Mennyit alszik egy kutya? | A kutya alvásigénye

Mennyit alszik egy kutya - A kutya alvásigénye

Vajon mennyit alszik egy kutya? Néha úgy tűnhet számodra, hogy a kutyák élete szinte csak alvásból áll. Reggeli után visszafekszenek pihenni, délelőtt kicsit megugatják a postást, majd kipihenik a nagy felhajtást.

Délután futkároznak egy keveset a labda után, ezután szundiznak vacsoráig, evés után pedig újra irány az ágy. Biztosan felmerült már benned a kérdés, hogy miért alszik ennyit a kutya?! Pánikra semmi ok! Ez hatalmas mennyiségű alvás összességében, ám valójában ez teljesen normális.

Mennyit alszik egy kutya?

Miért van szükségük a kutyáknak ilyen sok alvásra?

Az alvás és a tanulás kapcsolata

Hogyan tér el az egyes kutyák alvásigénye?

Mennyit lustálkodnak a kutyák?

Hol aludjon a kutya?

Jelezhet betegséget a túlzott alvás?

Hogyan veheted észre, hogy többet alszik a kutya?

Milyen betegségek okozhatják a megnövekedett alvásigényt?

Alvási rendellenességek

Mennyit alszik egy kutya?

Mennyit alszik egy kutya?

Egy átlagos felnőtt kutya naponta 12-14 órát tölt alvással. A kölyökkutyák pedig akár 18-20 órát is képesek aludni egyetlen nap leforgása alatt. Az ebek alvásigényét számos tényező befolyásolhatja, köztük a kutya kora, fajtája és aktivitása. Az alvással töltött órák száma utalhat kedvencünk egészségügyi állapotára is.

Matematikailag levezetve, ez azt jelenti, hogy egy kutya átlagos napjának 50%-át, azaz a felét átalussza, 30%-át éber pihenéssel tölti, és csupán a nap 20%-ában él aktív életet.

A ragadozók világában ez teljesen elfogadott, hiszen például egy oroszlán is 18 órát alszik naponta. Nagy valószínűséggel kutyád éppen most is alszik.

Miért van szükségük a kutyáknak ilyen sok alvásra?

Míg nekünk, embereknek 6-8 óra alvás is elegendő naponta, addig a kutyáknak kétszer ennyi alvásra van szükségük. Ez rengeteg csukott szemmel töltött idő! Sokan bármit megtennénk, ha csak egyetlen nap felét zavartalanul átaludhatnánk helyettük.

Az alvás fázisai a kutyáknál

Az emberek és kutyák alvási szokásai nagyban megegyeznek, hiszen ugyanazokon a fázisokon megyünk keresztül, ám a különbség az eltérően működő alvási ciklusokban keresendő.

Amikor álomra hajtjuk fejünket, olyankor ritkábban veszünk levegőt, csökken a szívritmusunk és a vérnyomásunk. Ugyanez figyelhető meg a kutyáknál is.

Lassú hullámú alvás

Egy alváshoz készülődő kutya először is tesz néhány kört, megágyaz magának, majd kényelmesen elhelyezkedik.

Miután lefeküdt, behunyja a szemét és egyre lassabban veszi a levegőt. (A kiskutya ilyenkor is gyorsan lélegzik.) Amint lecsökkent a vérnyomása és a pulzusa, belép a lassú hullámú alvás fázisába, ahol nyugodtan és mozdulatlanul alszik, ugyanakkor könnyen felébredhet.

Mély alvás

Körülbelül 10 perccel később pedig elérkezik a REM-fázishoz, azaz a gyors szemmozgású szakaszhoz. A REM szakasz a mély alvás ideje, amit gyakran álmok is kísérhetnek. Onnan ismerheted fel ezt a stádiumot, hogy a kutya szeme gyorsan mozog a szemhéja alatt.

Esetenként végtagjait is mozgathatja, vagy halk hangokat adhat ki magából, például morgást vagy nyüszítést.

Valójában ilyenkor a kutyák agya aktív, hiszen éppen a nap történéseit dolgozzák fel és álmaiknak fizikai módon is megmutatkoznak. Mélyalvás közben nem javasolt felébresztened őket, mert igencsak zavartak lehetnek és megijedhetnek tőled.

