11 dolog, amitől a legjobban pánikolnak a kutyák

11 dolog, amitől a legjobban pánikolnak a kutyák.

A kutyák, akárcsak a többi élőlény, beleértve minket magunkat embereket is félnek bizonyos dolgoktól. Ezeknek a félelmeknek vagy fóbiáknak több kiváltó oka is lehet, ilyen a megfelelő szocializáció hiánya, vagy egy kellemetlen múltbeli tapasztalat, de a genetika is állhat a háttérben.

Mitől is pánikolnak a legjobban a kutyák? A gazdik és a szakemberek tapasztalatai szerint a félelmet kiváltó okokat le lehet szűkíteni. Nézzük most a legjellemzőbb fóbiákat.

Félelmek, amitől a leginkább tartanak a kutyák

1. Idegenektől való félelem

Idegenektől való félelem.

Gyakori, hogy a kutya fél az idegenektől, aminek a bizalmatlanság az oka. Szokták mondani, hogy az eb megérzi, hogy ki a jó ember és ki a rossz, de ez inkább városi legenda.

A visszahúzódásnak, adott esetben az agresszív viselkedésnek, sokkal inkább az említett bizalmatlanságból következő félelem az oka.

Meglehetősen nehéz leszoktatni a kutyákat a dologról, az ismerkedést pedig semmi képen ne erőltessük, mert a legtöbb esetben ez vezet agresszióhoz. A legegyszerűbb, ha az ebre hagyjuk a dolgot, ha majd ismerkedni akar, akkor megteszi.

2. Gyerekektől való félelem

Hasonló jelenség, mint az előző, de egy kicsit mégis más, amikor a kutya a gyerekektől fél. Ennek egyik oka lehet a már meglévő „negatív” tapasztalat, a másik az alul szocializáltság, azaz a kutyának még kevés gyerekkel volt dolga.

Szerencsére ebben az esetben lehet javítani a helyzeten, ha a kutya több gyereket megismer, akkor nem fogja fenyegetve érezni magát. A legjobb, ha már kölyök korában hozzá szoktatjuk az ebet, a hasonlóan fiatal kétlábúakhoz.

A gyerekbarát kutya nevelésének módszereiről itt írtunk.

3. Félelem a víztől

Félelem a víztől.

Míg a legtöbb kutya egyenesen imádja a vizet és alig várja, hogy pancsolhasson egy nagyot, addig mások egyenesen rettegnek a víztől.

Ennek az oka a legtöbb esetben egy kölyökkori negatív tapasztalat, például, hogy beleesett a tóba vagy a medencébe, esetleg akarata nélkül kényszerítették a vízbe.

A másik, hogy a vízzel járó hangoktól, illatoktól fél az eb.

Ez általában az otthoni fürdésénél szokott probléma lenni, ilyen a víz csobogása vagy a fürdetéshez használt tusfürdő számára ismeretlen, erős illata. Ez a fóbia is legyőzhető némi türelemmel.

A lényeg, hogy a kutya érezze magát biztonságban mellettünk és hogy csak fokozatosan próbáljuk hozzászoktatni a fürdőzéshez. Az is sokat segíthet a dolgon, ha az eb látja a többi kutyát fürdőzni és azt, hogy jól érzik magukat a vízben.

4. Férfiaktól való félelem

Sajnos az esetek többsége azt igazolja, hogy a kutyák inkább hajlamosak félni a férfiaktól, mint a nőktől, a háttérben pedig leggyakrabban negatív tapasztalat, azaz bántalmazás áll.

Persze ebben az esetben is előfordulhat, hogy a kutya kevés férfival találkozott még életében és azért fél annak markánsabb megjelenésétől. Esetleg mélyebb hangjától, sőt bizonyos esetekben még az arc szőrzetétől is.

Ez a fóbia szintén megszüntethető, csak türelem kell hozzá. Hagyni kell, hogy az eb közeledjen a férfihoz és ne fordítva, a férfiak pedig minden esetben higgadtan kezeljék a kutyát. Például kerüljék a hirtelen mozdulatokat és a hangosabb beszédet.

5. Magánytól való félelem

Magánytól való félelem.

A magánytól való félelemet szeparációs szorongásnak is szokták nevezni és nagyon sok kutya esetében megfigyelhető. Ennek a fóbiának az alapja a szétválasztási, azaz szeparációs szorongás.

A legtöbb esetben a kutyák hosszú, fájdalmas sírással jelzik, hogy nem szeretnének egyedül maradni. Gyakori tünet az is, hogy az ilyen ebek egyedül agresszíven viselkednek otthon, magyarul felforgatják az egész lakást.

Jó hír azonban, hogy hosszabb vagy akár rövidebb távon is megszüntethető. A kezdeti időszakban például próbáljunk meg minél előbb, de legalábbis hasonló időn belül hazatérni.

A másik amiben sokat segíthet a gazdi, hogy nem megy bele a „játékba”. Azaz távozáskor nem sajnálja a kutyát és nem hosszan, fájdalmasan búcsúzik el tőle.

