Miért alszik a kutya a lábnál? [10 meglepő magyarázat]

Miért alszik a kutya a lábnál - 10 meglepő magyarázat

Biztosan megfigyelted már te is, hogy a kutyák imádnak az emberek lábánál feküdni. De miért alszik a kutya a lábnál? Mielőtt azt gondolnád, hogy a lábhoz rendeződés az engedelmességi kiképzés része, eláruljuk, hogy ez a viselkedés teljesen ösztönösen fakad a kutyákból.

A falkában élő állatok elsőként a biztonságot nyújtó közelség előnyeit tapasztalják meg születésükkor és társaság iránti vágy végigkíséri őket egész életükben. Összefoglalónkból megtudhatod, mi motiválja az ebeket arra, hogy a lábad mellett legyenek, és miért keresik folyton a közelségedet. Arra is kitérünk, hogy miként lehet leszoktatni a kutyát arról, hogy az ágyban a lábunknál aludjon.

Miért alszik a kutya a lábnál?

Miért szeretnek a kutyák a közelünkben aludni?

Felengedjük a kutyát az ágyba?

Miért kell a kutyámnak hozzám érnie miközben alszik?

Hogyan szoktasd le a kutyát arról, hogy a lábadnál aludjon?

Miért alszik a kutya a lábnál?

1. Kényelem

Kölyökkutyák az anya lábainál alszanak.

Születésük után az apró kutyusok az anyjuk közelében alszanak, és igyekeznek az anya lábaihoz vagy a farkához közel elhelyezkedni.

Ez a pozíció a legbiztonságosabb számukra, hiszen ha az anya forog álmában, akkor sem fogja összenyomni a kicsinyeket.

Épp ezért keresik ösztönösen a lábadhoz legközelebb eső helyet elalváskor, hogy ha forogni támad kedved, akkor is nyugodtan alhassanak tovább.

2. Megszokás

Kutyakölykök követik az anyjukat.

A kölykök ébren is mindenhová követik az anyjukat és törekednek arra, hogy az anyjuk lába mellett haladjanak, ne pedig mögötte kullogjanak.

A kutyád valószínűleg téged is szeretne mindenhová elkísérni, ezért mindig a lábadnál helyezkedik el, hogy azonnal észrevegye a távozási szándékodat. Az egyetlen módja, hogy ne maradjon le egyetlen lépésedről sem, ha folyton láb alatt van.

3. Gazdájaként tekint rád

Gazdájaként tekint rád.

A kutyád számára te nem csak egy ember vagy a sok közül, hanem az egyetlen és a legfontosabb. Azzal, hogy a lábadnál alszik, egyértelműen tudtára adja minden konkurens ebnek, hogy te az ő gazdája vagy, és esélyük sem lehet elhódítani téged.

A territoriális viselkedés bizony rád is kiterjed, épp annyira tart a sajátjának téged, amennyire te is sajátodként tekintesz rá.

4. Alfaként tisztel

Beagle alfaként tiszteli a gazdáját.

A kutyák falkában élnek és a vezetőjük mindig az alfa, legyen szó vadonélő kutyaszabásúakról vagy kétlábú családokról.

Az alfa mindig a legkényelmesebb helyen alszik, a falkatagok pedig mindig szorosan hozzábújnak és így melegítik egymást. Megtiszteltetés számodra, ha nem tör a pozíciódra azzal, hogy a mellkasodnál alszik, és a lábadnál foglalja el az őt megillető helyet.

5. Védelmez téged

Kutya lábnál alszik, hogy védelmezze a gazdáját.

Magabiztos védelmezőként óvják az álmaidat, amikor a lábadnál alszanak. A kutyák bármit megtennének a gazdájuk biztonságáért, és még alvás közben is biztosítanak arról, hogy szükség esetén az éjszaka közepén is elkergetnének bárkit, aki ártani próbál neked.

Az ebek azáltal, hogy közéd és várhatóan az ajtó felől érkező fenyegetés között foglalnak helyet, felkészülnek arra, hogy veszélyhelyzet esetén elsőként ők szembesüljenek a betolakodókkal.