Mi a különbség a kutyák és az emberek alvási szokásaiban?

A kutyáknál nagyjából 15 percenként cserélődnek a különböző alvási stádiumok, míg az embereknél 90-120 percenként váltják egymást. Az emberek alvásának összesen körülbelül 25%-át teszi ki az igazán pihentető REM-fázis, míg a kutyák hozzávetőlegesen 10%-ot töltenek mély alvással.

A különbségből adódik, hogy a kutyáknak több alvásra van szükségük ahhoz, hogy feldolgozzák és kipihenjék a napi történéseket.

Az alvás és a tanulás kapcsolata

Néhány évvel ezelőtt egy magyar tudóscsoport kutatásai rávilágítottak arra, hogy a kutyák alvás közbeni agytevékenységére jelentős hatást gyakorol az alvást megelőző tanulás.

A vizsgálat eredményei bebizonyították, hogy a kutyák mélyebben alszanak, ha valami újat tanítunk nekik és sikeresebben sajátítják el az új parancsokat, ha utána aludhatnak.

A felfedezés megerősíti, hogy a kutyák alvás közben is képesek tanulni és az alvás hozzájárul a memóriakonszolidációhoz, azaz ahhoz a folyamathoz, amikor a tanultak elraktározódnak a memóriában.

Az információ hasznos lehet a munkakutyák trenírozásánál, de akár a házi kedvencek nevelésében is segítségedre lehet.

Hogyan tér el az egyes kutyák alvásigénye?

A kutyák alvásigényére több tényező is hatással van. Az alvással töltött órák száma életkoronként változik. A kölyökkutyák és idős kutyák többet alszanak, mint egy felnőtt kutya.

A nagytestű ebek szintén több pihenésre tartanak igényt, mint kistestű társaik. A munkakutyák, segítő kutyák, terápiás kutyák napi elfoglaltságaikból adódóan kevesebb időt fordítanak alvásra, mint naphosszat program nélkül maradt, lustálkodó házi kedvenceink.

Nézzük, miként befolyásolják az egyes faktorok négylábú barátaink alvási szokásait?

1. Kölyökkutyák alvási szokásai

Kölyökkutyák alvási szokásai.

A kölyökkutyák rengeteget alszanak, akár napi 20 órát is képesek szendergéssel tölteni. Számukra minden inger, illat és hang új, minden helyszín megismerése egy hatalmas felfedező hadjárat a kicsiknek, melyben könnyedén ki is tudnak fáradni.

A kimerülés ellen és az új információk feldolgozására az egyetlen módszer az alvás. Az új környezet stimulálóan hat rájuk ezért nagyon aktívak, amíg ébren vannak.

Mindeközben folyamatosan fejlődik, növekszik szervezetük és a testük, így nem csoda, hogy akár evés vagy játék közben is váratlanul elszundikálnak.

Akárcsak a babák, a kis kutyák is egész nap alszanak és esznek, és a külvilág minden apró újdonságának megismerése után, szükségük van a pihentető feltöltődésre. Az alvás kölyökkorban gyakorlatilag létfontosságú, ezért bármennyire is nehéz lehet, hagyjuk őket sokat aludni.

Az egészséges alvási ritmus kialakítása kiskutyáknál

Amikor kölyök érkezik a családba, időbe telhet, amíg a kis jövevény megszokja új lakhelyét. Készülj fel rá, hogy az első éjszakákat végig sírhatja, és téged sem hagy éjszaka aludni.

A kölyöknek fel kell vennie a család napi ritmusát. Meg kell tanulnia, hogy hol aludhat mikor kell ágyba menni és meddig kell ott maradni.

A jó alvás elősegítése érdekében játszunk sokat az apró négylábúval és fárasszuk le őt alaposan különböző gyakorlatokkal, mielőtt aludni térne. Az egyik bevált technika, ha este a kutyát a saját helyére egy ketrecbe vagy ládába tesszük, ahogy a babákat is rácsos kiságyba szoktuk.

A kutyát innen csak akkor engedjük ki, amikor csendben van, amikor pedig nyafog, akkor tartsuk bent őt, hogy megtanulja, a sírással nem érhet el semmit. A fekvőhelyét tehetjük az ágyunkhoz közel, és ha éjszaka felébred, simogatással biztosíthatjuk őt arról, hogy nincs egyedül.

