Mit tegyünk, ha a kutyánk haragszik (féltékeny) a párunkra?

Mit tegyünk, ha a kutyánk haragszik (féltékeny) a párunkra

Utoljára frissítve: 2022. October. 25

Meglehetősen kellemetlen érzés, ha valakinek az életébe betoppan a nagy Ő, a kutyája azonban erről másként vélekedik, sőt egyenesen utálja azt. Kérdés, hogy mit lehet tenni ebben az esetben, hiszen a kedvesünknek sem mutathatunk utat a kutyánk viselkedése miatt, ugyanakkor a kis kedvencünket is illik tekintetbe venni?!

Az, hogy a kutya, hogyan fogad el egy új embert az életében több dologtól is függ, szerepet játszik benne a fajtajelleg és a kutya mentalitása is.

Egy Rottweiler, amelyikben erős a védelmi ösztön, biztos másképpen fog viselkedni, mint egy alapjáraton barátkozós Vizsla. Ugyanakkor a legtöbb esetben az is igaz, hogy a barátkozás csak idő kérdése.

Ha az a bizonyos nagy Ő is normálisan viselkedik kedvencünkkel, akkor hol rövidebb, hol pedig hosszabb idő alatt el is fogja fogadni a jövevényt a kutyus.

A kutya ellenszenvének leggyakoribb okai

Tippek, hogy a kutya elfogadja a párunkat

A leggyakoribb okai, hogy a kutya nem kedveli a párunkat

A leggyakoribb okai, hogy a kutya nem kedveli a párunkat.

1. Védi a területet

Ahogy említettük, a kutya ellenállása lehet fajtafüggő is, bizonyos dominánsabb kutyafajtákra kifejezetten jellemző ez a viselkedés, ilyenek általában az őrző-védő, illetőleg a terelőkutyák.

Egy pásztorkutyánál genetikailag kódolt, hogy vigyázzon a nyájra, ami a birkákon, teheneken kívül lehet számára a gazdi is.

Az őrző-védő ebeknél hasonló a helyzet, a gazdit és a helyet is, ahol él, a saját territóriumának tekinti, ahová nem enged be csak úgy betolakodókat. Kivéve persze, ha az illető bizonyítja jó szándékát, ez azonban hosszabb időbe is kerülhet.

2. Féltékeny

A kutyák elutasító magatartására a leggyakoribb példa a féltékenység. Ez egy teljesen természetes reakció, hiszen nem szabad elfelejteni, hogy a házi kedvenceink empatikus képessége, olyan 3-4 éves gyerek szintjével egyenrangú.

Miután azonban az új jövevény biztosította a kutyát jó szándéka felől, illetőleg azt is, hogy nem rabolja el a szeretett gazdit, minden helyre fog zökkenni és visszaáll a megfelelő kerékvágásba.

Ez egy türelemjáték a falka új tagjának, azaz, a nagy Ő-nek a részéről, de érdemes kivárni, mert később a kutya meg fogja hálálni a viselkedésünket.

3. Korábban bántalmazták

Külön kategóriába tartoznak a menhelyről, vagy egyéb helyről örökbe fogadott ebek, és főleg azok melyeket kölyök korukban bántalmazás ért.

Ezek a kutyák életük végéig meg fogják őrizni a bizalmatlanságukat az idegenekkel szemben.

Az új gazdit is nehezen fogadják el, de miután ez megtörtént örökké hűségesek lesznek. Ne rójuk ezt fel nekik hibaként, hiszen egy természetes védekező mechanizmusról van szó, pont úgy viselkednek, mint a bántalmazott gyerekek.

A menhelyről származó kutya bizalmát így nyerheted el.

4. Rossz szocializáció

Amennyiben a kutyust nem szocializáltuk, azaz nem vittük a többi kutya és emberek társaságába, úgy az elutasítás szintén teljesen érthető a részükről.

Egy új kapcsolatban, illetőleg emberben veszélyforrást fog látni az eb, miszerint a szeretett gazdit el fogják rabolni tőle.

Nagyon fontos, hogy a kedvencünk ne csak velünk érintkezzen, hanem kutyatársaival és lehetőség szerint emberekkel is.

A kutya szakszerű szocializálásáról itt olvashatsz bővebben.

5. A nagy Ő a hibás

Sajnos az is elő szokott fordulni, hogy nem a kutyában, hanem a választottunkban kell keresni a hibát. Lehet ugyanis, hogy nem az eb, hanem az ember van rosszul szocializálódva, és ugyanazok a dolgok érvényesek rá, amit fentiekben az ebek kapcsán kifejtettünk.

Az emberekkel azonban kényesebb a helyzet.

Ha például a párunk féltékeny a kutyánkra, akkor jobb neki ajtót mutatni, mert ott komoly mentális problémák vannak, melyek előbb nem utóbb egyéb területeken is ki fognak ütközni.

Amennyiben pedig a nagy Ő agresszíven lép fel a kutyával szemben, akkor mindenképpen a szakítás az egyetlen lehetséges megoldás.

Tippek, hogy a kutya elfogadja a párunkat

Tippek, hogy a kutya elfogadja a párunkat.

A gazdi sokat tud segíteni azért, hogy a kutya elfogadja a partnerét és egy idő után ő is teljes értékű családtaggá váljon.

  • A nagy Ő-től a legfontosabb elvárás a türelem, mindig hagyjuk, hogy a kutya kezdeményezzen és ne fordítva.
  • Ne tegyünk hirtelen mozdulatokat a kutya felé, amit támadásnak vélhet, vagy egyszerűen csak nem érzi biztonságban magát tőle.
  • Kérjük meg a párunkat, hogy lassan és nyugodtan beszéljen hozzánk, kerülje a hangos beszédet vagy kiabálást.
  • Ne fogdossuk a játékait és egészében véve kerüljük a kutya személyes területét.
  • Egyes kutyák nem szeretik a szakállat, sapkát, bajuszt, vagy a nagyobb csizmát. Ha párunk ilyet hord vagy visel érdemes ezeken változtatni.
  • Ha a kutya agresszívan viselkedik partnerünkkel semmiképp se közeledjen hozzá vagy simogassa meg. Várja meg amíg az eb nyit felé.
  • Párunk testbeszéde ne legyen fenyegető, ne hajoljon fölé és ne nyúljon az állat felé, ha az láthatóan nem szeretné.
  • Ha kedvencünk kezd rajönni, hogy az új jövevény nem jelent fenyegetést, akkor bárátunk/barátnőnk kínálja meg kutyánkat valamilyen igazán ízletes finomsággal. Ezután figyeljük meg az állat reakcióját. Ha nyugodt és biztonságban érzi magát, akkor párunk megsimogathatja.

A tippek lényegében abban segítenek, hogy a kutya megszokja kedvesünket.

Összegzés

Több oka is lehet annak, ha egy kutya nehezebben fogad be egy új jövevényt az életébe. Lehet fajtafüggő, de a probléma visszavezethető mentális okokra is.

Mindenesetre mindig nagyobb felelősség van az emberen, mint az állaton.

Így, ha új partnerünk van, akkor mindig célszerű türelemre inteni őt a kutyával való barátkozás során, előbb nem utóbb a kedvencünk nyitni fog és befogadja az idegent az életébe.

2022. October 24.

További érdekességek

Hírlevél

    A hírlevélre való feliratkozással elfogadom az Adatvédelmi szabályzatot.