6. Az ajtót figyeli

Az ajtót figyeli.

Nagyobb valószínűséggel pihen a kutya a lábadnál, ha az ágy vége az ajtó irányába mutat. A kutyák alapvetően úgy szeretnek aludni, hogy legalább a szemük sarkából rálássanak az ajtóra vagy a kapura, hogy szükség esetén felléphessenek a kéretlen látogatók ellen.

Az éberség és az őrhelység elfoglalása szintén a védelmezés része.

7. Vígasztal téged

Vígasztal téged.

A kutyáknak különleges érzékük van ahhoz, hogy felismerjék, amikor bánatos vagy, rosszul érzed magad vagy megbetegedtél.

Amint úgy látják, hogy vigaszra és törődésre lenne szükséged, rögtön ott teremnek és biztosítanak téged a támogatásukról.

8. Biztonságra vágyik

Biztonságra vágyik.

Sok kutyát könnyű kizökkenteni a biztonságérzetéből. Megijeszthetik őket a zajok, az idegenek vagy bármi, ami ismeretlen számukra.

Védelemért mindig a vezérhez, azaz hozzád fordulnak. A közeledben képesek csak igazán megnyugodni. Gyakran választják emiatt a lábadat, mint biztonságot nyújtó pontot, ahol békére és megnyugvásra lelhetnek.

9. Kifejezi a szeretetét

Kifejezi a szeretetét.

Lehetséges, hogy az eb pusztán azért fekszik a lábad mellett vagy a lábadon, mert nagyon szeret téged.

Az igazán szeretetteljes kutyák sosem szeretnének távol kerülni a gazdájuktól, és minden alkalmat megragadnak arra, hogy testközelből érezzék az illatodat, és az érintésedet.

10. Szereti az illatodat

Szereti az illatodat. Kutya elcsente a zoknikat.

A kutyák látásuk és hallásuk mellett erősen támaszkodnak a szaglásukra. Számukra a gazda illata egyedi és megismételhetetlen.

Szeretik érezni az illatodat, mert így biztosak lehetnek abban, hogy mindig a közelükben vagy. Az emberi láb az egyik kulcsfontosságú illatforrás, amiről könnyedén felismernek téged. Napközben előszeretettel lopják el a zoknijaidat és rágcsálják meg, éjszaka pedig egyenesen a lábadra fekszenek, ha csak tehetik.

Miért szeretnek a kutyák a közelünkben aludni?

Miért szeretnek a kutyák a közelünkben aludni.

A kutyák születésük napjától szeretnek társaságban élni. Keresik az anya biztonságot és élelmet nyújtó testét, az alom melegségét és a falka testközelségét. Ha közelről megvizsgáljuk a jelenséget, érthető, hogy miért szeret minden kutya együtt aludni.

Feltételezhető, hogy a kutyák ugyanerre a harmóniára vágynak egész életükben, és igyekeznek a kétlábú családokban is hasonló feltételeket megteremteni a saját kényelmük érdekében.

Szomjaznak a gazdik figyelmére és törődésére, az oltalomra és az őket körülvevő szeretetre. Alig várják, hogy hazaérj a munkából és újra együtt lehessen az egész család és egyesüljön a falka. Keresik az emberekkel való közelséget, a meleget, kényelmet és biztonságot, mely ugyanúgy árad az emberekből, mint fajtársaikból.

Nem csoda, hogy a kutyák előszeretettel pihennek napközben a lábadnál, amíg te olvasol, vagy vasalsz, és éjszaka, amikor nyugovóra hajtod a fejed. Ha mindig melletted szeretne aludni a kutyád, tudhatod, hogy erősen kötődik hozzád és magáénak érzi a falkátokat.

Tanúbizonyságot tesz a tiszteletéről, hűségéről és arról, hogy megbízik benned, még akkor is, amikor a legvédtelenebb, azaz alvás közben. Ha a kutyád inkább egyedül alszik, természetesen nem érvényes ennek az ellenkezője, valószínűleg csak jobban preferálja a saját kuckóját a tiednél és személyes térre vágyik.

Felengedjük a kutyát az ágyba?

