Miért ad pacsit a kutya? | Mit jeleznek a kutyák a mancsukkal

Miért ad pacsit a kutya? Mit jeleznek a kutyák a mancsukkal

Amint egy szőrős kis eb közelébe találjuk magunkat, valahogy mindig az az első, hogy pacsit akarunk tőle. Egyrészt nagyon aranyos dolog, valamint annak a jele, hogy milyen okos a kutya, aki persze ennél komplikáltabb dolgokra is képes lehet.

Kérdés, hogy vajon miért ad pacsit a kutya: csak tanult dolog vagy kifejez vele valamit? Esetleg valami teljesen más?

Miért adnak pacsit a kutyák?

A kutyák sok okból teszik ránk a mancsukat vagy adnak pacsit. Viszont mindegyik egyazon céllal, a kommunikáció megteremtése miatt történik. Figyelmet, vagy éppen szeretet szeretnének elérni nálunk.

A részletes okokért olvass tovább.

Mi a pacsi célja?

Ahhoz, hogy pontosan megértsük, miért helyzete ránk a kutya a mancsát, meg kell vizsgálnunk a körülményeket. Hogyan viselkedik amikor ezt teszi, mely testrészeit használja még. Ugyanis ezek mind-mind mást jelentenek és más kommunikációs célt szolgálnak.

Azok a kutyák, amelyek megtanulnak pacsit adni, sokszor nyúlnak ehhez a kommunikációs eszközhöz, amikor akarnak valamit.

De még ha nem is tanulták meg ezt a trükköt igyekeznek ilyen formában jelezni. Ugyanis az ember és a kutya már olyan régóta él együtt, egymás mellett, hogy az állatok rájöttek milyen kézcentrikusak vagyunk. Így többek között ezért választják a mancsukat erre a célra.

Mit szeretnének a mancsukkal jelezni nekünk a kutyák?

Mancsait a térdedre teszi

Kutya térdre teszi a mancsait

Ez a kommunikációs forma, miközben még figyelmesen bámul is minket a kutyus azt hivatott jelezni, hogy szeretetett és figyelmet szeretne.

Ha pedig még az állát is térdünkre teszi, akkor biztos, hogy ezt szeretné elérni. Ezt kombinálhatja azzal, hogy játékot is visz oda, esetleg a lábadhoz dobja.

Ezzel nyilván azt jelzi, hogy játszani szeretne, csak sokkal finomabb módon mintha ugatni kezdene.

Kéz lefogása simogatás közben

Sokszor tapasztalhatjuk azt, hogy miközben simogatjuk a kedvencünket, ő a mancsát a karunkra helyezi, esetleg lefogja.

Ezzel sokszor azt fejezik ki, hogy élvezik, vagy pont arra a helyre irányítják a gazdi kezét, ahol a simogatás a legjobban esne nekik.

Ha megpróbáljuk abbahagyni, sokszor visszahúzzák a kezünket, akár a foguk segítségével is. Elég kreatív módokon tudják a tudtunkra hozni, hogy bizony jobb lenne, ha sohasem hagynánk abba a simogatást.

Okok, hogy miért ad pacsit a kutya

Mi a pcsi célja? Miért ad pacsit a kutya

Persze még számos módon tudják bevetni a mancsukat, más testrészeikkel együtt, amelyek mind mást hivatottak jelezni nekünk.

Játék

A kutyusok sokszor kezdeményeznek úgy játékot; legyen szó emberről vagy másik állatról, hogy rájuk ugranak, rájuk teszik a tappancsukat, esetleg felé irányítják azt.

Éhség

Ha közeledik az etetés ideje, esetleg te éppen eszel valamit, a kutyák hajlamosak pacsit adni vagy rád helyezni a mancsukat, amihez persze könyörgő kiskutya szemek is társulnak. A kutya megpróbálja kikunyerálni az ételt a szádból.

Próbálj a lehető legkevesebbszer elcsábulni, akármilyen nehéz is.

Szorongás

Ha miközben ránk helyezi a mancsát, de nem éhes és a játék sem izgatja, lehet hogy éppen azt jelzi, hogy szorong valami miatt.

