12 ok, hogy miért dörzsöli a kutya a fejét és az orrát

Miért dörzsöli a kutya a fejét és az orrát

Vannak napok, amikor kedvenceink is a mancsukba temetik a fejüket, ahogyan mi is, amikor meglátjuk, hogy éppen vakarófának nézik a padlószőnyeget és arccal a földön csúsznak, miközben a hátsó felük az égbe néz.

Vajon a kínzó viszketésen próbálnak enyhíteni vagy komolyabb gondok állnak a háttérben? A dörgölőzés néha csak jól esik nekik, máskor viszont egészségügyi problémákra utal.

Nézzük meg mi állhat a folyamatos vakarózás és dörzsölés hátterében:

Miért dörzsöli a kutya a fejét és az orrát?

Miért dörzsöli a kutya az orrát a mancsával?

Mit tegyünk, ha a kutya az orrát és a fejét vakarja?

Miért dörzsöli a kutya a fejét és az orrát?

Biztos láttál már kutyát, aki a szőnyeghez vagy a pázsithoz dörgölőzik és úgy tűnt kellemes érzés számára. Valószínűleg nem fogadtad kitörő örömmel, amikor a porban fetrengés után célba vette a kanapéd.

A földhöz dörgölőzésre több magyarázat is létezik. Némelyik egészen magától értetődő és veszélytelen, ugyanakkor némelyik komoly egészségügyi problémára is felhívhatja a figyelmed.

Ismerd meg az arcvakarás leggyakoribb okait és tudd meg, mit tehetsz ellenük!

1. Jól esik nekik

A kutya a talajhoz dörzsöli a fejét

A különböző anyagú, puhaságú és textúrájú felületek épp annyira vonzóak az ebek számára, mint amennyire az embereknek.

A puha ágy, a selymes függöny vagy a masszív bútorok érintése épp annyira élvezetes a kutyák számára, mint nekünk.

Az illatos, harmatos fű és a frissen lehulló aranyszínű falevelek kupaca hempergésre csábítják négylábú barátainkat, míg a kerti székek lába remek hátvakaróként funkcionálhat szükség esetén.

2. Piszkos pofa

Étkezés, ásás vagy játék közben sok szennyeződés tapadhat a kutya arcára és a bundájába, amitől a lehető legrövidebb úton szeretne megszabadulni, ezért hozzádörgöli a fejét a legközelebb elérhető felülethez, ami általában a talaj.

Néha még a tiszta víz jelenléte is zavarja őket az arcukon és ezért még a homokos talajt is képesek törölközőnek nézni.

A ráncos bundájú kutyák például a Shar pei vagy a bulldog sokkal gyakrabban szenvednek attól, hogy különböző szennyeződések találnak otthonra csinos arcredőikben. A redők puha ronggyal történő rendszeres tisztításával megelőzhető, hogy a kutya az udvaron és a lakásban önállóan tisztogassa a fejét.

A redő nélküli kutyáknak, akik nagyon érzékenyek az arcuk tisztaságára, mi magunk is segíthetünk, ha evés, pancsolás vagy játék után megtörölgetjük az arcát.

3. Nyakörv

Szoros nyakörv

A nyakörv általában nem a kutyák kedvenc viselete, főleg a hozzászoktatás kezdetén. Az irritáló vagy túl szoros nyakörv arra késztetheti a kutyát, hogy a földhöz súrolja a nyakát, hogy esetleg ily módon megszabadulhasson a kínzó béklyótól.

Hasonló a helyzet a gallérokkal is, amiknek szintén kellemetlenséget okoz a viselésük, még ha nagyobb bajtól óvja is meg őket. A nyakörv és a gallér feladásakor törekedjünk arra, hogy ne legyenek túl szorosak, ne szorítsák el a kutya nyakát és legalább 2 ujjuk férjen a kiegészítő és az kutya nyaka közé.

Időnként ellenőrizni kell a nyakörv illeszkedését, hiszen a kölyökkutyák folyamatosan nőnek és gyarapodnak, ezért kinőhetik a nyakbavalójukat, amin ebből kifolyólag többször kell lazítani az idő múlásával.

4. Területjelölés

A kutyáknak nagyon fontos, hogy rendszeresen megjelöljék a területüket és megerősítsék a tulajdonuk felett gyakorolt védelmi vonalat a saját illatuk segítségével. A jelölés elsődleges módja a vizelés, de nagyon gyakran jár dörgölőzéssel is. Ugyanis amin megtalálható a kutya szaga bármilyen formában, az a kutya fennhatóságát és tulajdonát képezi.