Kegyetlennek tűnhet, de egyszerűen csak ki kell lépni az ajtón. Ezzel együtt pedig, amikor hazaérünk, nem kell kiáradó örömmel fogadni az ebet.

Azért fontos a minél higgadtabb, ha úgy tetszik közönyösebb viselkedés, mert így a kutya sem fogja nagy horderejű dolognak megélni azt, ha távozunk otthonról.

A szeparációs szorongás hatásos kezeléséről és módszereiről itt találasz hasznos információkat.

6. Villámlás, vihar és mennydörgés

A mennydörgéstől való félelem gyakori a kutyák körében, már csak azért is, mer kiváló hallásuknak köszönhetően sokkal erősebben hallják a hangokat, mint mi.

Kevésbé súlyos esetben onnan tudhatod, hogy fél a kutyád a viharban, hogy lapított füllel elbújik a sarokban vagy éppen hozzád menekül, esetleg lehunyja a szemét és remeg.

Súlyosabb esetben azonban a kutya bevizelhet, agresszívvá válik vagy elmenekül.

A villámlástól való félelemre itt találasz 9 jól működő tippet.

7. Erős hanghatások: Tűzijáték és petárda

Erős hanghatások Tűzijáték és petárda.

Hasonló eset a tűzijátéktól és petárdától való félelem, ami mindenekelőtt Szilveszter magasságában támaszt komoly kihívásokat a kutya és persze a gazdi elé.

A félelemnek ebben az esetben is az erős hanghatás az oka, ami egyúttal váratlan és erős fénnyel is párosul.

A szakemberek szerint ezekhez az erős hangokhoz és fényekhez lassan, valamint sok türelemmel hozzá lehet szoktatni a kutyusokat, hogy megszűnjön a fóbia.

8. Furcsa tárgyaktól való félelem

Gyakori eset, amikor a kutya fél bizonyos tárgyaktól, főleg azoktól, amelyek mozognak, vagy erősebb hangot adnak ki.

Tipikus eset a porszívó, szagelszívó, egyes játékok vagy egy hangosabb mosógép. A legtöbb esetben nem vészes a dolog, mert ha megszűnik a különös zaj vagy mozgás, akkor a kutya is megnyugszik, idővel pedig hozzá szoknak ezekhez a dolgokhoz.

Ritkább esetben azonban előfordulhat, hogy ez nem így van. Ha a kutya hosszú távon remeg, esetleg bevizel egy bizonyos használati tárgy láttán, akkor vagy rejtsük el azt, vagy akkor használjuk, ha nincs a közelben a kutya. Például porszívózzunk akkor, amikor sétálni viszik a kedvencünket.

9. Mozgólépcsőtől való félelem

Mozgólépcsőtől való félelem.

Általában akkor fordul elő, ha kölyök korában nem találkozik a kutya mozgólépcsővel, később így gyakran nehezen szokja meg az új kihívást az eb, de persze a legtöbb esetben idővel megbirkóznak a problémával.

Gazdiként, egy kis odafigyeléssel, sokat segíthetünk azon, hogy a kutya minél előbb megtanulja használni a lépcsőt és ne féljen tőle.

10. Járművektől való félelem

Ez két dologban is realizálódhat. Az egyik, ha a kutya magától a járműtől, azaz annak hangjától és gyors mozgásától fél. Ez nem sokban különbözik a mennydörgéstől vagy a tűzijátékéktól való félelemtől.

A másik, amikor az utazástól fél a kutya. A fóbia ebben az esetben is a szocializáció hiányával magyarázható, vagyis, hogy kölyök korában nem szállították autóban a kutyust.

A probléma azonban megszüntethető, lényeg, hogy legyünk türelmesek és kedvesek a kutyával, ajándékozzuk meg, ha jól viselkedik. De az is sokat segíthet, ha kezdeti időszakban, olyan helyekre visszük a kutyát, ahol szeret lenni.

11. Félelem az állatorvostól

Félelem az állatorvostól.

A legtöbb kutya érthető módon fél az állatorvostól. Az elsődleges ok az idegen környezet és ami vele jár, idegen illatok és emberek.

Később pedig, ha a kutyát fájdalom éri a doktor bácsinál, akkor természetes, hogy nem kívánkozik a rendelő közelébe.

Két dolgot tehetünk, az egyik, hogy hozzászoktatjuk a kutyát a környezethez, azaz, akkor is elvisszük, ha nem csinálnak vele semmit.

A másik pedig a dicséret, a vizsgálatok, az injekciók beadása után mindig jutalmazzuk meg a kutyát valamivel.

Összegzés

Több olyan dolog is van egy kutya életében, ami félelmet válthat ki benne. Ilyenek az idegen, erős zajok, a fények, az ismeretlen környezet vagy emberek.

A legtöbb esetben a félelem oka a kölyök kori rossz tapasztalat vagy ellenkezőleg, a szocializáció hiánya. Szerencsére az esetek döntő többségében a kutya félelmei kevesebb vagy több türelemmel, de legyőzhetők.

2022. November 05.

További érdekességek

Hírlevél

    A hírlevélre való feliratkozással elfogadom az Adatvédelmi szabályzatot.