vagy akár a nappalit, és még a konyhában is finom falatokért kuncsorognak. A kutyatartás hatalmas felelősséggel jár, és az első naptól fogva folyamatosan lesni fogod kutyád hangulatát, hogy megtudd, vajon jól végzed-e az új tisztséged ellátását?

A 12 legbiztosabb jel hogy mutatja ki a kutya a szeretetét irántad

A kutyák nem tudnak beszélni a szó hagyományos értelmében, ezért rengeteg nonverbális jellel kommunikálnak felénk, amikből következtethetünk aktuális érzelmi állapotukra.

Ha figyelmesen megvizsgálod a mozgásukat, arcmimikájukat, testük rezdüléseit és viselkedésüket, könnyedén megfejtheted, hogy épp mi jár a fejükben. Szeretetüket számos módon képesek kifejezni gazdáik felé.

Nézzük a leggyakoribb és legfeltűnőbb módokat, melyek kutyanyelven mind azt súgják, „szeretlek!”

1. Mélyen a szemedbe néz

A kutya úgy mutatja ki a szeretetét, hogy mélyen a szemedbe néz.

Ha a kutyád egyenesen a szemedbe néz, amikor ránézel, tudhatod, hogy szeret téged. Az erőteljes bámulás a legelismertebb amerikai tudományos folyóiratban megjelent kutatás szerint, jelentős oxitocin termelődéssel jár a kutyában és a gazdájában egyaránt.

Az oxitocin szeretethormonként is ismert vegyület, mely szerepet játszik a társas kapcsolatok kialakításában. A vizsgálat eredményei alátámasztották, hogy az emberek és ebek között ugyanaz a kötődési folyamat megy végbe a felszabaduló oxitocin hatására, mint az újszülött gyermek és az édesanya között.

A farkasszemezés erős érzelmi kötödést vált ki minden emberben, gondolj csak az első randevúra, amikor partnereddel rezzenéstelenül merültök el egymás tekintetében. Nincs ez másként akkor sem, ha a kutyád révedő tekintete találkozik a tiéddel.

A másik oka, hogy kedvenced folyton a tekintetedet keresi, az hogy így próbálja kifejezni odaadását feléd. Követő szeme arra utal, hogy várakozással van a következő lépésed felé, hogy semmiképpen se maradjon le, és időben csatlakozhasson hozzád, amikor elindulsz valahová.

Hosszas szemkontaktust csak emberekkel létesítenek négylábú barátaink, mert fajtársaik szemében ez az agresszió jelének minősülne.

2. Megemeli a szemöldökét

Megemeli a szemöldökét.

Ugyan a kutyáknak technikai értelemben nincs olyan szemöldökük, mint az embereknek, de az egyértelműen látható, amikor megemelik a szemük feletti homlokredőiket.

A Scientific Report folyóiratban közölt kutatás szerint a kutyák lényegesen több mimikai mozdulatot produkálnak akkor, amikor a körülöttük lévő emberek odafigyelnek rájuk, mint akkor, amikor nem törődnek velük.

A kutyák főként a bal szemöldöküket emelik meg, amikor meglátják a gazdáikat és ezzel is feléjük kommunikálnak. Az érdekes viselkedést kizárólag emberek felé gyakorolják, játékok és más állatok nem ösztönzik őket erre az arckifejezésre.

A kutatók arra a következtetésre jutottak az ebek megfigyeléséből, hogy a szemöldökemelés a kutya ragaszkodásának az egyik jele. Nézd meg a kutyád arcát legközelebb, amikor belépsz a szobába, hogy megtudhasd, örül-e annak, hogy meglátott téged?

Abban az esetben, ha felvont szemöldöke mellé még a nyelvét is kiölti a kutyád, akkor éppen megpróbálja utánozni a te arckifejezésedet.

3. Veled ásít

Veled ásít, akkor szeret a kutya.

