A kutya dominancia jelei a gazdi és környezete felé

A kutya dominancia jelei a gazdi és környezete felé

A kutya dominancia jelei láthatóak négylábú társad viselkedésén? Úgy érzed ő irányít, és ez egy kicsit megrémít? Ha hirtelen azt sem tudod mihez kezdj, akkor olvass tovább!

A kutyák, illetőleg az őseik falkában éltek és vadásztak. Ebben a falkában minden állatnak meg volt a pontos helye. Voltak alfa, béta hímek és a többiek. A domináns kutyák pedig időről-időre megverekedtek a vezér szerepért.

A dominancia, mint viselkedésforma a mai napig a kutyák egyik tulajdonsága, feltéve persze, ha ilyen típusú az adott eb. Ha igen, az némileg más fajta nevelést is igényel.

Milyen jelei vannak a kutya dominanciájának?

Aggódnunk kell a kutyánk domináns viselkedése miatt?

A kutya dominancia jelei az ember és környezete felé

Hogyan kezeljünk egy domináns kutyát?

Milyen jelei vannak a kutya dominanciájának?

A domináns viselkedésre gyakran olyan jelek is utalnak, melyekről nem is gondolnánk. Ilyen lehet a szófogadatlanság, ágyba pisilés vagy kakilás, és az indokolatlan ugatás is. Ami miatt pedig akár már aggódni is lehet, az a gazdával szembeni agresszív viselkedés, mindenekelőtt a morgás.

A farkasok a maguk természetes környezetükben kétség kívül domináns élőlények, ahogy az is biztos, hogy a kutyák a génjeikben őrzik a régi idők szellemét. Függetlenül attól, hogy egy jól megtermett kuvaszról vagy egy ölebről beszélünk, a kutyák mindegyike hajlamos a dominanciára.

Aggódnunk kell a kutyánk domináns viselkedése miatt?

A legtöbb esetben nem, mert a probléma viszonylag könnyen kezelhető személyes neveléssel vagy kutyaiskolába íratással, de olyan is elő szokott fordulni, hogy igen.

Egyik barátomnak volt egy jól megtermett keverék kutyája, akit kölyök korában bántalmaztak is, végül megharapta a gazdáját, amiért el akarták altatni. Szerencsére ez nem történt meg, helyette a barátomhoz került. A kutya azonban a normális és szeretettel teli tartás mellett is domináns és agresszív maradt.

Senkit nem engedett közel magához, később pedig harapott is. Egyszer annyira, hogy majdnem tragédia lett a vége, így az ő története is szomorúan fejeződött be.

Ez azonban szélsőséges eset, a legtöbb domináns kutya fegyelmezéssel jól nevelhető, és nagyon is hűséges társként tud velünk vagy mellettünk élni. A dolog pedig leginkább rajtad múlik, azon, hogy tudsz-e falkavezér lenni a kapcsolatotokban.

A kutya dominancia jelei az ember és környezete felé

Terelés

Kutya terelei a tyúkokat és szárnyasokat, ha dominánsan viselkedik.

Az alfa hímek gyakorta úgy jelzik domináns voltunkat a környezetük felé, hogy kordában akarják tartani a többi állatot. Vidéki házaknál, ahol több állat is van tartva, szokott előfordulni ez a jellegzetes tereléses viselkedés.

Legyen az egy másik kutya, tyúk, kacsa, sertés vagy egyéb állat, a domináns eb megpróbálja irányítani a többi állatot, gyakorta ez ugatással vagy a sarok felé történő harapással párosul. Ha eredetét tekintve nem juhászkutyád van, akkor ez a fajta viselkedés mindenképpen beszédes.

Őrzés

A kutya nem akar a szeretett élőlény közelébe engedni senki mást.

Akár a terelés ellentéte is lehet az őrzés, amikor nem irányít, hanem védelmez a kutya. Ez igazából számos dologra irányulhat, kezdve az élelemtől, valamilyen játékon át, egy másik kutyáig vagy állatig.

