Hogyan mutatja ki a kutya a dominanciáját egy másik eben?

Hogyan mutatja ki a kutya a dominanciáját egy másik eben

Mivel a kutyák évszázadok óta hierarchikus felépítésben léteznek, így nem csoda, hogy napjainkban is megfigyelhetjük azt a jelenséget, hogy az egyik kutya megpróbálja dominálni a másikat.

Sokszor nem csak a dominanciájukat akarják mutatni, de egyben a területüket is védik. Ha ez nem sikerül nekik, vagy erősebb fajtárssal találkoznak szorongóvá, akár depresszívvá is válhatnak.

Miként mutatja ki a kutya a dominanciáját egy másik eben?

Még a legszelídebb fajtáknál is észrevehetőjük ezeket az apró jeleket, amikor területüket, gazdájukat vagy kedvenc tárgyaikat védelmezik éppen.

Számos testi jel, viselkedés megváltozása vagy hang kiadása jelzi, hogy a kutyánk éppen igyekszik dominánsan viselkedni a másikkal szemben. Ezt természetes dolog, azonban nem árt odafigyelni, hogy nehogy agresszívvá váljon az állat.

Milyen jelei vannak a dominánsan viselkedő kutyának?

Dominánsan vicsorgó kutya

Mielőtt jobban bele mennénk, hogy melyek a dominancia kifejezésének elsődleges jelei, meg kell említenünk egy másik fogalmat; a szubmisszív viselkedést.

Ez szorosan kapcsolódik témánkhoz, hiszen ekkor a kutya éppen azt jelzi, hogy nem jelent veszélyt. Meghátrál, és hagyja, hogy mondjuk elvegyék az ételét.

Nincs csak engedelmes és csak dominás kutya, a legtöbb állat a kettő keveréke.

De lássuk a dominancia jeleit!

1. Vicsorgás, morgás

Amint egy másik állat túl közel merészkedik a kedvencünk ételéhez, játékához vagy bármihez, ami neki fontos, a legtöbbször látott viselkedés, a morgás, vicsorgás, ezzel is megmutatva a szemfogaikat.

2. Gazdájuk őrzése

Amint megjelenik egy idegen állat, a kutyában egyből beindulhat az őrző-védő mechanizmus. Anélkül, hogy kárt tenne a másikban, egyszerűen nem engedi a gazdája közelébe.

3. A másik kutya bámulása

Ez talán az emberek számára sem ismeretlen viselkedés, amikor valami eddig új és szokatlan dologra leszünk figyelmesek.

Sok kutya egyrészt így tartja szemmel a másikat, másrészt jelzi, hogy jobb, ha távol marad. Ezt a hosszas méregetést sokszor követi verekedés, így legyünk figyelmesek.

4. Másik kutya fölé tornyosulni

A dominancia jeleként igyekeznek a kutyák a másik fölé állni, vagy úgy mozogni, hogy az lássa a hasukat. Ez ritkán vezet konfrontációhoz, de próbáljuk megakadályozni ezt a viselkedést, nehogy szokásává váljon.

Fontos, hogy vegyük komolyan és figyeljük ezeket a jeleket, hogy időben közbe tudjunk lépni és ne legyen belőle komolyabb probléma.

Miért olyan gyakori a domináns viselkedés a kutyáknál?

A kutyák természetüktől fogva dominánsak, már egészen kicsi koruktól fogva jellemzi ez őket, így főleg szociális nevelés, ősi ösztön vezérli őket ilyenkor.

Már egészen születésük után is harcolnak a testvéreikkel, hogy ki jut hamarabb és több tejhez, ezáltal jobb pozícióhoz. Az erősebb kutya több előjoggal is rendelkezik, hiszen sok esetben ez akár az életet is jelentheti számára.

Bár nyilván a háziasított állatoknál ez már nem opció, hiszen a gazdi figyel, hogy mindenki egyaránt egyenlő módon ehessen, de bizony a vadonban ez nagyon fontos.

Hierarchia a falkán belül

Dominánsan viselkedő farkas

És ha már itt tartunk, nyilván mindenki hallott már a farkasok falkadinamikájáról, ami a dominancián alapszik. A farkasok között hierarchiák léteznek, van vezető és van, aki meghátrál, mindenkinek megvan a helye és szerepe a társadalmon belül. Ezek a minták pedig háziasított társaikban is megfigyelhetőek, így természetesen a kutyákban is.