Fontos szempont, hogy a fektetés mindig azonos időpontban, azonos helyszínen történjen, ezzel is segítve a kutya tanulási folyamatát és a napi ritmus kialakulását. A kiskutyák körülbelül 16 hetes koruktól alusszák át az éjszakát, akár 6-10 órát is szundikálnak egy huzamban.

Megéri tehát kivárni azt a pillanatot, amikor hozzászoknak az új környezethez és igazodnak a mi alvási ritmusunkhoz, hogy újra zavartalanul aludhassunk éjszaka.

2. Idős kutya alvási szokásai

Idős kutya alvási szokásai.

Az életkor előrehaladásával újra megnő az ebek alvásigénye. Az időskor 6. életévükben kezdődik a nagytestű kutyáknál, míg a kisebb kutyák 7 éves koruk körül lépnek „nyugdíjas” korba.

A mozgás és a játék egyre megterhelőbb lesz a szervezetük számára és sokkal könnyebben kifáradnak egy-egy séta alkalmával. Tartsuk tiszteletben idősödő kutyáink igényeit.

Szervezetük egyértelműen jelzi számukra, hogy mikor jön el az ideje a szunyókálásnak, hogy újratölthessék energiatartalékaikat további teendőik elvégzése előtt.

Megfigyelhető, hogy naponta többször szenderülnek álomra és minden tevékenységüket pihenés követi. Szükségtelen aggódnunk amiatt, ha szépkorú barátunk sokkal többet lustálkodik napközben, mint erejének teljében.

3. Fajta

Shih Tzu alszik.

A különböző kutyafajták alvási szokásai elsősorban testalkatukra vezethetők vissza. A nagytestű ebek számára sokkal több energiába kerül a mozgás, mint egy kistermetű kutyának. Így nem csoda, hogy több szundikálás szükséges az elhasznált energia pótlására.

A nagyméretű kutyák természetüknél fogva sokkal nyugodtabbak. A túlsúlyos ebek szintén szívesebben szunyókálnak napközben mozgás helyet.

Mely kutyafajtákra jellemzőbb az alvási hajlam:

 • például a horkolásukról híres bulldogokra,
 • az apró Shih Tzu-kra,
 • a béketűrő Bernáthegyire,
 • a hatalmas Dán dogokra,
 • Bullmasztiffra,
 • Agarakra,
 • Basset Hound-ra.

4. Aktivitás

Aktivitás-Vizsla fut az erdőben.

Azt feltételezhetnéd, hogy minél aktívabb napközben egy eb, annál többet alszik utána, pedig a tapasztalatok pont az ellenkezőjét bizonyítják. A munkakutyák, a rendőrségi kutyák, terelő kutyák, vagy bármely „állással” rendelkező négylábú sokkal éberebb, mint az a kutya, akinek semmi dolga nem akad nappal.

Figyelmüket folyamatosan leköti valamilyen feladat, ami erős koncentrációra készteti őket, és nem hagy időt a szundikálásra. A felelősségteljes munkakör folyamatos frissességet, szolgálatkészséget igényel részükről, így amikor lehetőségük adódik a pihenésre, olyankor behozzák az elmaradt alvásokat.

Ugyanakkor az elfoglalt házi kedvencek sokkal többet alszanak akkor, ha erős terhelésben volt részük, például a hosszú kirándulásokat gyakran kiadós pihenés követi.

Azok a kutyák, akik hangos, ingerekben gazdag környéken vagy nagy családban élnek, hajlamosak többször elszenderülni napközben. Az ok rendkívül egyszerű, hiszen a pihenést gyakran megszakítja valami zaj, vagy a játékra vágyó gyerekek a családban, ezért kénytelenek bepótolni az alvás elmaradt perceit.

A lakókörnyezet is hatással van az alvási szokásaikra. Egy lakásban élő kutyát kevesebb természeti hatás ér, mint egy olyan kutyát, aki egy kertes ház udvarán járkál. A szabadban élő kutyákat könnyedén lefoglalják a járókelők, a madarak, de még a pillangók is.

