4 ok, hogy miért alszik háton a kutya

Miért alszik háton a kutya

Kutyásként Te is tudod, hogy négylábú cimboráink érdekes és egyedi személyiség-jegyekkel rendelkeznek és néha fura, vagy éppen mókás dolgokat csinálnak. Azt egyik ilyen, amikor a kutyák többféle – néha nyakatekert – pozícióban alszanak, ki-mit preferál és mi jön ösztönből.

Nos, a kutyák háton alvása számunkra biztosan nem tűnik a legkényelmesebb póznak, de valamiért négylábú barátaink nagyon szeretik. Sőt, van olyan kutya, amelyik még cifrázza is – hétrét dobja a lábait.

Gondolom, hogy Te is láttad már kedvencedet a hátán aludni úgy, hogy lábait a feje fölé, vagy éppen az égnek nyújtja. Mikor az én kutyám csinálja ezt, mindig megmosolygom – persze, csak magamban!

Vajon miért alszik háton a kutya?

Minden kutyának megvan a saját kis oka, hogy miért választja pont ezt a pozíciót az alváshoz. Felmérések szerint attól is függ, hogy éppen milyen helyen laksz – már klíma szempontjából -, a fekhelye elhelyezkedésétől és még attól is, hogy a kutyusod milyen hangulatban van.

A háton alvás okai

Háton alvás okai

No de nézzük is a háton alvás lehetséges magyarázatait!

1. Hűtés

Ha kutyusod háton alszik és nálatok relatíve meleg van, akkor nagy valószínűség szerint egyszerűen melege van és így hűti magát.

A hason ugyanis vékonyabb a bőr és kevesebb a szőr is, így több hő leadására képes, valamint az égnek álló tappancsok is jobban tudnak ebben a pózban szellőzni. Tudvalevő ugyanis, hogy a kutyák leginkább a talpukon keresztül izzadnak és hűtik magukat.

2. Kényelmi preferencia

Beagle kiskutya háton alszik
Egy fáradt nap után…

Néhány kutya egyszerűen ezt a pózt preferálja, mert számára ez a legkényelmesebb. Csak úgy, ahogy mi is különböző testhelyzetekben szeretünk aludni – és biztos, hogy Neked is van egy kedvenc alvópózod – a kutyusok is hasonlóképpen preferálnak bizonyos pozitúrákat.

Érdekes tény, hogy azok a kutyák, akik háton alszanak – a kényelem mellett – jó okkal teszik ezt, ugyanis ebben a testhelyzetben a kutya összes izma teljesen ellazul.

Lehet, hogy volt már olyan Veled is, hogy egy jó nagy kirándulás után kutyádat ebben a pózban találtad – nos, nem véletlen – éppen lelazította az izmait.

3. Biztonságérzet

Biztos, hogy Te is hallottad már azt a mondást, hogy „ha a kutya a hasát mutatja, az a bizalom jele”. Nos, ez tényleg így van, ugyanis amikor egy kutya a hátán alszik, az védtelenné és sérülékennyé teszi őt, hiszen a has rejti kutyusod létfontosságú szerveit, amely így ki van téve az esetleges támadóknak.

Most biztos az kérdezed, hogy de ugyan ki támadhatná meg a lakásban? Nyilván senki, de az összegömbölyödve alvás – ellentétben a háton alvással – egy ösztönös védelmi mechanizmus, amelyet kutyusod a farkas őseitől hozott magával.

Következésképpen, ha a Te kutyusod sűrűn alszik a hátán, az annak a biztos jele, hogy tökéletesen biztonságban érzi magát Veled / Nálad és ez jó!

4. Szeretet

Ha kis kedvenced a hátán pihen melletted, az annak az egyértelmű és tündéri kifejezése, hogy szeret. Az előző pontban leírtak miatt tehát, ha kutyusod mindig a hasát mutatja Neked, az a feltétlen szeretet és bizalom jele – köszönd meg ezt a bizalmat egy jó nagy dögönyözéssel!

A fentiekben a háton alvás lehetséges magyarázatait soroltam fel és meg kell említenem, hogy az oldalt alvás is hasonlóképp a bizalom és biztonság-érzet kifejeződése, mivel ebben a testhelyzetben is szabadon van kutyusod érzékeny hasi része.

Ezen kívül az oldalt fekvés – a háton alváshoz hasonlóan – nagyon kellemesen ellazítja kutyusod izmait és elég kényelmes is szinte minden kutya számára.

Érdekesség: mind háton alvásban, mind oldalt fekvésben kutyusod – lelkileg és fizikailag is relaxált állapota miatt – könnyebben álmodik! Száz százalékig biztos vagyok abban, hogy láttad már kutyusodat álmában futkorászni az eldobott labda után.

Fontos dolgok az alvásról

Hagyd a kutyádat aludni, amikor aludni akar!

Kedvenced ugyanis akkor alszik, amikor fáradt fizikailag, lelkileg, vagy mentálisan – természetesen unalomból is alhat, ha állandóan egyedül van hagyva – következésképpen pihenésre van szüksége.

Normális esetben, ha kutyusod rendszeresen sétál, jóféle táplálékot kap és úgy általában jól karban van tartva, akkor – még, ha úgy is tűnhet, hogy unatkozik – csak egy kis relaxációra vágyik, ezért iktat be rövidebb alvási etapokat a nap során.

Nagyon fontos, hogy hagyd kutyusodat pihenni, amikor ő úgy dönt, még akkor is, ha éppen nyakatekert pozícióban aludt el!

Ne ébreszd fel hirtelen

Azok a kutyusok, akiket hirtelen ébresztenek fel, zavarodottá és akár agresszívvé is válhatnak. Biztos, hogy Te is hallottál már olyat, hogy az álmában megzavart kutyus hirtelen nem tudja, hogy hol is van, és véletlenül odakap annak, aki felébresztette?

Ilyenkor soha ne a kutyára haragudj, mert kutyusod csupán ösztönösen cselekedett. Farkas őseitől ugyanis azt az ösztönt örökölte, hogy ha hirtelen zavarja föl valami, az nagy valószínűség szerint egy támadó, aki ellen védekezni kell.

Ha ezt tiszteletben tartod – és tartatod mindenkivel a családban – nem zavarod össze fölöslegesen a kutyádat és senkinek nem lesz baja.

Félreeső alvóhely

Mint jó gazda, a Te feladatod biztosítani kutyusod számára a biztonságos és kényelmes alvóhelyet és helyszínt! Fontos, hogy kutyusod fekhelye semmiképp ne legyen olyan helyen, ahol nagy az átmenő forgalom – pl. ajtó előtt / mellett – mert így nem tudja rendesen kipihenni magát és nem lesz meg a saját kis kuckós-biztonság érzése sem.

A legjobb hely az alvóágynak az egyik szoba sarka, ahol senki nem zavarja és el tud lenni a saját kis világában. A kényelméről pedig úgy tudsz gondoskodni, hogy egy vastag, puha és elég nagy kutyaágyat veszel neki, amelyben egy kutyapokróc is van, plusz egy plüss / játék, amivel aludni tud.

Összegzés

Mint láthatod, a kutyák – csak úgy, mint mi – többféle testhelyzetben szeretnek aludni, de mindegyikben egy pont biztosan közös: a kényelem.

Egy kis gondoskodással és szeretettel Te is kutya-paradicsomot tudsz csinálni kedvenced számára, aki nagyon hálás lesz ezért Neked!

April 10, 2022

További érdekességek

Hírlevél

A hírlevélre való feliratkozással elfogadom az Adatvédelmi szabályzatot.