10 ok, hogy miért ugatja meg a kiskutya a nagyobbat

10 ok, hogy miért ugatja meg a kiskutya a nagyobbat

Utoljára frissítve: 2022. október. 30

Mindenki találkozott már azzal a gyakran megmosolyogtató szituációval, amikor egy csöppnyi öleb minden energiáját bevetve ugat meg egy, az utca túloldalon, vagy éppen a közelében sétáló jóval nagyobb termetű kutyát.

A másik általában komótosan sétál tovább és rá se hederít a kicsire. Kérdés, hogy mi motiválja erre a viselkedésre a csöppségeket?

A szituáció lehet ugyan számunkra komikus, de valójában egyáltalán sem az. Ha belegondolunk, ez pont olyan, mint ha szembe jönne velünk egy jól megtermett Grizzly medve, mi pedig elkezdenénk perlekedni vele, holott az összetűzés eredménye nem kétséges.

A kiskutyáknál azonban azért más a helyzet és több dolog is motiválhatja őket erre a látszólag agresszívnak tűnő viselkedésre, nézzük meg, mik is ezek.

Miért ugatja meg a kutyám a nagyobb kutyákat?

1. Kíváncsi rá

Lehet az ok egyszerű kíváncsiság. Szavak nélkül a kutya jobb híján ugatással fejezi ki magát, ami ebben az esetben utalhat arra is, hogy szeretné megismerni azt a másik, nagyobb termetű ebet.

Gyakran, ha nincsen pórázon a kutya, hang nélkül fut oda a másikhoz és elkezdi szagolgatni az ismerkedés jegyében.

Abban az esetben azonban, ha korlátozva van a mozgásában, ugatással jelzi azt, hogy szeretné megismerni a másikat.

Az ugatásról való leszoktatásról itt olvashatsz bővebben.

2. Fenyegetve érzi magát

Fenyegetve érzi magát.

A kis kutyák gyakran csak azért ugatják meg a nagyobbakat, mert egész egyszerűen félnek tőlük és fenyegetve érzik magukat.

Az ugatás pedig ebben az esetben azt a célt szolgálja, hogy hangjukkal megpróbálják elriasztani a nagyobbat, akiben támadó, vagy legalábbis fenyegető szándékot vélnek felfedezni.

3. Ideges

Az idegesség hasonló ugatási reakció, mint amikor fél a kutya, de egy kicsit mégis más.

Ez akkor fordul elő gyakrabban, amikor a kedvencünk még egyáltalán nem- vagy csak kevés nagykutyával találkozott és egész egyszerűen nincsen hozzájuk szokva.

Főleg azoknál az ebeknél a gyakori, melyeknek amúgy is gyengébb az idegrendszere. Ez pedig sajnos bizonyos fajtáknál előfordulhat.

4. Önképzavar

Önképzavar.

Ahogy az embereknél is elő szokott fordulni, hogy nem úgy látják magukat, mint amilyenek a valóságban, úgy a kutyáknál is lehetséges az önképzavar.

Nálunk tipikus eset erre az anorexia, amikor a beteg nem tudja, hogy sovány, de az ellenkezője is lehet, a kövér nem tudja, hogy kövér.

Mindenesetre a kiskutya azért is megugathatja a nagyobbat, mert egész egyszerűen nincs tisztában vele, hogy ő pici és egyenrangú félként tekinti magára a másikkal szemben.

5. Viselkedési probléma

Lehet az ugatás viselkedészavar is, pontosabban a szocializáció hiánya.

Amennyiben a kutya csak emberek között van, és ritkán hagyja el a lakást, akkor természetes dolog a „nem értésből”, a frusztrációból adódó ugatás.

Ezért is nagyon fontos, hogy legalább naponta kétszer vigyük le a kutyát sétálni, hogy ismerkedjen a környezetével és a fajtársaival.

6. Fajtahajlam

Fajtahajlam. Jack russel terrier.

Egyik lehetséges ok, hogy a fajta genetikai kódoltságának köszönhető az ugatás a nagyobb- vagy bármilyen méretű kutyák felé.

A kistermetű kutyákra, főképp a kotorékebekre (terrierekre) jellemző, hogy évszázadokig vadász, üldöző foglalkozást kellett végezniük. Patkányt fogni, vagy éppen a rókát kikergetni föld alatti odújukból.

Ez a támadási ösztön pedig kódolva lett, így a nagyobb kutyákkal szemben is jóval bátrabban lépnek fel, mint a többi kutya.

7. Védik a gazdit

Az is előfordulhat, hogy nem saját magukat, hanem a gazdájukat féltik a nagyobb testű kutyáktól.

Védelmi ösztöneikre és a gazdihoz való ragaszkodás miatt ilyenkor halált megvető bátorsággal lépnek fel a másikkal szemben és ugatásukkal próbálják elriasztani a vélt támadót.

8. Biztonságban érzi magát

Biztonságban érzi magát.

Ugyanakkor ennek az ellenkezője is előfordulhat, mi szerint a kiskutya nem fél, hanem a gazdi mellett biztonságban érzi magát.

Úgy gondolja nem lehet semmi baj, a gazdám miatt védelemben vagyok, így nyugodtan „kikezdhetek” a másikkal.

9. Játszani szeretne

Gyakori ok, hogy a kedvencünk egész egyszerűen csak játszani szeretne a másik kutyával és egyáltalán nem is érdekli, vagy nem is tudja azt, hogy a másik eb jóval nagyobb nála.

Ha pórázon van a kutya, akkor pedig kénytelen ugatással kifejezni óhaját, hogy neki bizony hancúrozni támadt kedve.

10. Hecceli a másikat

Hecceli a másikat.

Az is elő szokott fordulni, hogy a kiskutya csupán fel akarja idegesíteni a másikat, ha úgy tetszik, kötekszik vele.

Az embereknél is vannak ilyen típusú személyiségek, és bizony a kutyáknál is előfordul a kötekedőbb természet.

Összegzés

A kistermetű kutyák számos okból ugathatják meg nagyobb társaikat. A háttérben ugyanúgy állhat a félelem, mint a játékos kedv, vagy éppen a gazdi védelme.

Érdemes figyelni a nagyobb kutya reakcióit is a kezdeményezésre, de az esetek többségében akkor járunk jól, ha nem engedjük a kutyánkat a nagyobb közelébe, hanem a póráz határozott ellentartásával tovább vezetjük a kedvencünket.

2022. október 30.

További érdekességek

Hírlevél

    A hírlevélre való feliratkozással elfogadom az Adatvédelmi szabályzatot.