Számukra sokkal több lehetőség adódik a mozgásra és az elfoglaltságra, mint azoknak a fajtársaknak, akiket naponta kétszer visznek le egészségügyi sétára a lakásból. Ennek következményeképpen a lakásban tartott kutyák a legtöbb unalmas percüket inkább lustálkodásra váltják.

Mennyit lustálkodnak a kutyák?

Mennyit lustálkodnak a kutyák?

A kutyák hozzávetőlegesen napjuk 30%-át töltik henyéléssel, nem véletlenül illetjük őket gyakran a lusta jelzővel. A napi minimum 12 óra alváson felül további 7 óra lustálkodással telik, tehát a nap 80%-át vízszintesben töltik.

Henyélés közben az ebek ébren vannak, csupán épp nem csinálnak semmit a heverészésen és nézelődésen kívül.

Ezt a tevékenységet bármikor szívesen megszakítják, ha inger éri őket és cselekedniük kell.

Szemmel láthatóan unatkoznak henyélés közben és ilyenkor könnyedén munkára foghatjuk őket. Másodpercek alatt indulásra készek lesznek, ha ilyenkor elővesszük a pórázt és sétára invitáljuk őket. A lustálkodással töltött időt Te is szabályozhatod azzal, hogy aktív cselekvésre ösztönzöd a kutyádat.

Hol aludjon a kutya?

Hol aludjon a kutya?

A kutyák egyik irigylésre méltó tulajdonsága, hogy képesek szinte bárhol és bármikor elszenderülni. Ezt a képességüket természetesen igen sokszor fejlesztik, hiszen, ha épp nincs tennivalójuk, akkor jobbnak látják behunyni a szemüket.

A hirtelen elalvások számtalan mosolyt csalnak a gazdák arcára, mert a leglehetetlenebb pozíciókban képesek álomra hajtani a fejüket. Mégis, a valós pihenés rendes fekhelyet kíván!

A kutyák számára is fontos, hogy kényelmes és biztonságos helyen aludhassanak. Fontos, hogy legyen egy saját kuckójuk, ahová bármikor elvonulhatnak, és a magukénak érezhetnek.

A fekhelyük legyen védett az időjárási tényezőktől, csapadéktól, napsütéstől, széltől, hidegtől és testalkatukhoz mérten elegendő teret biztosítson számukra.

Az ebek alvás után hihetetlen gyorsasággal képesek újra éber állapotba kerülni, függetlenül attól, hogy mennyi alvásban volt részük előtte. Nincs szükségük kávéra vagy frissítő zuhanyzásra, hogy működésbe lépjenek érzékszerveik és felkészüljenek a nap további kihívásaira.

Épp ezért célszerű olyan helyet találni számukra, amit könnyedén el is hagyhatnak ébredés után, anélkül, hogy kárt tennének a berendezésben.

Jelezhet betegséget a túlzott alvás?

Az alvás rendkívül fontos része a kutyád mindennapjainak, hiszen legalább a nap felében alszik. Az életkornak megfelelő alvás mennyisége rendszerint nem jelent problémát, azonban, ha a kutyád napi rutinja jelentősen megváltozik, és szemmel láthatóan a szokottnál több időt tölt alvással, az már utalhat egészségügyi problémákra is.

A kutyák jobban szeretik a gazdájuk társaságában tölteni az időt, mint alvással. Amennyiben azt tapasztalod, hogy rád sem hederít, inkább folytatja a szüntelen szundikálást, akkor érdemes kikérned az állatorvos szakvéleményét.

Számos kiváltó oka lehet a túlzott alvásnak és a megváltozott alvási szokásoknak. Állhat a háttérben öregedés, stressz, szeparációs szorongás és különböző betegségek is. Bővebben itt olvashatsz erről.

Hogyan veheted észre, hogy többet alszik a kutya?

Vegyünk egy példát: eddig a kutyád rendszerint lepihent 2-3 órára reggeli után, az utóbbi időben viszont, akár 5 órát is szundikál azonos időszakban.

Ebben az esetben látható, hogy jócskán megnövekedett az alvásra fordított idő, ami eltér a jól megszokott rutintól.

Mivel a kutyák nagyon könnyen felébrednek bármilyen apró neszre, például a jutalomfalatok csomagolásának hangjára, ezért gyanakvásra adhat okot, ha az eb tudomást sem vesz az általa kedvelt tárgyakról és nagyon nehezen kel fel.

