Szeretik a kutyák, amikor megvakarják a fülüket?

Szeretik a kutyák, amikor megvakarják a fülüket

Amint egy kutya a közelünkbe kerül, automatikusan kezdjük a fülét vakargatni, simogatni. Ki tudna ellenállni azoknak a puha háromszögeknek? Az egy dolog, hogy nekünk jól esik, de mi a helyzet a kutyákkal? Ennek járunk most után.

Tetszik a kutyáknak, amikor a fülüket vakarják?

A legtöbb kutya abszolút oda van érte, amikor a fülüket vakarják, sokan egyből el is alszanak közben. Tudományos szempontból elég összetett a kép, miért is kedvelik ezt ennyire. Azt viszont hiba lenne gondolni, hogy minden kutyus oda van a feldörzsölésért.

Mi a titok?

Ez egyfajta simogatásnak tekinthető, amelyet a kutyák általában szeretnek. Ezt akár pozitív megerősítésként is lehet használni, amikor éppen tréningezzük az állatot.

Fájhat-e fülvakarás a kutyának?

A kutyák fülében bizony sok ideg van, ezért semmiképp sem szabad túl durván hozzá nyúlni. Egy túlzottan erős nyomás bizony okozhat neki fájdalmat.

Mi történik, amikor dörzsöljük a kutya fülét?

Az ok, amiért kedvelik, nem csak abban rejlik, hogy szeretik az érintést. Ugyanis a testük bizonyos részeinek simogatása, megnyomása különös testi funkciókkal is járhat.

A fülben található sok idegvégződés miatt ez egy nagyon izgalmas terület. Ez a sok ideg nagy szerepet játszik abban, hogy ilyen jó a kutyák hallása, de egyben azt is jelenti, hogy fokozottan érzik az érintést is ezen a területen.

Ezen kívül a fül dörzsölése elindítja a hormon kiválasztás folyamatát is. Így stimuláljuk a hipotalamuszt és az agyalapi mirigyet. Ezek a mirigyek felelősek például a boldogsághormon, vagyis az endorfin felszabadításáért is. Így a kutyákból is egy pozitív érzést fog kiváltani ez.

A fülmasszázs tehát egy nagyon jó módja annak, hogy ellazítsuk a kedvencünket.

Miért szeretik a kutyák a fülvakarást?

Kutya szereti a fülvakarást

Ez a tevekénység pozitív hatással van a kutyákra, de vajon valóban kezdeményezik ezt?

Amikor mi emberek elmegyünk mondjuk egy akupunktúrás vagy reflexológiai kezelésre, akkor tudjuk annak milyen pozitív hatásai lesznek ránk. Nyugodtak és kiegyensúlyozottak leszünk tőle.

A kutyák hasonló jó élményeket élnek át a dörzsölés után. Tudják, hogy ezek a kezelések segítenek egészségesnek maradni.

A füldörzsölés a reflexológia egyik formája, a fül ideghálózata miatt. Így kapcsolódik a test szerveihez, a dörzsöléssel pedig impulzusok érik azokat. Ez a kutya egészségi állapota növelésének az egyik módja.

Miért kellene dörzsölni a kutyus fülét?

Egyértelmű tehát, hogy a fülek dörzsölése hatással van az állat testére. De vajon valóban szüksége van erre?

Minden gazdi boldog kutyát szeretne, legalábbis remélem. Meglepődnél, hogy egy kis fülvakargatás mekkora hatással van a kutya általános jókedvére.

Hasonlítsuk ezt még egyszer össze az emberekkel. Nekünk például a mozgás, edzés vagy egy jó masszázs képes beindítani az endorfin termelésünket. Ez segít leküzdeni a stresszt és a szorongást. Nincs ez másként a négylábú barátainknál sem.

Gondoljunk csak a szeparációs szorongásra, amikor akár huzamosabb időt is külön kell tölteni az állattól, vagy amikor vihar során stresszes állapotba kerülnek a kedvenceink.