Sőt, a védelmezés gyakran magára a gazdára irányul, úgy hogy nem akar a szeretett élőlény közelébe engedni senki mást. Ezt tévesen gyakran a szeretet kifejezéseként élik meg a gazdik, holott azért ez többről szól.

Hiszen ebben a viselkedésben a parancsmegtagadás motívuma is benne van, illetőleg, hogy nem hajlandó engedelmeskedni a kutya másoknak, hanem öntörvényűen hozza meg védelmező döntését.

Vizelés és kakilás

Vizelés és kakilás.

Ha a kutyád összepisili a lakás különböző pontjait, az egyáltalán nem biztos, hogy valamilyen egészségügyi problémára utal. Sőt, gyakran nem is arról van szó, hogy buta és nem érti meg a gazda utasításait, hanem egyszerűen ellenszegülés.

A kutyák ugyanis akárcsak a farkasok territoriális állatok és ösztönösen is megjelölik a területeket. Vagyis, ha a kutyád összevizeli a lakásod, akkor azt mondja neked, hogy ez az enyém.

Ha a kutya az ágyba kakil vagy pisil az még rosszabb egy fokkal (vagy többel), mivel azt üzeni neked, hogy az alfahím pozíciód a Zs magasságában mozog az ABC szerint.  Vagyis semmire nem tartja a tekintélyed.

Ha felugrik rád a kutya

Ha felugrik rád a kutya.

A gazdák többsége egyszerűen elolvad attól, ha a kutyája kétlábra áll és úgy üdvözli, vagy szó szerit a nyakába ugrik, amikor hazaér a munkából.

Jellemzően ilyenkor van simogatás, puszilgatás és minden más kedveskedés, holott ez a viselkedés nem csak azt jelenti, hogy imádnak téged. Sőt, a kutyád ezzel a viselkedéssel feléd akar kerekedni és azt üzeni neked, hogy legyél te a második a falkában.

Vagyis ebben az esetben is a dominanciáját fejezi ki. Ha ilyet tapasztalsz, ne olvadj el, hanem fejtsd le magadról a kutyád, hogy érezze, nem vagytok egyenló szinten, se magasságban, sem egyéb tekintetben.

Engedetlenség

Engedetlenség.

Az engedetlen kutyák többsége szintén a domináns ebek sorát erősíti. A legegyértelműbb jel az, ha a kutya nem fogad szót semmilyen utasításra, kvázi elengedi a füle mellett azt, amit mondasz neki.

Nem arról van szó, hogy buta lenne a kutya, sokkal inkább arról, hogy nem érdekli a véleményed. Azonban ez is megnyilvánulhat kedvesebb formában is, ilyen például, amikor bökdös az orrával, hogy menjetek sétálni.

Cukiságként éljük meg, de nem az, hanem utasítás a kutya részéről. Ha pedig kéretlenül felmegy az ágyra, akkor az sem a kedvességről és a ragaszkodásról szól csupán, hanem egyértelmű üzenet feléd, hogy semmibe veszi a tekintélyed.

Játékos harapások

Játékos harapások.

Ha a kutyának nő a foga, akkor harap mindent, amit talál. Azonban, ha lecseng ez a rövid időszak és később, kölyökként is finoman megharap játék vagy simogatás közben, az már nem feltétlenül a kedveskedés jele.

Gyakran ugyanis ennek is az az üzenete, hogy én vagyok a főnök, én vagyok az alfahím a csapatban, pontosabban falkában. Ilyenkor finoman, de határozottan éreztesd vele, hogy mindent azért nem lehet.

A morgás

Morgás!

A morgás bizony már nem a cuki kategóriába tartozik, már csak azért sem, mert a morgást könnyedén követheti harapás is.

Ha a kutya rád morog, akkor egyértelműen jelzi, hogy ő az alfahím a falkában és nem tűri az utasítgatásokat. Ha kisgyerek van a családban, akkor ez határozottan veszélyes is lehet, mivel sok kutya a gyerekek felé is hajlamos érzékeltetni a dominanciáját.