Ezt többek között olyan jelek is alátámasztják, mint a fark alacsonyan csóválása, illetve a lihegés és nyáladzás. Ilyenkor próbáljunk nagyobb figyelmet szentelni az állat viselkedésének, hogy megtudjuk a szorongás okát.

További testi jelzések, hogy mit jeleznek a kutyák a mancsukkal

Ha még pontosabb képet szeretnénk kapni, hogy miért csinálja a kutyánk az adott dolgot, akkor nem árt jobban megfigyelni a jeleket. Nem mindegy ugyanis, hogy pontosan miként viselkedik, ugyanis ezzel mást és mást üzenhet.

Felfele álló, „hegyezett” fülek, laza száj, csóváló vagy felfele mutató farok

Ha ezeket a jeleket tapasztalod egy kutyán, miközben rád helyezi a mancsát, esetleg izgatottan körbe-körbe forog mellé, akkor ő elég erőteljesen igyekszik a tudtodra adni: játssz és foglalkozz velem!

Ha egy kutyus ilyen lelkiállapotban van, akkor elég nehéz lesz leállítani még simogatással is.

Hegyes fülek, alacsonyan álló farok, változó tekintet és szoros száj

Ezzel az állat fel akarja hívni a figyelmet arra, hogy aggódik vagy szorong valamiért. Miközben körbenézeget, lépkedhet vagy rád is teheti a mancsát.

Vannak kutyák, akik megpróbálnak önkontrollt gyakorolni. Ez lehet a szorongás vagy a fájdalom jele is, nehéz őket megkülönböztetni. Nem árt kikérni az állatorvos véleményét is ebben az esetben, főleg ha huzamosabb ideje fenn áll ez a tünet.

Nyugodt száj és fültartás, alacsonyan csóváló farok, lágy tekintet

Amikor egy kutya így viselkedik, miközben rád teszi a tappancsát, és lágyan rád tekint, akkor valószínűleg szeretetre van szüksége.

Ha egy kicsit is abbahagyod a simogatását, azonnal elkezd a mancsával vagy az orrával bökdösni, jelezve, hogy még bizony ne hagyd abba.

Ilyenkor érdemes kicsit többet törődni vele, mindaddig, amíg ezt nem követeli túl gyakran vagy túl intenzíven.

Hogyan szoktassuk le a kutyát, hogy folyton ránk tegye a macsát?

Ha nagyon elfoglalt vagy, esetleg egyéb okokból nem tudsz mindig azonnal eleget tenni a kedvenced kérésének, akkor megtaníthatod, hogy várnia kell

Ez persze nem azt jelenti, hogy nem kell ettől függetlenül megadni neki, amire szüksége van, főleg egy nagy energiájú kutya esetében.

Ez ugyanis fordítva is elsülhet és lehet, hogy rombolásban vezeti majd le a feszültséget, vagy ilyen módon hívja fel magára a figyelmet.

Meg kell tanítani a kutyát, hogy ne tegye rád egyből a mancsát, ha akar valamit, és legyen kicsit türelmesebb. Amikor látod, hogy megint a mancsával akarja elérni a figyelmet, egyből ültesd le az állatot, és dobj neki valami játékot, vagy add meg neki, amire vágyik. Addig hagyd figyelmen kívül a kérését, amíg le nem ül. A következő szakasz, hogy megtanítsuk várni.

Amikor a kutya ismét figyelemre törekszik, mondjuk neki: ne most! Hagyd figyelmen kívül, egészen addig, amíg el nem megy, majd ezt követően simogasd meg és adj neki jutalomfalatot. Használhatunk rágójátékot vagy ételadagolós játékot is a kutya lefoglalására.

Összefoglaló

Nem is gondolnánk mennyi minden állhat amögött, amikor egy kutya pacsit próbál adni, vagy a mancsait használja.

Ebből is látszik, hogy milyen régóta szocializálóik együtt az ember és a kutya, így ügyesen eltanulták tőlünk a kéz funkcióit.

Vegyük komolyan a kutya viselkedését, hiszen bizonyos jelek arra is utalhatnak, hogy valami fontosat akar közölni velünk, akár azt, hogy szorong vagy fáj valamilye.

March 13, 2022

További érdekességek

Hírlevél

A hírlevélre való feliratkozással elfogadom az Adatvédelmi szabályzatot.