Az embereknél az ásítás az empátia jele akkor, ha látunk valaki mást ásítani és átragad ránk az ásítása. Sőt, az emberek akkor képesek ásítozni, ha egy ásító állatról látnak videófelvételt, vagy akár az ásításról olvasnak.

Mikor ásít egy kutya?

A kutyák többnyire azért ásítanak, hogy megszabaduljanak a stressztől, például amikor állatorvosnál vannak, vagy csökkentsék izgatottságukat, amikor előveszed a pórázt és sétálni viszed őket.

Néhány kutató rájött, hogy a kutyák észreveszik és reagálnak az emberi ásításra is. Ha a kedvenced azt követően ásít, hogy látott téged is, az bizony a szociális kötődés jele. Ily módon képesek kifejezni empátiájukat feléd.

Köztudott, hogy az ásítás ragályos, viszont a kutyák sokkal érzékenyebbek a saját gazdájuk ásítására, mint idegen emberekére. Sorainkat olvasva lehet, hogy rád tört az ásítás, és ha kedvenced is csatlakozott hozzád, akkor tudhatod, hogy együtt érez veled.

4. Csóválja a farkát

Csóválja a farkát.

Egy kutya sokféleképpen tudja csóválni a farkát, de nem mindegyik mozdulat jelenti azt, hogy szeret téged.

A különböző csóválásokról korábbi cikkünkben olvashatsz bővebben. Ahhoz, hogy pontosan tudd dekódolni az eb csóválását, ismerned kell a fizikai sajátosságait és a természetes faroktartását. Másként csóvál egy kutya, akinek mindig a gerince fölé kunkorodik a farka, mint az, aki általában csak lógatja.

Általánosságban a kissé megemelt vagy semleges pozícióban végrehajtott, laza farokmozgatás jelzi feléd a kutyád boldogságát és az irántad érzett szeretetét.

A nyugodt kutyák, akik jól érzik magukat a társaságodban, sokkal gyakrabban kommunikálnak ily módon feléd.

5. Hozzád bújik etetés után

Hozzád bújik etetés után.

Várd meg türelmesen, amíg a kutyád elfogyasztja a vacsoráját, és figyeld meg a következő lépését! Ha egyenesen feléd veszi az irányt és hozzád simul, egészen biztosan szeret téged.

Annak ellenére, hogy mindennap megeteted, a kutyád sokkal többre tart téged, mint egy élelemforrást. Ha evés után rögtön hozzád bújik, azzal azt fejezi ki, hogy hálás az élelemért, de nem csak emiatt szeret.

A bújás során endorfinok, azaz boldogsághormonok szabadulnak fel mindkettőtök szervezetében, melynek hatására te is, és a kutyád is sokkal jobban érzitek magatokat.

6. Megosztja veled a játékait

Megosztja veled a játékait.

A szeretet másik szembetűnő jele az is, ha a kutyád odahozza neked a kedvenc játékát. Az ebek rendkívül birtoklóak, ha a csontjukról, megrágcsált fadarabjaiktól vagy játékaikról van szó.

Ha az eb mégis hozza magával a legkedvesebb játékát, amikor az öledbe ül, akkor tudhatod, hogy nemcsak szeret, hanem meg is bízik benned.

Ezzel a mutatvánnyal két nagyon fontos szeretetnyelven is kommunikálnak irányodba. Egyrészt felajánlják neked és ezzel együtt lemondanak egy időre imádott játékukról, másrészt biztosak benne, hogy a számukra legértékesebb tulajdonukban nem esik kár, mert úgy fogod kincsként őrizni a játékot, ahogy rájuk is vigyázol.

Ha tehát játékot kapsz egy kutyától, érezd magad kitüntetve!

7. Megengedi, hogy a fejéhez érj

A bizalom és a szeretet jele, ha a kutya megengedi, hogy a fejéhez érj.