Nem véletlen, hogy a kutyaharapások többségét gyerekek szenvedik el. Erre kifejezetten figyelj oda, domináns kutya közelébe ne engedj kicsiket, illetőleg minél előbb éreztesd az ebbel, hogy te vagy az alfahím a falkában.

Gyerekbarát kutyát szeretnél? Szeretnéd tudni, hogyan kell összeszoktatni a kutyát a gyerekkel és fordítva? Ekkor ez a cikkünk csak Rád vár.

Farkasszemezés – dominancia kutya és kutya közt

Dominancia kutya és kutya közt.

Biztos te is ismered a mondást, hogy farkasszemet néznek egymással. Nos, ennek nagyon is meg van az eredete, ami pedig a dominanciáról szól.

A fentiekben megbeszéltük, hogyan jelzi a kutya a dominanciáját a gazdája és a környezete felé. Azonban a dominancia kérdése, akkor is mindig felmerül, ha két kutya találkozik egymással.

A ki a főnök kérdésének az eldöntése általában a vizeléssel, vagyis a territórium megjelölésével kezdődik. Ezt követi, hogy a kutyák farkasszemet néznek egymással. Az az eb, amelyik előbb lép ki a nézésből, jelzi, hogy alárendeli magát a másiknak.

Szintén a dominancia jele, hogy az egyik kutya a másik marjára teszi a mancsát. Ezeknek a találkozásoknak általában az a vége, hogy valamelyik kutya a hátára fekszik, amivel egyértelműen azt jelzi, hogy oké, te vagy a főnök.

A kutyák szerencsére egyértelműen értik ezeket a jeleket, ezért is ritkák a vérre menő küzdelmek. Néha nekünk, embereknek van szükségünk arra, hogy le tudjuk fordítani a kutyák szavak nélküli beszédét. Fontos, megtanulni, mert így a kutyánkat is jobban fogjuk tudni érteni és kezelni.

Hogyan kezeljünk egy domináns kutyát?

Fontos tudni, hogy amikor a kutya kifejezi a dominanciát, az nem azonos az agresszív viselkedéssel, ezért nem is feltétlenül büntetés kell legyen rá a válasz, sokkal inkább a határozott fellépés.

A kutya dominanciája egyébiránt időszakosan is jelentkezhet, ami leginkább a termelődő hormonoknak köszönhető, leginkább a párzási időszakban. Ilyenkor lehetsz elnézőbb is.

Ha azonban a dominancia kifejezése folyamatos, akkor határozottan kell fellépned, ráadásul úgy, hogy fejben is határozott vagy. A kutyák sok mindent megéreznek, így adott helyzetben el kell engedned az én vagyok a tündér gazdi pozíciót, ha normális kapcsolatot akarsz a kutyáddal.

Légy te a főnök

Légy te a főnök.

A domináns kutyákkal, akkor lesz a legtöbb esetben viselkedési probléma, ha nem kapnak vezető szerepet, azaz, ha nincsenek domináns pozícióban. Illetőleg, ha nem érzik, hogy a falka valamelyik tagja erősebb náluk.

Nem szabad elfelejteni, hogy a kutyák a mai napig is falkákban gondolkodnak, vagyis a kutyád számára te nem csak a gazdi vagy, hanem a falkájának a része. Ez a történet pedig akkor működik jól, ha a falkavezér te vagy és nem a kutyád.

Az alfa típusú kutyákhoz határozott, erős személyiség kell. Ha valaki aggódós, szorongós vagy egyszerűen bizonytalan személyiség, akkor a kutya meg fogja érezni azt, és át akarja venni a vezető szerepet. A kulcsszó tehát a kemény, erőteljes fellépés, ami azonban közel sem egyenlő a bántással.

A kutyád érezze a hanglejtéseden, a mozdulataidon, hogy határozott vagy és nem tétovázol. A testi fenyítés itt nem sokat ér, sőt akár még a gyengeséged jele is lehet, amire a kutya végképp agresszióval fog válaszolni.

