Miért alszik összegömbölyödve a kutya?

Miért alszik összegömbölyödve a kutya

Amellett, hogy a kutyusok cukik, nagyszerű barátok és hű védelmezők, néha igen furik is tudnak lenni. Biztos vagyok benne, hogy Te is tapasztaltad már négylábú barátod érdekes viselkedését egyes helyzetekben. Ilyen például az, amikor összegömbölyödve alszik a kutya.

A legtöbben ezt mókásnak tartják és azt gondolják, hogy kis kedvencük ezt csak azért csinálja, mert éppen olyan kedve van. Pedig kutatások igazolják, hogy bizony ez kutyák genetikája miatt van és a farkas ősök viselkedését reprezentálja.

6 ok, hogy miért alszik összegömbölyödve a kutya

De vajon melyek azok az ősi ösztönök, amelyek az összegömbölyödve alvás mögött állhatnak? Lássuk!

Kutya összegömbölyödve alszik

1. Védekezés a támadásokkal szemben

Amikor a farkasok / vadkutyák a szabadban alszanak – különösképpen, ha hideg van – általában ásnak maguknak egy gödröt és abban összegömbölyödve alszanak el.

Miért? Azért, hogy megőrizzék a test-hőjüket és ne fázzanak, valamint ez a testtartás elrejti a hasukat – következésképpen a fontos belső szerveiket, amelyek a legérzékenyebbek a támadásokkal szemben.

Ez talán a kutyusod esetében fura lehet, hiszen nincs sem veszélyben, sem hidegben, de ez az ősi ösztön erősebb.

2. Idegen helyen nem érzi magát biztonságban

Ha kutyusod ezt az összegömbölyödve alszik egy idegen helyen (mondjuk nyaraláskor, vagy egy barátod házában), az arra utal, hogy még nem érzi magát biztonságban az adott helyen. Ezzel a pozícióval igyekszik biztonságban tartani magát és persze a hasát (a belső szerveket).

Tuti, hogy hallottad már azt a mondást, hogy amikor egy kutya úgy alszik / fekszik, hogy a hasát mutatja, azzal jelzi, hogy tökéletesen ellazult és biztonságban érzi magát. Ennek tükrében próbáld megnyugtatni kutyusodat az idegen helyen, hogy hamarabb komfortosan érezhesse magát.

3. Testi vagy lelki megrázkódtatás

A kutya összegömbölyödve alvásának az előbb kifejtetteken túl jelezhet komolyabb, pszichológiai-lelki bajokat is. Ha kis kedvenced mondjuk egy olyan helyről jön (menhelyes kutya), ahol sötét, szűk, zsúfolt, zajos helyen volt, vagy éppen a menhelyre kerülése előtt rossz sora volt, ez a viselkedés nagyon sokáig erőteljesen vele marad. Még akkor is, ha Te mindent megadsz neki.

Lelki – testi megrázkódtatás után az örökbefogadott kutyusodat többször fogod a szoba sarkában, vagy asztal / bútor alatt összegömbölyödve találni. Ilyenkor igyekeznek az ősi ösztön által vezérelve biztonságba helyezni magukat azáltal, hogy „bevédik” az érzékeny hasi területet és a hátuk mögötti részt.

4. Falkatagnak tekint

Amikor kutyusod közvetlenül melletted fekszik így összegömbölyödve, az annak a jele, hogy teljes mértékben falkatagnak érez Téged és úgymond a Te „fészked” mellé telepedik

Ezzel egyrészt kettőtök között marad a meleg, másrészt egymásra vigyáztok, mint egy rendes falka.

5. Egyszerűen így kényelmes

A fenti okok nagyrészt a kutyusok ösztönös viselkedésével magyarázhatók, de azért van egy fontos dolog: a kutyák azért választják ezt, vagy más pozíciót alváskor, mert számukra kényelmes!

Szóval, ha azt látod kis kedvenceden, hogy néha összegömbölyödve alszik, nem kell mindjárt arra gondolni, hogy nem érzi biztonságban magát!

6. Fajtafüggő

Amennyiben esetleg Husky, Szamojéd vagy Malamut fajtájú kutyád van és szinte mindig összegömbölyödve alszik – nincs miért aggódnod.

Ezekben a fajtákban nagyon erős még az ősi falkaösztön és következésképpen minden „vad” viselkedésforma is. Így ezek a kutyafajták szinte mindig összegömbölyödve alszanak.

Miként növelhetjük a kutya alvási körülményeit?

Kényelmes kutyaágy

Kutyusod kényelmét tudod azzal is fokozni, ha eleve egy kényelmes, puha alvóágyat biztosítasz neki és ezen felül adsz egy kisebb-nagyobb puha takarót is.

Extra tipp: vegyél kutyusodnak egy macit vagy valamilyen strapabíró plüsst. Az én kutyám annyira zabálnivaló, amikor estére megágyaz magának, szépen fogja és beviszi magával Bubut (az Ikeás mackót) és úgy alszik el. Ez amúgy teljesen érthető – hiszen Te sem szeretsz egyedül aludni, nem? Na látod!

Különben is, a kutyák szeretnek valamihez, vagy valakihez bújva aludni, mivel ez nagyon megnyugtatja őket. Miért? Ez az „ölelkezős” viselkedés pici korukból marad rajtuk – legalábbis a legtöbb felnőtt kutya megtartja ezt a szokást – amikor is az anyjuk és a testvéreik testmelege és szívverése biztosította számukra a biztonságot és nyugalmat.

Ha tehát kutyusod szeret hozzád bújva aludni, akkor számára Te jelented a biztonságot és ez nagyon jó érzés!

Összegzés

Bízom benne, hogy rövid cikkemmel értékes információt sikerült nyújtanom Neked és már Te is tudod, hogy miért alszanak néha a kutyusok összegömbölyödve!

Ahogy a fenti okokból is kiderül – van egy közös pont az összegömbölyödésben: a test-hő megőrzése és a biztonság érzése.

Ha úgy gondolod, hogy kutyusod esetleg fázhat, vagy még csak nemrég került hozzád – érdemes beruháznod egy vastag, puha és elég nagyméretű kutyaágyra, amellyel a kellemes meleget és a biztonság-érzetet is növelheted.

March 16, 2022

További érdekességek

Hírlevél

A hírlevélre való feliratkozással elfogadom az Adatvédelmi szabályzatot.