Nem minden kutya rajong az emberek ágyáért, vannak, akik szívesebben alszanak az ágy alatt vagy az ágy mellett, vagy a lakás egyéb pontjain, és ezzel nincsen semmi baj. Meglehet, hogy az ágyad túl magas neki, vagy túl puha és nem nyújt kellő támaszt számára, vagy egyszerűen még nem kapott tőled engedélyt ahhoz, hogy az ágyon helyezkedjen el.

Nagyon fontos a konzekvens nevelés akkor is, ha alvásról van szó. Már a kutya érkezésekor el kell döntened, hogy hol lesz a helye, megengeded-e neki, hogy az ágyban aludjon vagy egyáltalán a hálószobába mehessen.

A kutyának nagyon könnyen megtaníthatod, hogy felugorjon az ágyra, elég lesz hozzá néhány játék vagy jutalomfalat, viszont ha az ágyhoz szoktatod, nem lesz könnyű onnan kitiltanod.

A láb mellé szegődés nem csak éjszaka figyelhető meg, hanem a nap bármely szakában, amikor a kutya álomra hajtja a fejét, azaz egyetlen nap leforgása alatt akár többször is.

Megfigyelheted akkor, ha a kanapéra kuporodsz, és a kutyád azzal a szándékkal követ téged, hogy csatlakozzon a pihenéshez, vagy olyankor, amikor leülsz a fotelbe olvasgatni és ő automatikusan a lábadhoz fekszik.

Miért kell a kutyámnak hozzám érnie miközben alszik?

Miért kell a kutyámnak hozzám érnie miközben alszik?

A kutyák még alvás közben is kommunikálnak, hiszen testtartásuk és pozíciójuk rengeteg mindent elárul róluk. Mit szeretne közölni akkor, ha alvás közben hozzád bújik, rád teszi a mancsát, vagy melletted szuszog?

Négylábú kedvenceink számos módon fejezhetik a törődésüket, a szeretetüket és a kötődésüket felénk. Az egyik legszembetűnőbb módja az, ha még alvás közben is a társaságodat és a közelségedet keresik.

Ahhoz hogy pontosan dekódolhasd a kutyád szeretetnyelvét, alaposan meg kell ismerned a szokásait és fel kell fedezned a visszatérő viselkedésmintákat.

Kétségkívül imád téged a kutyád, ha minden pillanatban – még alvás közben is – melletted szeretne lenni. Az esetek többségében egy gazdi sem bánja, ha bundás barátja a közelében alszik, bár időnként akár terhes is lehet, ha az alvó eb miatt nem tudsz haladni a napi feladatokkal.

A falkavezér közelsége

Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy a kutyák falkamentalitással élik a mindennapjaikat és ez az ösztön szinte az élet minden területén hatással van a viselkedésükre. A kutyák mindig a falkavezér köré szervezik az életüket.

A családban te töltöd be a falkavezér szerepét, még ha néha úgy is tűnik, hogy a kutyatartás oltárán rengeteget áldozol az életedből és szinte a kutyához igazítod a hétköznapokat. Négylábú barátaid mégis téged tartanak az alfának és omegának, te jelented számukra az életben maradás kulcsát.

Nálad keresik a biztonságot, az oltalmat és a meleget, ezért számukra logikus módon melletted is alszanak. Azt remélik, hogy minden bajtól megóvod őket, illetve melegíted a testüket, amíg ők édesdeden alszanak.

A bújás és a közös alvás teljesen normális a kutyák körében, így semmiféle aggodalomra nem ad okot, ha a kutya folyton a közeledben szeretne aludni, ahogy az sem, ha inkább magányosan szundítana.

A legtöbb kutyát boldoggá teszi, ha rajtad fekve vagy hozzád simulva durmolhat és valószínűleg te is örömödet leled a szeretet szuszogó megnyilvánulásának. Falkavezérként azonban a döntés a Te kezedben van. Felülírhatod ezt a viselkedést, ha jobban örülnél annak, ha az eb nélküled aludna, és nem foglalná el az ágyad felét.

Hogyan szoktasd le a kutyát arról, hogy a lábadnál aludjon?