Milyen betegségek okozhatják a megnövekedett alvásigényt?

Milyen betegségek okozhatják a megnövekedett alvásigényt?

Az alvásidő megnövekedését és alvási rendellenességek kialakulását okozhatják egészségügyi problémák. A rossz hangulatra, az alacsonyt energiaszintre, a visszatérő letargiára mind-mind tünetként kell tekintened.

 • A túl sok alvás mellett jelentkező motiválatlanság utalhat többek között cukorbetegségre vagy vesebetegségre is.
 • Az egész napos durmolást kísérő letargiát okozhatják komoly betegségek, mint a kullancsok csípése által terjedő lyme-kór, vagy depresszió és a pajzsmirigy hormonális túlműködése is. A pajzsmirigy problémák általában az idős kutyáknál jelentkeznek, és leggyakrabban a Labradorokat, Tacskókat és Dán Dogokat kínozzák.
 • Nagytestű és idős kutyáknál ízületi gyulladás, csípő diszplázia és szívbetegség is kiválthatja a sok alvást.
 • Néhány jól ismert bakteriális és vírusos fertőzés velejárója is lehet a szundikálással töltött órák megnövekedése. A fertőzések, mint a leptoszpirózis vagy Parvo-vírus kezelés nélkül súlyos egészségkárosodást okozhatnak, ezért ha feltűnően sokat alszik a kutyád, gondolnod kell erre az eshetőségre is.

Alvási rendellenességek

A kutyák között kevésbé elterjedt alvási rendellenességek, mint a narkolepszia, álmatlanság vagy légzéskimaradás is felelőssé tehetők az alváshoz kapcsolódó problémák megjelenésében.

Narkolepszia

A narkolepsziát, vagyis a hirtelen jelentkező elalvást egy genetikai rendellenesség, az orexin ingerületátvivő anyag hiánya okozza. A jelenség elég kellemetlen az ebek számára, hiszen felnőtt korukban jövés-menés vagy játék közben is rájuk törhet az alvási kényszer, melynek nem tudnak ellenállni.

A narkolepszia Dobermannokat, Uszkárokat és Labrador retrivereket érint leginkább. Az álmatlanság vagy inszomnia ritkán jelentkezik egyedüli betegségként, főleg súlyos sérüléseket, ízületi gyulladásokat, vagy vesebetegséget kísér, ezáltal megnehezíti, hogy a fájdalmaktól szenvedő kedvencünk kipihenhesse magát.

Éjszakai légzészavar

Az éjszakai légzészavar a legritkábban előforduló betegség, viszont nagyon hasznos lehet, ha fel tudod ismerni. A kór elsősorban a lapos orrú fajtákat, a Mopszokat és Angol bulldogokat érintheti.

Légzéskimaradás

Az alvás közbeni légzéskimaradás során a kutya légzőnyílásai részben, vagy teljesen elzáródnak és mivel a kutya nem kap levegőt, többször is felébred az éjszaka során.

A betegséget legtöbbször az elhízás váltja ki, melyre az említett kutyafajták igencsak hajlamosak. A túlsúlyos ebeket érdemes figyelni alvás közben, és a probléma jelentkezése esetén pedig diétával elősegíthető a normális légzés helyreállása.

Összegzés

Mint látható, több dologtól is függ, hogy mennyit alszik egy kutya. Próbáld figyelemmel kísérni a kedvenced alvási szokásait és megfigyelni, hogy jelentkeznek-e más tünetek, melyek esetleg aggodalomra adhatnak okot.

Gondoskodj róla, hogy napközben elegendő mozgásban legyen része és helyesen táplálkozzon, ezáltal megfelelő súlyban legyen.

Ha úgy gondolod, hogy betegség állhat az alvási szokások változása mögött, valamint ez okozhatja kutyád kimerültségét a végtelennek tűnő alvási periódusok ellenére, akkor feltétlenül keresd fel az orvosát, aki további vizsgálatokat végezhet.

July 13, 2022

További érdekességek

Hírlevél

A hírlevélre való feliratkozással elfogadom az Adatvédelmi szabályzatot.