A legtöbb kutya nem szereti, ha a feje búbját fogdossák, mert fenyegetőnek érzik, főleg ha az ember ezt állva, felülről teszi. Gyakran elhúzzák a fejüket és távolodnak azoktól, akik a fejüket paskolják.

Sokkal jobban értékelik, ha egy magasságba ülsz le melléjük a földre, és a nyakukat vagy a farkuk tövét vakarászod. Amennyiben a kutyád hagyja neked, hogy a fejét simogasd, és még élvezi is, becsukja közben a szemét, akkor tudhatod, hogy nagyon különleges vagy neki.

8. Ellopja a szennyesedet

Kölyökkutya ellopta a papucsot.

Sok gazdát bosszant, amikor a kutyája ellopja a zokniját, vagy szétrágja a papucsát. Valójában azonban ennek örülnünk kellene, hiszen egyértelműen jelzi a kutya kötődését és szeretetét felénk.

Természetesen mindenkinek jobb, ha erről sikerül leszoktatni a kutyát, mielőtt nem marad egyetlen felvehető ruha sem a gardróbban. A kutyák érzik az illatodat a levetett ruháidon, ezért időnként ellopják őket, hogy közel érezhessék magukat hozzád.

Jellemzően a lábbelikre esik a választásuk, mert ezeknek van a legerősebb illatuk. Néha el is alszanak a ruhákon fekve, annyira megnyugtató számukra a gazdi vélt közelsége. Legközelebb, amikor a zokniddal a szájában kergeted, gondolj arra, hogy a kis tolvaj annyira imád téged, hogy nem tud ellenállni az illatodnak sem!

9. Izgatott, ha túl későn érsz haza

Izgatott, ha túl későn érsz haza.

A kutyák számára fontos a napi rutin. Tudják, hogy mikor érsz haza általában a munkából, és ha valami miatt későn érkezel, azt egyből izgatott viselkedéssel fogadják, ha igazán szeretnek. Kutatások bebizonyították, hogy kivételesen pozitív hatással van a kutyákra, amikor távollét után újra találkozhatnak a gazdájukkal.

A találkozás pillanatában oxitocin szabadul fel, mely örömérzetet nyújt számukra, és csökken a stresszhormonként ismert kortizol szintje szervezetükben.

A falka vezetőjeként gyakran elhagyod a közös otthonotokat, így a kutyák gondolhatják azt is, hogy táplálékra mentél vadászni, ahogy minden valamire való falkavezér szokott. Egész nap azt várják, hogy hazatérj az elejtett “zsákmánnyal”, melyből nekik is jut majd pár finom falat.

Ha késve érkezel, akkor amiatt aggódhatnak, hogy mi történhetett veled a veszélyes vadászmezőkön. Örömükben izgatottan, függőlegesen csóválják a farkukat, amikor újra megpillantanak téged, és persze alig várják, hogy megkóstolhassák azt a kivételes csemegét, amit ilyen sokáig tartott elejteni.

10. Mindenhová követ

Mindenhová követ.

A szeretet egyik nagyon fontos mutatója, ha kutyád mindenhová árnyékként követ téged. Megeshet, hogy időnként szívesen töltenél némi időt magányosan, de a kutyád folyton folyvást a nyomodban van.

Előfordulhat, hogy azért követ, mert úgy tekint rád, mint a saját szüleire vagy, azt gondolja, hogy mindig akad nálad pár jutalomfalat, amiből kunyerálhat.

Összességében viszont biztos lehetsz benne, hogy annyira szeret téged, hogy egy percig sem akarja nélkülözni a társaságodat.

Ha mindig úgy dönt, hogy a közeledben marad, semmi kétséged nem lehet az érzéseiről. A kutyák szeretete feltétlen és örök, ha egyszer megszeret téged, mindig szeretni fog, nem számít, mennyit vagytok együtt, és mi történik időközben.

11. Testközelben van

Testközelben van, az annak a jele, hogy szeret a kutyád.