A test simulása illatjegyeket hagy a különböző tárgyakon és túl azon, hogy kutyaszagúak lesznek a kerti bútoraid, értékes feromonokkal is gazdagodnak, melyek nagyon beszédesek a vendégségbe érkező vagy a behatoló négylábúak számára.

5. Allergia

Egyes kutyák allergiásak a környezetükben található növényekre, pollenekre, poratkára vagy bizonyos ételek összetevőire.

Az allergénekkel való közvetlen találkozást követően bőrirritáció alakulhat ki. A viszkető, piros és gyulladt bőr tüneteit jellemzően heves dörzsöléssel szeretnék orvosolni, ami általában csak ront a helyzeten, sőt mikrosérüléseket okoz a bőrfelületen.

A szezonális allergiát jellemzően szénanátha okozza, az elnyúló állapotot pedig az ételallergia. Orvosi kivizsgálást követően eliminálható a problémát okozó élelmiszer, a levegőben terjedő pollenek irritáló hatása pedig antihisztaminokkal mérsékelhető.

6. Szemirritáció

Az allergiák okozhatják a szem irritációját is, de sok esetben porszemek kerülnek a szembe, vagy karcolások keletkeznek a szaruhártyán.

A szemirritációtól szenvedő kutya gyakran dörzsöli bútorokhoz vagy a szőnyeghez a fejét, illetve gyakran csukva tartja vagy mancsaival takarja el a látószerveit. A gyulladás vagy más szembetegségek megelőzése érdekében fontos, hogy állatorvoshoz vigyük az állatot.

7. Viszketés

Viszket a kutya

A kutyák körében leggyakrabban a viszketést atkák, bolhák, a rüh és kullancsok indikálják. Az apró paraziták megtelepszenek a kutya bundája alatt és csípésekkel keserítik meg a kutya életét.

A kellemetlen élősködők irritálják a kutya bőrét, gyulladást okoznak, sőt akár betegségeket is terjeszthetnek. Jellemzően testszerte jelentkezik a viszketés, és ilyenkor nemcsak az arcát vakarássza az eb, hanem az egész testével dörgölőzik a földhöz.

A legjobb módszer az élősködők ellen a megelőzés. Kiváló cseppek, tabletták és nyakörvek közül válogathatunk, melyekkel védőburkot képezhetünk a kutyán a kellemetlenkedő paraziták ellen.

8. Fájdalom

Az orr dörzsölés egyik lehetséges oka, hogy a kutyát valamilyen fájdalom gyötri az arc területén. A fájdalmat okozhatja habzsolás közben az orrba kerülő étel vagy bármilyen apró tárgy, amit véletlenül felszippantott szimatolás közben, illetve arcüregi tályog is kiválthatja.

Ha a kutya orra egy pontban megduzzad, akkor rovarcsípésre, például darázsfullánkra is gyanakodhatsz. Vizsgáld meg a kutya orrát és a száját és keresd az intő jeleket, például a csípés nyomait, a gyulladt ínyt vagy az ödémás bőrfelületet.

9. Fogfájás

Fogfájás és rossz lehellet.

A lyukas, törött vagy rossz fog nagyon kellemetlen, feszülő érzéssel jár, ahogy azt mi magunk is megtapasztalhattuk már.

A fogfájásra könnyen fény derülhet, ugyanis ilyenkor a kutyák nem szívesen rágnak kemény ételeket, igyekeznek lassabban vagy csak az állkapcsuk egyik oldalán ropogtatni az ételt. A fogászati problémákat többnyire rossz lehelet és vérző íny is kíséri.

A fájdalom csökkentése érdekében a kutyák meglehetősen gyakran teszik le és húzzák a fejüket a talajon. A fogkárosodás komoly probléma, hiszen az állkapocs gyulladását és fertőzéseket okozhat, nem beszélve arról, hogy más szervek működésére is hatással lehet.

A rossz fogaktól állatorvosi segítséggel meg kell szabadulni, hogy megszűnjön a kutya fájdalma és helyreálljon az száj egészsége.

10. Szeparációs szorongás

A távollétedben jelentkező állandó dörgölőzés a bútorokhoz vagy a padlóhoz a szorongás egyik ismérve lehet.

A legtöbb kutyatulajdonosnak egyáltalán nincs tudomása a kutya viselkedéséről, amíg ő nem tartózkodik otthon, de a szőrcsomók és a kopások árulkodó jelek lehetnek.

Egy kutyafigyelő kamera hasznos lehet, ha úgy gondolod, szeparációs szorongással küzd a kutyád, és bizonyítékra van szükséged.