Az endorfin segít leküzdeni ezeket a helyzeteket és így egy sokkal boldogabb, és kevésbé feszült állatot kaphatunk.

Akár a kutya általános viselkedésére is hatással tudunk így lenni. Így például, ha egyedül van, talán kevésbé okoz galibát, és nem arra érünk haza, hogy szétrágta a kanapét vagy kiásta ismét a rózsabokrot.

Ezért is érdemes alkalmazni ezt a fülmasszázst, amelyből te is és a kutyusod is profitálhat.

Milyen előnyei vannak ha a kutya fülét vakarjuk?

A biológiai folyamat mellet, szót kell ejteni az érzelmekről is. A kutya simogatása segíti erősíteni és mélyíteni a kapcsolatot, a kötődést.

De a tréning során is hasznos lehet. Így ahelyett, hogy jutalomfalatokkal tömjük, lehet a füldörzsölés a pozitív visszacsatolás a tanulási folyamat során.

Ugyan, ez időben kicsit hosszabb folyamatot eredményez, mintha egyszerűen adnánk neki egy kis csemegét, de a súlyát könnyebb lesz így kordában tartani.

A fülvakarás abban is segít, hogy így az állat könnyebben megszokja, ha hozzá érnek. Ez a következő helyzeteben lehet hasznos:

  • amikor a gyerekek játszanak vele, és megérintik a fülét, nem fog megijedni
  • kevésbé lesz ideges, amikor az állatorvos a fülét vagy az arcát vizsgálja
  • Egy fültisztítás, vagy esetleges fülfertőzés esetén is könnyebb dolgunk lesz a területtel

Mi van, ha a kutyám nem szereti, ha a fülét dörzsölik?

Attól, hogy számos pozitív hatása van, még nem jelenti azt, hogy minden kutya szereti, ha dörzsölik a fülét. Néhány dolog, amire figyeljünk:

Lehetséges, hogy a kutyus nem szokta meg, hogy megérintik a fülét. Tehát, ha még új nálad a kutyus, legyél óvatos, és figyeld a reakcióit.

Ha az ember ráteszi a kutya fejére a kezét, ő ezt értelmezheti úgyis, hogy “le akarják dominálni”. Lehetséges, hogy a kutyus nem mindenkit fogad el a házban, így a vendégeknek szóljunk előre, hogy óvatosan ezzel a mozdulattal.

Emellett egyes kutyák füle érzékenyebb, mint másoké. Ez főleg azoknál jellemző, akiknek valamilyen sérülés érte a fülét előzőleg.

Ha eltérnek az idegvégződések, a fül dörzsölése irritációt, túlingerlést, de akár fájdalmat is okozhat. Először csak mindig érintsük meg a fület, mielőtt dörzsölni kezdjük, hogy lássuk a reakciókat.

És vannak olyan kutyusok, akiknek ez nagyon új érzés lehet, ezért is kell óvatosan közelíteni. Kell egy kis idő, mire egy szeretett szokássá válik.

A kutya reakciói emellett nagyban tanúskodhatnak az egészségügyi állapotáról is. Kedvencünk, aki addig szerette a füldörzsölést, egy esetleges fülfertőzés során nyöszöröghet vagy agresszív is lehet, ha hozzá érünk.

Így ez is egy jó visszajelzés lehet, hogy vigyük orvoshoz.

Összefoglaló

A fülvakarás sokkal több annál, hogy jó érzés nekünk és az állatnak is. Az ottani idegvégződéseknek köszönhetően hozzájárul a kutya jó kedélyállapotához és egészségéhez hosszútávon is.

Mindig fontos figyelni az állat reakcióit, hiszen nincs két egyforma kutya, és óvatosan közelíteni az érzékeny fülek felé.

March 10, 2022

További érdekességek

Hírlevél

A hírlevélre való feliratkozással elfogadom az Adatvédelmi szabályzatot.