A legtöbb kutatás ma már azt támasztja alá, hogy attól függ főleg, hogy egy kutya mennyire domináns, hogy milyen a fajtája és milyen körülmények között nevelkedett.

Azok az ebek például, akik kevésbé vannak korlátok közé szorítva, bártan kóborolhatnak, gyakrabban lesznek agresszívabbak és dominánsabbak más állatokkal, de akár gazdájukkal szemben is.

A tenyésztésnek köszönhetően néhány faj, mint például a szibériai husky, amerikai bulldog, masztiff, de még a jack russel terrier is uralkodóbb típus, mint társai.

Engedjem, ha a kutyám dominánsan viselkedik más kutyákkal szemben?

Felmerülhet bennünk a kérdés, hogy oké, ez beléjük van kódolva, de hát mégsem szeretném, ha nem járhatnánk többet a parkba: szóval engedjem vagy sem? Ezt a viselkedést nem szabad figyelmen kívül hagyni, főleg ha az rendszeressé válik.

Persze, sok kutya mutat dominanciát, akár apró testtartás beli változásokkal, mégsem ugranak egymásnak. Mindig lesz egy kutya, aki dominánsabb, mint a többi, azonban, amíg jól vannak nevelve, képezve, addig nem lehet baj.

Legyünk mindig résen

Verekedő kutyák

Ezért arra figyeljünk, hogy semmilyen formában ne ösztönzzük és jutalmazzuk ezt a fajta viselkedést. Így megnő a kockázata, hogy egy erőfölényben lévő kutya kárt tesz másban, legyen az állat vagy ember, de még akár a saját gazdájában is.

Ezért is fontos, hogy kezeljük ezt a tulajdonságot, hogy véletlenül se váljon az állat agresszívvá, akár gyerekkel és kisállatokkal szemben.

Ezt megelőzhetjük azzal, hogy azonnal közbe lépünk, amikor látjuk a domináns viselkedés jeleit, illetve fontos a kiképzés, már egész kis kortól, ami segít kordában tartani a kutyákat és ösztöneiket.

Sajnos, ha nem avatkozunk bele, akkor ez a domináns viselkedés idővel egyre nőhet, és ahogy az állat egyre idősebb lesz, úgy lesz kiszámíthatatlanabb is. 

Tehát ha szeretnénk elkerülni a harcot és az agresszív viselkedést, mindenképp tanítsuk, képeztessük őket amilyen hamar csak tudjuk.

Hogyan akadályozzuk meg a domináns viselkedést más állatokkal szemben?

Akad néhány módszer, amellyel kordában tudjuk tartani a kutya domináns viselkedését más állatokkal szemben.

Ehhez hozni kell pár szabályt, amelyet aztán fontos, hogy be is tartsunk.

Az egyik ilyen, hogy sose hagyjuk, hogy játék közben elijesszen más kutyákat.

Arról is szoktassuk le őket, hogy vicsorogjanak, morogjanak, ha más állatok vagy emberek közelítik meg az ételüket.

De más, nem kívánt viselkedéseket is szépen lassan fel kell számolni, ezzel is tartva a szabályokat és a rendet, legyen az akár annyi, hogy nem mehet fel a kanapéra.

Ezektől az apróságoktól válhat végül egy kutyus engedelmessé. Gondos tanulással, fegyelmezéssel és csemegékkel végül elveszítheti az állat a domináns tulajdonságainak egy részét.

Összegzés

A dominancia (terület és tárgyaik védelme) ősi ösztönként van a kutyákba táplálva. Régen az életük múlott azon, ki az erősebb a falkán belül.

Nincs csak engedelmes és csak dominás kutya, azonban fontos, hogy igyekezzünk megelőzni, hogy a kedvencünk agresszívvá változzon.

Ehhez fontos figyelni a dominancia jeleire, és időben közbe lépni, illetve neveléssel, képzéssel és szabályok felállításával tudjuk még engedelmessé nevelni a kutyust, ami nagyon fontos a későbbiekre nézve is.

March 9, 2022

További érdekességek

Hírlevél

A hírlevélre való feliratkozással elfogadom az Adatvédelmi szabályzatot.