A kutyák nem csak követnek téged, amikor fel-alá járkálsz, hanem ragaszkodnak a fizikai kapcsolódáshoz is. Számukra mindegy, hogy a lábad mellé ülnek, az öledbe hajtják a fejüket, vagy együtt alszanak veled.

A lényeg, hogy bőrükön is érezzék a jelenlétedet. Kiválaszthatnák bármelyik pontot az otthonotokban a lustálkodáshoz, ők mégis szívesebben ejtőznek gazdáik szoros közelségében. Örülj annak, ha kutyád melletted leli meg a nyugalmát és bújásával is kifejezi mérhetetlen szeretetét.

Sok kutya egyszerűen nekidől a gazda lábának, vagy ráül a lábára, esetleg orrával bökdösi a simogató kezeket, csak azért, hogy a biztonságot jelentő érintéseket megtapasztalhassa.

Vannak olyan családok, ahol a kötelék annyira erős, hogy a kutya csak a gazdával együtt hajtja álomra a fejét, ahogyan a farkasok is összebújva alszanak a falka tagjaival. A kutyák szeretetre és biztonságra vágynak tőled, és ugyanezt nyújtják cserébe neked is.

12. Szót fogad neked

A kutya szeret téged, ha szót fogad neked.

Az a kutya, amelyik mindent megtesz annak érdekében, hogy kövesse az általad lefektetett szabályokat, egészen biztosan oda van érted.

Négylábú barátainkat erős társas hajlammal áldotta meg az ég. Elődeikhez, a falkában élő farkasokhoz hasonlóan, a modern háziasított ebek is ragaszkodnak falkájukhoz akkor is, ha a falkát többségében emberek alkotják.

A család törvényeihez próbálnak alkalmazkodni, hogy elfogadott tagjai legyenek a csapatnak. A kutyák többféle intelligenciával rendelkeznek, de a kiváló memória és tanulékonyság nem egyenlő a szeretet és empátia kifejezésének képességével.

Egy okos kutya könnyen elunja magát és túljár az eszeden a csínytevéseivel, míg egy kevésbé okos fajta lehet, hogy több szeretet nyújt, még ha nem is a legélesebb kés a fiókban.

A kutyák imádják a gazdáikat és ezt gyakran engedelmességükkel is bizonyítják, amikor elfogadják a szigorú szabályokat és ösztöneik ellenére tartják magukat az általad szabott feltételekhez.

Összegzés

A kutyák vitán felül csodás társaságot nyújtanak mindannyiunk számára. Hűségesek, aranyosak, bújósak és vidámsággal töltenek meg minden otthont.

Jó program velük együtt sétálni még a legunalmasabb helyeken és a legszebb tájakon is. Jelenlétükkel és odaadásukkal feltöltenek bennünket a legszürkébb és legfárasztóbb napon is, amikor a munkából hazaérkezve kitörő örömmel üdvözölnek minket.

Egyértelmű, hogy szereted a négylábú kedvencedet bármilyen huncutságot is tesz, és most már azt is könnyen megállapíthatod, hogy mutatja ki a kutya a szeretetét feléd. Ha izgatottan csóválja a farkát, amikor meglát, ha folyton körülötted lebzsel, játszani hív téged vagy egyszerűen csak melléd bújik, tudhatod, hogy ő is szeret téged.

Különböző vizsgálatok rávilágítottak arra a tényre, hogy a kutyák agyi aktivitása hasonlít az emberekéhez. Az agyban felszabaduló hormonok hatására a kutyusok is képesek különféle érzelmek kialakítására és megélésére.

Az agyi vegyületeket természetesen nem láthatod, de ha bármely említett viselkedésben felismerted a saját kedvencedet, biztos lehetsz benne, hogy érzései kölcsönösek feléd.

2022. May 12.

További érdekességek

Hírlevél

    A hírlevélre való feliratkozással elfogadom az Adatvédelmi szabályzatot.