A kutyám nagyon izgatott lesz ha vendégek jönnek, mit tegyek?

Ez minden kutyatartónál általános jelenség, amivel egyáltalán nem vagy egyedül. Ha a te kutyád is izgatott lesz ha vendégek jönnek hozzád, esetleg kissé ingerlékeny, akkor szeretnéd tudni miért csinálja és mit tehetsz ellene. Bár ez a viselkedés idegesítő lehet, van rá megoldás.

Miért lesz a kutya túlságosan izgatott, ha vendégek jönnek?

Gondoljunk csak bele: csomó új ember, illat, amit eddig még nem tapasztalt. Ez a sok dolog egyszerre teljesen kibillenti a kutyát a megszokott kis rutinjából. Azonban sokszor ez az izgalom abban nyilvánul meg, hogy a vendégekre ugrál a kedvencünk, ami elég zavaró lehet.

Néhány módszerrel azonban kordában lehet tartani.

Kutya az ajtó előtt ül

Miért lesz ennyire izgatott a kutya:

1. Szereti a figyelmet

Ki nem, ugye? Ha valamit szeretnek a kutyák, hát az a figyelem felkeltése.

Az új látogatók pedig biztos foglalkozni fognak velük, ezzel viszont az ellenkező hatást érik el. Hiszen pontosan azt kapják, amit akartak.

Ezzel akaratlanul is megjutalmazzák a rossz viselkedést. Ez pedig csak tovább fogja ösztönözni, hogy minden egyes alkalommal így viselkedjen.

2. Az új emberek érdekesek

Jó új emberekkel találkozni és megismerni őket. Csakhogy a kutyák az ismerkedés fázisában talán túlontúl izgatottak lehetnek.

Négylábú barátaink nagyon érzelmes lények, viszont ha nincsenek jól nevelve és képezve, akkor nem biztos, hogy jól tudják kifejezni magukat.

Ebből lesz az, hogy ledöntik a vendégeket a lábukról, még ha jót is akarnak.

3. Fenyegetve érzi magát a betolakodó miatt

Sok, kifejezetten őrző típusú kutya érezheti azt, hogy behatoltak területére, hiszen nem ismeri a vendégeket. Ilyenkor kifejezetten óvatosnak kell lenni, hiszen könnyen agresszívvá is válhatnak.

4. Az érkező vendégek felborítják a rutint

A kutyák igazi rutinalapú állatok, mindennek megvan a maga ideje. Ha pedig a vendégek belezavarnak ebbe, akkor könnyen kizökkenhetnek és izgatottá válhatnak.

És mivel nagyon érzelmesek, lehet feszültek lesznek a beállt változás miatt, mert nem tudják kezelni azt.

Hogyan lehet lenyugtatni az izgatott kutyát, ha felpörög a vendégek láttán?

Nyugodt kutya a vendégek között

Az egyik legfontosabb, hogy rájöjjél, mi okozza nála ezt a viselkedést, ha pedig már tudod, akkor számos módszer áll rendelkezésedre, hogy megfékezd az állatot.

1. Maradj nyugodt!

Ahogy említettük, a kutyák nagyon érzelmesek, és hamar átveszik a hangulatodat. Ha azt látják izgulsz vagy félsz, akkor percek alatt ők is azzá válnak.

Valamint ha túl sok figyelmet szentelsz neki és a viselkedésének, akkor csak megerősíted azt. Ehelyett maradj nagyon nyugodt, és a vendégeket is kérd erre

Így a kutyus is sokkal hamarabb veszíti el az érdeklődését.

2. Különítsd el

Ha viszont nagyon nem tud megnyugodni a kedvenced, akkor jobb ha elkülöníted addig. Fontos, hogy a kutya fekvőhelye kellemes és kényelmes legyen neki, hogy le tudjon nyugodni.

3. Győződjünk meg róla, hogy kifáradt-e

Fontos, hogy a kutya megkapja a számára elegendő testmozgást. Egy fáradt kutya sokkal kiegyensúlyozottabb és nyugodtabb, jobban is viselkedik.

Ha tudod, hogy vendégeid lesznek, jobb előtte elvinni a kutyust egy extra kör sétára.

4. Gyakoroljuk vele az üdvözlést

Gyakorlat teszi a mestert, ahogy a mondás is tartja. Ha a kutya nem tudja, hogyan kellene viselkednie a vendégekkel, akkor a legjobb, ha megtanítjuk neki.

5. Kérd meg egy barátodat, hogy segítsen

Hiába gyakorlunk mi a kutyával, ha aztán az idegenekre másképp reagál. Kérd meg egy barátodat, akit még nem ismer az állat, hogy segítsen a gyakorlásban és játsszátok el, hogy átjön hozzátok.

Ha a kutya túl izgatottá válik válassz egy vezényszót, amellyel jelzed, hogy nem ez a helyes viselkedés. Legyél következetes, hogy a megfelelő viselkedés rögzüljön az állatnál.

6. Adj neki rágókákat vagy játékot

Az izgatott kutyát néha nincs más lehetőség, mint lefoglalni valami mással. A kutyák orra és szája nagyon érzékeny, így élik és érzékelik a körülöttük lévő világot.

Közvetlenül a vendégek érkezése előtt adjunk neki valamit, amit tud rágni, így egy kis szerencsével le tudod őt foglalni addig is.

Miért őrül meg a kutya, ha valaki az ajtóhoz közeledik?

Ha a kutya teljesen elveszíti az eszét, ha valaki az ajtóhoz megy, annak több lehetséges oka is van.

Az első, hogy nagyon izgatott a vendégek miatt. Ha ez az oka, akkor dolgozni kell azon, hogy megtanítsuk neki, hogy nyugodt maradjon.

De lehet, hogy a területét akarja védeni, ezt hamar ki kell nevelni belőle, mert akár agresszívvá is válhat.

Mikor kell megnyugtatni egy túlzottan izgatott kutyát?

Egy izgatott kutyus elsőre talán aranyos lehet, de hosszútávon zavaróvá és terhessé válhat ez az élénk viselkedés.

Ilyenkor már ők maguk sem tudják szabályozni a viselkedésüket. Ha teljesen elveszítjük a kontrollt, az állat nem hajlandó szót fogadni, akkor muszáj közbelépni.

Összegzés

A túlságosan izgatott kutya sokszor kellemetlen helyzeteket okozhat. Azonban nem kell lemondani a vendégségekről, csak azért, mert a kutyánk ilyenkor egy kicsit megőrül.

Első körben próbáljunk rájönni az okára, miért lesz ennyire izgatott. Gyakoroljunk vele, hogy miként kellene üdvözölni az új embereket.

Ha pedig nagyon nem sikerül megfékezni, akkor az elzárás vagy a lefoglalás is segíthet. Illetve fektessünk nagy hangsúlyt arra, hogy napközben elegendő mozgáshoz jusson az állat és kellőképpen lefáradjon.

March 8, 2022

További érdekességek

Hírlevél

A hírlevélre való feliratkozással elfogadom az Adatvédelmi szabályzatot.