Hogyan szoktasd le a kutyát arról, hogy a lábadnál aludjon?

Valószínűleg egyet értesz abban, hogy a gazdik véleménye megoszlik a kutyával való közös alvásról, ahogy minden más nevelési kérdésről is.

Sokan szívesen osztják meg a francia ágyukat bundás barátaikkal, míg mások csak az ágy mellé fektetik a kutyát. Vannak, akik a hálószoba, sőt a lakás közelébe sem engedik az ebet, és vannak, akik nem bánják, ha a lábukon alszanak a kedvenceik, amíg ők a karosszékben ejtőznek.

Időnként minden ember életében eljöhet az a pillanat, amikor nem tud párnaként mozdulatlanul heverni, amíg a kutya kialussza magát. Ilyen esetben jól jöhet néhány trükk, amit bevethetsz a viselkedés visszaszorítása érdekében.

1. Új fekhely vonzóvá tétele

Első lépésként próbáld meg rávenni az ebet arra, hogy valahol máshol aludjon, és ehhez használj pozitív megerősítést. Ne felejtsd el, hogy a kutyád imád melletted aludni, ezért az új helyet izgalmassá és szerethetővé kell tenned számára.

Alakíts ki neki egy kényelmes fekhelyet és tedd vonzóvá néhány jutalomfalattal és dicsérettel, hogy megtanulhassa, hogy a saját fekvőalkalmatosság használata jutalommal jár.

2. Hagyd magára, ha a lábadhoz fekszik

Ezzel párhuzamosan, pedig vedd el a kedvét attól, hogy újra a lábadhoz feküdjön vagy felugorjon az ágyadra.

Minden alkalommal, amikor odafekszik melléd, egyszerűen csak állj fel, és hagyd magára őt. Így hamar felismeri, hogy az ellenkezőjét éri el a viselkedésével.

Nem szabad simogatnod a kutyád akkor, amikor melletted helyezkedik el, mert azzal csak megerősíted őt abban, hogy jó helyen van. Sose próbáld kiabálással vagy agresszióval eltántorítani a kutyát a közeledből, mert így egyáltalán nem érhetsz nála célt.

A tréning néhány héten belül meg fogja hozni a kívánt eredményt és gyakorlatilag nagyobb erőfeszítések nélkül új alvási szokásokat taníthatsz meg a kutyádnak.

Összegzés

Szeretett négylábú barátaink szívesen töltik minden percüket a gazdáikkal, még akár alvás közben is ragaszkodnak a társaságunkhoz. A bújás és a közös szundikálás egyértelműen a szeretet és a kötődés kifejeződése, mely mélyen a kutya falkaösztöneiben gyökerezik.

A miért alszik a kutya lábnál listánk fényt derített a lehetséges okokra, de ami még az okoknál is fontosabb, hogy minden esetben pozitív motiváció vezérelte az ebeket a közös alvásra.

Minden eb vágyik a gazdája szeretetére, védelmére és az együtt töltött percekre. Biztonságra, megnyugvásra és szeretetre lelnek minden alkalommal, amikor mellénk fekszenek, cserébe pedig szeretetükről, védelmükről, hűségükről és persze tiszteletükről biztosítanak bennünket.

Ahogy a vadonban élő ebek, úgy háziasított barátaink is csapatba rendeződve szeretnek aludni annak érdekében, hogy a falka tagjai melegíthessék és védelmezhessék egymást. A közös alvás az együtt töltött minőségi idő egy meglehetősen kényelmes módja, mely során biztosíthatjuk a kutyát a szeretetünkről.

Biztos lehetsz benne, hogy remek gazdinak tart a kutyád, ha még alvás közben is veled szeretne lenni. Azoknak a gazdiknak, akik jobban szeretnek egyedül pihenni, javasoljuk, hogy próbálják ki a leszoktatás módszerét, hogy sértődés nélkül megtaníthassák kedvencüknek a magányos alvás művészetét.

May 30, 2022

További érdekességek

Hírlevél

A hírlevélre való feliratkozással elfogadom az Adatvédelmi szabályzatot.