11. Agytumor

Az agy daganatos elváltozásai meglehetősen ritkák, de okot szolgáltathatnak a fej túlzott dörzsölésére. A tumor megnövelheti az agy térfogatát, ami miatt a koponya szűknek bizonyulhat.

Az állandó agyra nehezedő nyomást próbálják elviselhetőbbé tenni, amikor fejüket a földhöz vagy a falhoz szorítják.

Az állapotot rendszerint rohamok és viselkedésbeli változások kísérik, amik önmagukban is orvosi kivizsgálást igényelnek. Éppen ezért feltétlenül vigyük orvoshoz a kedvencünket, ha több furcsaságot is tapasztalunk az eben.

12. Rejtőzködés

A vadászkutyákra különösen jellemző, hogy előszeretettel fekszenek bele más állatok maradványaiba vagy ürülékébe.

A szag meglehetősen visszataszító számunkra, nekik viszont kiváló lehetőséget biztosít arra, hogy beleolvadjanak a környezetükbe és elrejtsék saját szagukat a vadászat előtt.

Legyél mindig nagyon körültekintő a séták alkalmával, hogy milyen szagforrások csábíthatják magukhoz a kutyát, különben hazáig fog elkísérni a partra vetett, bomlásnak indult haltetem orrfacsaró bűze.

Miért dörzsöli a kutya az orrát a mancsával?

A kutyák sokszor használják a mancsukat is arra, hogy az arcukat vakarják vagy eltakarják és sok esetben hasonló okok szolgáltatnak indokot erre, mint a fejük talajhoz dörzsölésére.

A mancsukat ugyanúgy vakarózásra és fájdalomcsökkentésre is használják, ha elérik vele azt a pontot, amivel gondjuk van.

Az orr vakarását okozhatja, ha valami beszorult az orrukba, vagy kiütéseik vannak, akár csípések következtében. Ugyanakkor lehet tanult viselkedés is, hiszen sokszor találják mókásnak a gazdik az arc eltakarását és a kutya megtanulja, hogy a mozdulat ismétlésével jutalomban részesülhet.

A szorongás és a félelem szintén az arc eltakarására késztetheti őket, mert szeretnének kimaradni a konfliktusból és láthatatlanná válni. A kutya kommunikálni is képes a mancsával, például alárendelt szerepéről szeretne biztosítani Téged vagy más négylábúakat azzal, hogy eltakarja a szemeit a mancsával. A domináns egyedek mindig tartják a szemkontaktust, ennek ellenkezője valósul meg a szem eltakarásakor.

Mit tegyünk, ha a kutya az orrát és a fejét vakarja?

Ha a kutya viselkedését valamilyen betegség okozza, akkor az orvosi kezelés hozhat enyhülést az állandó vakarózásra.

A környezeti és szezonális allergiákon az étrendváltás és a rendszeres fürdetés segíthet. A kutya pokrócának gyakori mosása, fekhelyének porszívózása és a kutya szőrének rendszeres tisztítása segíthet megszabadulni a kellemetlenséget okozó allergénektől és javíthat a kutya közérzetén.

A kedvtelésből gyakorolt dörgölőzést könnyedén leállíthatod, ha rászólsz a kutyára és másra tereled a figyelmét, például játékot kezdeményezel.

Összegzés

A kutyákkal sokszor megesik, hogy odadörgölik az arcukat különböző felületekhez, mert éppen ahhoz tartja kedvük, vagy mert irritációt tapasztalnak a fejük egyes részein.

A földön fetrengés kiváltó okai legtöbbször ártalmatlanok, azonban több esetben betegségre, élősködők jelenlétére vagy más problémára figyelmeztetnek. A dörzsölés gyakorisága és intenzitása határozza meg általában a jelenség súlyosságát és a kiváltó okokra rendszerint igen hamar fény derül.

A piszkos arc, az idegen állat látogatása, a parazitafertőzés vagy a gyulladt bőr rendszerint szemmel látható alapot nyújt az intenzív dörgölőzéshez, ám a különböző fájdalmak, vagy a szuvas fogak felderítése már nagyobb körültekintést igényel.

Amennyiben kedvenced különösebb ok nélkül folyton vakarózik, kérj segítséget az állatorvostól, aki alapos kivizsgálást követően diagnosztizálhatja az alapbetegséget, ami a problémát okozza.

April 28, 2022

További érdekességek

Hírlevél

A hírlevélre való feliratkozással elfogadom az Adatvédelmi szabályzatot.