Általános félreértés, hogy csak a nagy testű, marcona kutya lehet domináns eb, ez nem így van, a dominancia az ölebeknél ugyanúgy létező fogalom. Ahogy a mondás is tartja, nem a méret a lényeg.

A domináns kutyákat szigorú szabályok szerint kell tartani, hogy mindig pontosan tudják, nem ők, hanem te vagy a főnök. Ez a legfontosabb szabály. Vagyis ne legyenek rossz érzéseid, ha a kedvenced fejét, határozottan, de nem bántólag lenyomod a földre, ezzel azt érzékeli csupán, hogy te vagy az alfahím a csapatban.

Tarts távolságot

Ne akarj túlságosan barátkozni a domináns kutyáddal és főleg ne úgy, hogy te keresed a társaságát. Nem kell őket babusgatni és folyton kényeztetni, ugyanis ezt is a gyengeség jeleként élhetik meg, ráadásul a domináns eb, alapvetően magányosabb típus is.

Ez persze nem azt jelenti, hogy ne fogadd el az ő közeledését, ne simogasd meg, ne kényeztesd stb. Ezek azonban legyenek inkább a jutalmazás eszközei, és akkor történjenek meg, amikor a kutya úgy érezheti, hogy ez a te elismerésed felé.

Fáraszd le

Fáraszd le.

Az uralkodó típusú kutyák kezelésének másik módja, ha feladatot adsz nekik. Ez lehet munka vagy éppen sport, a lényeg, hogy fáradjon ki, felesleges erőit ne akarja arra fordítani, hogy uralkodó voltát bizonygassa.

A futás, a játék mind tökéletes eszköz erre, ráadásul ezekkel a foglalatosságokkal is érzékeltetve van, hogy te vagy a főnök és nem ő, lévén te adod a feladatot és nem viszont.

Fontos a rendszeresség

Etesd mindig te a kutyádat és lehetőleg mindig ugyanabban az időpontban, hogy érezze, a tápláléka tőled függ, vagyis rád van szorulva, te vagy a főnök.

Evés közben azonban jobb nem zargatni az alfa kutyákat, mert az felesleges konfliktushoz vezethet. Az itatásra ez hasonlóképpen igaz. Ha a kutyád domináns típus, fontos, hogy érezze függ tőled, így az is hasznos, ha látja, hogy tőled és mikor kap ivóvizet.

Tréning

Domináns kutya kutyaiskolában.

A kutyaiskolák és a tréningek rengeteget tudnak segíteni egy domináns kutya kezelésében, illetőleg megfelelő nevelésében.

Ha figyelünk a domináns viselkedés jeleire, akkor ezeket mindenképpen már kölyökkutya korban érdemes elkezdeni. Egy kutya iskolában képzett szakemberek fognak tudni segíteni abban, hogy a kutyánk mielőbb megtalálja a falkán belüli helyét, és ne akarjon az alfa eb szerepére törekedni.

Ez csak egy kis ízelítő volt. Ha jobban érdekel hogyan kezeljük a domináns kutyát, és miként lehet helyreállítani a falkasorrendet, akkor olvasd el az erről írt cikkünket!

Összegzés

A kutya dominancia jelei egyértelműek. Számtalan formája van, amit a környezetük és a gazdik felé nyilvánvaló módon jeleznek az ebek.

A felágaskodástól kezdőden, az ágyba vizelésen keresztül a morgásig ez számtalan formában megmutatkozhat.

Figyeld ezeket, és ha a kutyád az alfa hím szerepre tör, akkor ne engedd neki. Légy határozott és jelezd te is egyértelműen, hogy ki az úr a háznál, különben a kutyatartás bizony nem csak örömökből fog állni.

Érdemes minél előbb, már kiskutya korban elkezdeni a megfelelő személyes nevelést, de fordulhatsz nyugodtan kutyaiskolához is.

June 16, 2022

További érdekességek

Hírlevél

A hírlevélre való feliratkozással elfogadom az Adatvédelmi szabályzatot.