Megérzik a kutyák a félelmet? (Itt a tudományos magyarázat)

Megérzik a kutyák a félelmet (Itt a tudományos magyarázat)

A kérdés sokszor merül fel kutyatartók és kutya nélküliek körében is, hogy vajon megérzik-e a kutyák a félelmet. A kérdés annyira népszerű, hogy több tudományos kísérlet és kutatás tárgyává is vált, tehát részletes információnk vannak a kérdésről.

Kutyatartók számára fontossága kiemelkedő, hiszen mindez kutyánk viselkedésére is hatással van. Nézzük meg tehát együtt, hogy vajon hogyan érzik meg a kutyák a félelmet.

Érzik a kutyák a félelmet?

Kezdjük tehát azzal a tudományosan bizonyított ténnyel, mely szerint a kutyák valóban képesek megérezni a a különböző érzelmeket gazdájukon, valamint ismeretlen embereken is.

Talán te is tapasztaltad már, hogy amikor rosszabb napod van, kutyád is nehezebben kezelhetővé válik. Valamint extrémebb esetben előfordulhatott, hogy séta közben adott járókelőre a megszokottól eltérően, félve vagy akár agresszívan reagált kutyád.

Ezek nem véletlen reakciók, hanem bizony annak köszönhetők, hogy kutyád megérezte a te vagy a másik ember érzéseit, sőt adott esetben át is vette azokat. Ennek hallatára azonban nem kell semmilyen hatodik érzékre gondolni, hiszen logikus tudományos magyarázat áll a háttérben.

Tudományos magyarázat

Érzik a kutyák a félelmet -Tudományos magyarázat.

A tudományos magyarázat tehát a kutyák szaglásában keresendő. Azt talán mindannyian tudjuk, hogy kutyánk orra a legérzékenyebb és leginkább aktív érzékszerve, amely segíti a tájékozódásban, az új helyek kiismerésében, valamint a fajtársakkal való ismerkedésben és kommunikációban is.

Kiváló szaglásuknak köszönhetően képesek az emberek által kibocsátott szagokat is elképesztő pontossággal érezni és érzéseket társítani hozzájuk.

A kutyák a félelmet az izzadságunk szaga miatt képesek érzékelni és beazonosítani. Hiszen amikor stresszelünk vagy félünk, a fokozott izzadságunkban lévő, testünkből kiváló kémiai anyagokat érzi meg.

Mindez pedig nem is annyira meglepő figyelembe véve, hogy a kutyák orrában található receptorok száma a 300 milliót is elérheti.

Mire lehet ez hatással?

A fentiek után érdemes tudni, hogy miért is olyan fontos ez kutyánk viselkedése szempontjából, hiszen elsődlegesen viselkedésükre van hatással ezen képességük. Mivel a kutyák átveszik ezeket az érzéseket gazdájuktól vagy más kutyákkal való találkozás során fajtársuktól, ez megváltoztatja a viselkedésüket is.

Ebből tehát az következik, hogy adott esetben a félelmük miatt nem megfelelően reagálnak bizonyos helyzetekben.

Például egy félős és emiatt agresszívabb kutyával történő találkozás során a te kutyád is átveheti ezeket az érzéseket és az agresszív viselkedést is.

Azonban, amennyiben ezekkel tisztában vagy, könnyen el tudod kerülni az ilyen helyzeteket. Ha már időben észreveszed, hogy kutyád feszültté válik, esetleg a másik kutyán látod az idegességet, a legjobb, ha még időben elkerülöd a találkozást.

Ezen kívül azért is nagyon hasznos ezek ismerete, mivel segítségükkel könnyebben megértheted kutyád viselkedését és érzéseit általánosságban, valamint konkrét helyzetekben is.

Ez pedig a közöttetek lévő köteléket is erősíti majd. Hiszen így könnyedén megérteheted, hogy kutyád az adott pillanatban hogy érzi magát, kényelmetlen-e számára adott helyzet, és úgy általánosságban mihez van kedve.

Érzések átvétele

Megérzik a kutyák a félelmet -Érzések átvétele.

Azonban még ez sem minden. Ugyanis a kutyánk nem csak az érzéseinket képes felismerni, hanem bizony át is veszi azokat.

Tehát ha adott helyzetben ideges vagy, stresszelsz vagy esetleg félsz, az bizony kutyádra is gyorsan át fog ragadni.

Ennek tudatában pedig a stresszes helyzeteket könnyebben kezelhetővé teheted számukra, azzal, hogy a saját érzéseidet kontrollálod. Például az állatorvosi látogatás esetén a te nyugodt kisugárzásod segítségével kutyád stressz szintjét is csökkentheted.

Terápiás kutyák

Végezetül, a téma kapcsán fontos megemlíteni a terápiás kutyákat is, hiszen ezen kutyák is a betegek hangulatának felismerése által tudnak segíteni a depressziós vagy szorongó betegeknek.

Összegzés

A fenti információk segíthetnek abban, hogy jobban megértsd kutyád viselkedését, valamint bizonyos helyzetekben történő reakcióját is. A kutyák könnyedén megérzik a félelmet az általunk kibocsátott szagok alapján.

Mindezek segítségével a stresszes helyzeteket könnyebbé teheted számára, valamint ő is segíthet neked a stresszes időszakokban érzéseid felismerése által.

Nem véletlenül mondjuk tehát, hogy a kutya az ember legjobb barátja. Hiszen ahogyan a terápiás kutyák a betegeknek, úgy kutyád neked is segít a nehéz időszakokat átvészelni.

August 11, 2022

További érdekességek

Hírlevél

A hírlevélre való feliratkozással elfogadom az Adatvédelmi szabályzatot.